Реклама

Як змінилися українські міста у 2017 році

Добігає свого завершення 2017 рік. Ми щодня писали для вас новини урбаністики, першими інформували про містобудівні практики, туристичні можливості та інвестиційний потенціал українських міст. На часі почитати підсумки року, що минає
Čytaty latynkoju
Як змінилися українські міста у 2017 році
  1. Головна
  2. Місто
  3. Як змінилися українські міста у 2017 році
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Добігає свого завершення 2017 рік. Ми щодня писали для вас новини урбаністики, першими інформували про містобудівні практики, туристичні можливості та інвестиційний потенціал українських міст. На часі почитати підсумки року, що минає

Ми пригадаємо, як трансформувалися українські міста та вдосконалилася міжнародна співпраця країни у 2017 році. А також запитаємо наших експертів, чого очікувати у 2018 році та чого побоюватися.

Весна: розвиток, будівництво та енергоефективність

У квітні 2017-го стало відомо, що угорський інвестор вирішив допомогтиУгорський інвестор допоможе Закарпаттю позбавитися сміття Закарпаттю позбутися сміття. Річкові береги у районі Теребовлянськї долини будуть чистими за рахунок угорських інвестицій. У травні на озері Тельбін у Києві запустилиУ київському озері запустили потужну очисну систему систему аерації, яка дозволить очищати воду. Система з 8 аераторів, яку встановили на озері, дозволить насичувати киснем воду та очищувати її.

У столиці України в травні 2017-го прийняли іще одне вагоме рішення для міського простору: усі рекламні оголошення в столиці тепер будутьУсі рекламні оголошення Києва зроблять україномовними україномовними. А ще Київ у травні вирішили «збагатитиУ Києві побудують екологічний житловий комплекс» енергоефективним житловим масивом. На Нивках побудують житловий квартал. Будинки в ньому матимуть підземну систему збору відходів, індивідуальні лічильники теплової енергії у оселях та енергозберігаюче освітлення.

І до міжнародних весняних новин: Україна та Китай домовилисяКитайці побудують міст біля Кременчука, що поблизу Кременчука побудують міст. Про це йшлося під час зустрічі у травні у Пекіні двох країн. А ще компанія «Нібулон» відкрила«НІБУЛОН» відкрив регулярні річкові пасажирські перевезення на півдні України регулярні річкові перевезення. Скористатися водним транспортом відтоді могли мешканці Миколаївської та Херсонської областей.

Червень: креативно про буденне

У червні 2017-го у Києві показалиУ Києві показали проект арени-трансформера проект арени-трансформера за 270 млн грн. Багатофункціональну спортивну арену побудують на проспекті Шухевича в Деснянському районі столиці.

Тим часом зі Львова до Закарпаття почавЗі Львова до Закарпаття почав курсувати веловагон курсувати веловагон. Міжобласний потяг поки що єдиний в Україні, який обладнаний вагоном для перевезення велосипедів.

У Кривому Розі натомість активно модернізуютьКривий Ріг тепер підсвічується LED-лампами систему вуличного освітлення. Перевели майже всі вуличні ліхтарі на LED-світильники. Реалізація проекту забезпечила місту безперебійне нічне освітлення, а відтак — і безпеку пересування у нічну пору доби.

У 2018 році на Закарпатті планують відкритиНа Закарпатті відкриють новий пункт пропуску новий пункт пропуску в Угорщину. Він буде розташовуватися у селі Велика Паладь Виноградівського району.

У столиці ж тим часом пропонувалиУ столиці пропонують створити креативний квартал креативний квартал на базі занедбаної промзони. Куратори з Великобританії — архітектор Пол Джонс та урбаніст Нік Данн — розробили концепцію реновації київського Подолу. Наразі триває робота над проектом. А ще у столиці хочуть впорядкувати Замкову гору, встановившиЗамкова Гора у Києві має бути впорядкована — активісти там дерев’яні східці.

Новини транспортні також були. В Житомирській міській раді повідомилиУ Житомирі придбають електробуси про проведення тендеру на закупівлю 2 електробусів. В бюджеті міста на закупівлю виділили 10 мільйонів гривень. Також за ці гроші планують придбати зарядний пристрій для транспорту.

Підсумки 2017 року: як змінилися українські міста

Липень: реконструкція та будівництво

У місті Лева у липні 2017-го задумали реконструюватиУ Львові готують реконструкцію Галицької площі Галицьку площу. Проект передбачає звуження проїжджої зони, збільшення тротуарів та більше зелених зон. А ще у Львові активно шукають інвестора, аби відновитиУ Львові шукають інвестора для реконструкції депо трамвайне депо та створити інноваційний креативний простір.

У Києві у липні, незважаючи на спеку, митці розпочали прикрашатиУ столиці почали прикрашати муралами теплові підстанції малюнками теплові підстанції. Червону Святошинсько-Броварську лінію київського метро будуть подовжуватиУ Києві продовжать Червону гілку метро на одну станцію від кінцевої «Академмістечко», а також будувати додаткове депо для метропоїздів. Відповідно до оголошеного тендеру, вартість робіт становить трохи більше 57,5 ​​млн грн.

А у Вінниці почали створюватиНа Поділлі почали створювати екопарковки для авто екопарковки. «Зелені кишені» облаштовують по вулиці 600-річчя. Проектом передбачено впорядкування частини дороги від Хмельницького шосе до Келецької та по вулиці Порика.

Серпень: ремонт та вдосконалення

Серпень тішив наших читачів незвичними, але приємними новинами. Скажімо, на даху столичного торгового центру облаштуютьУ Києві на даху ТЦ облаштують зелений майданчик площею 6 тис м² зелений майданчик , а вулицю Ярославів Вал захотіли зробитиВулиця Ярославів Вал у столиці стане пішохідною пішохідною.

У Києві продовжують вдосконалювати метрополітен. Так, на Сирецько-Печерській лінії пообіцялиУ Києві на Сирецько-Печерській лінії метро добудують ще 5 станцій добудувати ще 5 станцій. А ще столична влада готова відремонтуватиУ столиці відремонтують міст через Русанівську протоку міст через Русанівську протоку.

На ВДНГ також покращення: простір має статиВДНГ зробить свій простір більш інклюзивним більш інклюзивним та дружнім до людей на інвалідних візках. У Чернівцях активісти почали збиратиУ Чернівцях збирають кошти на проведення урбан-резиденції кошти на проведення урбан-резиденції. Мета: спільна інтерпретація міського простору.

Вересень: переможці конкурсів та розвиток інфраструктури

У вересні у Львові визначилисяОбрано проект нового міського архіву у Львові із переможцем проекту міського архіву у Львові.  Незабаром розпочнуть виготовлення проектно-кошторисної документації, яка визначить вартість проекту. Розпочати будівництво планують у другій половині 2018 року, а завершити – у 2020 році.

Кияни у вересні дізналися про те, що метро обладнаютьУ столичному метро з’явиться система відеоспостереження камерами відеоспостереження , а в Одесі натомість закінчили збирати низькопідлоговий трамвай та розпочалиОдеський низькопідлоговий трамвай випробовують у Кам’янському його випробовувати.

У Запоріжжі натомість дізналися, що їхній проект щодо будівництва нового терміналу в аеропорту пройшовЗапоріжжя отримало дозвіл на будівництво нового терміналу усі необхідні перевірки: дозвіл отримано, роботи стартують.

У вересні в Житомирі запустилиУ Житомирі запустили електронні квитки у транспорті електронні квитки у громадському транспорті, а киянам стало відомо, що замість сміттєзвалища у столиці побудуютьГірськолижний комплекс зведуть у Києві замість сміттєзвалища гірськолижний комплекс, а неподалік метро «Лівобережна» збудуютьНеподалік метро «Лівобережна» збудують скейт-парк скейт-парк.

Як змінилися українські міста

«Транспортний» жовтень із присмаком мистецьких новин

У жовтні 2017-го нашим читачам стало відомо, що дорогу між Львовом та Дубно перетворятьДорогу між Львовом та Дубно перетворять на автобан на автобан. Роботи обіцяють розпочати аж у 2019 році. А таке обіцяне метро на Троєщину розпочинатиметьсяМетро на Троєщину починатиметься в аеропорту «Жуляни» в аеропорту «Жуляни». Це буде четверта гілка Київського метрополітену.

У жовтні був справжній бум на транспортні новини, оскільки цього ж місяця ми дізналися про те, що Одеську область та Румунію поєднаєМіж Одещиною та Румунією запустять поромне сполучення поромне сполучення. Будівельні роботи розпочнуться вже влітку 2018 року. А Будапешт та Україну з’єднаєБудапешт та Україну зв’яже новий залізничний маршрут новий залізничний маршрут.

І до мистецьких новин: стіни одеських будинків прикрасилиМурали від зарубіжних митців створили в Одесі мурали закордонних митців. Художники приїхали аж із Нью-Йорка, Мілану та Майямі. Кінематографічні новини також потроху радували наших читачів на початку жовтня: кінотеатр ім. Гагаріна у Києві захотіли відреставруватиКінотеатр ім. Гагаріна у Києві реставрують. Його звели ще у 1971 році, станом на жовтень приміщення було занедбаним. Під реконструкцію потрапив і термінал D аеропорту Бориспіль: хоч і не занедбаний, але такий, що потребуєТерміналу D у Борисполі виділять 1,064 млрд грн оновлення.

Листопад: столичні перетворення та безпечна Донеччина

У листопаді цього року мешканці Троєщини тішилися нашій новині про те, що плануєтьсяКиїв домовився про будівництво метро на Троєщину будівництво метро до їхнього мікрорайону та смакували деталі цієї новини. А студенти столичних вишів презентували власне бачення того, як можна відновитиУ Києві показали проекти відновлення Бессарабки Бессарабську площу у Києві. Сподіваємося, до них прислухалися.

У листопаді 2017-го  ви мали змогу почитатиЯк у Запоріжжі розшифровуватимуть мову простору — разом із Bauhaus наш ексклюзивний матеріал про урбаністичні зміни в Запоріжжі, пост-радянську спадщину та сучасні проблематики у містоплануванні Запоріжжя зокрема й України в цілому.

У Харкові тим часом дбають про осіб, які опинилися у скрутному середовищі: там відкрилиУ Харкові відкрили перший в Україні соціальний готель перший в Україні соціальний готель. Ним можуть також користуватися і внутрішньо переміщені особи.

А Одеса хвалилася тим, що саме у їхньому місті стартуєВ Одесі стартує пілотний для України проект з переробки поліетилену пілотний проект із переробки поліетилену: у хімчистках розмістили спеціальні контейнери для прийому пластикового пакування.

І до інноваційних новин зі Сходу: у Маріуполі з’явиласяНа Донеччині з’явилася зупинка зі смарт-функціями зупинка зі смарт-функціями. Відеокамери на ній за допомогою спеціального програмного забезпечення аналізують та встановлюють особу правопорушника.

Як змінилися українські міста

Грудень: великі зміни наприкінці року

Київ і населені пункти навколо нього об’єднаютьсяКиїв розвиватиме власну агломерацію міст-супутників в агломерацію. Це дасть змогу розвивати транспортну «сітку» навколо Києва і вирішить багато соціальних та економічних проблем. За створення «Київської агломерації» проголосували на сесії всередині грудня 2017-го депутати Київради. Також у 2018-му у Києві з’явитьсяВ українській столиці з’явиться 21 новий сквер 21 новий сквер. Це забезпечить законні права та інтереси містян, сприятиме підвищенню рекреаційної привабливості столиці, збереженню зелених насаджень, розвитку зелених зон та позитивному впливу на соціально-культурний розвиток громадян.

Ще кількадесят мільйонів із бюджету Києва скеруютьПішохідна Контрактова і розв’язки: як зміниться Київ у 2018 році на облаштування громадського простору та нові транспортні розв’язки. А нещодавно у Києві відкрилиУ Києві відкрили готель-хмарочос перший в Україні готель-хмарочос. Бронювання номерів планують відкрити на початку наступного року.

Грудень 2017-го можна вважати «авіамісяцем» в житті країни — бо саме в грудні запустилиВ Україні презентовано національний лоукостер і список його рейсів національний лоукостер SkyUp. Тоді ж ще декілька зарубіжних авіаперевізників вирішили пов’язати свою діяльність із Україною.

У Хмельницькому в грудні презентували 3D-путівник містом. Тепер місцеві жителі та туристи із інших міст країни можуть віртуально подорожувати3D-путівник містом презентували у Хмельницькому обласним центром.

А ще ентузіасти презентувалиПрезентована перша туристична мапа Чорнобильської зони першу туристичну мапу Чорнобильської зони: тепер туристам із України та з-за кордону буде зручніше мандрувати Прип’яттю.

У грудні також стало відомо, що на Півдні України «Нібулон» запускає новий проект. Одесу та Білгород-Дністровський хочуть поєднати«Нібулон» запускає новий вид транспортного сполучення на Півдні швидкісним водним трамваєм. Наразі триває соціальне опитування мешканців населених пунктів, яким би був зручний такий транспорт.

Україна та Білорусь хочуть відновитиУкраїна та Білорусь відновлять річкове судноплавство річкове судноплавство. У грудні стало відомо, що ЄС готовий інвестуватиЄС надасть Україні €50 млн для Сходу у відновлення міст Донеччини та Луганщини значну суму. А на початку грудня наші харківські читачі дізналися, що у їхньому місті продовжатьМетро у Харкові отримає подовжену лінію лінію метрополітену.

Що кажуть експерти

У експертів ми цікавилися відповідями на три запитання. Перше: яка найрезонансніша, на їхню думку, подія відбулася у 2017-му у сфері урбаністики та містобудування. Друге: яке досягнення підприємства, організації, до яких вони входять чи очолюють. І третє: які очікування від 2018-го у зазначеній сфері та чого чекати українцям. Ось що нам відповіли:

Аліна Дяченко, КП «Інститут розвитку міст»

— Найрезонансніша подія 2017 року для нас, вінничан, це — Лейпцизька премія інтегрованого розвитку. Це –  престижна нагорода у сфері урбаністики, яка стимулює залучення громадян до створення міських просторів. Ми дуже раді, що вінницькі архітектори отримали експертне визнання у цій галузі за проект у Іллінцях – планування реконструкції центральної міської площі.

Аліна Дяченко

Найзначнішим досягненням нашого «Інституту розвитку міст» вважаю формування соціальної тканини міста Вінниці – поступове створення середовища громадських експертів, яке активно цікавиться розвитком міста, генерує ідеї, долучається до міських проектів.

Очікування від 2018 року – ще більше використання в містобудівній практиці підходів партиципації: коли міські простори плануються з урахуванням інтересів різних сторін та суспільних груп, коли ще до проектування відбувається залучення громади та генерування ідей та пропозицій, створення міських площ та вулиць, парків, скверів відбувається інтегровано і це дійсно змінює сприйняття міста.

Олексій Биков, архiтектор, дослiдник радянського модернiзму

Олексій Биков

— Коли я чую слово «урбаністика в Україні» – моя рука тягнеться до револьверу. Причин на це багато: відсутність профільної освіти, громадянського суспільства, тіньова політика, бюрократичні лабіринти. Можливо, з цих же причин не зможу назвати найрезонанснішу подію року, що минає. Тому що «резонанс» і «урбаністика» в Україні, поки що, на мій погляд, полярні поняття.

Серед подій, в яких особисто брав участь, відзначив би дві: створення групи активістів #savekyivmodernism і участь в якості спікера у «Фестивалі живої історії»У Києві відбудеться Фестиваль живої історії. З очікування 2018 року – хотілося б, аби професійне архітектурне співтовариство України знову почало існувати нормальним професійним життям і, як наслідок, мати можливість реально впливати на стан справ в країні у сфері містобудування та архітектури.

Євгенія Моляр, фонд «Ізоляція. Платформа культурних ініціатив»

— Найрезонансніші події року:

Євгенія Моляр
  • поява наземних пішохідних переходів та пішохідних вулиць. Спрямування сучасної урбаністичної практики на вирішення питань переваги пішоходів над автомобілями.
  • актуалізація архітектурної спадщини радянського періоду. Ряд ініціативних груп, інституцій та окремих проектів працюють над дослідженням та популяризацією цієї теми: Центр візуальної культури, фонд Ізоляція, Видавництво «Основи».

Оптимістичні прогнози? Хотілося б, щоб поняття урбаністики не обмежувалося практиками «покращення», малювання на стінах та встановлення «дизайнерських лавочок».

Share
Написати коментар
loading...