Реклама

Навіщо писати книги про штучний інтелект

Поки що штучний інтелект пов'язують здебільшого з технологіями майбутнього, але насправді він може стати в нагоді для будь-якого бізнес-процесу. Фахівець Кремнієвої Долини Франк Чен намагається пояснити, як саме
Čytaty latynkoju
Unsplash
Навіщо писати книги про штучний інтелект
  1. Головна
  2. Техно
  3. Навіщо писати книги про штучний інтелект
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Поки що штучний інтелект пов'язують здебільшого з технологіями майбутнього, але насправді він може стати в нагоді для будь-якого бізнес-процесу. Фахівець Кремнієвої Долини Франк Чен намагається пояснити, як саме

Поки що штучний інтелект (AI) отримує левову частку уваги саме через його роль у виробництві безпілотних авто, ідентифікації облич та організації автоматичного перекладу. Утім, Франк Чен, який працює у фонді Andreessen HorowitzКриптовалютна біржа Coinbase залучила $100 млн, вважає, що AI можна застосувати не лише у багатообіцяючих напрямках майбутнього, — а будь-де.

Минулоріч Чен опублікував 45-хвилинне відео. У якому він розповів історію штучного інтелекту від моменту його появи у 1956 році до сьогодення, коли він став однією з найгарячіших тем для дискусії серед експертів Кремнієвої ДолиниЗа межами Долини — які країни та континенти стають центрами стартап-бізнесу. Керівник компанії NvidiaНа хвилі «ефіру» — як виробники відеокарт заробили $900 млн — одного з найбільших виробників графічних процесорів — Джен-Хсун Хуанґ стверджує, що штучний інтелект став «найважливішою обчислювальною технологією за останні 20 років». За його словами, будь-яка потужна компанія мала б освоїти цю технологію.

Відеоісторія Чена привернула увагу великої кількості фахівців найрізноманітніших сфер. Він почав отримувати сотні дзвінків із запитаннями про особливості і майбутнє штучного інтелекту. До нього зверталися всі — від політиків до засновників старт-апів, які прагнули зрозуміти технологію. «Мені подзвонида редакторка Fashion Week», — згадує Чен. — «Невже роботи заберуть роботу у всіх дизайнерів мод?», — здивовано запитала вона».

Чан розпочав вивчення штучного інтелекту ще у 1980-1990-х роках, коли навчався в Стенфордському університеті. Нині він розуміє, що технологія розвинулася настільки, що може використовуватися для широкого загалу. AI може стати у пригоді навіть у тих сферах, які рідко асоціюються зі штучним інтелектом. Ним може скористатися менеджер з продажу продуктів чи навіть фермерУкраїнські винахідники створили смарт-ферму.

Дослідження майбутнього AI — у книзі

Виходячи з цих міркувань, Чен опублікував книгу «Artificial intelligence: The promised playbook». Вона доступною мовою роз’яснює сфери використання штучного інтелекту. У передмові автор пояснює, що питання про вигоди штучного інтелекту для певної сфери надходять звідусіль. Цим цікавляться усі — від державних установ до новостворених стартапів. Наразі опубліковано безліч літератури про математичні основи нейронних мереж або використання тензорних операцій. Проте бракує своєрідної «передмови», яка б орієнтувалися на лідерів бізнесу, стратегів, політиків, які вперше зіткнулися з цією технологією. Такий ресурс вирішив створити Чен. Там він намагається роз’яснити «новачкам» особливості використання AI. Передусім автор прагне дати читачеві розуміння того, які можливості відкриває технологія штучного інтелекту і яку користь вона може принести конкретній компанії.

Чи варто боятися штучного інтелекту

Для тих, хто наляканий поясненнями концепцій про нейронні мережі, книга Чена — можливість пояснити їх без складних математичних формул. Звісно, чим більший інтерес, тим більше люди занурюються в технічні деталі. Наприклад, коли він пояснює, що відбувається, коли задаєш речення у перекладачі Baidu або зображення у системи ідентифікацій від GoogleGoogle відзначив 44 роки хіп-хопу чи IBM330 ТБ на магнітній стрічці — IBM поставила рекорд із щільності даних. Він пояснює навіть процес написання коду для простого ідентифікатора візитівок, який використовує iPhoneВсі анонси та новинки WWDC 2017. Чен прагне показати, що кожна компанія у різний спосіб може використувати AI.

Опублікувавши свою книгу, Чен намагається надихнути фахівців різних напрямків до вдосконалення існуючих процесів. «Я хочу, щоб люди були зацікавлені можливостями, які відкриває штучний інтелект», — зазначив він. «Я не можу дочекатися, коли побачу, у який спосіб вони використовують цю технологію», — додає дослідник. Зараз це — одна з найгарячіших тем у Кремнієвій Долині. Але згодом про AIВ помічник голосових асистентів Amazon та Google інвестували $5,2 млн більше ніхто не говоритиме, оскільки його використання стане само собою зрозумілим.

Share
Написати коментар
loading...