Реклама

На хвилі «ефіру» — як виробники відеокарт заробили $900 млн

Лихоманка довкола майнінґу охопила не лише країни із дешевою електрикою — здається, цим прагнуть займатися навіть люди, далекі від технологій. Оскільки за обчислення та пошук хешів відповідають потужні ядра, попит на графічні карти, здатні проводити такі операції для «ферм», значно зріс — і це збагатило не так майнерів, як виробників «заліза»
Čytaty latynkoju
Depositphotos
На хвилі «ефіру» — як виробники відеокарт заробили $900 млн
  1. Головна
  2. Крипто
  3. На хвилі «ефіру» — як виробники відеокарт заробили $900 млн
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Лихоманка довкола майнінґу охопила не лише країни із дешевою електрикою — здається, цим прагнуть займатися навіть люди, далекі від технологій. Оскільки за обчислення та пошук хешів відповідають потужні ядра, попит на графічні карти, здатні проводити такі операції для «ферм», значно зріс — і це збагатило не так майнерів, як виробників «заліза»

У часи «золотої лихоманки» найбільше грошей досить часто заробляти не ті, хто мив золото — а ті, хто продавав шухлі, решета та кошики для копачів. Золото замінили криптовалютиBTC, ETH, ICO — що це таке і як це пов’язане одне із одним — а потреба в інструментах для «видобутку» не зменшилася. Саме тому фантастичні цифри заробітків зараз належать виробникам графічних чіпів та «ферм» для видобутку біткоїнів, ефірів та лайткоїнів.

Акції Nvidia Corp. та Advanced Micro Devices Inc. з початку червня 2017 року зросли щонайменше на 14%. І не в останню чергу через високі темпи зростання курсу валюти ефір (ETH, ETC, або ethereum).

До чого тут «ефір»

Основна причина різкого збагачення виробників «заліза» через зростання курсу ефіру — це потужні графічні процесори, які мають створювати якомога реалістичнішу «картинку» на екрані під час комп’ютерних ігор. Натомість виявилося, що вони ще й доволі ефективні у майнінґу криптовалют. Nvidia та AMD за червень просто таки «поперли» вгору саме через продажі відеокарт — Nvidia +14%, AMD +27%. Аналітики пророкують пікові прибутки найближчим часом. І схоже, що виробникам доведеться всерйоз задуматися про створення hardware-продуктів саме для завдань майнінґу, а не лише для ігор.

За оцінкою перспектив відеокарт Nvidia та AMD від Майкла МакКоннела, аналітика Pacific Crest Securities, сукупні квартальні продажі можуть зрости на 20%. Втім, його колега по ринку Стейсі Разґон, аналітик Sanford C. Bernstein & Co, більш стримано оцінює перспективи ринку. Подібні стрімкі злети відбувалися й раніше, зазвичай вони тривають не довше одного кварталу.

У випадку з «ефіром» майнери криптовалют використовують потужність графічних чіпів для видобутку, прагнучи створити альтернативу традиційній економічній моделіСтережися ICO — чому американські фінрегулятори б’ють на сполох через токени із використанням звичайних валют. Основна причина попиту — ці відеокарти найкраще справляються із паралельними обчисленнями, які потрібні для майнінґу. Ажіотажний попит має не лише відносні, але й цілком конкретні цифри. Додаткові $875 млн, якщо вірити ринковому аналітику RBC Capital Мітчу Стівсу. І це — трохи більше аніж за місяць, сама сума дорівнює обсягу продажів чіпів AMD за 2016 рік, або половина квартальних продажів для Nvidia. Світ затамував подих і чекає оприлюднення звітності щодо прибутків AMD. Це має статися 25 липня 2017 року, вже за добу. Втім, переоцінювати роль криптовалют у прибутках виробників ігрового «заліза» не слід, кажуть аналітики.

Спекулятивний попит та технології — сфера тісних зв’язків

Деякі інвестори вже менше зацікавлені у криптовалютах — особливо після падіння ринку на третину після надзвичайного «буму» у червні. Курс ефіру розвивається стрибками, вже двічі переживши зліт та падіння, якщо вірити показникам моніторингу від Coindesk.

На відміну від світу, де для видобутку продавали лопати і всі вони були однаковими, в світі криптовалют та відеокарт технології постійно вдосконалюються та змінюються. Зі зростанням кількості майнерів алгоритми криптовалют теж вдосконалюються, щоби не переповнювати блоки — а отже, видобувати хеші стає все складніше. Ефір донедавна не піддавався таким змінам, але тепер з ним і з ринковою оцінкою цієї криптовалюти відбувається те саме, що і з біткоїнами. Ажіотаж почався у 2013 році — і відтоді криптовалюти доволі скоро перегнали можливості графічних чіпів того часу. Так з’явився попит не на звичайні відеокарти, а на модифіковані плати для майнінґу на основі відеокарт — так звані ASIC-ферми. За їхньою допомогою ведеться видобуток виключно криптовалют без можливості вирішувати якісь інші завдання. Зрештою, в перспективі це призведедо повного переходу на ASIC-модулі і неможливість навіть найбільш «прокачаних» відеокарт слугувати в звичайному комп’ютері чи ноутбуці основою для видобутку біткоїнів чи ефірів.

Дехто із аналітиків не погоджується із песимістичним прогнозом, вказуючи на те, що алгоритм ефіру був написаний таким чином, що видобуток за допомогою ASIC-ферм стає невигідним, натомість звичайні графічні карти є зручним способом. Інша справа, що з часом таки буде побудовано підходящу конфігурацію ASIC, яка зможе майнити ефіри. Ще один важливий фактор — електроенергія: робота потужних графічних карт може обходитися за рівнем енергоспоживанняМайнінг криптовалют потребує забагато електрики доволі недешево. Якщо відбудеться перехід на платформи, де ефір чи біткоїн не потребуватиме традиційних графічних карт, скоротяться і прибутки виробників такого «заліза».

Динаміка курсу основних виробників відеокарт

Треба більше «ферм» — і не забувати про ґеймерів

Вихід для виробників графічних чіпів лежить у них «під носом». Компанія Asustek Computer Inc., яка купує графічні чіпи Nvidia та AMD, вже почала випуск продуктів, розроблених спеціально для ринку криптовалют та процедур майнінґу. Особливість таких систем полягає у тому, що навіть якщо ринок криптовалют раптово зміниться, закриється чи стане «бульбашкою», такі системи неможливо перепродати повторно — на відміну від відеокарт — а отже, вони не знизять ціну на графічні чіпи, які встановлюються в ґеймерських комп’ютерах та ноутбуках.

Саме тому Asustek, один із найбільших виробників комп’ютерних комплектуючих, випускає одразу 2 моделі карток для майнінґу — у однієї взагалі немає портів для підключення до дисплею, а в іншої є тільки DVI-порт, технологічне рішення 1999 року, яке ще десятиліття тому застаріло і не користується попитом серед ґеймерів, котрі шукають реалістичних вражень від ігор. Самі виробники чіпів поки утримуються від коментарів — в AMD лише зауважують, що ринок ігор для них залишається ключовим.

Share
Написати коментар
loading...