Реклама

Всі анонси та новинки WWDC 2017

5 червня о 20:00 за київським часом розпочалася наймасштабніша конференція для розробників від Apple — про що говорили, що представили і коли чекати на новинки у магазинах, розкажемо вам докладніше далі
Čytaty latynkoju
Всі анонси та новинки WWDC 2017
  1. Головна
  2. Техно
  3. Всі анонси та новинки WWDC 2017
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
5 червня о 20:00 за київським часом розпочалася наймасштабніша конференція для розробників від Apple — про що говорили, що представили і коли чекати на новинки у магазинах, розкажемо вам докладніше далі

Зала, переповнена ґіками та техноблоґерами, очікування ЗМІ та звукорежисери «на старті». Так розпочинається відкрита частина WWDC, найбільшого літнього заходу для розробників від корпорації Apple. Насправді він триватиме декілька днів, але найцікавіша для преси та споживачів і частини розробників-новачків. Це презентація першого дня, коли корпорація одразу «викочує» низку новинок та пропонує ранній доступ до розробницьких бібліотек, версії мобільної та настільної ОС, анонсує різноманітне нове «залізо» та ділиться своїми планами до кінця року.

Чому WWDC — важлива подія

WWDC тісно пов’язана із історією «яблучної» корпорації — першу конференцію Стів Джобс провів у Монтерреї (Каліфорнія, США) у 1983 році. До 2002 року WWDC проводилася в середині травня. Але з 2002 до 2005 року була перенесена на червень. Щоразу презентувалося щось нове якщо не для споживчого ринку, то для партнерів та співробітників компанії. Останнім часом WWDC націлена на презентацію нових функцій платформи і нових пристроїв для широкого загалу — надто після того, як одним із ключових джерел доходів для Apple став смартфон iPhone та пов’язана із ним екосистема мобільних додатків та їхньої розробки й продажу.

Щоправда, вже років 3 заведено було скаржитися, що на WWDC не відбувається ніяких революційних анонсів, мовляв, після смерті Стіва Джобса компанія добре тиражує вже напрацьовані технології, але не збирається нічого змінювати на ринку, вочевидь шануючи принцип «працює — не чіпай».

Тим не менше ранок (в Україні — вечір) 5 червня важко було назвати таким, який не показав геть нічого нового: як мінімум, цікаво виглядають зміни щодо p2p-платежів, радикальне оновлення iMac до Pro-конфігурації та анонс розумного голосового помічника. Втім, давайте про все по черзі. 

Поява під апокаліптичні жарти

Після хвилин 10 очікування в залі раптово запустили жартівливу відеорекламу про те, що без додатків та розробників (якщо відключити сервери, наприклад) світ зануриться у справжній апокаліпсис. В основу було покладено історію нового співробітника у серверному сховищі Apple App Store, який з необережності вийняв один штепсель із розетки — і наробив непоправної шкоди тисячам людей в усьому світі:

Хвилина для самолюбства

Після цієї відеоісторії на сцену WWDC вийшов Тім Кук і нагадав присутнім, що з часів легендарної конференції у Сан-Хосе минуло вже 15 років — і тепер настав час провести «the best and biggest WWDC ever». Після короткого оптимістичного вступу CEO Apple почав сипати цифрами та фактами про десятки мільйонів додатків та великі зміни, на які варто чікувати користувачам продукції Apple прямо від сьогоднішнього дня.

10 років наймолодшому розробникові мобільних додатків, 5 додатків він встиг написати із 6-річного віку — цим приголомшливим фактом Тім Кук розпочав перелік досягнень спільноти програмістів, котрі створюють додатки для екосистеми Apple. А найстарішій розробниці перевалило за 80 років, вона з Японії і цьогоріч написала перший додаток у своєму житті, тож як зауважив Кук:

Ніколи не пізно почати програмувати

Далі він наголосив, що сьогодні говоритиме разом із іншими спікерами про 4 ключових платформи, під кожну з яких будуть анонсовані нові інструменти та опції — і «шоу почалося».

6 ключових анонсів

Першою у списку була tvOS — окрема операційна система для Apple TV. Вкотре було наголошено на мультиплатформенності та акцентовано увагу на 50 партнерах із відеоконтенту. Чи не головним анонсом в цій частині презентації став той факт, що Amazon буде у Apple TV — сервіс Amazon Prime Video запуститься для користувачів Apple TVдо кінця 2017 року.

Після цього якось дуже стрімко перейшли до Apple Watch — і тут потрібно зазначити, що майже всі анонси цього вечора лунали немов постріли з кулемета: безкінечною швидкою чергою, а спікери вибігали на сцену, аби вже за 2-3-5 хвилин побігти, і на їхнє місце бігли нові, тож публіка на відео часом виглядала злегка очманілою від кількості фактів та цифр, що сипалися з чорного подіуму.

А тим часом замість Кука на сцену вийшов Кевін Лінч — і почав розповідати про оновлення Apple Watch.

watchOS 4

Нові можливості персоналізації у зв’язці із Siri чекатимуть на власників «яблучного» годинника. Відтепер мобільна ОС для цього пристрою використовує машинне навчання та штучний інтелект для формування стартового екрану.

Декілька ключових оновлень:

  • Зміни у активності користувача залежно від часу доби та активності.
  • Нові герої мультиків Діснея на екрані вашого годинника.
  • Фітнес-трекер стає ще «фітнесішим» — щомісячні цілі та «розумний тренер», такий собі виклик в бік Nike+ та смарт-трекерів, які популярні серед спортсменів для інтервальних тренувань.
  • Синхронізація із обладнанням у фітнес-центрах та pалах для тренувань — щоби результати були максимально точними, восени 2017 року найбільші виробники устаткування для тренажерних залів вже нададуть таку можливість власникам Apple Watch.
  • Музика на годиннику отримала мікси під смаки користувача та обкладинки.
  • Додано підтримку безпровідних навушників від Apple.

Версія для розробників буде доступна відсьогодні — а загальнодоступною вона стане восени 2017

Mac-лінійка та її зміни

Тім Кук знову вийшов на сцену, і назвав Mac найкращим комп’ютером для творчості — а відтак перейшов одразу до оновлення macOS під назвою High Sierra.

Що тут чекатиме на користувачів:

  • Оновлення браузера Safari.
  • Блокування автовідтворення відео у браузері.
  • Таргетування реклами замучило? Вбудований інструмент для блокування трекінґу контекстної реклами та очистки браузера від скриптів.
  • Режим split-view для написання листів та -35% місця для зберігання кореспонденції.
  • Оновлення Photos із новими фільтрами та можливостями швидкого редагування.
  • Фотокниги у партнерстві із найпопулярнішими світовими сервісами.

Файлова система за 30 років має змінитися, було сказано на сцені — тому анонсовано APFS заміст HFS, із безпекою, шифруванням та швидшою обробкою файлів.

Також зміниться і медіаскладова. Запроважується відео нового стандарту замість H.264 — буде вдосконалено програми та «залізо» під нові стандарти якості, які будуть навіть вищими за 4K.

Двигунець для графіки Metal отримує нову версію із 10-кратним покращенням промальовки полігонів та швидше реагування на помилки та аналіз якості виконання анімацій чи графічних програм — а ще його використовуватимуть для машинного навчання і зовнішньої графіки.

Окремий зовнішній кіт зовнішньої графіки для вирішення складних задач та створення «важкого» візуального контенту — також буде підтримка VR у новій версії macOS Steam, Unity, Unreal. Наприкінці червня 2017 буде публічна бета-версія всього цього дива інженерної думки — а восени вона стане доступною для всіх, починаючи з «макбуків» версії Late 2009.

iMac — жити по-новому

Оновлення iMac — стандарт якості, для якого розробники вчергове підіймають планку:

  • Покращений екран — 500 ніт, на 43% яскравіше, а під «коробкою» ховається сьоме покоління процесорів Intel.
  • Мінімальні конфігурації пам’яті зросли вдвічі — тепер від 32 ГБ оперативки, а також зросли конфігурації жорстких дисків.
  • Thunderbolt’ів стане більше.
  • Молодший iMac отримає +80% до швидкості графіки.
  • iMac отримає дискретну графіку від 4ГБ

Оновлення також стосуватимуться pro-користувачів iMac: їм обіцяні до 5,5 терафлопсів — отже, відкриваються можливості для створення VR-контенту та ігор на цьому комп’ютері.

Симуляція Star WarsСьогодні відзначають День «Зоряних Воєн» із Дартом Вейдером у тривимірному ігровому просторі із використанням VR-шолому, показана під час презентації — серйозна заявка Apple для конкуренції в ігровому сегменті. Поставки нових пристроїв стартують з 5 червня 2017 року.

Чорні починають — і виграють: iMac Pro

Пригадуєте критику «чорного відра» Mac Pro? Схоже, його вирішили замінити новим «аймаком»; принаймні, на сцені WWDC це виглядало саме так:

  • Найпотужніший iMac з усієї лінійки за всю історію компанії.
  • 8-ядерний або 10-ядерний процесор — але й версія із 18 ядрами.
  • Окрема графіка Radeon.
  • 16 ГБ VRAM.
  • Від 11 терафлопсів для графіки до 22 терафлопсів для машинного навчання.
  • 128 ГБ оперативки і до 4 ТБ SSD.
  • 44 млн пікселів: на власному екрані + 2 зовнішніх монітори.

У підсумку перед нами — нова робоча станція для рендерів, віртуальної реальності та машинного навчання і систем штучного інтелекту. Гарний хід, Apple.

Вдарити по конкурентам ціною вирішили у Купертіно наостанок — і показали, що їхня конфігурація в середньому на $2 тис дешевша за аналоги. А чекати все це щастя для дизайнерів та відеомонтажерів слід у грудні 2017-го — саме тоді новинка надійде у продаж.

iOS is coming

Спочатку в залі лунали дифірамби про те, яка система надійна, адаптована та зручна — і як повільно просувається новий Android у порівнянні із iOS, яка отримує вже 11-ту версію. Крім зміни назви, передбачено ще низку покращень:

  • Редизайн месенджера.
  • Всі повідомлення синхронізуються через хмару, оптимізується також місце під листування у месенджерах.
  • Шифрування.
  • Вихід на ринок P2P-платежів.
  • Інтеграція швидких переказів грошових коштів прямо у iMessage (привіт, плани Facebook та Google щодо мобільних платежів нового рівня).
  • Підтвердження платежів через Touch ID та пряма прив’язка банківських карток із мультиплатформенною доступністю (почніть платити на iPhone, а продовжіть на iPad чи Macbook).

Siri стане ще розумнішою і навіть вивчить нові жарти — все за рахунок глибинного машинного навчання. Також у бета-версії буде доступний переклад з англійської на низку світових мов (іспанська та китайська присутні) — повноцінна робота сервісу почнеться протягом місяця.

Також Siri навчилася працювати із інструментами керування завданнями та планами. В компанії обіцяють, що віртуальна помічниця матиме розуміння контексту та манери використання пристроїв — тому навчатиметься на основі використання мобільного пристрою і уподобань конкретного власника, квитків, подій, додатків тощо. Apple переходить до концепції «одна Siri на всі пристрої» — тому всі дані будуть синхронізуватися і шифруватися між різними пристроями Apple, які є у користувача.

Камера теж отримає оновлення:

  • вже зараз власники айфонів роблять 1 трлн фотознімків на рік
  • HEVC — новий кодек для відеокамер у айфонах та айпадах
  • HEF замість JPEG для світлин (скорочення обсягів місця під файли вдвічі)

Для того, аби знімки були ще кращими та динамічнішими:

  • Стабілізація та додаткові налаштування якості щодо відзнятих світлин.
  • Машинне навчання та штучний інтелект зможе автоматично розпізнавати, сортувати та складати у альбоми ваші фотознімки.
  • Покращення роботи з Live Photos.

Для фанатів навігації теж є новини:

  • Карти всередині будівель (включно із торгівельними центрами та аеропортами; вже передбачаємо, який ажіотаж ця опція викличе у спецслужб у низці країн, де теракти — на жаль, дуже часте явище.)
  • Підвищення безпеки за кермом — режим для смартфонів «не турбувати під час водіння автомобіля» із відключенням усіх сповіщень або й взагалі блокуванням екрану.

І новини для тих, хто в першу чергу полюбляє музику та розваги:

  • Нова робота із акустичними системами для дому із бездротовим керуванням та інтеграцію із сисемами розумного будинку на базі пристроїв та сервісів Apple та Home Kit.
  • Можливість дізнаватися, що слухають ваші друзі у Apple Music, та ділитися готовими міксами чи добірками.
  • Розробка адаптованих музичних додатків та сервісів завдяки окремому API для цього.

App Store теж оновлюється

Філ Шілер майже вибіг на сцену, аби проголосити потік цифр:

9 років від моменту запуску, 500 млн щотижневих користувачів, 180 млрд додатків завантажено, 70 млрд виплачено розробникам, 30% суми — за минулий рік

Вперше відбувається повний редизайн App Store на мобільних пристроях, заявив Шілер. Нова вкладка Today, також вкладка для ігор та окремих покупок у іграх та додатках, розширені огляди, відеорев’ю для ігор та додатків — це лише частина оновлень. Передбачено також нові API для розробників, які використовують машинне навчання, нейромережі та штучний інтелект для оптимізації розробок. Було також проголошено (вже вкотре), що доповнена реальність — не лише для ігор. Тому варто запускати й інші додатки, де рендерінґ буде відбуватися в редимі реального часу — і як приклад, було наживо продемонстровано додавання на поверхню стола віртуального горнятка з гарячою кавою, вази з квітами та настільної лампи, які переміщувалися один відносно одного.

iPad Pro: еволюція

10,5 дюймів, чорне облямування екрану та вага менше 1 кг + повнорозмірну клавіатура на екрані — перше , що показали на сцені WWDC під час презентації нових айпадів. Також покупцям цього ґаджету запропонують:

  • смарт-клавіатуру із підтримкою понад 30 мов,
  • екран на 600 ніт із відео у HDR та низькою рефлективністю,
  • нову опцію, яка називається ProMotion — стандартне оновлення 60 Гц для картинки, а тепер на екрані нових айпадів картинка оновлюватиметься із частотою 120 Гц,
  • стилус Apple Pencil матиме затримку у 20 мс — малювання стане ще комфортнішим,
  • динамічне підлаштовування частоти оновлення екрану, що заощаджує енергію.

Залізо всередині також оновлюється, що зробить ці планшети на 30% швидшими в роботі — а ще нове покоління айпадів працюватиме до 10 годин без підзарядки; матиме здатність знімати відео в 4K та спалах для фронтальної камери і низку корисних аксесуарів для USB-C як фінальний акорд у цій частині презентації.

Зміна стартової конфігурації відбулася для сімейства «яблучних» планшетів — тепер вони починаються від 64 ГБ та від $649. Поставки стартують в середині червня.

Ще одна цікава «фішка» — це додаток Files на планшеті, що підтримує зберігання та перегляд файлів не лише у iCloud, але й роботу зі сторонніми хмарними сховищами. Ще в оновленій версії iOS 11 для планшетів буде підтримка багатовіконності, можливість перетягувати вікна та обрані файли, листи, документи чи фото.

Зміни торкнуться й стилуса. Нові можливості Apple Pencil включають підтримку Instant Notes із автоматичною синхронізацією пристроїв, сканування документів, розмітку, машинне навчання та інтеграцію стилуса з поштою та нотатками і швидкими клавішами доступу в програмах. Девелоперська версія iOS 11 від сьогодні доступна для розробників, а далі буде відкрита для всіх пристроїв.

Apple Music та колонка, яка вирішує все

Вже зараз власники iPhone мають 40 млн треків у кишені завдяки хмарному сервісові Apple Music. Втім компанія з Купертіно має намір рзширити горизонти для меломанів — раніше було презентовано бездротові навушники як новий крок у персональному прослуховуванні. А тепер настав час фірмової смарт-колонки. Вона була чи не головною новинкою вечора (решту «заліза» очікували у більшості прогнозів та попередніх оглядів у різних ЗМІ та техноблогах).

Якщо уявити на вашому столі щось середнє між старим Mac Pro (відомим як «чорне блискуче відро») та новим кампусом Apple, то вийде HomePod — вкрита тканиною розумна колонка для дому із твітерами та сабвуфером на основі чіпу A8 (того ж, що й у iPhone). Ґаджет автоматично визначає об’єм приміщення, наявність заповнення, меблів чи перешкод, які змінюють гучність звуку чи потребу у високих або низьких частотах.

Синхронізація з хмарою, 6 мікрофонів та голосові команди із Hey, Siri — мабуть, це головне, що варто знати споживачам і майбутнім власникам нового ґаджету Apple, якщо не вдаватися у технічні тонкощі. Розумний помічник у вашому будинку зможе керувати геть усім, не лише фонотекою Apple Music. Приватність повністю збережено — мікрофони вимкаються лише після звернення до Siri, а ще є також шифрування каналу із передачею усіх голосових даних, кажуть у Apple.

Стартова ціна $349 за обшиту тканиною колонку білого кольору або space grey — як зауважили на презентації, це майже на $200 дорожче за дешеві бездротові спікери, але на $50-100 дешевше за топові смарт-системи із голосовим супроводом. Хоча версія від Amazon має і «таблетку» за значно нижчою ціною — додамо вже від себе.

Починаючи із грудня 2017 року продажі смарт-колонки стартують у США, Великобританії та Австралії. Решті країн голосового помічника в комплексті із акустикою доведеться зачеати аж до 2018-го.

Закулісся, яке ми не побачимо

Серед того, що не потрапило у кадр трансляції наживо — тест-драйви, навала преси біля демонстраційних стендів після заходу, завтрашні зустрічі та майстер-класи і анонсований на 6 червня публічний захід за участі екс-першої леді США Мішель Обами(вочевидь, говоритимуть про технології та їхні можливості змінити життя людей на краще). Тім Кук махнув рукою і пішов за куліси — далі на нас чекає низка оглядів, публікацій та анонсів, критики та вихвалянь, скарказу та захвату. Одним словом, усього того, чим зазвичай у соцмережах та блогосфері завершується кожна WWDC.

Share
Написати коментар
loading...