Реклама

За межами Долини — які країни та континенти стають центрами стартап-бізнесу

Ми звикли сприймати США та Кремнієву Долину в якості беззаперечного лідера на ринку інновацій — та чи відповідає цей стереотип дійсності? Спробуємо розібратися разом із журналістами TheNextWeb та CEO Startup Genome
Čytaty latynkoju
За межами Долини — які країни та континенти стають центрами стартап-бізнесу
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. За межами Долини — які країни та континенти стають центрами стартап-бізнесу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ми звикли сприймати США та Кремнієву Долину в якості беззаперечного лідера на ринку інновацій — та чи відповідає цей стереотип дійсності? Спробуємо розібратися разом із журналістами TheNextWeb та CEO Startup Genome

Дані аналітичного звіту Global Startup Ecosystem Report 2017 свідчать: магія Долини вичерпалася, інновації, гроші та «мізки» почали перетікати в інші географічні локації, де створюють не менш (а дуже часто й більш) конкурентні проекти та прибуткові IT-бізнеси. Які регіони виокремилися на ринку — і чим це може загрожувати домінуванню Кремнієвої Долини?

США в IT — це не лише Долина

Найбільша новина для самих американців, напевно, полягає у тому, що США втрачає панівне становище під наступом міст-конкурентів з Європи та Азії. Лос-Анджелес і Чикаго, наприклад, зазнали найбільшого падіння у рейтингу 20 кращих міст. Хоча за Штатами, як і раніше, — 7 міст із 20 світових.

Кремнієва Долина як і раніше лідирує в більшості категорій; проте звання «Мекки технологій» змістилося до Сингапуру, якщо йдеться про кадри. Високі зарплати — один з головних чинників, чому Долина втратила перше місце. Не на користь грає ще й низка труднощів для стартапів на ранній стадії та складнощі для пошуку досвічених фахівців на висококонкурентному ринку.

Втім, за межами Штатів є чимало цікавих стартап-екосистем, на які варто поглянути. Зокрема Торонто перемістилось на 16 місце у рейтингу. Попри наявні труднощі, резиденти стартап-середовища у Торонто позитивно відгукуються про перспективи міста, Так Салім Тея, виконавчий віце-президент MARS Discovery, вважає, що екосистема тут значно «подорослішала» і зараз знаходиться на піку можливостей для стартапів. Канадський венчурний капітал істотно зріс — міжнародні інвестори та експерти у сфері інновацій називають Торонто серед міст, де є усі передумови для лідерства у сфері штучного інтелекту, фінансових стартапів та сфери захисту здоров’я. Окремим пунктом ідуть місцеві кадри, яких високо оцінюють на ринку технологій.  Тея також вказує на значну базу талановитих випускників різних вишів як запоруку для розбудови стартапів. Університет Торонто і Університет Ватерлоо — два із найкращих у сфері підготовки інженерів та підприємців на канадських теренах.

Європа — час міст-новачків

Європа має шість представників у списку ТОП-20 — серед них опинилися Лондон, Тель-Авів, Берлін, Париж, Стокгольм й Амстердам. І хоча певне сум’яття у перспективи ринку вніс Brexit, потенціал Лондона від цього не надто постраждав. Це місто як і раніше залишається столицею стартап-Європи — тут базується 5,9 тис стартапів, і Лондон посідає четверте місце за темпами запуску нових IT-компаній у світі.

Стартап-екосистема Лондона швидко зростає протягом минулих кількох років, і за темпами він обійшов навіть Пекін. Однак найбільшою сенсацією серед європейських міст можна вважати не британську столицю, а Стокгольм. За словами експертів, стрибок цього міста до «великої 20-ки» справді вражає за темпами, з огляду ще й на невеликий розмір локальної стартап-екосистеми. Скандинавські країни мають давні традиції наполегливої праці, і це відобаражється й у їхньому ставленні до розвитку стартапів. Одна з найсильніших сторін Стокгольма — спрямованість на зовнішній ринок від самого початку існування стартапів у цьому місті. Це — вимога здорового ґлузду: ніхто не захоче обмежуватися тільки внутрішнім ринком, якщо населення тут складає менше 10 млн осіб.

Далекоглядність шведів окупилася тим, що екосистема стартапів у Стокгольмі знаходиться в десятці підкатегорій глобальної пов’язаності із іншими компаніями та ринками — а серед відомих вихідців зі Швеції опинилися Spotify та автори Candy Crush Saga.

Азійсько-Тихоокеанський регіон — ваш вихід, маестро Китаю

Азія і Європа наздоганяють США, коли мова йде про розквіт стартапів. Тут чимало урядових структур встановили чіткі програми підтримки й розбудови інноваційної екосистеми на загальнодержавному рівні, в той час як у США все ще довіряють це питання виключно приватному секторові економіки.

Сингапур став одним із тих місць, де уряд став активним учасником у створенні стартап-середовища. Інноваційні підходи до економіки, закладені у 1990-х, нарешті окупилися потраплянням цього міста-держави до списку світових стартап-центрів.

Китай також робить успіхи в розбудові економіки, орієнтованої на стартапи. Приголомшлива продуктивність Пекіна в створенні великомасштабного «вікна можливостей» та промислових зон, прив’язаних до випуску гаджетів та комплектуючих для стартапів, справді вражає. Наздоганяє його Шанхай — окремий економічний та технологічний регіон на карті азійського світу.

Африка — непогано, та є ще куди зростати

На жаль, жодне африканське місто — хоч яким великим не є цей континент — не сягнуло жодної із позицій у ТОП-20. Проте це не означає, що тут немає своєї стартап-сцени і не розвиваються технології. У доповіді щодо світової стартап-екосистеми фігурують одразу три міста з Африки: Лагос у Нігерії, Кейптаун і Йоганнесбурґ — у Південній Африці.

Екосистема стартапів у Лагосі перебуває на невисокому рівні, якщо порівнювати із загальносвітовою картиною, проте тут є $2 млрд ресурсів та брак кадрів. Місто має значну перспективу через низьку порівняльну вартість інженерних кадрів та великий попит на людей, котрі володіють англійською.

Лідером на континенті залишається Кейптаун — тут кількість стартапів зросла із 700 до 1200. Це місто також має невисокий рейтинг у глобальному індексі привабливості для стартапів, але має високі бали в регіональному контексті, коли йдеться про темпи фінансування та вартість інженерних і розробницьких кадрів. Тож про ці 2 міста у Африці ми ще почуємо не раз у майбутньому.

Share
Написати коментар
loading...