Реклама

Ринок ICO  — результати 2017-го та очікування від 2018 року

Сутність феномену ICO ми описували раніше. 2017-й виявився по-справжньому «проривним» для залучення коштів в стартапи через розміщення токенів на blockchain — проте детальніша картина ринку потребує ретельнішого вивчення. На часі дізнатися, яким був минулий рік для стартапів, що вдалися до ICO — і чого нам чекати у цьому році
Čytaty latynkoju
Ринок ICO  — результати 2017-го та очікування від 2018 року
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Ринок ICO  — результати 2017-го та очікування від 2018 року
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сутність феномену ICO ми описували раніше. 2017-й виявився по-справжньому «проривним» для залучення коштів в стартапи через розміщення токенів на blockchain — проте детальніша картина ринку потребує ретельнішого вивчення. На часі дізнатися, яким був минулий рік для стартапів, що вдалися до ICO — і чого нам чекати у цьому році

Ринок ICO у 2017 році — загальний зріз

У 2017 році криптовалюти в усьому світі розвивалися доволі стрімко — хоч на їхньому шляху й з’являлися регулятори. Капіталізація ринку криптовалют перевищила $170 млрд. Bitcoin, при цьому, пережив soft-fork і hard-fork. До загальних спекулитивних настроїв додався «бум» ICO як способу залучити кошти під нові проекти. При цьому інвестування відбувалося в основному в стартапи з високим технологічним потенціалом, але з недостатнім рівнем вивченості тих технологій, які вони представляють. Саме це викликало найбільше занепокоєння у фінансових аналітиків, інвесторів і державних регуляторів. Лише наприкінці року ICO прирівнялиICO прирівняли до IPO рішенням Комісії США з цінних паперів до IPO. Стартапи розглядають ICO як швидкий доступ до значних сумах капіталу, а інвестори — як інструмент заробітку. Проте все це — без будь-яких гарантій, крім «чесного слова». Спекулятивний момент щодо токенів теж був присутнім.


У 2017 році первинні розміщення токенів перетворилися в механізм, що дозволяє залучити понад $4 млрд за рік. Стартапи активно отримували кошти від інвесторів, пропонуючи натомість свої токени. Чи не вперше розмір капіталовкладень в ICO перевищив обсяги надходження венчурних інвестицій. Він склав $238 млрд проти $195 млрд. Понад 100 криптофондів на основі токенів запустилися протягом лише одного кварталу.

Підсумки року

Незважаючи на те, що відбувається поступове визнання криптовалют як повноправних фінансових інструментів, зростання капіталовкладень через токени було частково уповільнене. Значною мірою це сталося завдяки законодавчому рішенням влади Китаю заборонити ICO в країні. Слідом за Китаєм про заборону ICO оголосила і Південна Корея. Гонконг зайняв нейтральнішу позицію. Тут реалізація токенів, які підпадають під категорію цінних паперів, буде регулюватися на законодавчому рівні.

Читайте також: Bitcoin та всі-всі-всі — ринок криптовалют у III кварталі 2017-го

Європейці так і не змогли напрацювати спільну позицію щодо ICO. Швейцарці дозволили оперувати криптовалютами, а естонці взагалі хочуть запустити «есткойн». Одночасно німці та британці вкрай обережно ставляться до усіх подібних ініціатив. У США наприкінці 2017 року Комісія з цінних паперів і бірж видала докладний посібник з проведення ICO в законному руслі.

Прпри невелику кількість шахрайських схем із використанням токенів, 2017 рік можна вважати етапом становлення ICO. Крім сум, зросла й кількість інвесторів, які ґрунтовно вивчали перспективні проекти. За підсумками 2017 року було проведено понад 300 ICO, де зібрано понад $4 млрд. Це — вчетверо більше, ніж у 2016 році. Більшість первинних розміщень токенів проводилися в період з травня по жовтень, а листопад 2017-го можна назвати найгарячішим місяцем. Тоді нові проекти отримали понад $900 млн.

Динаміка ICO

Динаміка ICO у 2017-му

Найуспішніші ICO за 2017-й

Якщо вірити ForkLog Research, до ТОП-5 стартапів, які зібрали $2,4 млрд інвестицій на ICO, увійшли 32 фінансових проекти. Також успішними стали 19 інфраструктурних, 13 інвестиційних, 13 розважальних і 13 валютних стартапи. Найшвидше збирали гроші через токени інвестиційні стартапи (середня тривалість зборів — 20 діб) та пов’язані з рекламною індустрією (21 день). А от найнижчу популярність мали освітня сфера, платформи із працевлаштування та страхування:

 

ICO

Цілі на 2018 рік

Спільнота інвесторів та підприємців почала набувати розуміння, що для реалізації проекту від ідеї і до виходу на ринок неообов’язково збирати $40 чи $250 млн. Вихід стартапів на ICO вже починає враховувати зниження hard cap. Є розуміння того, що чим нижчою є планка та більшим пул інвесторів, тим більше пересічні користувачі будуть прагнути купівлі цих токенів.

Уроки, завдяки яким прийшло це усвідомлення, не назвеш солодкими. Візьмемо хоча би розміщення токенів проектом Tezos. Воно зібрало понад $238 млн, але стартап так і не запустився. Внутрішні конфлікти та проблеми із інвестиційними очікуваннями призвели до того, що гроші так і не були конвертовано в продукт чи послуги, заради яких і випускали токени.

Інвестори та їхнє ставлення до розміщення токенів

Дослідження CoinDesk свідчить, що наприкінці 2017 року щонайменше 43,8% активних користувачів інтернету були учасниками розміщення токенів. Понад 24% хотіли б долучитися до придбання токенів. Ключовою мотивацією при цьому було довгострокове володіння токенами і використання їх в якості інвестиційного інструменту. 23% респондентів говорять про те, що не були учасниками розміщення токенів жодного разу через брак технічних знань і навичок участі в первинному розміщенні токенів. І лише 4,5% опитаних виступають за повну конвертацію отриманих коштів після ICO у фіатну платіжні засоби (готівку).

«Вузькі місця» для ICO

Оскільки власники токенів не набувають прав акціонерів (як при IPO), немає дієвого механізму змусити емітентів дотриматися даних обіцянок. Незважаючи на величезну популярність ICO, у II півріччі 2017 року ринок розміщень токенів пішов на спад. За даними ICO Rating, в першій половині 2017 року успішних первинних розміщень було близько 50%, влітку — вже 30%, а восени цей показник дотягнув лише до 20%. Більш того, часто стартапи, які успішно про себе заявили, що не встигали зібрати необхідні суми. Майже 70% всіх ICO не змогли зібрати навіть 90% запланованих інвестицій.

Головний капітал та рушій — довіра

Поки що головний капітал blockchain-проектів — це кредит довіри та те, що розміщення токенів відбувалися здебілшого від імені та за підтримки авторитетних представників індустрії криптотехнологій.

Ключовий пріоритет ICO полягає в тому, що залучення інвестицій може проводиться без контролю з боку будь-яких регуляторів, наявності продукту від стартапу, фінансового звіту або доказів існування компанії. Така ситуація — ідеальний «магніт» для шахраїв, і це викликало появу повеного відсотку «стартаперів без стартапу», які намагалися швидко «заробити» на довірливих новачках, які хотіли вкласти гроші в токени. Цим ситуація із первинними розміщеннями токенів частково нагадує ринок облігацій та акцій на початку його становлення у США з одного боку, а з іншого — «тюльпанну лихоманку» у Нідерландах в середньовічній Європі.

Між «перегрівом» та хайпом

Ажіотажний попит, увага медіа та бажання «легких» грошей призвели до того, що програмісти почали «штампувати» ідеї для blockchain-проектів, просто щоби швидко розбагатіти. Законодавче регулювання та прописування правил, за якими «гратиме» цей ринок у 2018 році, істотно зменшить число випадків шахрайства. Проте це також і скоротить кількість стартапів, які проводитимуть ICO. Додатково прискіпливішими ставатимуть й інвестори.

Читайте також: Що таке blockchain і для чого він потрібен

Зараз ICO часто проводять етап попередньої розпродажі токенів — так званий Pre-Sale (закритий чи відкритий). Трапляються й досі випадки, коли у проекту немає якісної ідеї, авторитетних радників чи інвесторів, але медійний «хайп» та завищені очікування все ще «грають на руку» таким проектам та командам.

2018 рік може стати випробуванням для проектів вийшли в 2017 році на ICO. Приина проста: настане час звітувати перед інвесторами та покупцями токенів і показати вже готові blockchain-сервіси. Якщо більшість стартапів цього не зробить, на нас чекає «булька блокчейнів» аналогічна до «краху доткомів» на початку «нульових» років. Підігрівають ринок і чутки про те, що Ethereum (на блокчейні якого побудовано більшість розміщень токенів) перейде на систему Proof-of-Stake. Таким чином він потрапить під визначення цінного паперу і автоматично всі ICO на ефірі будуть під впливом Комісії з цінних паперів і бірж США та інших державних фінрегуляторів.

Проблеми та можливості платформ: Waves та Ethereum

Сьогодні основною платформою для проведення ICO вважається Ethereum. Це — широкодоступна blockchain-система з відкритим вихідним кодом і функціональністю смарт-контрактів. Завдяки цій платформі ми змогли побачити альтернативні застосування ICO — проект фінансування муніципального освіти Японії або відновлення економіки села Нішіавакура. Але співзасновник Ethereum Джозеф Любін, попереджає про велику кількість шахраїв, які ховаються за ширмою ICO. Попри свої переваги, платформа Ethereum має недоліки, про які неодноразово говорив один із засновників Віталік Бутерін. Він зауважував і раніше, що масштабованість блокчейну Ethereum є низькою, а зростання кількості транзакцій починає все частіше створювати черги на проведення платежів та операцій по ICO.

Читайте також: Творець Ethereum пропонує гранти для розробників

Ethereum функціонує за допомогою алгоритму консенсусу по типу Proof-of-Work: майнери підтверджують транзакції і додають їх в блокчейн. Чим довшим є блокчейн, тим складніше внести зміни в попередні транзакції. При цьому можуть виникати випадки, коли через зростання захисту велика кількість ресурсів працюють «вхолосту» — відтак витрати електроенергії співставні із потребами в енергоресурсах такої країни, як Молдова:

Витрати енергетичних ресурсів

Чи варто проводити ICO на основі Waves

Альтернативою для проведення ICO можна назвати платформу Waves. Її запустили в 2016 році. Waves можна назвати прикладом якісного спільнокошту, оскільки на етапі ICO платформа зібрала 30 тис BTC. На відміну від Ethereum, платформа Waves не підтримує смарт-контракти, що скорочує її функціональність — але за її допомогою можна створювати нові криптовалюти та розробляти програми. Серед інших відмінностей — робота на основі Proof-of-Stake. У цій системі більше шансів згенерувати наступний блок має вузол з великим балансом. PoS мотивує до накопичення коштів, що суперечить ідеї децентралізації мережі.

Платформа Waves базується на однойменному токені, який є основним інструментом для проведення ICO. Таким чином, зростання токена Waves відбувається за рахунок розвитку самої блокчейн-платформи. Токен створений для довготривалого зберігання грошових коштів в системі. Інвестори отримують додатковий прибуток за рахунок постійного розподілу активів. Клієнти платформи можуть припинити свою участь в проекті продаючи, обмінюючи або подарувавши придбані токени. Серед її ризиків — технічні баги, шахрайство, перспективи розробки внутрішніх регулюючих стандартів та російське коріння деяких із розробників платформи.

Share
Написати коментар
loading...