Реклама

Не PayPal єдиним: Як українцям переказувати гроші

Є легенда про те, що для повного розквіту Україні бракує одночасної появи H&M, IKEA, Starbucks та PayPal. Перший нещодавно відкрив свій магазин у Києві, а решта брендів не поспішають заходити на український ринок. І хоча вчора спільнота ентузіастів поспішила здіймати радісний галас щодо «дочки PayPal» в Україні, насправді транскордонні перекази можна робити й іншими способами
Čytaty latynkoju
Не PayPal єдиним: Як українцям переказувати гроші
  1. Головна
  2. Історії
  3. Не PayPal єдиним: Як українцям переказувати гроші
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Є легенда про те, що для повного розквіту Україні бракує одночасної появи H&M, IKEA, Starbucks та PayPal. Перший нещодавно відкрив свій магазин у Києві, а решта брендів не поспішають заходити на український ринок. І хоча вчора спільнота ентузіастів поспішила здіймати радісний галас щодо «дочки PayPal» в Україні, насправді транскордонні перекази можна робити й іншими способами

Лібералізація ринку та роль НБУ

Із жовтня 2017 року керівництво Національного банку України підписалоНебанківські установи з України отримали нові можливості постанову про дозвіл купувати і перераховувати іноземну валюту для розміщення за межами України гарантійного депозиту на рахунках міжнародних платіжних систем. Йдеться не лише про банківські операції, але й про діяльність такого роду для небанківських фінансових установ. Також внесено уточнення в порядок виключення з заборони дострокового погашення кредитів. Постанова державного центробанку стосувалася коштів, що мають використовуватися для забезпечення зобов’язань під час здійснення переказів за кордон. Раніше можливість переказу коштів для розміщення гарантійного депозиту для забезпечення транзакцій мали тільки банківські установи. Вони обов’язково мали бути учасниками міжнародних платіжних систем. Тепер цей перелік розширено за рахунок небанківських установ, зауважують представники держрегулятора.

Також лібералізація торкнулася обмежень щодо суми транскордонних переказів. Із середини 2017 року скасованоНБУ скасував обмеження для фізосіб для валютних переказів за кордон обмеження за валютними операціями. Відтепер можна перераховувати необмежену суму коштів за кордон фізособам. Також банкам дозволено проводити обмін без обмежень щодо груп класифікатора іноземних валют та банківських металів.

Стара добра «Укрпошта»

Дерегуляція від НБУ — крок для участі небанківських фінансових установ в міжнародних платіжних системах. А в цілому це матиме позитивний ефект для подальшого розвитку економічних відносин в Україні без виникнення додаткового напруження на ринку валюти, заявляли тоді у державному фінрегуляторі. Не забарилася й статистика, за якою можна побачити, як насправді українці переказують кошти.

НБУ підбивМільярд за переказ — НБУ оприлюднив показники «Укрпошти» результати діяльності в країні систем переказу коштів за 9 місяців 2017 року. Лідером серед систем, створених резидентами, за обсягами переведених коштів, залишається система «Поштовий переказ» від «Укрпошти». За 9 місяців поточного року через систему «Поштовий переказ» було переведено коштів на суму, еквівалентну $940 млн. Цей показник на 13% перевищує результати, котрі були отримані у 2016 році.

За допомогою «Поштового переказу» можна переказувати кошти як в межах України, так і за кордон. Ці кошти надійдуть на адресу або до відділення поштового зв’язку «Укрпошти». Поштові перекази пересилаються до всіх населених пунктів країни без виключення. Аби отримати їх, потрібно пройти процедуру виплати у відділеннях поштового зв’язку або вдома одержувачам (у цьому випадку потрібно, аби до вас завітав кур’єр чи поштар і приніс готівку додому). Ця послуга надається працівниками «Укрпошти» без додаткових комісій. Виплата поштового переказу здійснюється особисто одержувачу або за довіреністю, оформленою в установленому законодавством порядку.

«Ощадбанк» та внутрішні перекази за номером телефону

Внутрішні перекази мають практично усі українські банки, які запровадили інтернет-банкінг. Проте деякі з них пропонують обійтися навіть взагалі без сайту. Наприклад, «Ощадбанк» пропонує своїм клієнтам переказувати гроші просто за номером мобільного. Щоби переказати гроші за номером телефону, потрібно переконатисяОщадбанк переказуватиме гроші за номером телефону, що отримувач теж має картку, яку видав Ощадбанк. До неї має бути прив’язаний чинний номер мобільного. Для перевірки правильності введення номеру телефону отримувача система підкаже його ім’я та першу літеру прізвища. Переказ надійде на активну не заблоковану картку Ощадбанку. Якщо отримувач має кілька платіжних карток, то пріоритетність зарахування коштів наступна: зарплатна картка, пенсійна картка, потім інші типи карток.

Платіжний ринок приваблює операторів мобільного зв'язку

Читайте також: В Україні зросла частка безготівкових платежів

Абоненти національного мобільного оператора «Київстар» отримали«Київстар» представив переказ коштів між банківськими картками додаткову можливість для миттєвих переказів між картками українських банків. Здійснити цю операцію тепер можна просто на сайті компанії. Начальник департаменту мобільних фінансових послуг «Київстар» Тарас Горкун розповів, що протягом 2017 року в компанії відзначили зростання кількості поповнень мобільного рахунку через офіційний сайт оператора на 26%. З огляду на популярність послуги в сфері онлайн-платежів на kyivstar.ua і постійне зростання ринку грошових переказів, було прийнято рішення про запуск сервісу. Тариф за користування послугою в середньому вдвічі нижче від існуючих пропозицій на українському ринку. Він складається з двох частин:

  • змінної — 0,5% від суми переказу;
  • фіксованої — 2,5 грн за кожну успішну транзакцію.

«Нова Пошта» та електронні гроші

Інтерес до електронних переказів є і в комерційних компаній, що займаються доставленнями на українському ринку. У 2017-му компанія запровадилаМайже як справжні: «Нова пошта» працює над віртуальними грошима використання електронних грошей в системі Forpost — новий крок від одного із найбільших сервісів доставки замовлень, вантажів та документів в Україні

Серед найближчих планів «Нової Пошти» тоді було зазначено перехід до повноцінного платіжного засобу на основі віртуального електронного гаманця для клієнтів компанії. Новинка, за словами представників «Нової пошти» має допомогти у швидких розрахунках із постачальниками товарів та послуг (включно із комунальними платежами). Окремі можливості нові електронні гроші нададуть учасникам ринку електронної комерції, в цьому компанія орієнтується насамперед на інтернет-магазини, що здійснюють доставку товарів через відділення компанії «Нова пошта», використовуючи кур’єрів. Емітентом електронних грошей для платіжної системи Forpost став «Альфа банк». Валюта, якій відповідають електронні гроші в системі, — українська гривня.

Чат-боти та грошові перекази

Читайте також: Як зміниться прийом платежів у найближчі роки

Із листопада 2017-го українці можуть переказуватиУкраїнський чат-бот почав здійснювати грошові перекази через Facebook гроші просто через Facebook. У чат-боті CoinyPay для Facebook Messenger запустили можливість переказів між банківськими картками користувачів. Заявлено було про підтримку усіх карток українських банків. Для початку роботи користувач має ввести дані про свою банківську картку. Далі слід отримати ідентифікаційний CoinyID. Для надсилання коштів іншому користувачеві соціальної мережі слід знати його CoinyID. Далі потрібно зазначити цей ідентифікатор та потрібну суму для переказу. Користувач, який отримує кошти, має підтвердити транзакцію, натиснувши на відповідну кнопку підтвердження.

Не PayPal єдиним: Як українцям переказувати гроші

Грошові перекази в Україну та TransferGo

Найпопулярніші транскордонні перекази до України — не зі Штатів, а із сусідніх країн на кшталт Польщі. На цьому напрямку нові послуги запропонували у платіжному сервісі TransferGo. Така можливість є, починаючи з осеніГрошові перекази з Польщі в Україну відтепер можна здійснити через TransferGo 2017-го. За даними Narodovy Bank Polski, в 2015 році 60% українців в Польщі передавали зароблені гроші своїм сім’ям в Україні особисто, не вдаючись до послуг банків або інших релевантних сервісів. Така поведінка може бути викликано високою комісією за послуги з переказу грошей. Також серед причин — бажання заощадити час на бюрократичних процедурах при оформленні офлайн-переказу. Цей сервіс запустив послуги з комісією за переказ у розмірі 9 злотих (трохи більше 65 грн) у разі отримання переказу на наступний день. Якщо ж одержувачу гроші потрібні терміново (протягом 30 хв або протягом дня), комісія буде більшою. Переказати кошти через TransferGo досить просто. Варто створити свій профіль, увійти в систему, внести дані одержувача і зробити переказ на рахунок TransferGo за допомогою вашої прив’язаної картки.

А в липні 2018-го взагалі стало відомо, що компанія TransferGo відмовиласяУ TransferGo тепер можна купувати та продавати криптовалюти від комісійних за обслуговування грошових переказів в Україну. Нова ініціатива компанії дозволяє українським мігрантам відправляти гроші з Європи додому абсолютно безкоштовно. Нововведена ініціатива компанії дозволяє українським мігрантам відправляти гроші з Європи додому без комісії за послуги сервісу. Відправлені кошти надходять на картковий рахунок одержувача в Україні протягом 2-3 днів. У компанії прогнозують, що протягом наступних 7 років ринок цифрових грошових переказів в світі зросте вп’ятеро. Нульова комісія за грошові перекази в Україну стала можливою завдяки міжнародним інвестиціям.

Крім того, додаток для здійснення переказів доповнилиУ TransferGo тепер можна купувати та продавати криптовалюти можливістю купувати та продавати криптовалюти. Через додаток TransferGo клієнтам стали доступні Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, XRP та Litecoin.

Картки залишаться в минулому — обіцянка НБУ

Національний банк дозволить клієнтам користуватися грошима на банківських рахунках без використання платіжних карт міжнародних платіжних систем — і це станеться найближчим часом. У червні 2018-го таку інформацію озвучивНацбанк дозволить українцям відмовитися від платіжних карток Яків Смолій, очільник українського центробанку. Технології банку користувача і НБУ будуть гарантувати можливість дистанційного доступу до рахунку і безпеку транзакції з використанням безкарткових технологій. Смалій підкреслив, що технології працюватимуть у режимі 24/7, миттєво і гарантовано.

Також очільник Національного банку України зауважив, що ця новинка впроваджується із посиланням до європейських директив. У них йдеться про те, що клієнт може сам вказати банку, яким сервісам він хоче надати доступ до свого рахунку. Це може відбуватися без карток. Наразі відбувається робота над впровадженням цих технологій, у НБУ вже напрацьована концепція.

Поки одні чекають на PayPal, більшість переказують звичним способом

В I півріччі 2018 року системи грошових переказів, створених нерезидентами, надіслалиWestern Union лідирує серед систем переказу грошей в Україні до України транскордонні перекази на $1,02 млрд (в еквіваленті). Більшу частину — 56% валюти — користувачі переказали через міжнародну систему Western Union.

Як виглядає рейтинг систем грошових переказів нерезидентами:

  • 1 місце — Western Union (56%)
  • 2 місце — MoneyGram (23%)
  • 3 місце — IntelExpress (9%)
  • Інші чотири системи — (12%).

В Україні працювало всього 7 систем переказу грошей, створених нерезидентами (3 системи з США, по 1 — з Грузії, Великобританії, Канади та Азербайджану. Російські системи для українського ринку заборонені через санкціїРік під баном — що змінилося за 12 міс блокування VK, OK та Yandex в Україні.

За межі України через ці 7 систем було відправлено $139 млн. Лідером також є Western Union — 76% всіх коштів. У MoneyGram 20% ринку, а на 5 систем, що залишилися, припадає лише 4% ринку. В межах України ці системи переслали всього $0,8 млн. Відзначимо, що в 2017 році серед систем, створених нерезидентами, в Україні лідирувала Western Union з такими показниками: на неї припадало 51,9% усіх транскордонних переказів в Україну і 74,2% — з України.

З урахуванням 28 систем грошових переказів, створених резидентами України, обсяг переказаних до України коштів склав $1,209 млрд, з України — $140 млн. Найбільше валюти надійшло з:

  • США (15%)
  • Ізраїлю (13%)
  • РФ (10%)
  • Італії (8%)
  • Польщі (7%)

На тлі усього цього новина про те, що дочірня компанія в структурі PayPal запустила«Дочка» PayPal запустила грошові перекази із США до України свої перекази в Україну — лише поява ще одного гравця, але аж ніяк не революція чи крок до радикальних змін на ринку. Час іде, і здається, що мантра про обов’язковість запуску PayPal в Україні перетворилася на «ідеа-фікс» для вузького кола тих, кому поява таких переказів була би фінансово вигідною. Масовий ринок транскордонних платежів швидше за все навіть не помітить появи Xoom. А для тих, хто не хоче сплачувати комісії, мати швидкість, анонімність та захист, завжди були і залишаються «в запасі» криптовалютні платежіBTC, ETH, ICO — що це таке і як це пов’язане одне із одним.

Share
Написати коментар
loading...