Реклама

ICO — що це таке і як це пов’язане з криптовалютами

«Новий курс Bitcoin перевалив за $3 тис, зросла пара ETH-BTC, засновники нової криптовалюти провели ICO» — ви теж нічого не можете зрозуміти? Вам здається, що навіть пташки за вікном цвіріньчать про криптовалюту, а ви не розумієте, в чому відмінність між ICO та IPO? Спробуємо розібратися, що це все таке і як впливає на наше життя
Čytaty latynkoju
ICO — що це таке і як це пов’язане з криптовалютами
  1. Головна
  2. Крипто
  3. ICO — що це таке і як це пов’язане з криптовалютами
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«Новий курс Bitcoin перевалив за $3 тис, зросла пара ETH-BTC, засновники нової криптовалюти провели ICO» — ви теж нічого не можете зрозуміти? Вам здається, що навіть пташки за вікном цвіріньчать про криптовалюту, а ви не розумієте, в чому відмінність між ICO та IPO? Спробуємо розібратися, що це все таке і як впливає на наше життя

    Що таке ICO?

    ICO — це Initial Coin Offering, первинне розміщення купонів, токенів для оплати послуг криптобіржі чи іншого майданчика у майбутньому.

    В чому відмінність ICO від IPO?

    Коли компанія виходить на IPO (первинне розміщення акцій на біржі), покупці акцій отримують частку в компанії та стають акціонерами, що можуть впливати на внутрішні процеси через раду акціонерів чи збори власників цінних паперів. Під час ICO нічого такого не відбувається. Ви не отримуєте впливу на компанію, вам не дадуть чеки, папірці, акції чи документи. По суті це — ще одна форма, як залучити швидко капітал від сторонніх осіб. Такий собі спільнокошт — але з метою отримати у майбутньому сервіси чи криптовалюту від цих компаній у майбутньому.

    Навіщо вся ця метушня? Не простіше взяти позику чи запустити краудфандинґ?

    Токени обмінюють на долари — або на Bitcoin та Ethereum. Останні не менш затребувані, аніж біткоїни. Так, це — не класичний краудфандинґ (той, що проводиться на KickstarterHushme з України зібрав $70 тис на Kickstarter чи Indiegogo), але він дозволяє прискорити зростання проекту та дати можливість швидко монетизувати ідею в майбутньому.

    Чого раптом всі почали писати і говорити про ICO у бізнес-виданнях?

    Питання суто в грошах та в темпах. За 2017 рік за інформацією Smith + Crown, проекти вже залучили понад $180 млн — і ці показники зростають, а крім того, вже давно перевищили рівень усього 2016-го. Тут є 2 моменти, які і радують, і насторожують одночасно:

    • технології (такі як blockchainЩо таке blockchain і для чого він потрібен) дозволяють швидко розвивати нові стартапи із розподіленою структурою та повністю захищеними даними — але неясно, як регулювати їх у правовому полі більшості країни: ми є свідками народження нової економіки без центрорегуляторів (роль їх зазвичай відіграють центральні банки країн на кшталт НБУНБУ скасував обмеження для фізосіб для валютних переказів за кордон або уряди та урядові структури);
    • шахрайські схеми за механізмів ICO можуть виникати досить швидко (можемо порівняти це із «бумом доткомів», коли десятки мільйонів доларів видавалися перспективними інвестиціями, а фактично були розікрадені командами, що не мали нічого, окрім красивого домену для сайту). Зрозуміло, що ділові видання не можуть залишитися осторонь такої «гарячої» теми.

    Чи є сенс інвестувати в токени?

    Ризик є. З іншого боку, інвестор може отримати:

    • Надбавку, перепродаючи токени в разі, якщо стартап «злетить».
    • Послуги за зниженою ціною, дотримавши токени аж до моменту запуску проекту.
    • Причетність до запуску стартапів, які змінять суть світової економіки чи певної сфери діяльності.

    А це часом не «нова МММ»?

    Може, так, а може й ні. Тут як пощастить. Законодавчих перепон чи прописаних процедур досі немає (хоча криптовалюти «гріє» саме попит Азійсько-Тихоокеанського регіону, де закони зазвичай ще й як прописані). З боку покупця йдеться про угоду, засновану на довірі. Раціональність прийнятих рішень — єдина гарантія не «вклепатися» в сумнівну історію.

    І як мені це перевірити?

    Зверніть увагу на такі моменти:

    • Обґрунтованість потреби у випуску власної криптовалюти.
    • Повний план розвитку проекту та наявність відкритого діалогу із потенційними вкладниками в токени.
    • Тестова версія протоколу має бути доступна до ICO.
    • Майнінґ та забезпечення обробки транзакцій мають бути хоча би в тестовому режимі до ICO.
    • Чітко зазначена очікувана сума та гарантійний стартовий капітал у формі токенів у власності засновників проекту.
    • Наявність арбітражу незацікавлених сторін або юрособи для обмеження операцій із капіталом, залученим внаслідок ICO.
    • Чітке тлумачення того, як децентралізований новий стартап чи сервіс матиме переваги перед вже існуючими недецентралізованими сервісами.

    Припустимо, мені захотілося вкласти кошти в ICO. Що для цього робити?

    • Завести гаманець Bitcoin, Ethereum.
    • Навчитися робити транзакції (все схоже на інтернет-банкінґ)
    • Знайти проект, який вибрав ICO — шукати можна тут: Smith & Crown, ICO Alert, Coinlist.

    Давно вся ця тема із ICO триває?

    Ethereum ще 2014 року провів ICO — тоді він випустив на ринок «ефіри» (тепер це — друга за популярністю криптовалюта після біткоїнів). ETH на момент ICO мали ціну $0,3–$0,4 ща одиницю, а тепер мають курс понад $200.

    Втім, не цей проект був найпершим на ICO. 2013 року стартап Mastercoin скористався цим інструментом для залучення коштів під розробку фінансових сервісів на базі біткоїнів. 2014 року MaidSafe залучили еквівалент $6 млн у біткоїнах та мастеркоїнах.

    2016 року відбулось одне із найбільших ICO — децентралізований фонд під назвою DAO (Decentralized Autonomus Organization) зібрав понад $150 млн. Епічність ситуації в тому, що згодом хакери викрали $40 млн із рахунків організації — і програмістам Ethereum довелося повертати кошти своїм втручанням в роботу криптовалюти.

    Є й негативні приклади ICO — Dogecoin: засновник найбільшої обмінної платформи, котра використовували «догікойни», просто вкрав усі кошти, вкладені у його проект.  Клон біткойна PayCoin взагалі зазнав фіаско: 1 червня 2017 року засновник цієї криптовалюти отримав звинувачення у шахрайстві і тепер чекає в США на вирок суду — до 20 років в’язниці замість успішного ICO.

    OK, це я зрозумів. Але хто «розкачав» настільки курс біткоїна?

    За даними Vox, ціни «жене» вгору попит у Азії — там зосереджено не лише найбільших майнерів (так називають тих, хто ґенерить біткоїни та інші криптовалюти), але й ринок ігрових товарів та валют, ринок виводу тіньового капіталу в криптовалюти та спроби конденсувати необлікований та неоподаткований капітал у вигляді біткоїнів, вивівши таким чином прибутки від різних оборуток та інвестицій за межі юрисдикції урядів (особливо китайського).

    Для біткоїна, на відміну від традиційних валют, не властивий короткий спред — трейдери не капіталізують, купуючи в одній валюті та продаючи в іншій і заробляючи на курсовій різниці. (як це відбувається зазвичай). Вони просто «накачують» ціну попитом. Втім, оглядачі відзначають скорочення спредів між ціною біткоїна в доларах та йєнах. Те, що Японія нещодавно офіційно визнала біткоїн платіжним засобом — додатковий фактор підігріву ринкового інтересу до цього типу цифрової валюти. Подальше розгортання подій значною мірою залежить від того, як японські банківські установи поводитимуть себе через нові законодавчі рішення.

    Хто на цьому заробляє, окрім бірж та брокерів криптовалюти?

    Кажуть, ринок біткоїнів росте через хакерів, віруси та шпигунські програми. Це правда?

    Хакери та шпигунське програмне забезпечення (включно із всякими шифраторами та декрипторами5 фактів про новий вірус, який атакує український корпоративний сектор — як запобігти) — одна із сфер, де використання криптовалют є доволі поширеним. Є ще «Даркнет»Темний бік анонімності — що таке Darknet і як він працює, де криптовалюти є взагалі основою усіх операцій. Прихильники конструктивних можливостей криптовалют та блокчейну не люблять про це говорити — проте ці віртуальні технології використовуються не завжди із доброчесною метою. Цього не варто боятися, просто слід знати і про «темний бік» корисної технології.

    То скільки коштуватиме Bitcoin? $4 тис? Більше? Це все не «лусне»?

    Поки що ринок блокчейн-проектів росте наче на дріжджах, і такі стартапи використовують криптовалюти для своїх операцій чи сплати за надані послуги і продані товари — але тут діє ще й спекулятивний момент: ринок «гріється» високими очікуваннями, шумом у ЗМІ та конференціями, банківськими сервісами та криптобіржами. Чи надовго вистачить запалу — ніхто не знає. Ринкова оцінка усіх існуючих біткоїнів, зґенерованих станом на червень 2017 року, сягає еквіваленту $45 млрд. Невиключено, що біткоїни стануть новим стандартом для переказу коштів — але тоді й спекулятивна їхня ціна впаде.

    Інший, куди ймовірніший сценарій — перетворення біткоїнів на аналог золота для захисту капіталів від інфляційних ризиків. Bitcoin навіть має перед золотом низку переваг: його простіше зберігати, передавати, обмінювати та накопичувати.

    Третій сценарій, песимістичний — за ним все це дійсно може виявитися «мильною булькою», яка «лусне», як тільки ціни проб’ють ще декілька «стель» на ринку. Щось схоже мало місце у 2011-му та 2013-му. Поки що це — ризикований платіжний інструмент, тому чи варто на ньому грати, вирішувати лише вам.

    Share
    Написати коментар
    loading...