Реклама

👩🏼‍🚀 NASA планує вперше в історії відправити жінку на Місяць

Політ відбудеться в рамках проєкту Artemis.
Čytaty latynkoju
👩🏼‍🚀 NASA планує вперше в історії відправити жінку на Місяць
  1. Головна
  2. Техно
  3. 👩🏼‍🚀 NASA планує вперше в історії відправити жінку на Місяць
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Політ відбудеться в рамках проєкту Artemis.

NASA та плани на майбутнє

Як передає Sky News, Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору представило план космічної програми Artemis. Очікується, що до 2024 вже реалізують цей проєкт й на Місяць полетить перша жінка-астронавт. Це буде перший політ з часів місії Apollo-17 1972 року.

Відповідно до задуму, вже через чотири роки відбудеться політ двох астронавтів — чоловіка та жінки. Вони повинні будуть висадитись на південному полюсі Місяця. Відомо, що вони матимуть краще, оновлення обладнання — сучасні скафандри, що дозволяють зручно пересуватись поверхнею супутника.

Астронавти проведуть тиждень на Місяці. Під час свого перебування вони збиратимуть зразки поверхні та проводити певні експерименти. Потім дослідники повернуться на Землю на космічному кораблі Orion.

Наразі вже відомо, що програма Artemis пройде у два етапи:

  • Спочатку відбудеться лише випробувальний політ без екіпажу навколо супутника. Це дозволить перевірити справність системи та інші необхідні функції під час польоту в космос — зв’язок, життєзабезпечення, безпека екіпажа. Ця частина запланована на осінь наступного року.
  • Надалі збираються зробити повторний політ, однак вже цього разу з космонавтами. Вони повинні будуть самостійно кермувати кораблем та пройти весь маршрут.

Також ми вже раніше писали? NASA оголосила свій план, як доставити частину Марсу до Землі, як NASA оголосила свій план, як доставити частину Марсу до Землі.

Читайте також: 🚀 Американо-українська космічна компанія Firefly успішно випробувала перший ступінь ракети Alpha

План NASA

Всього проєкт розділили на три головні частини:

Марсохід Perseverance

Апарат для дослідження Марсу зараз знаходиться на стадії розробки, і за планами його запустять вже в липні. Головна мета Perseverance полягає в дослідженні ґрунту планети — марсохід буде збирати зразки поверхні землі до 30 спеціальних відділів для зберігання.

Концепт марсохода Perseverance

А далі вже цікавіше.

Космічний корабель на Марс

У 2026 році NASA запустить корабель на Марс, за розрахунками він повинен прибути в 2028 році. Посадка відбудеться поряд з марсоходом Perseverance, коло кратеру Jezero. З новоприбулим кораблем прибуде інший апарат для дослідження планети. Інший марсохід забере зразки ґрунту з Perseverance та доставить їх на борт корабля. Потім ракета запустить себе до орбіти планети — це буде вперше, коли космічний апарат вилетить з поверхні Марсу.

Інший космічний корабель

У той момент, коли перший корабель покине планету, другий корабель вже буде чекати на нього коло орбіти.

 

Другий корабель забере у першого зразки для дослідження та полетить назад до Землі. Прибути він повинний десь до 2031 року.

Як повідомляє головний науковець проєкту NASA Джим Ватзін, план дослідження Марсу може стати самою амбіційною програмою агенції, котра коли-небудь існувала.

Це аж ніяк не проста задача. План стане найбільшим проєктом NASA за весь час існування агенції, але ми розробили його максимально простим.

Джим Ватзін, Головний науковець проєкту NASA

Але це все знаходиться лише на стадії проєкту. Космічних кораблів ще не існує, а коли почнеться їх розробка — невідомо. Проте, навіть існування плану — це вже дуже великий крок для дослідження Марсу та космосу загалом.

Також ми раніше писали? Самоізоляція NASA: як вдома працюють члени команди Curiosity, як працюють члени команди Curiosity вдома: самоізоляція NASA.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...