Реклама

👀 Скандал з подкастами Джо Роґана на Spotify про COVID-19: з чого все почалося й що відбувається зараз

Нещодавно відбувся великий скандал з одним з найпопулярніших подкастерів світу Джо Роґаном — у своєму випуску на Spotify він розповсюджував дезінформацію про COVID-19. Багато відомих виконавців видаляють свої пісні з платформи й закликають Spotify фільтрувати свій контент. Пояснюємо, з чого усе почалось й що відбувається зараз
Čytaty latynkoju
👀 Скандал з подкастами Джо Роґана на Spotify про COVID-19: з чого все почалося й що відбувається зараз
  1. Головна
  2. Подкасти
  3. 👀 Скандал з подкастами Джо Роґана на Spotify про COVID-19: з чого все почалося й що відбувається зараз
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Нещодавно відбувся великий скандал з одним з найпопулярніших подкастерів світу Джо Роґаном — у своєму випуску на Spotify він розповсюджував дезінформацію про COVID-19. Багато відомих виконавців видаляють свої пісні з платформи й закликають Spotify фільтрувати свій контент. Пояснюємо, з чого усе почалось й що відбувається зараз

🎙 З чого усе почалось

Гостем одних з останніх випусків подкасту Джо Роґана став блогер та вірусолог Роберт Мелоун. Раніше його ж забанили у Twitter за розповсюдження дезінформації про COVID-19. У подкасті Роберт Мелоун називає вакцинацію «масовим психозом» й озвучує теорію того, що насправді для лікарень є вигідним помилкова діагностика смертей саме від COVID-19.

Варто зазначити, що подкасти Джо Роґана слухають мільйони людей — він має ексклюзивний контракт із Spotify й в середньому його випуски набирають ~10 мільйонів прослуховувань.

Медики почали бити на сполох через таке розповсюдження фейків, оскільки багато людей без медичної освіти могли сприйняти інформацію з випуску за чисту монету. Група з 270 науковців та лікарів зробили відкрите звернення із критикою Джо Роґана й Spotify через цей подкаст. До свого ж листа вони додали пояснення слів Роберта Мелоуна й обґрунтували, чому його заява є небезпечною для людей.

💪🏻 Ніл Янг VS Джо Роґан

Згодом на цей скандал звернув увагу канадський музикант та володар «Греммі», двічі занесений до Зали слави рок-н-ролу Ніл Янг. Він звинуватив Spotify у розповсюдженні дезінформації про COVID-19 та вакцинацію.

Він поставив стрімінговому сервісу ультиматум — видалити подкаст Джо Роґана чи усю його музику з платформи:

На сервісі може бути або Роган, або Янг. Але не обидва

На підтримку музиканта долучились інші відомі виконавці, серед яких були: співачка Джоні Мітчелл, учасник рок-гурту The E Street Band Нільс Ліфгрен, музиканти Девід Кросбі та Пітер Фремптон і комік Том Шарплінг. Навіть принц Гаррі та Меган Маркл зазначили про стурбованість недостатньої модерації контенту на Spotify.

Читайте також: 👾 Тематичні місяці в Na chasi. Тема лютого — Японія

Згодом у мережі почали поширюватись дописи із закликом скасувати стрімінговий сервіс з хештегами #DeleteSpotify, #ByeSpotify і #I Stand With Neil Young.

Spotify навіть знадобилося ненадовго призупинити роботу служби підтримки через величезну кількість скарг. Незадоволені користувачі питали, чому платформа підтримує поширення недостовірних відомостей про вакцинацію.

😯 Чим усе закінчилось й що зараз

Через цей скандал акції стрімінгового сервісу почали швидко падати, а ринкова вартість платформи зменшилась щонайменше на $2 мільярди.

Конкурент Spotify, сервіс Apple Music, швидко відреагував на видалення пісень Ніла Янга й створив окрему добірку його пісень We Love Neil («Ми любимо Ніла»):

Довгий час Джо Роґан утримувався від публічних коментарів, однак зрештою він записав звернення у якому зазначив, що вибачається перед Spotify за негативну реакцію. Щоправда, він також повідомив, що й надалі буде запрошувати до свого подкасту й інших суперечливих гостей:

Мені цікаво дізнатися правду, і мені цікаво вести цікаві бесіди з людьми, які мають різні думки. Мені не цікаво розмовляти тільки з людьми, які мають одну точку зору

Своєю чергою Spotify пообіцяв додавати примітку про подкасти з обговоренням COVID-19. За приміткою можна буде перейти до «центру COVID-19» Spotify, де знаходитиметься актуальна інформація від спеціалізованих фахівців та представників органів охорони здоров’я по всьому світу.

Читайте також: 🥰 Як ми плануємо заохочувати авторів

Компанія також оприлюднила правила для подкастерів. Вони також включають заборону на контент, який «пропагує неправдиву чи оманливу медичну інформацію, що може зашкодити здоров’ю людей». Не дозволяються і твердження про те, що СНІД, COVID-19, рак та інші серйозні захворювання є містифікацією і вигадкою. Також у правилах заборонені расистські вислови чи будь-які негативні речі проти представників меншин.

Через ці ж правила одразу й видалили 70 епізодів Джо Роґана — у своїх подкастах він використовував расистські терміни на позначення афроамериканців. Ці випуски були записані між 2009 і 2018 роками й ведучий вже вибачився за свої вислови.

Видання Variety також зазначає, що керівництво стрімінгового сервісу нещодавно особисто зустрічалось із Роґаном, аби обговорити повсякчасну негативну реакцію на його подкасти.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...