Реклама

🧐 Що таке біткоїни? Все що ви хотіли знати про першу криптовалюту

Орієнтуйтесь у термінах криптовалют перед тим як купляти, обмінювати чи торгувати. В цій статті ми подали головне, що вам варто знати.
Čytaty latynkoju
🧐 Що таке біткоїни? Все що ви хотіли знати про першу криптовалюту
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🧐 Що таке біткоїни? Все що ви хотіли знати про першу криптовалюту
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Орієнтуйтесь у термінах криптовалют перед тим як купляти, обмінювати чи торгувати. В цій статті ми подали головне, що вам варто знати.

Здається, зараз про криптовалюти чули усі — ми постійно дізнаємося з новин про те, що курс якої-небудь цифрової валюти знову виріс, а чергова айті-компанія вирішила випустити власні «коїни». З-поміж усіх, на слуху, звісно ж, біткоїн, який часто помилково вживається як синонім усім цифровим валютам. Коли bitcoin тільки-но з’явився, його популярність не була такою шаленою — масово криптовалютою почали цікавитися відносно недавно. Що ж варто знати перед тим, як починати добувати чи купувати свої перші біткоїни? Для початку розберемося у тому, що не є біткоїном.

Що не є біткоїном?

Поняття криптовалют (які часто зараховують до віртуальних валют) описує цифрову альтернативу грошам, що ви використовуєте деінде: в магазині, транспорті, в інтернеті. Усі криптовалюти, що не є біткоїном (позначка BTC на біржі), називаються альткоїнами (альтернативними коїнами). На момент публікації їх існує більш як вісім тисяч — і їх кількість продовжує зростати. Такі валюти можна обмінювати, продавати чи купувати. Можна і добувати самостійно — тобто, майнити (від англ. mining — добувати).

Попри їх величезну кількість та різноманітність характеристик, біткоїн є все ще найбільш популярною криптовалютою. А проте ви зустрінете такі назви як Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG), Bitcoin SV (BSV), Wrapped Bitcoin (WBTC) та десятки інших «біткоїнів». Це копії оригінальної валюти і вважаються альтернативними монетами. Другою за капіталізацією монетою є Ефіріум. За різні криптовалюти можна придбати будь-що — якщо, звичайно, продавець приймає оплату в тій чи іншій криптовалюті.

Також Україні помірно зростає кількість криптоматів — їх ще називають Bitcoin-термінали чи автомати — вони дозволяють придбати криптовалюту, якщо у вас немає часу та бажання розбиратися з тим, як працюють біржі та криптобанки. Криптомати являють собою щось подібне до звичайних банкоматів. З’являтися вони почали ще у 2013-му році в Північній Америці та країнах Азії. Наразі в Україні існує 29 криптоматів, 15 з яких знаходяться у столиці.

Розташування криптоматів в Україні. Джерело

Що таке біткоїн?

Наразі біткоїн (Bitcoin, BTC) — найпопулярніша з усіх валют. Саме її створили першою — і зробив це Сатоші Накамото у 2009 році. Особистість засновника першої криптовалюти й досі залишається загадковою — невідомо, чи за проєктом стояла одна людина, чи група розробників. Імовірним Сатоші Накамото може бути й Дейв Клейман — персонаж відомого судового сюжету Крейга Райта. Останнього звинувачували у тому, що після смерті Клеймана Райт привласнив собі його біткоїни та назвав себе тим самим Сатоші. Правда чи вигадка — поки що суперечкам немає краю.

Першу криптовалюту створили після глобальної економічної кризи 2008 року. Основним задумом було запропонувати альтернативну фінансову екосистему, яка б не залежала від державних інституцій та центральних банків — і при цьому не вимагала посередників чи необхідності довіряти жодній із сторін. біткоїн, як і інші криптовалюти, працюють на базі технології блокчейн.

Переваги криптовалюти: чому Біткоїн?

Дані за 21.01.2021. Джерело

У січні 2021 року ціна Біткоїна сягнула 1 мільйона гривень за 1 ВТС, а зараз складає трохи більше за 880 тис. грн за цілий біткоїн. Що ж притягує людей до цього віртуального активу?

Найбільш очевидна відповідь — це найстаріша з усіх криптовалют. Біткоїн перевірений часом та досвідом. Це найбільш надійна криптовалюта — як у ціні, так і в безпеці самої фінансової екосистеми. Не змінюється й те, що це все ще найдорожча криптовалюта — ті холдери (від англ. hold — тримати, утримувати; ми ще напишемо про цей термін), що повірили у біткоїн на самому початку, мабуть, зараз не шкодують про це. На початку криптовалюта коштувала нічого, потім кілька центів і, навіть, кілька років потому — усього лиш кілька доларів.

Під новий, 2021 рік, ціна BTC виросла на 100%+ та коливалася між $31 000 та $41 000.

Історія ціни Біткоїна. Source

На відміну від традиційних грошей, якщо вам не вистачає фінансів на те, щоб придбати цілий біткоїн (а вам дуже хочеться!), ви можете купити його частинку. Це стосується майже всіх криптовалют. Наприклад, 0.01 BTC — це теж саме що і 100 000 Satoshi — тобто, кількість найменших неподільних частинок біткоїна (як атоми). Ці частинки назвали саме в честь легендарного розробника коду.

Усі ваші біткоїни зберігаються у спеціальній програмі-гаманці. Вони є своєрідними посередниками між користувачем та блокчейном біткоїнів. На відміну від фіатних грошей, цей гаманець не можна загубити — фізично біткоїнів не існує, вони показуються у вигляді спеціальної адреси, доступ до якої можна отримати за допомогою спеціального шифру. Здійснювати транзакції ви можете за допомогою цих біткоїн-адрес, на які можна прийняти чи з яких можна надсилати криптовалюту. Вони є ідентифікатором вашого гаманця, як електронна пошта. Тільки на відміну від пошти, у користувача є можливість створювати безліч біткоїн-адрес.

Таким чином, для проведення транзакцій з криптовалютами вам необхідно 2 види ключів: відкритий (тобто, як номер банківського рахунку) та закритий (пароль до нього). При цьому, якщо у вас немає ні того, ні того — фактично, криптовалютою ви не володієте, оскільки вона переходить у власність біржі. Таким чином, зберігаючи криптовалюту на біржі, ви втрачаєте контроль над своїми фінансами. Проти даної системи навіть виступили дехто з крипто-інфлюєнсерів, такі як Трейс Майер та Нік Сабо в межах акції «Proof of Keys». Вони закликали користувачів виводити крипту з бірж, користуючись натомість апаратними гаманцями.

Приклад акції «Доказ володінням ключами» на Твіттері. Акція відбувається щорічно 3 січня

Наступна перевага криптовалют — вони не керуються ні державою, ні будь-якою інституцією як то центральний банк. Натомість це самокерована система, яка «тримається» на алгоритмах та консенсусі дій всіх учасників мережі. До того ж зламати банківський рахунок набагато простіше, ніж біткоїн-адресу.

Транзакції в мережі біткоїна є повністю прозорими — історія вашого рахунку зберігається у системі. Кожну адресу можна перевірити, доступними є кількість транзакцій та сума рахунку. При цьому жоден учасник мережі не знає, кому саме належить ця адреса — це є анонімною інформацією. Щоправда, для здійснення операцій на більшості криптовалютних біржах вам потрібно як мінімум пройти верифікацію користувача (тому насправді вся інформація псевдонімна).

Перевагою криптовалют і є мобільність операцій. Знімати кошти та проводити будь-які трансакції ви можете з будь-якої точки світу — головне, щоб у вас був інтернет. Одноранговість таких операцій передбачає, що вам не потрібна жодна третя сторона для підтвердження операції — при цьому, ви не маєте платити періодичні комісії банку за обслуговування рахунку.

Де придбати?

Як ми вже зазначали, придбати криптовалюту можна в найближчому криптоматі. Якщо таких немає, вам допоможуть криптовалютні онлайн-біржі. Найбільшими обмінниками в Україні є сервіси Binance, Kuna Exchnage, EXMO та Localbitcoins.

Що ще я маю знати про біткоїни?

Існують такі криптовалюти, ціна яких майже не змінюється. Їх називають stablecoins (стейблкоїни, стабільнокоїни, «стійкі монети»). Це ті валюти, що прив’язуються до вартості традиційних валют. Наприклад, одна монета Tether (USDT) завжди коштуватиме один долар у співвідношенні 1:1. В Україні теж є схожий проєкт криптогривні — токен UAX прив’язується до ціни однієї гривні. Запуск криптовалюти відбувся у лютому 2020 року.

«Забезпечити» цифрову валюту можна будь-чим, наприклад, золотом чи іншим цінним металом, чи навіть цінними паперами. Це можуть бути utility та security токени — ті криптовалюти, що дають своїм холдерами права на фінансову частку або прийняття рішень у бізнесі, в який ви інвестували. Деякі стартапи продають власну криптовалюту, яка є доказом того, що ви дійсно зробили вклад у розвиток проєкту і маєте право на певні «плюшки».

Найбільш розповсюджені стейблкоїни: Tether, TrueUSD, USD Coin та інші. Джерело.

Криптовалюти широко застосовуються в ICO-проєктах. ICO (з англ. Initial Coin Offering — первиннепочаткове розміщення монет) — це метод збору коштів для стартапів, при якому гроші збираються за допомогою продажі токенів, які були спеціально розроблені для даного проєкту. Вони мають свій блокчейн, придбати їх можна за криптовалюту або фіатні гроші. Після успішного запуску проєкту ICO-токени згодом використовуються як а) цінні папери, що гарантують право на отримання відсотків з прибутку, або б) дають право на безкоштовне користування сервісами стартапу чи преміумфункції. Останнім часом користуються популярністю DeFi інструменти.

Існують біткоїни й у звичному, усім фізичному вигляді. Для цього монету потрібно відлити з металу на ваш смак та нанести номінал, біткоїн-адресу та голограму. Звичайно, таким чином нівелюється увесь головний принцип віртуальної валюти — тому фізичні біткоїни більше використовуються як подарунок чи сувенір. До того ж якщо ви боїтеся загубити папірець з адресою чи seed-фразою вашого біткоїн-гаманця, ви завжди можете придбати апаратний. Такі гаманці мають вигляд звичайної флешки, яка містить дані про ваш рахунок. Найбільш надійні та відомі з них — це гаманці Ledger Nano або Trezor. Коштує така технологія від $60 за штуку.

До переваг біткоїна з-поміж інших криптовалют відноситься універсальність монети. Її можна використовувати як платіжний засіб на торгових онлайн-платформах, як то Overstock.com, число яких постійно зростає. Іноді біткоїн може використовуватися на аукціонах, при здійсненні приватних угод, обмінювати на будь-які інші криптовалюти. Така універсальність, на жаль, є і недоліком першої криптомонети, адже її можна використовувати і для нелегальних операціях: відмивання грошей, продаж у дарк-неті, фінансування тероризму.

Які ризики має Bitcoin?

На фоні зростаючої популярності криптовалют багато людей розглядають можливість інвестування у біткоїн та альтернативні криптовалюти. Тому важливо розглянути декілька ризиків, пов’язані із цифровою економікою.

Модель підтримки мережі Біткоїн

Перший ризик — це технологічна залежність системи. Без роботи майнерів система перестане бути безпечною.

Безпека в інтернеті

Ваш комп’ютер можна зламати, важливі дані виманити за допомогою онлайн-шахрайства, а доступ до гаманця відібрати. Користувачі ранніх версій гаманця Electrum (до версії 3.3.4) могли відправити свою крипту шахраям замість правильного адресата.

Відсутність підтримки, або й заборона регуляторів

У ряді країн операції з криптовалютами взагалі заборонені, а у нашої влади немає чіткої позиції з приводу того, чи потрібно визнавати біткоїн як повноцінну фінансову систему для України.

Волатильність

Волатильність першої криптовалюти також може стати вашим ворогом — з таким нестабільним ринком важко передбачити, чи не втратите ви свої інвестиції.

Майнінг біткоїна

Як ми вже зазначили, криптовалюту та біткоїни можна купити, а можна і «намайнити». Простіше кажучи, майнінг — це процес роботи комп’ютера чи іншого обраховувального обладнання, що розв’язує певні задачі й отримує за це нагороду у вигляді біткоїнів. Учасники мережі, що розв’язують такі задачі за допомогою відповідного обладнання, називаються вузлами або нодами.

Зазвичай для цього використовуються спеціальні майнінгові ферми з пристроїв (ASIC), що працюють набагато ефективніше за звичайний комп’ютер. Тоді чи існує ліміт у тому, скільки можна отримати біткоїнів? — спитаєте ви. Звісно! Майнинг припиниться як тільки в глобальній системі буде добуто 21 млн біткоїнів. Очікується, що останній блок буде добутий у 2140 році. Розробники (чи розробник) закодував даний принцип у систему з огляду на те, щоб перша криптовалюта не знецінилась у майбутньому.

Процес зменшення винагороди за добутий блок називається «халвінгом» (від англ. «half» — половина). Халвінг передбачає зменшення ціни винагороди за один блок вдвоє — відбувається це через кожні 210 000 добутих блоків. Ще на початку ери біткоїна майнери отримували 50 BTC за кожен добутий блок. Нині нагорода становить трохи 6.25 біткоїна. Цей процес дозволяє стримувати інфляцію криптовалюти та контролювати емісію. Крайній халвінг відбувся 11 травня 2020 року.

Дані за 17 січня 2021 року. Джерело.

Продуктивність майнінгу обраховується за допомогою показника хешрейту (hashrate). Даний індекс демонструє загальну потужність усіх учасників мережі на цю мить. Хеш — це певний набір інформації, набір символів шифрування, що є результатом роботи одного вузла — тобто, учасником мережі. Хешрейт показує скільки таких хешів ваше обладнання може обробити за одну секунду. Наразі мережа Біткоїн опрацьовує приблизно 155.416 млн TH/s (терахеш в секунду).

Український біткоїн? Серйозно?

Окрім цифрової гривні, придбати можна і Karbo (KRB) — цифровий «карбованець». Це перша українська криптовалюта, що була започаткована у 2016 році. Монета швидко знайшла свою нішу не тільки в Україні, але й на міжнародному ринку. Саме тоді розробники і скоротили традиційну назву Карбованця до коротшої «Karbo».

Кількість нод Karbo у світі. Найбільше з них — в Україні. Джерело

Придбати Karbo можна на таких платформах як: BTC Trade UA, TradeOgre, CITEX, Livecoin, Crex24. Наразі загальною емісією передбачено 10 млн карбованців, після чого нагорода за блок помірно знизиться та залишиться на рівні 1 KRB. Зараз «ціна» одного блоку складає менш як 20 монет, а карбованець коштує близько $0.07, або ледь більше двох гривень. В обігу знаходиться приблизно 8 млн монет Karbo. «Заробляють» карбованці так само як і біткоїни — за допомогою майнінгу або за виконання невеличких завдань; є також Карбо Ярмарок, де купують-продають за український біткоїн.

Поточна вартість одного «карбованця» станом на 21 січня 2021. Джерело

Правовий статус біткоїну

Наразі українським законодавством операції з криптовалютами розглядаються як операції з нематеріальними активами, а біткоїн визначається НБУ як «грошовий сурогат» (тобто, такий, що не має грошового підкріплення). Тобто, поки що біткоїн не визнано як платіжний засіб. Більш того, в українському законодавстві поки що не визначено правового статусу ICO-проєктів. Саме тому більшість стартапів з українським корінням займаються первинним розміщенням монет за кордоном. Однак, перші кроки до визнання біткоїну як офіційної платіжної системи вже зроблені.

Поки що держав, що повністю узаконили біткоїн, існує лише дві — це Японія та Іспанія. В цих країнах криптовалюта визнана як офіційна платіжна система, а компанії та резиденти можуть використовувати біткоїн у різноманітних фінансових операціях. Також існують країни, які стимулюють розвиток сфери криптовалют (США, деякі країни Європи, Сингапур), країни, в яких частково заборонена криптовалюта (Росія, Індонезія), та держави, в яких повністю заборонена криптовалюта (Марокко, В’єтнам, Таїланд).

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...