Реклама

⛓ Binance Smart Chain: чому ажіотаж через новий блокчейн від Binance не стихає?

Порівнюємо останню новинку від найбільшої криптобіржі Binance Smart Chain із традиційною Binance Chain, розглядаємо її архітектуру та існуючі проєкти
Čytaty latynkoju
⛓ Binance Smart Chain: чому ажіотаж через новий блокчейн від Binance не стихає?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. ⛓ Binance Smart Chain: чому ажіотаж через новий блокчейн від Binance не стихає?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Порівнюємо останню новинку від найбільшої криптобіржі Binance Smart Chain із традиційною Binance Chain, розглядаємо її архітектуру та існуючі проєкти

Binance, найбільша криптоплатформа у світі, продовжує розширювати свій вплив у сфері децентралізованих фінансів за допомогою двох власних блокчейнів — Binance Chain та Binance Smart Chain.

У 2019 році платформа створила Binance Chain для підтримки децентралізованої платформи Binance DEX — біржі, де користувачі можуть укладати угоди один з одним напряму, без будь-якого посередництва з боку біржі за допомогою коїнів BNB (Binance Coin). Цей перший блокчейн Binance був орієнтований на оптимізацію швидкості транзакцій, у той час, коли він не мав достатніх функцій для підтримки інших децентралізованих застосунків.

Binance Smart Chain vs Binance Chain

У вересні 2020 року розробники випустили Binance Smart Chain — блокчейн-мережу, що є паралельним ланцюгом, а не заміною Binance Chain. Binance Smart Chain покликана забезпечити такі ж швидкі транзакції, як і в класичній Binance Chain, з додаванням нового функціоналу. Серед цих переваг:

  1. Сумісність з Ефіріумом. Блокчейн дозволяє запускати децентралізовані застосунки (dapps), написані на Ефіріумі. Це означає, що на BSC користувачі можуть легко налаштувати такі застосунки та гаманці для взаємодії із мережею Ефіріуму, як MetaMask (що необхідний для роботи на багатьох NFT-платформах).
  2. Смартконтракти. Блокчейн дозволяє використовувати смартконтракти, що не було доступним для користувачів Binance Chain.
  3. Масштабування. Binance Chain не мала достатньої гнучкості, а смартконтракти могли просто перевантажити мережу. Таке вже було із CryptoKitties – саме їх шалена популярність колись зупинила блокчейн Ефіріуму.
  4. Знижені комісії — до 1 центу за транзакцію.

Як працює Binance Smart Chain?

І Binance Chain, і Binance Smart Chain працюють одночасно. Це два різних блокчейни, а Binance наголошує на тому, що Binance Smart Chain не є «продовженням» або форком Binance Chain. Це повністю унікальний проєкт, який працює паралельно із мережею BC. Основний функціонал BSC полягає у тому, що розробники можуть створювати власні децентралізовані застосунки (dapps) із залученням смартконтрактів.

Блокчейн BSC працює на алгоритмі Proof-of-Staked Authority, що є гібридом Proof-of-Stake та Proof-of-Authority. Proof-of-Staked Authority – це алгоритм, у якому роль валідатора у верифікації блоків відіграє не його частка (як у Proof of Stake — рішення приймають валідатори з найбільшою часткою монет на блокчейні), а його верифікована особистість. Тобто, для отримання права на перевірку блоків валідатор має «поставити на карту» не свою частку у мережі, а власну особистість, підтверджену офіційною документацією. Цей алгоритм передбачає добровільне розкриття особистості в обмін на право перевіряти блоки.

Але це ще не все. У мережі Binance Smart Chain також працює механізм стейкінгу з монетами Binance Coin. Згідно з повідомленням на сайті Binance, будь-яка зацікавлена сторона може зібрати достатню кількість BNB та стати новим валідатором. У базі Binance Smart Chain існує певний набір «прив’язаних» токенів (pegged tokens), такі як BTC, LTC, ETH, EOS та XRP; такі ж існують і на Binance Chain.

Якщо ви вирішуєте «заморозити» свої активи вартістю 10 BTC для стейкінгу, ви отримаєте за це 10 BTCB (які потім можна обміняти на свої ж біткоїни). За допомогою таких “прив’язаних” токенів ви можете переносити активи з Binance Smart Chain на Binance Chain і навпаки. Сукупність двох типів валідації у мережі Binance Smart Chain і має назву Proof-of-Staked Authority.

Сумісність із блокчейном Ефіріума означає, що розробники можуть перенести та удосконалити свої Ethereum-проєкти на Binance Smart Chain. Як ви могли здогадатися, BSC також має кросчейн-сумісність із традиційною Binance Chain. Це означає, що між двома блокчейнами існує певний «місток», який дозволяє переводити активи. Дволанцюгова архітектура Binance передбачає розміщення угод та смартконтрактів у двох паралельних мережах – Binance Chain та Binance Smart Chain.

Широкі технологічні можливості Binance Smart Chain, недоступні раніше у Binance Chain, вже оцінили багато розробників децентралізованих застосунків. Розглянемо деякі з них.

Проєкти на Binance Smart Chain

Binance DEX

Не дивно, що Binance DEX є найбільшим (та першим!) децентралізованим застосунком на Binance Smart Chain. Ця децентралізована біржа була заснована ще до дебюту Binance Smart Chain, та інтегрована у Binance Chain з 2019 року (рік її заснування). Під час тестування нової біржі кожному користувачу видавалося по 200 BNB, які можна було використати для торгівлі в десятках різних пар. Після розробки протоколу Binance Smart Chain його також було інтегровано у платформу. Binance DEX являє собою одночасно і децентралізовану біржу, і гаманець для збереження активів на Binance.

На відміну від усіх централізованих бірж, на Binance DEX не потрібно проходити процедуру реєстрації. Усе, що вам потрібно для того, щоб розпочати торги — це створити новий BNB-гаманець або розблокувати вже наявний. Не забудьте, що для початку роботи треба завантажити вебзастосунок або мобільну версію гаманця Binance.

Гаманець Binance для Chrome.

PancakeSwap

З PancakeSwap ви вже знайомі, але ми не проти згадати про цей «смачний» проєкт ще раз. Це децентралізована платформа визначається Бінанс як “автоматизований маркет-мейкер”, запущений анонімними розробниками. Найбільш популярним сервісом на біржі є стейкінг та внесення токенів у пули. Пули — це певна база, в яку користувачі вносять свої криптовалюти, а замість цього отримують токени CAKE. Ці монетки можна заморозити та отримувати за них відсоткові ставки.

Інтерфейс Pancake Swap.

Інтерфейс Pancake Swap.

PancakeSwap пропонує й інші інвестиційні можливості. Наприклад, ви можете зіграти у лотерею. Усі учасники додають монетки CAKE до пулу, та отримують чотиризначну комбінацію чисел. Учасник, чия комбінація збіглася з виграшною, отримує 50% від пулу. Усі інші ресурси розподіляють між користувачами. Якщо у вас збіглися щонайменше дві цифри, ви теж отримаєте винагороду. На платформі PancakeSwap також можна виграти випадковим чином NFT-токени, а потім продати їх за CAKE.

NFT-токени на PancakeSwap. Як ви вже помітили, тематикою платформи є млинці та кролики:)

NFT-токени на PancakeSwap. Як ви вже помітили, тематикою платформи є млинці та кролики:)

Alpha Finance

Alpha Finance Lab — це ще одна інвестиційна DeFi-платформа, яка пропонує декілька кросчейн-проєктів. Взагалі сам проєкт Alpha Lab був запущений самою групою Binance, тому основна продукція спрямована на вдосконалення екосистеми BSC. Керівниця проєкту Таша Пуньянерамітді вважає, що в перспективі Alpha Lab “привнесуть більше інноваційних елементів в екосистему Ethereum і в перспективну кросчейн-екосистему DeFi”. Основна мета Alpha Finance — надати доступ до DeFi якомога більшій кількості користувачів.

Venus

Venus є проєктом на одному з пулів Binance — Binance Launchpool. Ця платформа надає стейблкоїни для стейкінг-інвестування та є децентралізованою біржею. Вона пропонує токени XVS, які засвідчують вашу частку у пулі Binance. Для того, щоб заробити ці монетки, необхідно вкласти BNB, BUSD та SXP у відповідні пули, за що користувачі й отримують XVS для пасивного прибутку. У жовтні 2020 року Venus провели лістинг наступних пар: XVS/BTC, XVS/BNB, XVS/BUSD та XVS/USDT.

Вебсайт Venus.io.

Вебсайт Venus.io.

BakerySwap

Ще один «смачний» проєкт? Саме так! BakerySwap є однією із найбільш популярних екосистем на базі Binance Smart Chain. Як і PancakeSwap, дана платформа є автоматизованим маркет-мейкером та NFT-маркетплейсом. І на відміну від CAKE, BakerySwap пропонує токени BAKE для голосування та стейкінгу.

BakerySwap називають еволюцією UniSwap (найвідомішого маркетплейсу NFT), з тим же самим, але дешевшим функціоналом. BakerySwap також використовує токени BNB як винагороди для користувачів за підтримку ліквідності пулів (тобто, за внесення своїх активів у пул).

Інтерфейс BakerySwap.

Інтерфейс BakerySwap.

Плани з розвитку

Що ж буде із Binance Smart Chain далі? У серпні цього року користувачам варто очікувати нового тестнету мережі — Millau, тобто, альтернативний блокчейн для тестування. А далі розробники обіцяють запустити майннет Binance Smart Chain (блокчейн, який відображає процес обробки транзакцій), який «остаточно розкриє потенціал створення смартконтрактів і принесе додаткову користь наявним та потенційним токенам в екосистемі Binance Chain».

Багато експертів порівнюють Binance Smart Chain із мережею Ефіріуму з двох причин: по-перше, обидва блокчейни «спеціалізуються» на створенні децентралізованих застосунків, а по-друге, вони використовують технологію смартконтрактів. Як альтернатива Ефіріуму (чиї комісії є надзвичайно високими у порівнянні з BSC), Binance Smart Chain продовжує стрімко нарощувати популярність. І це може вважатися величезним успіхом, зважаючи на молодість проєкту.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...