Реклама

⛏ Майнінг ферми: як, для чого, скільки коштують?

Що таке майнінг ферми? Для чого потрібна біткоїн ферма? Дізнайтеся, які існують види майнінгових ферм.
Čytaty latynkoju
⛏ Майнінг ферми: як, для чого, скільки коштують?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. ⛏ Майнінг ферми: як, для чого, скільки коштують?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Що таке майнінг ферми? Для чого потрібна біткоїн ферма? Дізнайтеся, які існують види майнінгових ферм.

? Що таке майнінг?

Майнінг — це процес внесення даних про транзакції до публічного реєстру, який називається блокчейном. Майнінг використовується для того, щоб усі транзакції в мережі криптовалюти були підтвердженими або для визначення «законних транзакцій» від спроб повторно використати гроші, які вже були надіслані. Читайте детальніше в нашій попередній статті про майнінг.

Зміст:

⛏ Що таке ферми майнінгу?

Майнінг ферма — це усе технічне обладнання, що сприяє видобутку криптовалюти. По суті, це безліч комп’ютерів, що виконують одну і ту ж вирахувальну роботу. Вартість майнінгу визначається вартістю обладнання та електроенергії для здійснення операцій. У фізичному плані майнінг-ферми являють собою великі приміщення з комп’ютерами, що постійно виконують обчислювальну роботу. Як правило, ці приміщення компенсують проблеми, з якими стикаються власники домашніх ферм: перегрів приміщення, нестача вентиляції та енергетичних потужностей.

Майнінгова ферма Bitmain в Китаї

Майнінгова ферма Bitmain в Китаї. Фото

? Як виникли майнінг-ферми?

Для майнінгу не завжди використовувалося спеціально призначене для цього обладнання. Спочатку видобувати криптовалюту могли і звичайні домашні комп’ютери (CPU), але по мірі ускладнення алгоритму мережі це стало неможливим. Потім почали використовувати відеокарти (GPU), але і вони втратили свою ефективність, особливо для видобутку біткоїнів. Чим більше учасників приєднувалися до мережі Біткоїну, тим рідше почала “випадати” винагорода, адже рівень хешрейту також зростав.

Тенденції складності видобутку Біткоїну та ціни за блок

Спеціальні прилади для майнінгу (ASIC) працюють у рази швидше за звичайні комп’ютери, що стало початком цілого бізнесу. Зараз існує багато людей, для яких майнінг став способом якщо не основного, то додаткового заробітку.

В історії підвищення ефективності майнінгу та створення цілих ферм велику роль грає проблема масштабування. Масштабування мережі – це ступінь того, як обладнання справляється з тою чи іншою кількістю задач. Звичайно, за часів мінімальної популярності криптовалют та майнінгу у кожній мережі було менше учасників, що робило процес добування одного блоку довшим. Використання майнінг-ферм також вирішує проблему масштабування, адже об’єднання кількох вузлів дозволяє швидше перевіряти транзакції.

— Спеціальне обладнання для майнінг-ферм

Головним обладнанням майнінг-ферм є відеокарти або ASIC-машини. Перший спосіб є найбільш зручним для домашніх майнінг-ферм. Деякі майнери збирають обладнання з відеокарт, що є досить доступним у фінансовому плані способом майнити криптовалюту. ASIC – це спеціальні схеми для майнінгу, які є більш ефективними, але й дорожчими.

Тим не менш, наразі саме ASIC-технології є найбільш популярними у майнінгу. Коли складність майнінгу почала зростати, майнери комбінували все більше та більше відеокарт для підвищення ефективності однієї ноди. До кінця 2012 року мережа Біткоїну мала вже більш як 11 000 учасників.

Модель ASIC Antminer S5 (Amazon)

? Типи майнінг ферм

Що зазвичай добувають майнери? Загальний вибір криптовалют для майнінгу включає BTC, ETH, XRP, XMR та ZEC. Розглянемо їх детальніше.

 — Bitcoin

З точки зору капіталізації на ринку біткойни є лідером серед криптовалют, які можна майнити. Майнінг першої криптовалюти працює на алгоритмі Proof-of-Work зі стандартом хешування SHA-256. Як правило, Біткоїни майнять за допомогою ASIC-машин — найбільш ефективний пристрій для добування цієї валюти. Попри те, що Біткоїн наразі становить найбільшу частку на ринку, конкурентність криптовалюти також визначають показники ціни зборів та швидкість обробки транзакцій. Було б дивно, якби перша криптовалюта виявилася б ідеальною за усіма параметрами — але за зручністю майнінгу Біткоїн все таки передує Ефіріуму.

— Ethereum

Якщо на обробку однієї транзакції мережі Біткоїн потрібно принаймні 10 хвилин, Ефіріум робить це набагато швидше — до 14-ти секунд. Не зважаючи на те, що ETH також працює на алгоритмі Proof-of-Work, найчастіше майнять монету на відеокартах GPU. Хешування здійснюється за протоколом Ethash.

— Ripple

Починаючи з Ріпл, криптовалютний ринок почав відходити від традиційної системи майнінгу. Добувати цю монету не можна, а додається вона централізовано командою проекту. Окремі експерти індустрії не вважають ріпл криптовалютою, а відносять її до віртуальної валюти.

— Monero

Без перебільшень Монеро вважається найбільш суперечливою криптовалютою. Чому? Бо переважно її майнять хакери без підозр користувачів, які розміщують вірусні застосунки на веб-сайтах або через програмних «хробаків». Таким чином, Монеро не користується славою криптовалюти, яку майнять користувачі без злочинних намірів. Тим не менш, це все ще можливо — дана криптовалюта працює на протоколі Proof-of-Work, а для майнінгу переважно використовуються GPU.

— Zcash

Монети Zcash також добуваються за допомогою класичного майнінгу — як Біткоїн та Ефір. Нові блоки у мережі Zcash утворюються кожні дві з половиною хвилини. На відміну від Біткоїну, цю криптовалюту можливо майнити за допомогою центрального процесору (CPU). Тим не менш, найбільш вигідним варіантом все ще є майнінг за допомогою GPU. Для цього можна використовувати відеокарти Nvidia та AMD.

? Як обрати обладнання для майнінг ферми?

— Швидкість хешування

Майнінг — це складний процес, саме тому дуже важливо інвестувати в правильне обладнання. У кожної техніки є ряд характеристик, що впливають на якість майнінгу. Одна з них — швидкість хешування, тобто, кількість розрахункових операцій, які машина може виконувати за одну секунду. Чим вища швидкість хешування, тим більшим є шанс того, що ви скоріше здобудете свій перший блок.

Швидкість хешування вимірюється у мегахешах (MH), гігахешах (GH) чи терахешах (TH) у секунду. Зазвичай швидкість хешування варіюється в межах від 336 MH до 110 ТH.

Наразі сумарний хешрейт біткоїн-мережі становить близько 140 млн TH за добу

— Електроенергія

А це багато електрики. Уявімо, що ви придбали найпотужнішу машину для майнінгу. В такому випадку їй потрібна буде найбільша кількість електроенергії. Саме тому під час вибору установок для майнінгу важливо зважати і на те, скільки енергії буде потрібно вашому обладнанню.

Попитом користуються китайські майнінг-ферми, адже там електроенергія є відносно дешевою. Більш того, робота майнінг-машин запускається за допомогою комп’ютерів, саме тому потрібно врахувати і те, скільки потребує для роботи і цей пристрій. Тому, перед тим як встановлювати ферму, порахуйте чи будуть витрати за електроенергію варті вашого потенційного видобутку?

— Яку крипту майнити?

Майнити вже можна не тільки біткоїн. Його мережа з’явилася у 2009 році, і саме тоді майнінг був єдиним способом заробити існуючу криптовалюту. Зважаючи на ріст криптовалютного ринку та нові можливості майнінгу, деякі розробники почали запускати свої блокчейни та свої криптовалюти з різною «вартістю» блоків.

Звичайно, багато чого залежить від ваших фізичних можливостей:

  • чи є доступ до дешевої електроенергії
  • скільки можете інвестувати в обладнання
  • прибутковість та спекулятивна ціна криптоактива

Оскільки для майнінгу Біткоїну чи Ефіріуму вам знадобиться кілька тисяч доларів з самого початку, при цьому не буде гарантії на швидку винагороду, найкраще почати майнити з неконкурентних криптовалют.

— Хто є лідерами за кількістю майнінг-ферм?

Безумовно, першою країною за видобутком криптовалюти все ще залишається Китай. Причина цьому одна – дешева електроенергія. Активно добувають криптовалюту і в Ісландії та Росії за рахунок холодного клімату та, знову ж таки, дешевої електроенергії. Низькі енергетичні тарифи пропонує Чехія та Грузія. Остання стала домом для майнінг-компанії BitFury, яка облаштувала там три великі майнінг-ферми.

— Майнінг-пули – що це?

Для того, щоб максимізувати вірогідність отримання блоку за найкоротший проміжок часу, майнери почали об’єднувати своє обладнання у спеціальні пули. У такому разі, кілька задач можуть розподілятися між усіма учасниками, а за рахунок цього – всі можуть отримати винагороду, що розподіляється між вузлами.

Існує три основних алгоритми нарахування нагороди кожному з учасників пулу:

  • Proportional. Кількість нагороди залежить від того, хто скільки приклав “зусиль” – чим менше операцій, тим менша частка від инагороди.
  • PPS. Частка є однаковою та нараховується за стандартну кількість виконаної роботи.
  • Score. Частка вираховується самим організатором пулу.

Першим майнінг-пулом став Slush Pool. Ідея проєкту полягала у тому, щоб розподілити завдання рівномірно за кількістю учасників мережі. Винагорода визначалася пропорційно: чим більше завдань вирішив комп’ютер, тим більше отримав користувач. Згодом правила гри змінили ASIC-майнери, що працювали у сто разів ефективніше від звичайних відеокарт.

— Альтернатива майнінг-фермам

Отримати криптовалюту можна і багатьма іншими способами. DeFi — це сервіси і застосунки, що пропонують операції з криптовалютами як у традиційних банках. Відповідно, отримувати дохід з DeFi можна як і у звичайних фінансових інституціях. Такі сервіси як MakerDAO, Compound та BlockFi дозволяють вкладати криптовалюту під відсотки, надавати кредити та оформлювати депозити.

?? Чи можна зробити майнінг ферму своїми руками?

Так! Хоча це й не буде просто.

— Головним елементом кожної майнінг ферми є відеокарти: чим більшими є показники їх енергоефективності, тим буде краще. Одним з прикладів потужних карт можуть бути GeForce GTX моделі 1080/1080ti, GTX 2080 та 2080 TI. Дані моделі можуть коштувати від 5 тисячі гривень. Звичайно, можна обрати щось і менш потужне – як, наприклад, відеокарти Nvidia RTX.

— Окремим та не менш важливим підпунктом є вибір блоку живлення, адже на відміну від звичайного комп’ютерного процесору установкам для майнінгу необхідне більш потужне живлення. Для цього підійде блок стандарту АТХ (Advanced Technology Extended) від 1000 до 1200 Вт.
Вибір процесору не залежить від того, потрібно вам зібрати звичайний комп’ютер, чи пристрій для майнінгу. У такому разі все буде залежати від вибору материнської плати – її модель має бути сумісною із моделлю процесору.

— Що стосується вибору жорстких дисків, рекомендується звертати увагу на SSD-моделі. На відміну від HDD їм потрібно менше електроенергії (що допомагає заощадити на витратах). Також вони працюють швидше.

— Подбати потрібно і про вентиляцію, бо якщо поставити обладнання для майнінгу у маленькому закритому приміщенні, повітря може не вистачати. Саме тому майнінг-ферми розташовуються у великих кімнатах чи складських приміщеннях.

Усі деталі збираються на спеціальному металевому каркасі (вартістю приблизно від 1500 грн). Так можна зібрати вашу першу майнінг-ферму!

? Скільки може коштувати майнінг-ферма?

Отже, зібрати майнінг-ферму – не тільки непросто, але й витратно. Тим не менш, існує безліч виключень, які дозволять вам мінімізувати витрати та зробити процес майнінгу настільки прибутковим, наскільки це можливо. В іншому випадку, якщо ви не хочете збирати свою майнінг-ферму – її можна придбати, як будь-яку модель ASIC Antminer. У такому разі це буде коштувати від 10 000 грн. З одного боку можна заощадити. З іншого – ви збережете свій час і одразу запустите процес заробітку.

Найлегший спосіб почати майнити в Україні — просто придбати ферму, скажімо, на OLX. Ось, наприклад, що можна знайти за запитом: «майнінг ферма Львів»:

Як можна побачити, придбати можна не тільки саму ферму — але і деталі для того, щоб зібрати свою власну. Перевага покупки майнінг ферми через інтернет полягає у тому, що є можливість придбати те обладнання, яким вже користувались — і коштуватиме воно дешевше. За нашим запитом, наприклад, таку ферму можна придбати за 27 тисяч грн.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...