Реклама

🤝 Україна планує передати всі порти в концесію та приватну власність протягом 4 років

Наразі вже є одна успішна угода передачі порту в концесію в Україні — передали Херсонський морський торговельний порт «Ольвія» компанії «Рисоіл-Херсон».
Čytaty latynkoju
🤝 Україна планує передати всі порти в концесію та приватну власність протягом 4 років
  1. Головна
  2. Місто
  3. 🤝 Україна планує передати всі порти в концесію та приватну власність протягом 4 років
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наразі вже є одна успішна угода передачі порту в концесію в Україні — передали Херсонський морський торговельний порт «Ольвія» компанії «Рисоіл-Херсон».

Концесія в Україні

За словами Міністра інфраструктури України Владислава Криклія, Україна планує протягом чотирьох наступних років передати у концесію усі порти країни.

Він вже зазначив, що наразі готують до концесії залізнично-поромний комплекс, перший і контейнерний термінали порту «Чорноморськ» і пасажирський комплекс в порту Одеси. А в подальших планах міністерства концесія морських торговельних портів в Бердянську та Ізмаїлі. Крім того, готують до приватизації порти в Білгород-Дністровську, Усть-Дунайську та Скадовську.

Що таке концесія

Концесія — це процес передачі підприємств, компаній, територій та інших господарських об’єктів, які належать державі, в тимчасову експлуатацію підприємцям, державам чи установам. Це не оренда — концесіонер виконує роль «господаря» території, він сплачує за володіння територією/установою та розвиває її інфраструктуру.

Читайте також: 🛩 Украерорух назвав, коли саме відновляться польоти після пандемії — 3 сценарії

Концесія в Україні вже має декілька гарних прикладів.

Приклади концесії

Наразі в Україні уклали вже декілька успішних угод — Херсонський морський торговельний порт «Ольвія» став першим в країні? Херсонський морський торговельний порт здали в концесію — що це дає. Зокрема від цієї концесії очікують:

  • Компанія-концесіонер ТОВ «Рисоіл-Херсон» інвестує у розвиток порту близько 300 млн грн. Також понад 18 млн буде вкладено в місцеву інфраструктуру. Однак концесіонер зобов’язується вже у 2030-му забезпечити обсяги перевалки вантажів порту на рівні не менше 1,36 млн тонн
  • Збережуть робочі місця, гідну оплату праці співробітників та безперервну діяльність порту, а також збільшать до 80% частки вантажів, що прямують до порту з використанням залізничного, внутрішнього водного та інших видів транспорту, крім автомобільного
  • «Рисоіл-Херсон» профінансує капремонт дорожнього покриття вулиць на шляху до порту та новий майданчик для стоянки вантажівок на в’їзді до міста

Крім того, держава планує передати у концесію 1 500 кілометрів доріг, що сполучають 10 регіонів України. А отримані інвестиції планують витратити на відновлення та обслуговування понад 4 500 кілометрів доріг державного значення.

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, це не про платні автошляхи, а про «дороги в розстрочку», коли держава залучає приватні інвестиції у будівництво, а інвестор реалізує проєкт за свої гроші та після здачі дороги в експлуатацію отримує платежі від держави. Ознайомитись з переліком доріг для концесії можна за посиланням? Мінінфраструктури передасть в концесію 6 українських доріг — інвестиції у $9 млрд.

Навіть вокзал Києва планують передати у концесію — для цього вже навіть почали готувати його цифрову копію, про що ми писали раніше? У Києві зроблять цифрову копію залізничного вокзалу — підготовка до концесії.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...