Реклама

5 уроків після 3 тижнів спостережень за Nimses

Інкарнація «Чорного Дзеркала», вдалий стартап-експеримент, провокативна «мильна булька» — за три тижні після виходу української соцмережі Nimses на широку аудиторію які тільки версії не прозвучали. Куди все це прямує і як можна скористатися цими можливостями?
Čytaty latynkoju
5 уроків після 3 тижнів спостережень за Nimses
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 5 уроків після 3 тижнів спостережень за Nimses
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Інкарнація «Чорного Дзеркала», вдалий стартап-експеримент, провокативна «мильна булька» — за три тижні після виходу української соцмережі Nimses на широку аудиторію які тільки версії не прозвучали. Куди все це прямує і як можна скористатися цими можливостями?

Про цей проект можна говорити годинами — а можна спробувати вкластися в 10 хвилин. Вирішено обрати друге — і коротко пройтися тими основними моментами, які можна спостерігати в Nimses і чому варто (або не варто) повчитися на прикладі цього стартапу.

Коротке нагадування головного про Nimses

Якщо ви раптом досі не прочитали наш повний матеріалЩо таке Nimses і чому вам (не) потрібен цей додаток про цю нову мобільну соцмережу, коротко нагадаємо, що саме варто знати:

  • Це — мобільна мережа з віртуальною валютою. Від моменту реєстрації кожна хвилина прожитого вами життя дорівнює 1 німу. При реєстрації ви отримуєте стартовий набір німів, еквівалентний тривалості 1 доби в хвилинах.
  • Щоби користуватися Nimses, вам не потрібен сайт — треба лише завантажити додаток для iOS чи Android.
  • При реєстрації вказуєте свій номер телефону — і отримуєте SMS із кодом входу.
  • Наступний крок — вводите інвайт-код для завершення реєстрації. Можете поґуґлити коди для Nimses, але в нас уже є для вас один: qpv55b15ln
  • Вводите цей код, далі вибираєте нікнейм, вказуєте ім’я, повну дату народження, завантажуєте перші фото.
  • Соцмережа пропонує доступ до профілів інших користувачів, які поруч, можливість відправляти їм від 1 до будь-якої кількості німів за пости, публікувати свій контент або писати в чатах.
  • Використання віртуальної валюти в Nimses зараз носить спекулятивний характер — творці соцмережі кажуть про курс до $1, хтось дає за 1000 німів 25 офлайн-гривень, хтось продає за німи каву, спіннериЩо таке спіннери і чому про це всі говорять, вейпи, сувеніри.

Що робити, якщо не приходить код Nimses — та інші проблеми

Попри те, що минуло вже декілька місяців, відколи стартап розпочав тестування (спочатку — закрите на студентах НаУКМА, згодом — відкрите на широкий загал), деякі проблеми із соцмережею не зникли:

  • деякі моделі смартфонів продовжують грітися надмірно під час використання (з’явився навіть жарт, що так телефони «майнять» криповалюту);
  • низка користувачів досі активно ґуґлять способи увійти, якщо SMS-код не приходить; з власного досвіду можу сказати, що найкращий спосіб — це повторно надсилати запити, поки один із кодів нарешті не прийде;
  • також періодично додаток «вибиває» при спробі змінити ім’я — вочевидь, цю проблему усунуть в оновленні версії.

Втім, наявність дрібних проблем не зупиняє притік нових користувачів — точні цифри соцмережа не розкриває, але спостереження за щільністю нових користувачів поруч із поточною локацією дає змогу стверджувати, що серед сегменту 16-20 років Nimses за ці декілька тижнів стали в декілька різв популярнішими, аніж були на початку, коли тільки відкрили публічний доступ: раніше поруч було до 12 осіб, зараз — від 20-25 та більше (особливо в центрі міст).

«Янголи», «х’юмани» та музика

Три ключових оновлення за ці 3 тижні — і наші припущення щодо них:

  • «Янголів» почали давати не лише знаменитостям — почали з’являтися активні користувачі, які теж мають статус «янголів». Від початку так називали амбасадорів Nimses, але досі неясно, що, окрім красивого пафосного бейджа, дає цей статус. І тут розгортається поле для можливостей. Цілком ймовірно, що «янголами» згодом можуть бути бренди чи компанії — або їхні представники. Якщо у «янголів» буде можливість верифікувати інших користувачів за певну плату — це може стати окремим напрямком монетизації послуг у Nimses.
  • До речі, про верифікацію — статус реально існуючого користувача має назву human, і щоби його отримати, треба, аби вашу особистість вже підтвердили 6 існуючих «х’юманів». І тут починається найцікавіше. У більшості такої кількості верифікованих друзів немає, тому поступово може розгорнутися надання послуг із верифікації за німи (внутрішню валюту).
  • Обіцяний музичний сервіс — за чималу суму німів можна отримати доступ до музики. Тут вочевидь творці Nimses намагаються «збити вершки» на депресії та потребі колишніх користувачів «ВКонтакті» в Україні, котрі втратили доступVK.ru, Ok.ru, «Яндекс» та Mail.ru заблокують в Україні на 3 роки до улюбленого мобільного способу прослуховування музичних треків, але так і не захотіли відкрити для себе легальні закордонні музичні сервіси5 легальних музичних сервісів, які доступні українцям.

Є й суттєвий недолік. Досі немає каталогу товарів чи послуг, які продаються чи купуються через Nimses, автори проекту обіцяли надати таку можливість до кінця червня. Можливо, в ці 2 доби щось ще зміниться — але такої впевненості поки немає.

«Продавці повітря» — хто і як продає «за німи»

Цікавий перелік столичних закладів та системи знижок і продажів у місцях із фастфудом та coffee-to-go оприлюднили нещодавно у виданні «БЖ». Серед усіх історій найбільш цікавими видаються 2 моменти:

  • розуміння того, що німи не можна конвертувати в реальні гроші, але це слугує потужним маркетинговим інструментом + має розважальну складову: ажіотаж конвертується в продажі за реальні гроші, приваблюючи через любителів «шари» також і тих, хто все-таки платить за каву чи канапки реальними гривнями;
  • чітке розуміння цільової аудиторії сервісу, яке не співпадає із заявленою філософською концепцією: насправді найактивнішими «гравцями», споживачами та амбасадорами віртуальної валюти в мобільному додатку виявилися школярі, студенти та молодь у віці до 25 років. Навіть якщо автори Nimses бачили це якось інакше, ринок їхнє теоретичне обґрунтування німів повністю перевернув догори дригом.

Кожен із опитаних представників закладів, в яких вже є акційні товари чи послуги за віртуальну валюту із Nimses, наголошує на маркетинговому, рекламному потенціалові новинки. Отже, логічно буде вести мову насамперед про цю мобільну соцмережу як місце для переосмислення технік та прийомів мобільного маркетингу та новий канал для приваблення цільової аудиторії. Але не як про окремий медіамайданчик, в якому варто генерувати контент.

«Маркетологи душ людських»

Свідомо чи ні, та засновники Nimses спровокували ажіотажний попит, який співпав із тим, що зростає рівень зацікавленості молоді й підлітків криптовалютамиBTC, ETH, ICO — що це таке і як це пов’язане одне із одним, альтернативними платіжними засобами та зароблянням грошей «із нічого». Проблема полягає у тому, що очікування аудиторії не зовсім співпали із реальним станом речей. Офіційного маркету товарі та послуг досі немає, німи не мають нічого спільного із криптовалютами. Їхній курс є ситуативним та спекулятивним. А перші «мільйонери» в Nimses ніяк не можуть витратити чи конвертувати «зароблені» таким чином віртуальні «гроші». Запуск та сама медійна і користувацька атмосфера довкола Nimses вчать нас 5 цікавим речам:

  1. Люди прагнуть реалізувати отримання грошової винагороди, не докладаючи до цього жодних зусиль. Доросліші роблять це за рахунок обстоювання концепції «мінімального гарантованого доходу». Молодші вірять у можливість «заробляти» просто тому, що десь працює якийсь віртуальний генератор / майнер / таймер, який дає можливість потім переводити «монети» у реальні долари чи гривні.
  2. Мобільна комерція — це зручно. Намагання традиційного українського рітейлу та сфери обслуговування сказати, що можна обійтися без мобільних платежів — це шлях в нікуди. Звісно, до того, щоби розраховуватися всередині мобільних додатків від «Сільпо» чи METRO, нам ще далеко. Але «покоління нульових — десятих» уже не знатиме, як це: платити без використання мобільника.
  3. Гарна промо-кампанія та вірусний ефект — половина справи. Інша половина — цей ефект утримати і конвертувати в реальні платежі чи операції. Якщо цього не відбудеться упродовж 2-3 місяців — перед нами черговий мертвонароджений проект на кшталт свого часу дуже «хайпової» мобільної блогомережі Path (зараз про неї навряд чи хтось згадає).
  4. Дейтінґ все-таки краще реалізований в Tinder (навіть з усією специфікою та недоліками локального українського сегменту цього додатку) — там логіка, інтерфейс та мета перебування учасників мережі більш-менш є зрозумілою. В Nimses це не відбулося і навряд чи вже станеться.
  5. Ринок перегрітий — і ще одна соціальна мережа його не цікавить: для цього вже є Instagram, Facebook, Tinder, Snapchat, Twitter — і всі типи аудиторії поділилися між цими сегментами, почувають себе у них максимально комфортно і нікуди не поспішають переходити. Вихід — перетворити саме платіжну складову Nimses на окрему «фішку», яка зможе «тягнути» проект далі. Інакше цей погано спроектований аналог всіх перелічених вище соцмереж (та ще й без підтримки якісного відеоконтенту) приречений.

Перспектива — не в контенті

На мою думку, Nimses має потенціал, якщо трансформується в інструмент роботи із лідерами думок, «янголами», брендами та спробує реалізувати зв’язку «геолокація + віртуальна валюта» в якості інструменту реклами чи швидких грошових переказів. На сьогодні користувачі Nimses не генерують помітної кількості контенту, який ніс бодай якийсь сенс. Ви ж не будете всерйоз говорити про численні селфі різного ступеня оголеності як про контент, який може стати «основою» для зацікавленого споживання? Текстовий та відеоконтент тут відсутній як такий, голосові нотатки чи відеоблоги або трансляції — теж. Їхня поява з часом перетворить і без того не найбільш інтуїтивний із інтерфейсів у суцільне «місиво». А аудиторія ще більше не буде розуміти, в чому ж власне якісна відмінність від усього, що у них вже є в інших соцмережах.

Share
Написати коментар
loading...