Реклама

Що таке спіннери і чому про це всі говорять

Фіджет-спіннери (або просто спіннери) — вже декілька місяців вони не сходять зі сторінок розважальних та ґіківських блогів, хоча сам пристрій був винайдений ще у 1993 році. Одні кажуть, що спіннери корисні для психологічного здоров’я, інші говорять про те, що ті «цяцьки» слід заборонити у школах, аби діти не відволікалися — а ми спробуємо менш ніж за 10 хвилин зрозуміти природу популярності цієї маленької кольорової штуки
Čytaty latynkoju
Що таке спіннери і чому про це всі говорять
  1. Головна
  2. Картки
  3. Що таке спіннери і чому про це всі говорять
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Фіджет-спіннери (або просто спіннери) — вже декілька місяців вони не сходять зі сторінок розважальних та ґіківських блогів, хоча сам пристрій був винайдений ще у 1993 році. Одні кажуть, що спіннери корисні для психологічного здоров’я, інші говорять про те, що ті «цяцьки» слід заборонити у школах, аби діти не відволікалися — а ми спробуємо менш ніж за 10 хвилин зрозуміти природу популярності цієї маленької кольорової штуки

    Спіннери захопили планету. Хоча і до них ми крутили знервовано кулькові ручки, гумки, клацали всякими прищепками, просто пальцями, малювали закарлючки на шматках паперу (одним словом всяким чином намагалися вгамувати нервування). Проблема в тому, що жоден ґаджет до цього не ставав настільки популярним.

    Як виглядає типовий спіннер

    Дорослі використовують фіджет-ґаджети для зняття стресу та заспокоєння — а діти для розваги. Спіннер — 2-3 круглих елементи та центральний фіксований елемент, довкола якого вони обертаються. Треба тримати пристрій двома пальцями за середину і прокручувати. Основні матеріали — пластик, сталь, алюміній, мідь, титан. Все залежить від дизайну та форми спіннера. Якщо розкрутити спіннер достатньо швидко, то можна балансувати ним на 1 пальці і навіть робити трюки.

    Не в останню чергу популярності допоміг BuzzFeed

    Відеоролик популярного ресурсу BuzzFeed за травень 2017-го зіграв чимало у популяризації спіннерів. Хоча вже на той час лихоманка довкола цих кольорових «штук» вже горіла повним ходом:

    Хто створив спіннер

    Катрін Геттінґер, інженер-хімік, спочатку фігурувала як винахідниця спіннера — про це писали навіть The Guardian, The New York Times та The New York Post. Геттінґер подала патентну заявку на спіннер у 1993 році. У своєму інтерв’ю для «Нью-Йорк Пост» вона заявила, що ідея для цієї іграшки прийшла, коли вона побачила молодих хлопців, які кидали камінчики в поліцейських в Ізраїлі. У відповідь на це, вона хотіла розробити заспокійливу іграшку, яка могла б допомогти дітям випустити енергію і «сприяти миру». Однак у розмові із The Guardian вона заявила, що витоки ідеї спіннера була придумана, коли вона страждала від міастенії. Це — вид аутоімунного розладу, що спричиняє слабкість м’язів. Не в змозі грати з дочкою, вона почала «кидати речі разом з газетою та стрічкою», прагнучи розважити її. Гетінґер подала заявку на патент від 28 травня 1993 року на круглий пристрій, виготовлений з «м’якого пластику» з «куполом» (центральний відступ для розміщення пальців) та «юбкою» (кругле зовнішнє розширення). Проте Hasbro відмовилася продовжувати угоду із нею. Термін дії патенту минув у 2014 році.

    Однак стаття Bloomberg News стверджує, що Гетінґер є оригінальним винахідником «не-того» спіннера. Мовляв, патентні повірені не бачать спільного між тими спіннерами, які стали настільки популярними у 2017 році, та тими, які пропонувала Гетінґер. Сама вона теж визнала відсутність прямого зв’язку між своєю власною іграшкою та фіджетами в їхній нинішній формі і не претендує на те, щоб бути винахідником продукту.

    Кому належить патент станом на сьогодні

    В травні 2017 року під час інтерв’ю на NPR, Скотт МакКоскері описує, як він винайшов металевий пристрій у 2014 році для того, щоб впоратись із власними нервами під час робочих зустрічей та конференц-викликів. У відповідь на запити онлайнової спільноти він почав продавати цей пристрій. А незабаром після цього інші почали створювати та продавати свої власні версії цього фіджета. І в 2016 році він співпрацював з другом для подання попереднього патенту.

    Друга хвиля популярності почалася з Forbes

    23 грудня 2016 року Джеймс Плафк з Forbes опублікував статтю, в якій описуються «спіннери» як «обов’язкова офісна іграшка на 2017 рік». Наприкінці березня 2017-го користувачі YouTube і Reddit почали завантажувати відеоролики із трюками за допомогою спіннерів. Bostone Globe повідомило про зростання популярності спіннерів та Fidget Cube (квадратного фіджета, за допомогою якого теж можна вгамувати свою знервованість).

    У квітні 2017 року популярність цих іграшок почала значно збільшуватися, за даними журналу Money. До 4 травня варіації спіннера зайняли увесь ТОП-20 продавців іграшок на Amazon. Деякі журналісти порівнюють цю «епідемію» із модою на MyBottle — хіпстерську пляшку для води, яку свого часу було модно купувати для фітнес-тренувань. У травні 2017 року в Китаї існувало стільки попиту на фіджети, що деякі фабрики, які раніше використовували мобільні телефони та телефонні аксесуари, перейшли на створення цих іграшок. 16 травня 2017 року видавець відеоігри Ketchapp випустив програму fidget spinner. Додаток отримав 7 млн завантажень за перші два тижні після його випуску.

    Діти, школи, вчителі — та битва за спіннери

    З стрімким зростанням популярності спіннеру в 2017 році у поєднанні з широко розповсюдженими перевагами цих гаджетів для людей з синдромом дефіциту уваги та аутизмом багато дітей та підлітків почали використовувати його в школі. Деякі школи також повідомили, що діти торгують і продають одне одному спіннери та їхні модифікації. В американських школах із цією «пошестю» почали боротися заборонами. Мовляв, ці іграшки заважають людям зосередитися (і учням, і викладачам), підривають дисципліну в класах. За даними Департаменту освіти США, 32% із провідних 200 американських шкіл — 100 найбільших приватних та 100 найбільших державних середніх освітніх закладів — заборонили використання спіннерів у приміщеннях під час навчання.

    В написанні цієї картки використано матеріали Forbes та Wikipedia

    Share
    Написати коментар
    loading...