Реклама

Що таке Nimses і чому вам (не) потрібен цей додаток

Nimses — нова назва, яку часто згадують в соцмережах та блогосфері, вже 4 доби цей мобільний додаток «висить в топі» українських App Store та Google Play, а оглядачі називають його то найбільшим успіхом, то найбезґлуздішим сервісом для молоді. Хайп, рекламні публікації, фічерінґ від ONUKA та Івана Дорна — а що таке насправді Nimses і кому варто (або не варто) його використовувати?
Čytaty latynkoju
Що таке Nimses і чому вам (не) потрібен цей додаток
  1. Головна
  2. Картки
  3. Що таке Nimses і чому вам (не) потрібен цей додаток
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Nimses — нова назва, яку часто згадують в соцмережах та блогосфері, вже 4 доби цей мобільний додаток «висить в топі» українських App Store та Google Play, а оглядачі називають його то найбільшим успіхом, то найбезґлуздішим сервісом для молоді. Хайп, рекламні публікації, фічерінґ від ONUKA та Івана Дорна — а що таке насправді Nimses і кому варто (або не варто) його використовувати?

    Якщо ви — запеклий користувач Snapchat, Tinder, пам’ятаєте часи популярності TopFace та користуєтеся вебкам-сервісами за токени, а ще кайфуєте від кольорової гамми Uber — новий додаток української команди вам точно припаде до смаку. Втім, давайте про все своєю чергою.

    Коли вперше стало відомо про Nimses

    Про цю розробку із власних джерел автор цих рядків почув вперше у січні 2017 року. Приблизно тоді ж почалося закрите бета-тестування соцмережі на основі мобільного додатку. Потім був період затишшя, а наприкінці травня 2017-го по соцмережам почали поширюватися промо-коди для доступу в додаток. Організатори залучили до справи офлайн-середовище (графіті у Києві) та навіть промо від українського скандального поп-співака Івана Дорна. Творці проекту запевняють, що бюджету на просування не було жодного.

    Чи правда, що у Nimses є криптовалюта?

    Найцікавіша теза з усього маркетинґ-кіта щодо нового додатку — це про те, що перебування в середовищі користувачів генерує віртуальну валюту під назвою «німи». Мовляв, кожна хвилина вашого життя — це 1 нім, або «надлайк». В розмові із виданням AIN очільник маркетингового напрямку Nimses Андрій Сірченко заявив, що додаток фіксує місце перебування користувача, дату створення профілю та інші дані про поточний момент. А потім все це «зашиває» до blockchain-ключа, який шифрується і зберігається у хмарі. Надалі передбачено, що німи можна буде обміняти на реальну валюту чи купувати за них товари і послуги.

    Проблема полягає у тому, що ні CoinDesk, ні CoinmarketCap, ні жодна інша криптобіржа чи база даних про світові криптовалюти про існування «німів» нічого не знає. А отже, як саме встановлюється курс і відбувається майнінґ валюти, залишається відкритим запитанням. Насторожує ще один момент. Навіть якщо відключити примусово геолокацію у налаштуваннях для iPhone (у вкладці безпеки і дозволів на певні операції та дані в налаштуваннях телефону), Nimses продовжує на екрані періодично оновлювати число «німів». Як формується подальше число німів, якщо геодані відключено, а отже, ключ є неповним? Питання риторичне.

    Конвертацію у реальні гроші (долари чи гривні) обіцяють аж у лютому 2018 року, а запуск купівлі товарів у партнерських закладах — до кінця червня 2017-го. При цьому Bitcoin та інші криптовалюти вже спокійно продаютьсяBitcoin встановив черговий рекорд вартості, купуються і обмінюються на реальні кошти, тож вам вирішувати, чи варто чекати 8 місяців для отримання доступу до «німів».

    Хто все це придумав?

    Архітектуру контенту запропонувала колишня співробітниця Fedoriv Ольга Хілобок. Створення проекту тривало майже 3 роки. Сама ідея виникла, за словами авторів, ще 2012 року. Німи та загалом роботу Nimses команда проекту описує як свого роду цифровий антидепресант. Внутрішню «валюту» вони називають «надлайками».

    Як почати користуватися

    • Спочатку слід завантажити додаток для iOS чи Android.
    • Потім вам прийде на вказаний вами мобільний номер SMS із кодом.
    • Далі вам потрібно ввести інвайт-код для завершення реєстрації — в інтернеті їх гуляє безліч, ми пропонуємо вам скористатися нашим: b4t4fhtust
    • Далі вибираєте нікнейм, вказуєте ім’я, повну дату народження, завантажуєте перші фото
    • Вітаємо: ви всередині. Тепер можна відправляти німи іншим користувачам за їхні фото, публікувати власний контент та користуватися чатом.

    Вам це не нагадує «Чорне дзеркало»?

    Ще й як нагадує. В найсвіжішому сезоні серіалу є епізод, де в майбутньому людство може отримувати роботу, послуги, симпатії і навіть право пересування в громадському транспорті тільки за умови певного рейтингу соціального схвалення. А додаток, яким користуються всі персонажі, дуже схожий на Instagram чи Facebook:

    Із власного досвіду: 5 причин інсталювати Nimses

    • Ви — підліток, який використовує Snapchat. Пошук в радіусі 2 км від поточного місцеположення дає майже 80% профілів у віці від 13 до 17 років, які дуже активно публікують фотознімки. Якщо ви очікували побачити там молодь старше 21 року і використати цей додаток як Tinder чи Grindr / Pure, вас чекає розчарування.
    • Ви любите усе модне і незвичайне. Загалом Nimses виглядає як позашлюбний брат Uber’аЗ вітерцем за 25 — Uber запустився у Харкові, родич Instagram’аInstagram дозволив додавати світлини через сайт, племінник Snapchat’а і модифікація «ВКонтакті» доби раннього Павла Дурова.
    • Ви не втомилися від існуючих 5 ключових українських соцмереж і вирішили завести собі ще одну. Якщо раптом вам мало Facebook, VK (а, стоп, його уже стало набагато меншеYouTube, Google та Facebook зміцнили позиції в Україні — дані KANTAR TNS), Twitter, Instagram та Periscope / Snapchat, можете завести собі ще й цей сервіс. Питання лиш у тому, чи вдасться вам затягнути туди друзів.
    • Ви — фанат Івана Дорна або Нати ЖижченкоONUKA очолила iTunes-чарти у Європі. У першого вже 4 млн німів. Активні амбасадори-користувачі із значним фондом німів мають статус «янголів», поки що немає ніяких даних, що цей статус дає.
    • Ви — красива дівчина віком від 18 років, яка хоче монетизувати «сердечка» під своїми нескромними фото. Хоча найактивніші авторки оголених грудей, сідниць та інших частин тіла періодично потрапляють під блокування. За 2 доби користування Nimses я натикався на приклади таких профілів щонайменше тричі. При спробі відправити «німи» такому користувачеві висвітлюється попередження «Хтось заблокував цього користувача, і ви не можете відправити йому німи».

    Із власного досвіду: 5 причин не інсталювати Nimses

    А тепер від жартів — до речей серйозніших. Насправді причини не встановлювати додаток майже усі лежать у площині юзабіліті та безпеки користувача, бо:

    • Додаток періодично «глючить» і має низку недопрацювань — відчуття, що бета-версія все ще триває:

      • Періодично пропадає відображення аватарок.
      • Немає фільтрації користувачів за віком чи інтересами.
      • Немає груп чи можливості пошуку за набором параметрів, окрім нікнейму.
      • Верифікації даних теж жодної: в період використання додаток спокійно дозволив перейменувати особистий профіль у Na chasi — і деякий час користуватися ним під таким іменем.
      • Також неясно, чи є взагалі якась мінімальна перевірка достовірності акаунтів (умовно кажучи, жодних бейджів, які би свідчили про те, що Іван Дорн справжній, як і решта знаменитостей).
      • Юзабіліті додатку важко назвати зручним: логіка у розміщенні кнопок не відповідає вимогам Material Design (до яких зараз дослухаються не лише в Google, але й в Apple), генерування віртуальної валюти та її передача іншим користувачам відбувається не дуже зручно, якість картинки на аватарках часом відрізняється в рази.
    • Псевдосектантська філософія — всерйоз сприймати всі ці «простирадла» текстів про серотонін, цифрову самотність, обраність користувачів соцмережі, надлайки та нагадування великими літерами про те, який ти цінний та унікальний, може лише людина із проблемами у психіці. Якщо вам для задоволення від життя потрібно, щоби хтось надсилав вам віртуальні «монетки» за ваші світлини — на часі звернутися до фахівців, а не встановлювати ще один додаток.
    • Заява про криптовалюту нічим на практиці не підкріплена — ми вже розібрали цей момент вище. Допоки в базі провідних криптобірж немає «німів», говорити власне немає про що.
    • Смартфон відчутно гріється — ні, не просто гріється: за 2-3 хвилини використання частина корпусу стає настільки розігрітою, неначе графічний чіп та GPS от-от мають пропалити корпус наскрізь. Причому спостерігається це і в WiFi-, і в 3G-мережах.
    • Додаток хоче мати доступ до всього, що тільки можна, і головне — до вашого перебування:

      • Дозвіл на доступ до мікрофону — ніхто не знає, куди йдуть ці дані і де розташовано сервери Nimses
      • Дозвіл на доступ до камери та світлин — ніхто не знає, через які сервери проходять ці дані.
      • Головне, чого вимагає від вас Nimses — дозволити скрізь і завжди показувати фізичне перебування вашого телефону на карті поруч із іншими користувачами. Про безпеку, анонімність чи захист приватного життя від настирливих прихильників чи прихильниць можете забути (особливо цьому «порадіють» ті ж такі знаменитості, до яких тепер (якщо вони і далі користуватимуться Nimses) будуть легко «добиратися» будь-де усі охочі).

    Хайп на блокчейні? І так, і ні

    Насправді якщо почитати докладніше про blockchainЩо таке blockchain і для чого він потрібен, можна зрозуміти, що ця технологія дає чимало можливостей для створення розподілених сервісів для роботиУкраїнський стартап посів друге місце на міжнародному blockchain-хакатоні із даними. Автори Nimses використовують співпадіння у часі кількох актуальних тем: інтересу до блокчейну з боку навіть тих, хто слабко орієнтується у технологіях, ажіотажу довкола захмарних курсів криптовалют, літній період флірту та знайомств серед молоді. Всі три фактори співпали + підігрітість теми з боку ЗМІ = активізація нових установок. Цікаво буде побачити показники MAU та DAU вже в липні (якщо проект їх розкриватиме).

    Я так і не зрозумів, що мені робити: встановлювати Nimses чи ні?

    На ваше питання найкращою відповіддю буде пост одного із користувачів Facebook, яким ми і пропонуємо завершити. Перед вами — унікальна соцмережа у реальному житті, де ви отримуєте гроші за кожну витрачену хвилину. І ви всі знаєте, як вона називається:

    Share
    Написати коментар
    loading...