Реклама

Паризька угода про клімат — чому про це всі говорять

Вночі за київським часом президент Дональд Трамп оголосив про вихід США із умов Паризької угоди про зміни клімату від 2015 року. Чому ця заява викликала такий резонанс та що варто знати про те, як міжнародна спільнота намагається не занапастити планету через економічне зростання та розвиток промисловості — все це у нашому матеріалі
Čytaty latynkoju
Паризька угода про клімат — чому про це всі говорять
  1. Головна
  2. Місто
  3. Паризька угода про клімат — чому про це всі говорять
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вночі за київським часом президент Дональд Трамп оголосив про вихід США із умов Паризької угоди про зміни клімату від 2015 року. Чому ця заява викликала такий резонанс та що варто знати про те, як міжнародна спільнота намагається не занапастити планету через економічне зростання та розвиток промисловості — все це у нашому матеріалі

Президент США Дональд Трамп оголосив, що Сполучені Штати виходять із Паризької угоди про клімат. Чому це важливо і викликало таку бурхливу реакцію не лише у науковців, але й у представників бізнесу?

Що сталося?

Президент США заявив, що Вашингтон почне нові переговори про укладення угоди по клімату — мовляв, економічні умови цієї угоди не є справедливими для США та американської промисловості. На підтримку своїх слів він твердить, що виконання зобов’язань за цією угодою призвело би в США до скорочення 2,7 млн робочих місць до 2025 року — а Зелений кліматичний фонд ООН (GCF), створений для надання допомоги країнам, що розвиваються, взагалі звинуватив у пом’якшенні наслідків зміни клімату та адаптації до них для одних учасників на шкоду іншим, зокрема, що Китай використовує вугілля і забруднює довкілля, але не став платити більше за свої дії. До слова — ще під час передвиборчої кампанії Трамп неодноразово заявляв, що не існує ніякого глобального потепління.

Як реагує згаданий вище Китай?

Лідери Євросоюзу і Китай вирішили випустити спільну заяву на підтримку Паризької хартії, яка, на їхню думку, сьогодні важлива як ніколи — у документі все ті ж аргументи на користь альтернативної енергетикиУ світовій сфері поновлювальної енергетики працюють вже 10 млн осіб не лише як фактору національної безпеки, але й інструменту створення нових робочих місць та сприяння економічному зростанню:

Паризька хартія життєво важлива для нашого колективного майбутнього. Важливо також, щоб американське суспільство, як і суспільства інших країн, бізнес-співтовариства, мобілізувалися, щоб зберегти Паризьку хартію як головну гарантію майбутнього наших дітей та онуків

Прем’єр Державної ради КНР Лі Кецян заявив, що країна виконає зобов’язання, прописані в Паризькій угоді.

Що являє собою Паризька угода?

Паризька угода (фр. L’accord de Paris) — угода в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (UNFCCC) щодо регулювання заходів зі зменшення викидів діоксиду вуглецю з 2020 року. Текст угоди було погоджено на 21-й Конференції учасників UNFCCC в Парижі та прийнято консенсусом 12 грудня 2015. Голова конференції Лоран Фабіус, міністр іноземних справ Франції, зазначив, що цей «амбітний і збалансований» план був «історичною поворотною точкою» у меті зменшення темпів глобального потепління. Угода вступила в силу 4 листопада 2016 року. На відміну від Кіотського протоколу, Паризька кліматична угода передбачає, що зобов’язання зі скорочення шкідливих викидів в атмосферу беруть на себе всі держави, незалежно від ступеня їхнього економічного розвитку.

Чи є Україна учасницею цієї угоди?

Україна підписала Угоду 22 квітня 2016 року у Нью-Йорку, а парламент ратифікував її 14 липня 2016 року. Президент України Петро Порошенко«Безвіз» підписано — із 11 червня український паспорт додасть 40 позицій у GPP Rank підписав закон «Про ратифікацію Паризької угоди» 1 серпня 2016-го. Із жовтня того ж року до неї приєдналися Канада, Болівія, Непал, Європейський Союз і низка країн ЄС. На той момент угоду ратифікували 72 країни, на які припадає понад 56% викидів парникових газів на планеті.

Реакція представників великого бізнесу у США

Засновник Tesla і SpaceX Ілон Маск5 міфів, які зруйнував Ілон Маск — та книга про нього оголосив про вихід з експертних рад при президенті США Дональді Трампі, назвавши рішення Трампа «поганим для Америки і всього світу»:

Також про свій вихід з експертних рад при президенті США заявив глава The Walt Disney Company Роберт Ігер:

Негативною на рішення президента США була і реакція очільника Facebook Марка ЦукерберґаCEO Facebook до випускників: «Настав час визначити новий соціальний контракт»:

Про що говорять у Парижі?

Президент Франції запросив вчених із США переїхати у Францію і продовжити свою роботу, зазначивши, що США можуть відвертаються від світу, але його країна не буде відвертатися від Америки та від проблем глобального потепління:

А що, якщо ніякого глобального потепління нема?

Якщо ви теж не вірите в те, що льодовики тануть, а збільшення викидів в атмосферу руйнує клімат, просто перегляньте квітневий матеріал від Quartz — знана у всьому світі «алея айсберґів» зазвичай за сезон «пропускає» 687 крижаних брил-велетнів, натомість цьогоріч усього за місяць їх пропливло близько 600. Якщо температура повітря на планеті не росте, чому тоді тисячолітні льодовики почали зменшуватися і розколюватися? Питання риторичне.

Що робити, якщо ви не еколог та не бізнесмен?

Навіть без приєднання до міжнародних угод можна сприяти зменшенню викидів в атмосферу: використовувати напрацювання стартапів із альтернативної енергетики«Сонячні» жалюзі з України зібрали $50 тис на Kickstarter, контролювати рівень витрат тепла5 українських стартапів, відомих в усьому світі, сортувати та розділяти побутове сміття, користуватися електромобілемКоротка історія електромобілів у світі — це початкові кроки, які ви можете почати робити цілком самостійно, бо крок одного —це крок до змін серед сотень (а то й тисяч) людей на нашій планеті. Очільники країн змінюються, президенти можуть бути різними, а Земля у нас — одна, не забувайте про це.

Share
Написати коментар
loading...