Реклама

🥽 Apple WWDC 2023: окуляри Apple Vision Pro та все, що показала компанія на презентації

Čytaty latynkoju
🥽 Apple WWDC 2023: окуляри Apple Vision Pro та все, що показала компанія на презентації
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🥽 Apple WWDC 2023: окуляри Apple Vision Pro та все, що показала компанія на презентації
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

У понеділок 5 червня відбувається традиційна презентація відкриття конференції Apple WWDC 2023. Існує багато чуток, подивимося які з них підтвердяться. З традиційного — ми, швидше за все, побачимо iOS, iPadOS, watchOS та macOS, а також нові ноутбуки.

Головною новинкою заходу стали окуляри змішаної реальності, але про все — по черзі.

Apple Vision Pro — окуляри змішаної реальності

Нарешті анонс, якого всі чекали вже кілька років, відбувся. Apple показала окуляри змішаної реальності Apple Vision Pro. Майже всі чутки, які гуляли інтернетом в останні місяці, підтвердилися, та анонс все одно вийшов вражаючим.

Окуляри працюють на базі двох процесорів — Apple M2 та спеціального Apple R1, який відповідає за відстежування рухів очей, положення в просторі та інші специфічні завдання. Девайс управляється без зовнішніх контролерів — за допомогою очей та жестів руками.

Корпус виконаний з кастомного сплаву алюмінію, який використовується в космічних апаратах. У корпусі є багато камер, сенсорів, а також присутня система охолодження процесорів. Для зручності передбачені знімні насадки для обличчя, а ті, хто носить окуляри для зору, зможуть придбати спеціальні лінзи від Zeiss. Тобто, в окулярах використовувати Apple Vision Pro, вочевидь, не вийде. Для авторизації використовується спеціальна система OpticID.

Девайс має три дисплеї — два внутрішніх та один зовнішній, який демонструє ваш стан оточуючим: наприклад, проєкцію ваших очей, якщо ви готові до взаємодії з іншими людьми, або заставку, якщо ви зайняті чимось іншим. Дисплеї для ваших очей містять 23 мільйони пікселів, що більше, ніж 4K-телевізори для кожного ока.

Apple Vision Pro працює під управлінням спеціальної visionOS.

На ній вже будуть доступні застосунки з iPhone та iPad — зокрема, гарантовані Microsoft Office, Zoom, стандартні застосунки Apple, а також Disney+, який представив особисто президент Disney Боб Айґер.

Про час автономної роботи Apple Vision Pro компанія нічого не сказала, однак працюватиме пристрій від акумулятора, який під’єднується дротом. Теоретично це дозволить використовувати сторонні батареї.

Вартість девайсу немаленька — від $3499, а продажі розпочнуться наступного року.

Більше деталей читайте у нашій окремій новині про Apple Vision Pro.

15-дюймовий Macbook Air

Більший Macbook Air з’явиться на ринку вже наступного тижня. Товщина лептопа — 11,5 мм. Його вага складає менш ніж 1 кг. Девайс отримає два порти USB-C, MagSafe для зарядки та 3,5 мм роз’єм для навушників. Базуватиметься Macbook Air на процесорі M2.

Так само як і останній Macbook Air, ноутбук матиме шість спікерів та вебкамеру з роздільною здатністю 1080p. Обіцяють до 18 годин життя від батареї.

Ноутбук продаватиметься у чотирьох кольорах за $1299 за базову модель.

Mac Studio та Mac Pro на нових процесорах

Apple очікувано представила дві нових модифікації процесорів M2 для про-користувачів — M2 Max та M2 Ultra. На цих процесорах базуються і два нових про-комп’ютери.

Також варто зазначити, що процесори Apple Silicon нарешті отримали підтримку зовнішніх девайсів за допомогою інтерфейсу PCI, що вкрай важливо для цільової аудиторії.

Mac Studio можна придбати від $1999, а Mac Pro — від $6999. Обидва комп’ютери стануть доступними вже з наступного тижня. Цим оновленням Apple завершила перехід на власні процесори по всій лінійці своїх пристроїв.

Більше про нові Mac — у нашій окремій новині.

iOS та iPadOS 17

Мобільна операційна система від Apple отримала низку зручних оновлень:

  • активувати Siri тепер можна просто сказавши “Siri”, не потрібно казати «Привіт»
  • віджети стануть більш інтерактивними
  • більш зручне керування вхідними дзвінками
  • можливість створювати стікери з будь-якої фотографії в Повідомленнях
  • за допомогою AirDrop тепер можна відправляти контент на інші айфони (навіть в інших мережах), якщо вони знаходяться поряд
  • тепер можна передавати номер телефону за допомогою AirDrop
  • Apple покращила автонабір тексту та зробила його більш розумним, а предиктивний ввід працює прямо в полі набору тексту
  • також покращена якість голосового вводу з оновленням нейрорушія

Новий застосунок — Щоденник

Тепер на вашому iPhone можна буквально вести особистий Щоденник. Система нагадуватиме вам вносити нові записи, підкаже, про що можна написати, запропонує прикріпити інформацію про те, які пісні ви слухали в ті чи інші моменти, де знаходилися, які фото чи відео робили й так далі.

Щоденник дозволить вести більш усвідомлене життя та підтримувати психічне здоров’я.

Режим док-станції

iPhone отримав новий режим докстанції, який схожий на той, що мають Apple Watch. Коли ви ставите iPhone на зарядку за допомогою докстанції, стартовий екран змінюється так, щоб нагадувати настільний годинник.

Він має багато циферблатів, підтримує віджети й може запам’ятовувати різні докстанції — наприклад, на кухні чи в спальні.

Застосунок «Здоров’я» для iPad 

«Здоров’я» отримало спеціальний дизайн для планшетів. Також розробники отримають доступ до API HealthKit для створення спеціальних застосунків саме для iPad.

Робота з PDF

Документи в PDF-форматі дуже популярні саме на iPad. Apple покращила роботу з ними на планшетах — тепер там працює автозаповнення, тож можна заповнити будь-який документ своїми даними і навіть поставити підпис.

До того ж PDF-документи тепер інтегруються в застосунок «Нотатки».

macOS Sonoma

Цю версію macOS назвали на честь міста, яке відоме виробництвом вина. На десктопній ОС з’являться живі заставки для заблокованого екрана — з пейзажами різноманітних міст та мальовничих локацій.

Apple також покращила роботу з віджетами. Тепер вони доступні просто на Робочому столі, а не лише в панелі сповіщень. Крім того, на десктопній ОС тепер можна також використовувати мобільні віджети з вашого iPhone чи iPad.

Також Apple показала відеоефекти, які можна використовувати в відеоконференціях не лише в Facetime, але і в Zoom та інших таких застосунках.

Ігровий режим

Новим процесорам Apple цілком вистачає потужності для геймінгу, тож компанія вирішила звернути на це увагу. У новій macOS Sonoma з’явиться спеціальний ігровий режим, який зменшить затримки для всіх контролерів (зокрема, DualSense), сфокусує ресурси комп’ютера на грі, та ще в різні способи адаптує ваш комп’ютер до гри.

На додачу, на презентації з’явився Хідео Коджіма, який оголосив, що Death Stranding Director’s Cut вийде на macOS.

Safari

Приватний режим в сафарі блокуватиме приватні вікна паролем, якщо вони неактивні. Самі паролі тепер можна буде безпечно передавати в рамках робочих груп та родини за бажанням.

Крім того, у Safari з’явилися браузерні профілі — тепер можна призначити вікну браузера певний профіль (наприклад «Робота»), і користуватися ним окремо від профілю «Дім». При цьому, навіть на той же самий сайт можна буде входити під різними акаунтами.

Ще однією новинкою стала можливість додавати будь-які сайти в нижню панель. Вони запускатимуться в окремих, спрощених вікнах.

AirPods

Прошивка навушників Apple AirPods отримає також низку покращень. Зокрема, з’явиться режим Адаптивного аудіо — він автоматично перемикатиме режими шумопоглинання та прозорості в залежності від навколишнього середовища.

Також він автоматично приглушить звучання та вимкне шумопоглинання, коли ви почнете говорити.

Крім того, за словами розробників, навушники стануть краще перемикатися між девайсами Apple.

watchOS 10

На годиннику у заблокованому стані тепер можна буде швидко подивитися віджети за допомогою прокрутки колеса. Деякі застосунки отримали редизайн — як стандартні, так і багатьох партнерів Apple.

Нові функції для велосипедистів

  • тепер Apple Watch можуть приєднуватися до приєднання до сенсорів на велосипедах по Bluetooth, вимірювати FTP
  • також інтерфейс активності для велосипедистів тепер показуватиметься на iPhone

Нові функції для хайкінгу

  • компас показуватиме місце, де ви були востаннє підключені до мобільного зв’язку або де можна зробити виклик до служб допомоги, а також отримає 3D-режим
  • у Мапах з’явиться топографічний режим, але поки лише у США

Також годинник отримав два нових циферблати, один з яких — на честь десятої версії watchOS.

Здоров’я

Цього разу Apple сфокусувалася на ментальному здоров’ї. В застосунку тепер можна записувати, який у вас настрій, а також додавати примітки щодо можливих причин саме такого настрою.

Крім того, «Здоров’я» запропонує заповнити опитувальник, який використовує багато американських госпіталів, з оцінкою ризиків ментального стану та пропозиціями до отримання допомоги (ймовірно, в нашій країні це працюватиме в обмеженому режимі).

На додачу Apple також представила нові функції для здоров’я ваших очей. Годинник вимірюватиме кількість годин, проведених на денному світлі (це впливає на зір), а також дозволить вимірювати дистанцію ваших екранів до очей і пропонуватиме віддалити телефон чи ноутбук, якщо вона замаленька.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...