Реклама

🍏 Apple WWDC 2023: що очікувати від презентації

Čytaty latynkoju
🍏 Apple WWDC 2023: що очікувати від презентації
  1. Головна
  2. Новини
  3. 🍏 Apple WWDC 2023: що очікувати від презентації
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Всесвітня конференція розробників (WWDC) Apple регулярно задає тон майбутньому компанії, і в 2023 році це може бути як ніколи актуально. Багато хто очікує, що на цьому заході компанія представить свою першу гарнітуру змішаної реальності, а також нову платформу для неї.

Однак девайс — далеко не єдиний важливий анонс, який, як вважають, очікується на WWDC цього року. Чутки містять більший MacBook Air, велике оновлення watchOS і навіть можливість встановлювати застосунки зі сторонніх платформ (окрім App Store як зараз) на iOS.

Ось що ви, найімовірніше, побачите сьогодні ввечері.

Гарнітура змішаної реальності

Перший набіг Apple на апаратне забезпечення змішаної реальності (тобто поєднання реального та віртуального світів) є одним з найгірше збережених секретів компанії. Технологічний гігант роками купував стартапи, що займаються розробкою гарнітур, а Тім Кук не соромився своїх інтересів у сфері доповненої та віртуальної реальності. Тепер же, схоже, гарнітура готова до дебюту на WWDC. Навіть логотип заходу Apple натякає на лінзу.

Якщо чутки правдиві, окремий пристрій Apple (можливо, під назвою Reality Pro) може виявитися потужнішим за Meta Quest Pro та багато інших гарнітур високого класу. Він може запропонувати роздільну здатність 4K на кожне око, з щонайменше шістьма камерами, що забезпечують огляд зовнішнього світу, а також повне відстеження рухів тіла. Вона також може використовувати чіп M2, який перевершує мобільні процесори, які ви зазвичай бачите в автономних гарнітурах. Очікується, що вона потребуватиме зовнішнього акумулятора і працюватиме лише дві години від одного заряду, але при цьому буде відносно легкою і тонкою.

Концепт гарнітури від Apple

Однак справжньою зіркою може стати програмне забезпечення. Як повідомляється, гарнітура Apple працюватиме на новій платформі під назвою xrOS. Її розробили з урахуванням змішаної реальності. Замість того, щоб покладатися на контролери, ви будете використовувати жести рук, розпізнавання погляду і голосові команди Siri для навігації по інтерфейсу.

Вважається, що цей стартовий пристрій буде зосереджений на продуктивності, а VR-версії таких застосунків Apple, як Pages, iMovie і GarageBand, нібито перебувають у стадії розробки. Ви навіть зможете здійснювати відеодзвінки FaceTime віч-на-віч з аватарами в повний зріст або створювати прості програми за допомогою Siri.

Існує ще багато інших розважальних можливостей, включаючи медитації, тренування, перегляд відео з ефектом присутності та ігри.

Очікується, що гарнітура від Apple не з’явиться у продажу до кінця року. Не факт, що вона обов’язково буде життєздатною для багатьох шанувальників. Ходять чутки, що перша модель коштуватиме близько $3 000, що втричі дорожче за Quest Pro. Більш доступний варіант нібито знаходиться в розробці, але перший продукт може бути орієнтований безпосередньо на розробників, професіоналів і початківців.

15-дюймовий MacBook Air

Досі вам доводилося розщедритися на топовий MacBook Pro, щоб отримати ноутбук Apple з діагоналлю понад 14 дюймів. Після WWDC в цьому може не бути необхідності. Чутки та журнали розробників свідчать про те, що Apple знаходиться на порозі запуску 15-дюймового MacBook Air.

У той час як 13-дюймовому MacBook Air поточного покоління вже близько року, 15-дюймова версія, за чутками, продовжуватиме використовувати варіант чипа M2 цієї системи і може поставлятися з 8 ГБ оперативної пам’яті в базовій конфігурації. Можливо ми отримаємо дисплей з вищою роздільною здатністю, подібний до 14-дюймового MacBook Pro (хоча і без частоти оновлення 120 Гц), і не буде дивним, якщо більший корпус дозволить встановити більшу батарею.

iOS 17 та iPadOS 17

Цього року найважливіше оновлення програмного забезпечення Apple для iPhone та iPad може розширити вибір користувачів.

Місяцями ходили чутки, що iOS 17 і iPadOS 17 дозволять завантажувати застосунки з сторонніх платформ, тобто встановлювати їх за межами App Store, щоб відповідати правилам конкуренції Європейського Союзу.  Так само як і в Android, ви зможете завантажувати додатки безпосередньо з Інтернету або через сторонні магазини.

Бічне завантаження може бути не єдиною помітною особливістю. MacRumors стверджує, що в iOS 17 буде оновлений «Центр керування». Ви також можете побачити застосунок для ведення щоденника життя в стилі Day One та відстеження настрою в застосунку «Здоров’я».

Також повідомлялося, що компанія розширить функціональність динамічного острівця в iPhone 14 Pro, додасть «Картам» новий інтерфейс екрана блокування і спростить роботу додатків «Музика» і «Гаманець».

За чутками, iPadOS 17 успадкує кастомізацію екрана блокування iOS 16 і матиме власний застосунок «Здоров’я», притаманний планшетним комп’ютерам.

WWDC також може надати Apple можливість детально розповісти про інтерфейс CarPlay наступного покоління, яким вона дражнила на торішній конференції. Хоча компанія раніше заявляла, що платформа може керувати більшою кількістю систем у салоні, вона ще не пояснила ці можливості. Перші автомобілі, що використовуватимуть цю технологію, мають з’явитися наприкінці цього року, тож в Apple не так багато часу, щоб підготувати розробників до оновлення.

Оновлення iOS та iPadOS зазвичай виходять у вересні або жовтні. Проте публічні бета-версії мають бути доступними значно раніше, і історично вони з’являлися протягом декількох тижнів.

WatchOS 10

На Apple Watch може чекати найбільше оновлення програмного забезпечення за всю його історію. Марк Гурман з Bloomberg стверджує, що watchOS 10 буде перероблена навколо віджетів, повертаючи Glances з оригінальної ОС з елементами циферблата Siri. Очікується, що застосунки нікуди не зникнуть, але їхня важливість може бути зменшена на користь швидкого перегляду інформації. Гурман припускає, що Apple може зробити інтерфейс необов’язковим на перших порах, щоб допомогти користувачам адаптуватися до оновлення.

Glances

MacOS 14

Про наступне велике оновлення платформи Mac відомо дуже мало, але можна з упевненістю припустити, що macOS 14 дебютує на WWDC. Оновлення комп’ютерної платформи Apple зазвичай включають деякі функції, запозичені з аналога iOS. Оновлення, як правило, виходять у жовтні, а бета-версії стають доступними наприкінці весни або на початку літа.

M3 і новіші комп'ютери Mac

Більшість розмов навколо WWDC свідчать про те, що Apple не буде анонсувати свою систему на чіпі M3 на WWDC. Отже, 15-дюймовий MacBook Air, очевидно, використовує M2.Однак виключити його презентацію теж важко. Якщо це так, то новий чіп повинен забезпечити підвищення продуктивності та ефективності, частково завдяки більш щільному 3-нанометровому виробничому процесу.

Якщо M3 дійсно з’явиться, то не буде нічого дивного в тому, що одночасно з Air будуть представлені й інші комп’ютери Mac. Гурман каже, що оновлений 13-дюймовий Air вже в роботі, а iMac на базі M3 може з’явитися у другій половині 2023 року. Проте Pro-версії навряд чи з’являться. Гурман не вірить, що MacBook Pro на базі M3 Pro з’явиться до 2024 року, і нам не варто розраховувати на оновлення Mac Pro або Mac Studio.

Нагадаємо, що місяць тому Google провела свою конференцію I/O 2023. Зі всім, що показали на презентації ви можете ознайомитися за посиланням.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...