Реклама

Код у кожен клас — як Кремнієва Долина поширює програмування

Навчатися кодити зі школи, ба навіть із дитячого садка — далека перспектива чи вже реальність? Поглянемо на досвід США в тому, як навчати сучасних наук у початкових та середніх класах
Čytaty latynkoju
Код у кожен клас — як Кремнієва Долина поширює програмування
  1. Головна
  2. Техно
  3. Код у кожен клас — як Кремнієва Долина поширює програмування
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Навчатися кодити зі школи, ба навіть із дитячого садка — далека перспектива чи вже реальність? Поглянемо на досвід США в тому, як навчати сучасних наук у початкових та середніх класах

На зустрічі технологічних титанів у Білому Домі Тімоті Д. Кук, гендиректор компанії Apple, передав звернення президенту Трампу щодо того, як державні школи могли би краще задовольняти потреби нації. Щоби допомогти із подоланням «величезного браку навичок, які нам потрібні сьогодні», сказав Кук, уряд повинен зі свого боку переконатися, що учні вивчають програмування на належному рівні.

Програмування з Code.org

За словами Тіма Кука, програмування має бути обов’язковим у кожній державній школі США. Освітня ініціатива керівника Apple була лише останнім поштовхом збоку компанії до запуску курсів програмування в школах. Але навіть без підтримки Трампа, Кремнієва Долина вже просуває навчання юних програмістів. Відбувається це значною мірою завдяки маркетинговій майстерності Code.org. Це — некомерційна організація, створена ще 5 років тому.

Code.org заснував у 2012 році Хаді Партові, ранній інвестор FacebookFacebook запустив дитячий Messenger та AirbnbДе зупинитися в сезон відпусток — 5 альтернатив Airbnb. До нього долучився його брат-близнюк Алі Партові, який був ранним інвестором Zappos і Dropbox60 онлайн-інструментів для маркетолога на щодень від команди Buffer. Організація вперше отримала популярність, використавши вірусне відео, щоби збільшити масовий попит на уроки програмування. Тепер мета Code.org — залучити кожну державну школу в США до викладання комп’ютерних наук.

Хаді Партові переконаний, що в наш технологічний час інформатика стала настільки ж важливою для учнів, як читання, письмо та математика:

Орієнтуватися в програмуванні — це принаймні настільки ж необхідно, як і розуміти процес фотосинтезу.

Хаді Партові, засновник Code.org
Тім Кук під час занять із програмування. Фото: The NYT

Інформатика також має важливе значення для американських технологічних компаній, які значно залежать від іноземних інженерів. Зусилля Трампа, спрямовані на обмеження доступу мігрантів в країну, роблять програму Code.org ще привабливішою для IT-галузі.

Протягом кількох років Code.org зібрала понад $60 млн доларів від Microsoft, Facebook, Google і Salesforce. Також серед інвесторів опинилися окремі керівники IT-компаній та представники венчурних фондів. Почали створюватися безкоштовні вступні заняття з програмування. «Годиною коду» — саме так назвали ці курси — уже встигли зацікавитися понад 100 млн учнів у всьому світі.

Читайте також: Наймолодших киян вчитимуть програмувати з допомогою Minecraft

Загалом, Code.org стала новим прототипом реформи освіти в Кремнієвій Долині. Проект використовує соціально-медійний підхід. Він заохочує до змін в освітній політиці, розробляє навчальні програми, пропонує уроки онлайн-кодування та готує вчителів.

«Їхній підхід — багатоплановий», — говорить Емі Клемент, партнерка Omidyar Network. Це — філантропічна інвестиційна організація, створена засновником eBay П’єром Омідьяром та його дружиною Пем, котра інвестувала в Code.org $5,5 млн. — «Цей підхід є унікальним, але я справді хочу бачити його в масовому застосуванні».

Але багаторівневий механізм впливу Code.org також піднімає питання про те, чи не намагається Долина використовувати державні школи задля власних потреб. Чи не є це банальною підготовкою потрібних інженерів-програмістів?

Якщо б я була державним законодавцем, то я б, напевно, цікавилася мотивом. Чи хочете ви бачити державні інвестиції в набір навичок, необхідних лише вашому бізнесу?

Сара Рекхоу, доцент кафедри політології в Мічиганському державному університеті

Чи потрібне програмування самим учням?

Партові стверджує, що просто хоче дати студентам можливість розвивати ті ж навички, які допомогли йому та його колегам досягти успіху. У дитинстві, він емігрував із родиною з Ірану в США, продовжував займатися інформатикою в Гарвардському університеті, а згодом продав стартап із розпізнавання голосу Microsoft за $800 млн. «Ця мрія набагато менш доступна, якщо ви навчаєтеся в одній з американських шкіл, де навіть не кажуть, що ви можете піти в цю галузь», — твердить підприємець. Проте визнає він також і галузеві інтереси. «Якщо ви керуєте технологічною компанією, — сказав він, — надзвичайно складно найняти і втримати інженерів».

Code.org нині є одним із найбільших постачальників безкоштовних онлайн-уроків програмування й інших всеосяжних навчальних програм з інформатики. У програмі доступні навчальні семінари понад 57 тис вчителів. Зростання Code.org збігається з прагненням технологічної індустрії переробити американські початкові та середні школи. Компанії мають на меті запровадити використання комп’ютерів та навчальних застосунків до 2020 року. Тоді цей ринок імовірно сягне $21 млрд.

Минулоріч Apple запустила безкоштовний застосунок Swift Playgrounds. Він допомагає навчати базовому програмуванню мовою Swift. Цю мову корпорація представила у 2014 році. У травні цього року компанія Apple представила навчальну програму для середніх шкіл та громадських коледжів для вивчення дизайну застосунків у Swift. Компанія Apple також підтримала Code.org, надавши можливість у своїх магазинах проводити популярні «Години коду».

До появи Code.org, Національний науковий фонд США, фахівці з галузі й освіти працювали протягом багатьох років, щоби розвивати та поширювати навчання комп’ютерних наук у школах. Наприклад, у 2009 році інженер Microsoft започаткував програму Teals (для технологічної освіти та грамотності в школах). Вона скеровувала охочих із IT-компаній викладати певні предмети учням шкіл.

Тоді Партові звернувся до ідеї використання вірусного відеоролика для того, щоби викликати масовий попит на курси. Він умовив Білла Гейтса та Марка Цукерберга з’явитися в короткометражному фільмі. Відео мало пропагувати  програмування серед учнів. За тиждень ролик на YouTube «Чого не вчить більшість шкіл» отримав понад 9 млн переглядів. Партові розповідає, що протягом 2 тижнів після публікації із ним зв’язалися близько 20 тис викладачів.

[youtube

Партові порівнює підхід Code.org з тим, що роблять у Airbnb та UberUber змінив тарифи в 5 містах України. «Airbnb впливає на перебіг подорожі, але компанія не володіє готелями. Ми поділяємо подібну модель, змінюємо освіту, але не керуємо школами й не наймаємо вчителів,» — зауважує засновник платформи.

Елітні зв’язки пана Партові також не зашкодили. Одного разу на початку 2013 року, він випадково зустрів свого сусіда, Бредфорда Л. Сміта, який згодом став президентом Microsoft. Незадовго до того, Сміт саме опублікував звіт, у якому закликав створити федеральний план підготовки учнів до кар’єри у сфері інформатики та інженерії. Зі свого боку, Партові сподівався, що його послання про покращення професійних перспектив через вивчення програмування стане вірусним. Він запропонував Сміту переглянути відео. Результат — Microsoft стала найбільшим споносором Code.org. Сміт порівняв їхню роботу з Партові з освітньою ініціативою 1950-х років. Тоді радянська імперія тільки-но виграла космічні перегони, запустивши супутник, — і в США прийняли закон про фінансування курсів фізики й інших наук. «Ми вважаємо, що комп’ютерна наука для ХХІ ст. є тим же, чим фізика була для ХХ століття», — наголошує Сміт.

Разом з активістами Code.org та Microsoft їм вдалося переконати 24 держави забезпечити комп’ютерним наукам фінансування, необхідне для тематичної освіти в середній школі. Поряд із такими групами, як «Black Girls Code», «Girls Who Code» і «Latina Girls Code», Code.org працював над тим, щоби зробити цю тему доступною для різноманітних груп учнів. Але рух також було підтримано й законодавством, що могло б надати компаніям величезний вплив у державних школах, починаючи ще з дитячого садка.

Середня освіта й законодавство

Читайте також: Ізраїльська освіта та практики STEAM — чого варто повчитися Україні

У минулому році Microsoft та Code.org допомогли висунути законопроект про професійну освіту в штаті Айдахо. Як зауважують дослідники у сфері освіти, цей законопроект може поставити пріоритети потреб індустрії понад інтересами учнів. Крім того, це може вплинути на викладання у школах конкретних мов програмування, які потрібні певним компаніям, а не загальні підходи до вирішення проблем, які учні можуть використовувати протягом усього життя. «Стає великою проблемою, коли індустрія вирішує зміст та напрямок суспільної освіти», — зауважила Джейн Марґоліс, старший науковий співробітник Школи вищої освіти та інформатики.

У законопроекті штату Айдахо зокрема зазначається: «Важливо, щоби зусилля з підвищення рівня вивчення інформатики були зумовлені потребами індустрії й розвивалися в партнерстві з нею». Коли репортер повідомив Сміту про таке формулювання, президент Microsoft був приголомшений і сказав, що він не схвалював цього: «Загальна державна освіта не повинна передусім спиратися на потреби будь-якої конкретної галузі».

Барак Обама на «Годині коду» у 2014 році. Фото: The NYT

Партові ж зазначив, що Code.org виступає проти «більш екстремального» законопроекту щодо програмування у Флориді. Цей документ вимагає, щоб учні отримували галузеву сертифікацію. Він також виступив проти законопроектів, які б дозволили курси з програмування зараховувати замість іноземних мов при вступі до вишів. Тим не менш, Партові додав: «Ми вважаємо, що технологічні компанії повинні грати певну роль у цьому процесі».

Закон штату Айдахо набув чинності в 2016 році. Одним із перших його результатів стала нова, розроблена спільно з Oracle програма для навчання вчителів. Викладачів у школах вчитимуть прийомам та методикам викладання Java. Інші компанії, — у тому числі виробник мікропроцесорів Micron Technology, — беруть участь у розробці стандартів інформатики для шкіл в Айдахо.

«Дехто вважає, що індустрія рухатиме нашу систему освіти вперед, та це зовсім не так» — стверджує Анджела Хемінгуей, виконавча директорка Idaho STEM Action Center. Вона курує ініціативу в галузі інформатики в штаті. Звичайно, багато батьків і самих учнів хочуть, щоби в школі вивчали комп’ютерні науки. Але що, як якийсь інший предмет — наприклад, наука про дані, яка включає в себе обчислення — виявиться важливішою й ширшою в застосуванні для майбутнього життя та кар’єри?

Привілейованість інформатики нівелювала ширшу дискусію про те, чи можуть школи краще підготуватися до викладання сучасних предметів.  Сміт переконаний, що IT-компанії та філантропи намагаються відчини двері шкіл для «свого» предмету, аби задовольнити власні інтереси. Відтак потрібна загальнонаціональна дискусія щодо широкого спектру інтелектуальних дисциплін, які матимуть фундаментальне значення для майбутнього американських школярів.

Share
Написати коментар
loading...