Реклама

Любовний трикутник — як смартфони впливають на стосунки і що із цим робити

Хто не знайомий з ситуацією: коханого (чи кохану) не відірвати від телефона, коли йому приходить одне повідомлення за іншим. Мобільні супроводжують нас скрізь. Нове соціальне явище потребує нових правил поведінки — і на часі дізнатися, яких саме
Čytaty latynkoju
Любовний трикутник — як смартфони впливають на стосунки і що із цим робити
  1. Головна
  2. Техно
  3. Любовний трикутник — як смартфони впливають на стосунки і що із цим робити
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Хто не знайомий з ситуацією: коханого (чи кохану) не відірвати від телефона, коли йому приходить одне повідомлення за іншим. Мобільні супроводжують нас скрізь. Нове соціальне явище потребує нових правил поведінки — і на часі дізнатися, яких саме

Смартфони — ми ставимося до них, наче до живих. Ми спимо з ними, їмо з ними і беремо скрізь із собою. Ми дивимося на них в середньому 47 разів на добу — 82 рази у віці від 18 до 24 років, згідно з дослідженням Deloitte, на яке посилається The New York Times. І ці прилади є за що любити: вони знають все — від погоди, години до кількості кроків, які ми пройшли. Іноді вони навіть знаходять нам пару і розважають музикою, радіо, кіно та спілкуванням5 уроків після 3 тижнів спостережень за Nimses з друзями й родиною. З якого моменту варто замислитися над тим, чи не стає «любов до телефона» надто надокучливою? Нині на відстані, за допомогою різного роду технологій, люди зустрічаються, розстаються, сваряться, миряться.

У дослідженні, опублікованому у 2016 році в науковому журналі Psychology of Popular Media Culture, було виявлено, що 70% жінок визнали: смартфони негативно впливали на їхні стосунки з іншими людьми. Більше третини з 143 опитаних стверджують, що їхній партнер реагує на сповіщення посеред розмови; кожна четверта жінка заявляє, що її партнер пише повідомлення під час спілкування. За даними дослідження, на яке посилається New York Times, ті жінки, які повідомляють про високий рівень втручання технологій у стосунки, були менш щасливі у парі. Що із цим робити?

Близькість і мобільник

Власне, ця проблема актуальна не лише для жінок. Професор з маркетингу Бейлорського університету Джеймс Робертс провів опитування серед 175 жінок та чоловіків —  всі вони не надто задоволені тим, що їхні партнери занадто багато часу приділяють смартфонам. Близько половини респондентів — 46% — зазначили, що відчувають дискомфорт від втручання «телефона» у стосунки. Вони ж зазначають, що рівень конфліктності у спілкуванні з партнером вищий саме через смартфони.

У пошуках контакту до близьких, які знаходяться на відстані, ми іноді забуваємо про тих, хто знаходиться поруч. «Дехто частково починає розуміти, що щось не так», — цитує слова науковця й автора книги «Виправлення розмов: Сила розмов в епоху цифрових техологій» Шеррі Таркле New York Times. За її словам, це не означає, що люди обов’язково готові щось змінити у цій ситуації, але принаймні усвідомлюють проблему.

Що робити, коли у вас виник «трикутник» зі смартфоном?

Якщо партнер надокучає своїм телефоном, варто поговорити з ним про це у позитивному тоні. «Наголошуйте на сприятливих сторонах від того, що ви постійно на зв’язку», — радить Юдіт Белл, яка проводить тренінги для лідерів. Власне, як і в багатьох інших сферах, важливо комунікувати — чітко означити проблему.

Варто сказати щось на кшталт: «Я люблю говорити з тобою, але коли ти постійно перевіряєш телефон, важко мати чудові стосунки».

Наступний крок: запровадити кілька правил для мобільних вдома. По-перше, варто визначити «зони без мобільних» у вашому будинку чи квартирі. Разом із вашим партнером визначіть кілька місць, де ви не користуватиметесь технологіями — наприклад, в кухні, у ванні. Або подумайте про те, аби не користуватися мобільним в авто.

По-друге, варто спробувати на тиждень запровадити правило «без телефонів у спальні». Тоді, на думку Белл, автоматично збільшуються обсяги спілкування з партнером, коли немає можливості відволіктися на телефон. Власне, самий лише факт того, що ви готові це зробити на користь коханої особи, подає чіткий знак симпатії й прихильності.

По-третє, жодних телефонів за столом. За обідом, вечерею чи сніданком навіть не заглядайте на екран мобільного. Навіть коли мобільний просто лежить на столі, це створює напруження і відчуття, що от-от хтось може написати чи подзвонити — і розмова перерветься на щось інше. Цю думку підтверджують результати дослідження «The iPhone Effect», де було виявлено, як мобільні пристрої впливають на особисті розмови між людьми. Коли телефон «був присутній» під час розмови, партнери називали її менш близькою і відвертою, ніж у випадках, коли смартфонів на столі не було.

По-четверте, зважайте на етикет. Мобільники стали супроводжуватиЩо вам варто знати про роумінґ у країнах ЄС нас скрізь: від вбиральні до кабінетів на роботі. Нове соціальне явище потребує нових правил. Отже, варто призвичаїтися до того, що перш, ніж відволікатися від особистої розмови на екран, слід повідомити про це хоча б формально ту людину, яка сидить поруч у реальному житті.

Share
Написати коментар
loading...