Реклама

Вічна молодість — що Google зробить зі старінням і чому все приховує

П’ятий рік біотехнологи у стінах лабораторій Google мізкують над тим, як зупинити процес старіння. З іншими науковцями ділитися інформацією вони не хочуть. Колеги критикують: мовчанка сповільнює науковий прогрес. Що варто знати про плани «корпорації добра» у цьому напрямку?
Čytaty latynkoju
Вічна молодість — що Google зробить зі старінням і чому все приховує
  1. Головна
  2. Техно
  3. Вічна молодість — що Google зробить зі старінням і чому все приховує
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
П’ятий рік біотехнологи у стінах лабораторій Google мізкують над тим, як зупинити процес старіння. З іншими науковцями ділитися інформацією вони не хочуть. Колеги критикують: мовчанка сповільнює науковий прогрес. Що варто знати про плани «корпорації добра» у цьому напрямку?

Вже 4 роки пройшло з моменту, коли на передовицях видання Time Magazine з’явилася стаття «Google vs. Death», що у перекладі означає «Google проти смерті». У матеріалі йшлося про дослідження компанії під назвою Calico, яке націлене на те, аби краще розуміти процеси старіння та навчитися протидіяти цьому. «Нам потрібно зосередитися на ключових аспектах, які дадуть нам змогу за 10-20 років сказати, що ми готові до подолання цієї проблеми», — стверджує виконавчий директор Google Леррі Пейдж.

Але як саме Calico може допомогти людям прожити життя довше і зберегти здоров’я? Представники інтернет-гіганту гучно заявили про намір, амбіції та плани, але деталі дослідження вирішили не розкривати. Зацікавившися цим питанням, кореспондент видання Vox вирішив розпитати дослідників безпосередньо у Кремнієвій Долині. Але й вони робили круглі очі й не дали відповіді на нагальні запитання. Власне, й від самих працівників Calico не вдалося довідатися більше інформації, ніж з офіційних прес-релізів компанії, зазначається у матеріалі Vox.

Що таке Calico

Це — лабораторія, яка розробляє еліксир вічної молодості. Її заснувала у 2013 році корпорація GoogleПро що говорять у Долині: частина перша — Google. Тут намагаються винайти спосіб, який сповільнить старіння та появу вікових хвороб. У стінах компанії зібралися медики, фармакологи, молекулярні біологи, генетики та фахівці з обчислювальної біології.

Як на все це реагують науковці

Звична практика, коли невеличкий стартап, який щойно вивів на ринок цікавий продукт, приховує подробиці свого задуму. Діяти у такий самий спосіб світовому лідеру галузі — менш звично. Те, що Calico приховує подробиці про свої дослідження, непокоїть науковців. На їх думку, тримати процес у секреті — означає гальмувати загальнопланетарний науковий прогрес.

Кардіолог Ерік Топол вивчає процеси старіння та очолює дослідницький інститут Scripps Transnational Science Institute. З науковцями, які нині працюють в проекті Calico, Топол був знайомий раніше. «Вони надзвичайно секретні», — зазначив він. Відколи вони розпочали працювати в Google, поговорити з ними відверто стало складніше. «Я запросив їх поговорити у нашій програмі, яку ми проводимо, про медичні дослідження геному», — розповідає Топол. Але, за його словами, всі відмовилися, відповідаючи прямо: «Ми не можемо говорити про те, що ми зараз робимо».

Google

В рамках проекту публікуються наукові роботи, однак жодна з них не описує подробиці досліджень компанії Calico. Чимало з них не стосуються взагалі питання старіння, а ті, що стосуються — суто описові, тобто не презентують результатів оригінального дослідження. Науковець-генетик з коледжу Albert Einstein College of Medicine також обурюється через те, що публікації Calico не дають зрозуміти, як просувається науковий прогрес. «Наша сфера зацікавлена у тому, щоб затримувати старіння і таким чином затримувати хвороби. Схоже, вони цим не займаються», — стверджує він. — «Дивно, що вони не приходять до нас, не дивляться на наші патенти. У нас є ресурси, ми хочемо співпрацювати з біотехнологами. А з Calico ніхто з нами не говорить».

«Я з ними не спілкуюсь», — говорить Феліпе Сіерра, директор відділення біології у Національному інституті з питань дослідження старіння в США. «Вони не хочуть зі мною співпрацювати. Я їх ігнорую настільки ж, наскільки вони ігнорують мене», — стверджує науковець. Сіерра також запрошував науковців з Calico на презентацію у свій інститут. Утім, за його словами, вони приходили, але про результати своєї роботи промовчали.

Чому компанія воліє мовчати

Існує кілька причин, через які представники Calico найімовірніше тримають обітницю мовчання. Як зазначається у статті видання MIT Technology Review, у найкращому випадку компанія просто чекає свого часу, тобто великого відкриття, і не хоче ділитися «сирою» інформацією раніше. Можливо, через 10 років Calico приголомшить світ революційною ідеєю. Утім, якщо намагання не засвітитися в медіа передчасно можна зрозуміти, то секретність у наукових колах видається менш логічною. Адже такий підхід — пережиток минулого. Нині відкритий обмін інформацією між науковцями та обмін науковими доробками може прискорити прогрес загалом.

Ще одне можливе пояснення: Calico розробляє ліки. Якщо це справді так, то у фармацевтичній галузі це — звична практика: розробляти медикамент таємно і намагатися таким чином обігнати конкурентів. Врешті, можливо, секретність просто-напросто є важливим фактором корпоративної культури. Річ у тім, що цю засекречену компанію очолює Арт Левінсон, який також обіймав високу посаду в AppleApple запускає аналітику для подкастів на iTunes, був близьким до Стіва ДжобсаНе бути як Джобс: чому не слід кричати на підлеглих — думка дослідників, який прославився здатністю тримати в таємниці максимум інформації про наукові розробки та особливості ведення бізнесу.

Share
Написати коментар
loading...