Реклама

Про що говорять у Долині: частина перша — Google

Нещодавно мені в складі делегації від Інноваційного парку UNIT City вдалося відвідати за декілька днів найбільші світові технологічні центри: офіси Google, Cisco, PayPal, Hewlett-Packard, SalesForce, Invitae. Це — хедлайнери ринку інновацій та технологій, а спілкування з ними — можливість зрозуміти, як працюють найуспішніші світові компанії сьогодення (і що важливо — майбутнього).
Čytaty latynkoju
Про що говорять у Долині: частина перша — Google
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Про що говорять у Долині: частина перша — Google
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Нещодавно мені в складі делегації від Інноваційного парку UNIT City вдалося відвідати за декілька днів найбільші світові технологічні центри: офіси Google, Cisco, PayPal, Hewlett-Packard, SalesForce, Invitae. Це — хедлайнери ринку інновацій та технологій, а спілкування з ними — можливість зрозуміти, як працюють найуспішніші світові компанії сьогодення (і що важливо — майбутнього).

У своїй першій колонці хочу розповісти про те, що почули ми в «корпорації добра». Комплекс Googleplex у Маунтін-В’ю, котрий ми відвідали — це Мекка для всіх, хто працює в технологічній сфері. Тут закладаються основи того, що за рік-два буде мейнстрімом на світовому рівні. І тут же скоюються найбільш вартісні помилки, серед яких, наприклад, — Google Glass.

Чим насправді займаються в Google

Ключові напрямки та завдання корпорації Google можна оцінити за відсотковим співвідношенням внутрішніх інвестицій: 70% йде на традиційний бізнес, 20% віддають на суміжні бізнеси, а 10% витрачають на «божевільні» ідеї.

Корпорація зараз заробляє не стільки на традиційних сервісах AdWords та AdSense, скільки активно нарощує фінансовий потенціал хмарних сервісів, ринок яких, за оцінками компанії, незабаром може скласти близько $1 трлн. Google настільки вірить у власні оцінки та прогнози, що за минулі 2 роки інвестував в цей напрямок понад $9 млрд.

В ролі основного конкурента «корпорація добра» бачить AmazonAmazon представила помічника для модників і модниць, який в «хмарі» вже давно і посідає позиції лідера, а третім гравцем на цьому полі є Microsoft. Щоби стати «номером один», будуть споруджувати найкращі дата-центри. До наявного досвіду будівництва в Google додали технології — завдяки машинному навчанню витрати на управління дата-центрами скоротилися на 40%.

В цілому, машинне навчання — окрема історія в Долині. Тут це — «новий чорний», найбільш цікава та перспективна технологія. Тут вже жартують, що «наступні 10 тис стартапів — це Х + machine learning». Самій Google проекти без цієї складової вже не цікаві.

В офісах у Маунтін-В’ю не займаються тим, що клієнт просить зараз, натомість роблять акцент на тому, що буде потрібним за 3-5 років. Тут розуміють, що живуть в епоху турбулентності і треба вчитися у міру сил керувати хаосом: загальне планування в корпорації залишилося, але 100% реалізації всіх планів ніхто не очікує.

Єдине, що можна робити в такій ситуації — винайняти найкращих людей і дати їм можливості для творчості, аби вони створювали нове. Саме тому основні інвестиції та купівля стартапів, до яких вдаються в корпорації — це команди, які роблять щось суміжне із Google, які роблять це краще за «корпорацію добра». Такі таланти й залучають в рамках acquhiring — придбання стартапу не заради його розвитку чи запровадження технологій в роботу корпорації, а виключно заради команди.

Google-кадри

В корпорації працює близько 80 тис осіб, зарплатня котрих вища, ніж у 96% їхніх колег. При цьому «ґуґлери» відчайдушно тролять сервіс NetflixНа платформі Netflix вийшов перший український серіал, заробітні плати в якому перевищують ставки 99% ринку.

Новачки, котрі потрапили в Googleplex, отримують ментора на 12 місяців. «Старший товариш» не просто вводить новачка в курс справ — успіх ментора оцінюється за рівнем роботи нового співробітника: успіх новачка — заслуга ментора, зворотнє також має місце.

Внутрішнього, корпоративного навчання в Google немає. Тут вважають, що легше виділити $10 тис на індивідуальне навчання тому, що співробітник сам прагне вивчити, аніж винаймати внутрішнього тренера і розробляти для нього систему освіти. Також тут не вірять в мотивацію працівників — чи то фінансову, чи то нематеріальну. Думаючи про те, як допомогти людям працювати, не кажуть: «ти помиляєшся» чи «ти зробив погано». Єдині дозволені запитання — це «як зробити краще?» та «чим я можу допомогти?»

Плинність кадрів у Google невелика. Переважна більшість тих, хто звільнявся, засновують власні стартапи, що сама корпорація сприймає позитивно. Чимало людей йде з компанії, щоби отримати МВА, наприклад, у Стенфорді — і це також сприймається нормально. Натомість не хвалять ключових співробітників, які перейшли до UberUber змінив тарифи та запровадив похвилинну оплату у 5 містах України, Twitter або FacebookFacebook дозволить користуватися GIF у стрічці новин.

TCDC та UNIT.city вивчають досвід Долини для створення аналогічних рішень в Україні

До кого по-справжньому підвищена увага — так це до провідних інженерів та вчених. Їх намагаються зацікавити роботою над масштабними проектами з цікавими людьми, бо таких фахівців грошима не заманиш. Також шукають спеціалістів у сфері big data science. З п’яти вакансій заповнена поки що лише одна — і це при річній заробітній платі у $250 тис.

Щорічно Google отримує понад 5 млн резюме. На співбесіду запрошують лише пошукачів із сильною математичною освітою, на додачу до якої йде знання статистики та статистичних методів. Крім того, і це офіційно — наявність диплому має значення.

Самі ґуґлери кажуть, що їм не потрібні програмісти — тут взагалі вважають, що велика кількість програмістів не потрібна ані бізнесу, ані країні в цілому, хоча й чітко усвідомлюють, що повністю замінити програмістів у найближчому майбутньому не вийде. Цікавий факт: у відсотковому співвідношенні в Google працює більше усього випускників коледжу «Гарві Мадд», що розташований у каліфорнійському місті Клермонт.

Машини, що здатні їздити самостійно

Основна проблема — картографія, точніше, її відсутність. Сервіс Google Maps, який вважають одним із найкращих на цей момент, має велику кількість неточностей. Чи йде спорудження окремого будинку на певній території — це не відображається на карті в режимі реального часу; чи перекрито або розведено міст, система теж не в курсі. Рішенням стане виведення на геостаціонарну орбіту 150-180 супутників, підрахували в компанії.

В Google вважають, що це завдання у найближчі щонайменше 5 років вирішити не вдасться.

Технології майбутнього

В Маунтін-В’ю дуже вірять у метамови, віртуальну та доповнену реальність, дронів та новітню систему охорони здоров’я, паралельно готуючись до «похорону» рітейла, який має стати пишним і відбутися незабаром.

Якщо говорити про VR / AR, то тут одразу згадують про Google Glass. У корпорації визнають, що продукт виявився дещо передчасним; до того ж, був неправильно запущений — бо орієнтири та розробка були спрямовані на хибний сегмент. Варто було орієнтуватися на enterprise-нішу, а не на звичайних споживачів.

Помилки тут приймають філософськи у сподіванні, що це дасть змогу навчитися чомусь новому — і в цілому доволі оптимістично дивляться в майбутнє.

Share
Написати коментар
loading...