Реклама

😈 «Я вкрав біткоїни 94-річного дідуся з Австралії» — як працюють онлайн-шахраї в Україні. Особистий досвід

Редакція Na chasi поспілкувалась з анонімом, що раніше працював «скамером» — спеціалістом, що ошукує людей в інтернеті. Ми дізналися як вони працюють та що треба робити, аби не потрапити до них на гачок.
Čytaty latynkoju
😈 «Я вкрав біткоїни 94-річного дідуся з Австралії» — як працюють онлайн-шахраї в Україні. Особистий досвід
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 😈 «Я вкрав біткоїни 94-річного дідуся з Австралії» — як працюють онлайн-шахраї в Україні. Особистий досвід
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Редакція Na chasi поспілкувалась з анонімом, що раніше працював «скамером» — спеціалістом, що ошукує людей в інтернеті. Ми дізналися як вони працюють та що треба робити, аби не потрапити до них на гачок.

Чи отримували ви колись дзвінок з невідомого номеру з пропозицією купити криптовалюту чи розпочати трейдинг на біржі? Чи пропонували вам колись придбати кілька біткоїнів та вигідно інвестувати їх у дуже перспективну платформу? Якщо ваша відповідь на ці питання «ні», то це лише питання часу — цілком імовірно, що саме зараз можуть обробляти ваші контактні дані й можна очікувати на дзвінок від них — інтернет-шахраїв.

? Хто такі «скамери»?

«Скамер» (від англ. scam, ошук, омана) — це шахрай, який використовує соціальну інженерію та особисті дані людей в інтернеті для заволодіння їхніми грошима.

Привіт, я не можу назвати своє ім’я, але називайте мене Мартін. Мартін Андерсен, якщо вам так завгодно. Я скамер. Як ваші справи?

Певний час я працював шахраєм у сфері криптовалют. Я знаю, як все це виглядає «з тієї сторони» та що треба робити, аби люди самі віддавали тобі гроші. Тепер я спробую розповісти як протидіяти таким як я і не стати жертвою шахраїв у онлайні. То що, готові?

Коли ви чуєте «кіберзлочинець», яка картинка постає перед вашими очима: темне підвальне приміщення, купа комп’ютерів і хлопчина в окулярах з засаленим волоссям?

Все це виглядає зовсім по-іншому. «Кіберзлочинці» працюють поряд з вами. Цілком можливо, що ви стикалися з одним із нас на рецепції вашого бізнес-центру у центрі Києва. Ми їздимо на роботу на метро, працюємо з 10:00 до 19:00 як і інші офісні працівники. Наша діяльність знаходиться на межі легальності, але в усьому іншому ми мало відрізняємося від вас.

Якщо хочеш щось заховати, залиш це на найвиднішому місці.

Для мене все розпочалось тоді, коли я знайшов вакансію на одному з популярних сайтів пошуку роботи. Я прийшов на співбесіду й навіть не підозрював, що саме відбувається за стіною у сусідній кімнаті. Попередньо я пройшов відбір, однак потрібно було пройти додаткові курси, де мене навчатимуть «роботі з клієнтами».

Курси тривали тиждень. Разом зі мною прийшло майже 20 людей. За час навчання їх кількість скоротилась до чотирьох. Був дуже жорсткий відбір кандидатів, оскільки треба мати багато навичок, аби навчитись фактично продавати повітря людям. Навіть ваш тембр голосу впливає на результат, підійдете ви чи ні.

Протягом цього тижня нас навчав ментор — назвімо його Джеймс. Джеймс розповідав нам, як зробити так, аби люди вас слухали та не кидали слухавку протягом перших 10 секунд. Кожен в цій сфері має свій «скрипт» — сценарій того, як відбуватиметься розмова.

? Одразу кидайте слухавку

Якщо ви взяли слухавку, то ви вже на гачку. Ви цього не знаєте, але ми можемо передбачити кожне ваше питання та фразу і знайти точну відповідь. Відповідь, яка буде вигідна нам. Найкраща порада, як уникнути скамерів — одразу кидати слухавку.

«Завжди дотримуйся скрипту» — це одне з основних правил роботи онлайн-шахрая. Усі люди схожі в однакових ситуаціях і якщо постійно експериментувати у розмовах з багатьма людьми, можна знайти алгоритм відповідей, який врешті доведе до бажаного результату — чужих грошей у вашому гаманці. Саме цим переліком дій та однакових алгоримів і є скрипт.

«Привіт, *вставити ім’я*, як ваші справи? Це я, Мартін, дзвоню щодо твого акаунту для трейдингу, добре?»

Почувши цю фразу, ви не будете думати «який ще акаунт?» чи «який ще Мартін?» — ви не знаєте відповідей на ці питання, тому автоматично відповідаєте лише на те, що вам відомо — як ваші справи. І вже на цьому етапі ваша увага буде прикута до тієї людини, з якою ви розмовляєте. Ви не знаєте її, але вона цікавиться вашими справами. Що може піти не так?

Дуже просто, еге ж? Лише декілька слів і ви вже маєте увагу людини, яку ніколи й не бачили. Цікавий факт: якщо додати оце запитальне «добре?», людина відчує необхідність вам відповісти, і відповісти стверджувально.

Наприклад, послухайте цю фразу: «Люба, я сьогодні піду з хлопцями в бар, чи не можна?». Частина «чи не можна» одразу дає можливість людині заперечити вам — сказати, що не можна. А ось якщо сказати «Люба, я сьогодні з хлопцями піду в бар, добре?», то одразу відчувається інша конотація, важче заперечити на те, де вже одразу є підтвердження дії.

Такі чарівні слова дозволяють завжди підтримувати контакт зі співрозмовником, навчив нас Джеймс. Під час довгого «пітчу» можна втратити увагу слухача. А за допомогою цих фраз ви будете створювати відчуття діалогу: людина думає, ніби сама приймає рішення, хоча насправді вона лише підтверджує те, що кажете їй ви.

Ось так, ми все ще на початку діалогу: два речення, а співрозмовник вже вважає вас ледь не другом.

«Так, о’кей, ми зрозуміли, що ви там генії психології й все таке. Мартіне, але звідки у них може бути мій номер телефону та інші контакти?»

Насправді, ми навіть не шукаємо контакти людей. Вони самі залишають їх бездумно по всій мережі. Наша задача — лише вчасно скористатись ними. Якщо ви коли-небудь отримували повідомлення на кшталт «Ви виграли мільйон! Аби отримати його, перейдіть за посиланням та залиште свої дані для подальшого зв’язку», і ви зробили як вам написали, то вітаю, цілком імовірно, що ваші контакти вже розійшлись мережею і потрапили до нас.

? Не залишайте дані в інтернеті

Ви і так чуєте це звідусіль, але не треба реєструватися на підозрілих сайтах, відповідати на повідомлення незнайомих людей і слідувати будь-яким інструкціям, які вам диктують у телефонних дзвінках невідомі. Ваші дані легко можуть опинитися в інтернеті, а потім багато шахраїв ледь не цілодобово телефонуватимуть вам, оскільки ви «залишили у них свої контакти». Ви могли це зробити два, п’ять чи навіть десять років тому, але ваш контакт залишиться там назавжди. З вами обов’язково зв’яжуться. Це лише питання часу.

Після вступу настає етап KYC? Що таке KYC та як його пройти (англ. Know Your Client — «знай свого клієнта»). Якщо добросовісні компанії проводять цю процедуру, аби не наразитися на проблеми з правоохоронцями через обслуговування підозрілого клієнта, наша задача була в іншому. Нам було необхідно отримати якомога більше інформації від свого співрозмовника:

  • Вік
  • Рід діяльності, професія
  • Досвід у сфері криптовалют (якщо він був до цього негативний, то важливо запевнити клієнта, що ви тут аби допомогти йому)
  • Вподобання та інші деталі — чим більше, тим краще

Як можна отримати таку інформацію, але не порушуючи особисті кордони людини? Насправді все дуже просто, варто лишень все перетворити на гру — ще один з уроків Джеймса.

Наприклад, треба дізнатись вік людини. Пробуємо жарт: «Перепрошую, Карен, але я маю запитати, чи є вам 18 років? Бо у вас такий молодий голос і я думаю, чи бува не розмовляю раптом з вашою сестрою?». У 9/10 випадках ця фраза викликає у співрозмовниці сміх. Зазвичай, таки компліменти працюють краще з жінками. Сміх скидає напругу та притуплює увагу клієнта. Для чоловіків є свої прийоми.

Далі дізнаємося професію. Наприклад, якщо спірозмовник каже, що він бібліотекар, можна сказати «Моя бабуся також працює бібліотекаркою». Вже протягом 20 років вона працює у бібліотеці й ви пам’ятаєте, як ходили до неї на роботу й проводили довгі вечори за книжками. А чому співрозмовник обрав цю професію і яка його улюблена книга?

Є безліч варіантів того, як знаходити спільну мову, і, зачепившись за одну деталь, створити цілу історію. Все залежить лише від уяви та вміння адаптуватись.

? Брешіть на брехню

Не давайте особистої інформації. Краще взагалі покладіть слухавку, але якщо вже цього не зробили, то можна сказати, що взагалі не знаєте, кому це телефонують. Тоді є високий шанс, що через два-три дзвінка вас просто видалять з бази як безперспективного «клієнта».

Досвід клієнта є однією з найделікатніших тем. Якщо співрозмовник не має досвіду у цій сфері, це найкращий варіант для скамера. Тоді достатньо лише запевнити, що не варто перейматися — допомога вже тут. Достатньо лише перевести оцю незначну суму на депозит, і ви разом зараз в усьому розберетеся.

У тому випадку, якщо клієнт мав негативний досвід (тобто вже раніше спілкувався з кимось із «колег»), підхід змінюється. Тепер ви — його супергерой, який допоможе повернути втрачені кошти. І ось ви вже «створюєте для нього відновлювальний акаунт», на який повернуться гроші. Проте, за його створення береться незначна комісія, але що це у порівнянні з тим, що є можливість повернути вкрадені 2 BTC?

Люди полюбляють відчувати себе особливими. А за наявності креативної жилки вигадати щось особливе для кожного не є проблемою.

«Навіщо взагалі потрібна така детальність?»

Кожна фраза може бути використана проти вас. Поки ви спілкуєтесь з кимось телефоном, скамери уважно нотують кожну деталь. Навіть якщо ви мимохідь сказали щось, на перший погляд, неважливе — це вже записано нами. Якщо ви сказали, що у вас є улюблений котик Мурчик, за кілька днів вас наберуть і почнуть розмову самое з цього — як там Мурчик, чи не схуд?

Кожен поширений клієнтом факт про особисте життя дозволяв мені створити іллюзію, що я — його друг. Принаймні, допоки в нього є гроші

Для кожного клієнта скамер — друг, янгол-охоронець, помічник і ледь не родич. Відбувається справжня хімія: спільний досвід, інтереси чи навіть смаки. Заради наживи можна вигадати будь-яку історію. Бо хто це перевірить?

Одним із моїх перших клієнтів був дідусь з Австралії, якому було 94 роки — ім’я я навіть не запам’ятав. Він розповів мені, що йому вже телефонували і ошукали на 500 австралійських доларів (приблизно 360 доларів США). Він був у розпачі і не знав, що йому робити.

І тут з’явився я — людина, яка йому «допоможе». Рішення було стандартним. Втратив гроші? Давайте зробимо вам recovery account, не треба перейматись!

Головне — розповідати так, аби ви самі вірили у свою місію. Треба довести, що ви — і є та сама допомога, на яку так довго чекали. Наступний етап потребує терпіння. Коли людина вже вірить скамеру та очікує на допомогу — надайте її.

«А ви зараз далеко від свого комп’ютера? Підійдіть будь ласка до нього та відкрийте свою електронну пошту, я вам там надіслав дещо». Ось клієнт відкриває свої повідомлення та бачить лист від мене — Мартіна Андерсена, з яким він розмовляє по телефону. Він бачить моє фото (яке я взяв з фотостоків) та вірить, що я — справжня людина, якій можна довіряти.

У повідомленні вже є посилання на програму AnyDesk — застосунок, що дозволяє дистанційно керувати комп’ютером. Далі ми просимо завантажити програму та сказати дев’ять цифр зліва, щоб ми могли бачити екран клієнта.

«А навіщо це? Я не хочу показувати свій комп’ютер!» — «Пане, не треба перейматись, добре? Це все лише для контролю того, що ви робите, щоб не було ніяких помилок. Тому, будь ласка, назовіть дев’ять цифр ліворуч, щоб ми могли продовжити, о’кей?»

Як тільки отриманий доступ до комп’ютера, користувача просять відкрити сторінку, на якій його вже раз ошукали. Щойно скамер її бачить, знову вступає в гру соціальна інженерія: «Так, бачу-бачу в чому проблема, але нічого, ми все вирішимо. Зараз відновимо ваш обліковий запис і все буде добре». Шахрай створює іллюзію, що він — головний, і саме його має слухатися довірливий клієнт.

? Нікому не вірте

Діда Мороза не існує і в інтернеті немає людей, які готові вам допомогти «просто так». Розвивайте критичне мислення? Тест: Чи володієте ви критичним мисленням? — 10 питань — нічого не буває просто так. Не соромтесь казати те, що ви думаєте, та одразу блокуйте скамерів. Ви можете вірити лише собі.

Надалі можна попросити перейти на будь-який сайт, де можна обміняти гроші на криптовалюту. Цей етап — найнервовіший, бо тут може бути багато питань від клієнта на які скамерові необхідно швидко та зрозуміло відповідати, аби його не запідозрили у некомпетентності.

«Добре, аби відновити ваш акаунт, треба вказати дані картки, з якої у вас зняли гроші, та вказати суму, а я зараз введу ваш біткоїн-гаманець, який згенерувала наша система спеціально для вас»

«Спеціально для вас» — люди люблять відчувати, що про них піклуються, тому на цій частині «клієнти» взагалі перестають звертати увагу на будь-що. Замість «спеціального біткоїн-гаманця» ми просто вставляємо наш гаманець, тому гроші переказують нам.

Ви взагалі нічого не робите, ви лише кажете, що треба робити. Фактично люди самі віддають гроші.

«А ви можете зараз бачити номери моєї картки? Я не хочу, щоб ви дивились!» — «Все добре, пане, наша система розроблена таким чином, що на моєму екрані зараз нічого немає, а номер вашої картки закодовано, тому давайте не будемо зараз витрачати час та продовжимо?»

Авжеж, я все бачу. У той час як клієнт вводить номер картки, ми можемо додати його до спеціальної бази, щоб дізнатись який банк у вашого клієнта, який тип картки, коли і де її було видано.

Якщо все пройде добре, то клієнту буде потрібно підтвердити платіж повідомленням на телефоні. На цьому етапі вже немає проблем і лише декілька хвилин відділяють скамера від отримання ваших грошей.

«Все добре! Ось бачите, а ви переймались, еге ж? Так, тоді далі чекайте на дзвінок від нашого менеджера і він допоможе вам далі зайти у свій акаунт. А поки відпочиньте та можете подумати, як ви витратите свої гроші. Бережіть себе! До зв’язку».

Чи буде менеджер дзвонити клієнтові? Питаєте! Він допоможе йому запустити обліковий запис і вже за декілька днів можна буде побачити на акаунті збільшення капіталу у декілька разів — однак це звичайний муляж, про що клієнт не знає. В ньго з’являється більший азарт, жага до грошей. Він знову захоче поповнити свій рахунок, а наш менеджер залюбки з цим допоможе.

Якщо ж клієнт вирішить вивести гроші зі свого рахунку, то тут трапиться біда. Його обліковий запис заблокують за порушення правил платформи, а гроші заморозять. Він може телефонувати, писати та скаржитись куди завгодно, однак нічого вже з цим не поробиш — заблоковано так заблоковано. Не варто було порушувати правила.

??‍? Не давайте доступ до вашого комп'ютера

Якщо ви хочете перевірити доречність інформації про сайт — просто пошукайте відгуки про нього в інтернеті. Є навіть спеціальний сайт: scamadviser. Тут ви можете переглянути статистику сайту та чи не є він «скамом». Але в жодному разі не давайте доступ до свого комп’ютера невідомим особам.

***

Читайте колонки видавця Na chasi Олексія Федорова — чому криптовалюти на часі? 3 причини, чому криптовалюти — на часі та як їх можна легально придбати в Україні? Як купити криптовалюти в Україні — 2 способи.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...