Реклама

💰 3 причини, чому криптовалюти — на часі

Видавець Na chasi Олексій Федоров у своїй колонці розповідає, чому зараз — саме час почати цікавитися криптовалютами.
Čytaty latynkoju
Unsplash
💰 3 причини, чому криптовалюти — на часі
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 💰 3 причини, чому криптовалюти — на часі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Видавець Na chasi Олексій Федоров у своїй колонці розповідає, чому зараз — саме час почати цікавитися криптовалютами.

Ринок криптовалют завжди був непередбачуваним, бо здебільшого цікавить всіх лише тоді, коли курс криптовалют до звичайних («фіатних») грошей шалено зростає. Наразі ми саме знаходимося у так званому перехідному періоді — проміжку перед великим зростанням, яке очікують всі гравці ринку.

Хоча комусь може здатися, що «входити в крипту» вже неактуально. Особливо — тим, хто пам’ятає «золоті часи», коли курс біткоїна доходив до півмільйона гривень. Мовляв, тренд зійшов нанівець, криптовалюти нікому більше не цікаві, а все це безумство було просто результатом надмірного хайпу.

Нагадаємо, що лише 5 місяців тому ціна біткоїна не сягала і $4 000, а сьогодні навіть у періоди найбільшої зневіри інвесторів не може впасти нижче 250 тисяч гривень за одну монету. На це є ціла низка фундаментальних причин, які визначають світле майбутнє блокчейну та криптовалют.

Будь ласка, зверніть увагу, що ця колонка не є інвестиційною порадою і розміщена з інформаційною метою.

Причина перша. Прогрес, який не зупинити

? Ще якихось 15 років тому мало хто користувався банківськими картками. Світом правив кеш, навіть у розвинутих країнах. Українці вже почали отримувати зарплату на картки, але одразу знімали гроші в банкоматах, щоб користуватися звичними хрусткими купюрами для оплати товарів та послуг. Сьогодні все інакше.

? 10 років тому використання карток вже стало більш поширеним, а приймали їх якщо не в кожному магазині чи закладі, то в більшості з них. Разом з тим, почали стрімко розвиватися онлайнсервіси (це не помилка, а новий правопис ;), і перед картками постав новий бар’єр — людям було важко довірити свої платіжні дані якомусь сайту. Зараз у багатьох із нас є щонайменше одна підписка на якийсь онлайнсервіс, ми купуємо в онлайні квитки на потяг та в кіно, сплачуємо за таксі та їжу, і все це — буденність.

⌚ 5 років тому, якщо ви оплатили покупку зближеньово за допомогою NFC, на вас могли подивитися так, ніби ви викликали диявола. Касири ставилися з недовірою до такого типу платежів, а деякі навіть відмовлялися їх проводити, бо боялися, що зроблять щось невірно, або просто не вірили, що так взагалі можливо.

Тепер все це здається стародавньою історією. Нікого не здивуєш, приклавши до термінала не те, що картку, а навіть годинник чи будь-який інший розумний девайс, під’єднаний до Apple Pay або Google Pay. Навіть метро та фунікулер оснащені такими безконтактними зчитувачами.

Технологія блокчейну вирішує безліч проблем та виводить фінансові взаємини на новий рівень з усіх точок зору, тож очевидно, що наступним кроком еволюції фінансових інструментів стануть саме криптовалюти. Ще можна сперечатися, які саме, але біткоїн впевнено залишиться їхнім королем, про що далі.

Причина друга. Обсяг ринку

У криптанів є два важливих показники, за якими можна відстежувати, що відбувається з ринком. Це капіталізація ринку криптовалют та частка біткоїна в ній. Загальний обсяг ринку крипти — вражаючі 265 мільярдів доларів на момент публікації цієї колонки, що дорівнює двом річним ВВП України. При цьому, на біткоїн з них припадає 170 мільярдів, тобто 64%. Хоча може і не «вражаючі», оскільки за часів біткоїну по 20 тисяч капіталізація була понад 800 млрд доларів; і особисто в мене немає сумніву, що вона знову перетне ту позначку, питання лише часу.

За останніми даними, споживання електроенергії мережею біткоїна перевищило Швейцарію. Це сотні тисяч девайсів-«майнерів» і мільярди доларів інвестицій в обладнання, не кажучи вже про блокчейн-стартапи, які ніхто вже не покине.

Це свідчить про те, що блокчейн і криптовалюти — нікуди не поділися і не подінуться, вони з нами надовго. Неминучим є майбутнє поступове стабільне зростання всього ринку по мірі того, як з’являтиметься більше й більше успішних проектів на блокчейні, а також впровадження технології великими гравцями.

Ну і мости між кріптою та фіатом. На ринку вже працюють компанії, що прив’язують ваш криптобаланс до картки Visa і конвертують нові гроші в звичні в момент платежу, про що в принципі ніхто і не здогадується, коли ви просто сплачуєте звичайною карткою без QR-кодів та криптогаманця.

Причина третя. Глобальні корпорації

Месенджери — чи не головний двигун еволюції інтернету сьогодні. Цього року всі власники основних глобальних месенеджерів запустять (та вже запустили) тестнети своїх криптовалют.

✅ Facebook вже офіційно заявив про створення Libra. Нею керуватиме впливовий консорціум, серед учасників якого PayPal, Uber, Vodafone та загалом більше сотні компаній та громадських організацій. Варто також не забувати, що Facebook володіє не лише однойменною соцмережею, а також месенджером WhatsApp та сервісом Instagram. І хай відносно низька популярність WhatsApp в Україні вас не вводить в оману — це месенджер №1 у переважній більшості країн світу.

✅ Telegram уже протестував свою Open NetworkЩо таке Telegram Open Network (TON) за 10 хвилин і запустить її восени. Тобто, одного дня ви оновите додаток Telegram з App Store або Google Pay, і побачите там онлайнплатежі. Вони будуть реалізовані за допомогою власної криптовалюти GRAM. Надалі, TON розвиватиметься в повноцінну екосистему.

✅ Viber, встановлений на 94% українських смартфонів, також не пасе задніх. Японська Rakuten, яка свого часу купила цей білоруський месенджер, нещодавно придбала також японську криптовалютну біржу, і анонсувала плани щодо створення власної криптовалюти для користувачів Viber. Тож, навіть ваша бабуся не залишиться осторонь криптовалютної революції.

✅ Google має власний відділ блокчейну, постійно експериментує з месенджерами, а також нещодавно зробив крок назустріч ринку — тепер на запити, пов’язані з криптовалютами, пошуковик видаватиме спеціальний інтерфейс. І хоча це лише початок, Google точно застрибне у цей потяг, навіть не сумнівайтеся.

✅ Врешті решт, навіть Apple, зазвичай консервативна в таких питаннях, не може ігнорувати криптовалюти, й інтегрує набір інструментів CryptoKit? Apple інтегрує набір інструментів CryptoKit в iOS 13 до прийдешньої версії iOS 13. Він допоможе розробникам здійснювати базові криптографічні операції, включаючи хешування та генерацію ключів. Це забезпечить можливість автоматизації завдань щодо підвищення безпеки додатків, не звертаючись до низькорівневих інтерфейсів.

***

Отже, в криптовалюти вкладено сотні мільярдів доларів — як новими стартапами, так і глобальними гравцями на кшталт Google чи Facebook, і 64% цих коштів припадає на біткоїн, що робить його універсальною валютою у світі блокчейну. Все це дає нам підстави вважати, що ми знаходимося на порозі революції, і саме зараз — на часі задуматися над тим, щоб стати піонерами нової ери.

І вона настане дуже швидко. Якщо у новинах ви не бачите багато згадок про криптовалюти, і тому вважаєте, що там нічого не відбувається, зайдіть на агрегатор Cryptopys, що збирає криптоновини зі всього світу 18-ма мовами — і побачите, що індустрія рухається настільки швидко, що якісь новини з’являються щохвилини.

Ця колонка стане початком серії матеріалів, присвячених криптовалютам та блокчейніндустрії. Na chasi розповість, як швидко придбати біткоїн, розібратися в складних графіках (це простіше, ніж здається), як бути в курсі, що відбувається в індустрії та все інше, що важливо знати.

Share
Написати коментар
loading...