Реклама

Чи варто вам ставати майнером?

«На небі тільки й розмов, що про біткоїн» — так мав би починатися знаменитий монолог із Knocking on Heaven’s Door, якби Томас Ян знімав його не в 1997-му, а на 20 років пізніше. «Відскоки» та злети найпопулярнішої криптовалюти відстежують навіть домогосподарки, фотографи досліджують життя китайських майнерів — та чи варто вам самому ставати майнером? І чи окупиться таке починання?
Čytaty latynkoju
Чи варто вам ставати майнером?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Чи варто вам ставати майнером?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«На небі тільки й розмов, що про біткоїн» — так мав би починатися знаменитий монолог із Knocking on Heaven’s Door, якби Томас Ян знімав його не в 1997-му, а на 20 років пізніше. «Відскоки» та злети найпопулярнішої криптовалюти відстежують навіть домогосподарки, фотографи досліджують життя китайських майнерів — та чи варто вам самому ставати майнером? І чи окупиться таке починання?

    Чому всі прагнуть стати майнерами

    По-перше, хто такий майнер — це учасник процесу «видобутку» криптовалюти, який отримує свою частину винагороди за формування нових блоків, потрібних для формування одиниці криптовалют (ефіра, біткоїна, лайткоїна та інших). А чому всі хочуть ними стати? Причин декілька. Станом на першу половину літа BitcoinICO — що це таке і як це пов’язане з криптовалютами добрався до відмітки в $3 тис (зараз курс складає в районі $2,1 тис за біткоїн). Зростання від початку року на 150+%, а ефіру на понад 4,400% — більш ніж достатня мотивація для того, аби включитися в процес «видобутку» криптовалют (особливо зважаючи на те, що для цього потрібні відеокарти, електрика та потужна материнська плата). Вхід в процес майнінґу виглядає привабливим з огляду на те, що навіть потужного ігрового ноутбуку буде для цього достатньо. Принаймні, так переконують на деяких форумах для майнерів-початківців.

    Як працює майнінґ і до чого тут відеокарти

    Насправді недостатньо просто купити ігровий ноутбук з дискретною відеокартою та поставити на нього спеціальне програмне забезпечення. Загалом процес майнінґу — це вирішення криптографічних задач вашим комп’ютером із записом паралельно історії транзакцій у вигляді блоків. Кожен наступний блок містить також хеш із інформацією про попередній блок плюс набір спеціальних параметрів, котрі дають змогу по завершенню блоку передати його далі. Майнер за допомогою свого ПК підбирає умови для завершення блоку і шукає сам хеш. Аби хеш отримати скоріше і «упіймати» блок, вам потрібен потужний комп’ютер із графічним ядром, в якому відбуваються обрахунки обчислень у паралельних потоках. І тут ми підходимо до питання відеокарти. Детальніше, що таке майнінгМайнінг криптовалют потребує забагато електрики, дізнайтеся з нашого матеріалу.

    Навіщо шукати хеш

    Кожен знайдений хеш — це фіксована винагорода у вигляді частини біткоїну. Кожен комп’ютер в мережі «видобутку» криптовалюти має також показник хешрейту. Він формується на основі здатності конкретного ПК чи ноутбуку підбирати хеші.

    Біткоїни, які змогли «добути» учасники майнінґу діляться пропорційно між «фермами». І тут більший дохід отримає той, у кого хеші трапляються нечасто. Справа в тому, що чим вищий загальний хешрейт машин в мережі, тим винагорода на учасника буде меншою. Крім того, «відскоки» курсу на ринку теж впливають. Якщо курс не росте або росте недостатньо швидко, аби випередити зростання хешрейту на 1 учасника, винагорода також падає. За курсом та тенденціями щодо криптовалют можна стежити на CoinDesk.

    Як виглядає «стартовий набір юного майнера»

    Майнінґ з однією відеокартою — це довго і нудно. Найкраще підійде комп’ютер із кількома відеокартами. З точки зору винагороди та капіталовкладень покладатися лише на обчислювальну потужність процесора без графічних карт — справа збиткова.

    Для початку вам доведеться обрати валюту, яку будете «добувати». Якщо ефір ви ще можете «майнити» на відеокартах, то з біткоїнами вам потрібні чіпи FPGA чи ASIC. Відмінність їх — у здатності до перепрограмовування під певні завдання. FPGA можна перепрограмувати, а ASIC працюють лише для тих задач, для яких створені. Якщо ви збираєте «ферму» чи комп’ютер під «ферму», то краще брати ASIC. Якщо ви збираєтеся не лише майнити певну валюту, а часто змінювати валюти чи й взагалі потім ще користуватися комп’ютером для інших завдань — тоді краще обрати FPGA. У «ферм» декілька недоліків:

    • значна сума ($3-4 тис) на комп’ютер із низкою відеокарт;
    • витрати на електроенергію та вентиляцію (тепла віділяється стільки, що вам не завадить додаткова вентиляція, тому в умовах міської квартири — якщо врахувати шум від вентиляторів чи кондиціонерів — це заняття може нести сусідам та й вам самим чимало дискомфорту);
    • потреба мати окремі ASIC-чіпи на різні валюти.

    Чи багато ви зможете заробити, обравши майнінґ в якості основного заняття

    Аби визначитися з тим, скільки можна в середньому заробити, найкраще використовувати сервіс для економічних розрахунків рентабельності майнінґу під назвою What to Mine. Потрібно також брати до уваги динаміку зростання курсів окремих криптовалют — та витрати на доставку компонентів для «ферми». Деякі чіпи, відеокарти чи конфігурації комп’ютерів просто не продаються в Україні, вам доведеться замовляти їх у США чи Європі, сплатити доставку посередником чи напряму.

    Навіть без обрахування цих витрат для окупності вашої «ферми» треба буде щонайменше півроку — а в більшості випадків строк сягне і року. При цьому за рік роботи можна заробити від $900 до $5000 залежно від обраної валюти та конфігурації. Перекладемо на поточний курс нацвалюти. За 12 місяців ви отримаєте від 26 до 130 тис грн. При зарплатні в 10-20 тис грн на міс можна заробити / заощадити майже таку саму суму грошей (і без потреби купувати «ферму» за декілька тисяч доларів). Єдина причина обрати майнінґ — ви живете поблизу ГЕС чи вітроелектростанції, маєте купу вентиляторів, вільне складське приміщення та пару десятків тисяч доларів для інвестиції у комплекс мультивалютних «ферм». Інакше ви навряд чи заробите великі гроші за наступні 12 місяців, ганяючись за хешами.

    Share
    Написати коментар
    loading...