Реклама

«Весела ферма» — як працюють китайські майнери

Криптовалюти стали «новим золотом» — тож недивно, що видобуток біткоїнів у промислових масштабах деякі країни перетворили на справжню національну справу. Китайський фотограф у 2016 році зафіксував будні майнерів. Так звуть тих, хто «видобуває» біткоїни на «фермах» — майданчиках із безліччю комп’ютерів та відеокарт для генерування блоків Bitcoin
Čytaty latynkoju
«Весела ферма» — як працюють китайські майнери
  1. Головна
  2. Крипто
  3. «Весела ферма» — як працюють китайські майнери
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Криптовалюти стали «новим золотом» — тож недивно, що видобуток біткоїнів у промислових масштабах деякі країни перетворили на справжню національну справу. Китайський фотограф у 2016 році зафіксував будні майнерів. Так звуть тих, хто «видобуває» біткоїни на «фермах» — майданчиках із безліччю комп’ютерів та відеокарт для генерування блоків Bitcoin

Чому в Китаї процвітає майнінґ

Основна причина, чому це відбувається — в КНР є низка регіонів, де електрика коштує надзвичайно дешевоМайнінг криптовалют потребує забагато електрики, а джерело енергії знаходиться просто поруч: тут є ГЕС, енергію яких можна одразу використовувати на місці для «видобутку» біткоїнів. І хоча офіційна влада цього не схвалює, у віддалених регіонах провінції Січуань майнінґ поширюється з величезною швидкістю. У ізольованих темних будівлях старих складів розташовано тисячі майнінґових комп’ютерів та відеокарт у стійках — всі вони «генерують» криптовалютуЕксперт Уолл-Стріт прогнозує сенсаційний курс біткоїна.

Фотоподорож майнінґовими платформами

У 2016 році китайський фотограф Лю Ксінґже (Liu Xingzhe) провів деякий час на території цих китайських «ферм», спостерігаючи за роботою та життям майнерів — людей, які забезпечують працездатність цих майданчиків та спілкуються з клієнтами, зацікавленими у видобутку та зберіганні криптовалют. Ці працівники мешкають у своєрідних гуртожитках поруч із «фермами», лише зрідка відвідуючи міста за десятки кілометрів від розташування «ферм».

І хоча перестороги та контроль китайського уряду зробив операції з криптовалютами не самим простим заняттям, ця азійська держава досі є важливим гравцем на ринку Bitcoin — адже праця те електрика (2 складові майнінґу) залишаються тут вкрай дешевими. Клієнти «ферм» можуть стежити за «видобутком» криптовалют за допомогою мобільних додатків та сервісів.

Як виглядають будні майнерів

Все починається з «ферми» — під блакитним дахом поруч із гідроелектростанцією між тибетською Нґавою та префектурою К’янг розташовано провінцію Січуан, де базується низка великих «ферм» із «видобутку» біткоїнів:

Плат та комп’ютерів тут привозять стільки, що пакувальні матеріали, пінопласт та картон звалюють у велетенські купи прямо поруч із системами охолодження, які працюють на воді — весь комплекс ферм у Січуані працює зі споживанням великої кількості не лише електрики, але також повітря та води:

Найманий працівник біткоїн-«ферми» складає нову обчислювальну плату — вона потрібна для роботи цього велетенського майнінґового комплексу в Січуані:

Інколи плати чи комп’ютери виходять з ладу — тоді треба їх терміново лагодити, навіть якщо це стається під час нічного чергування:

Bitcoin-майнер Лю (зліва на світлині) зустрічається із клієнтами на своїй «фермі» у Січуані. Він переїхав сюди у 2015 році, адже тут електрика дешевша — і тепер він керує понад 7 тис майнінґових комп’ютерів в інтересах клієнтів з усієї країни:

Великі майнери мають чималі потужності, які за день інколи годі обійти — ось, наприклад, Bitcoin-майнер Кун крокує між нескінченними стелажами своєї «ферми» у Січуані:

Працюють на майнінґ-фермах звичайні підлітки та юнаки, котрі у вільний від роботи час або в перервах грають на смартфонах чи читають місцеві новини, дивляться серіали та соцмережі, не відходячи далеко від свого робочого місця:

І допоки десь за біткоїни купують та продають зброю, наркотики, нерухомість, елітні автівки, обмінюють криптовалюту на долари чи євро за шаленим курсомBitcoin встановив черговий рекорд вартості, біля китайських майнінґ-ферм незворушно пасуться звичайні кози (їхня ферма розташована десь поблизу, і там ніхто нічого не майнить):

Share
Написати коментар
loading...