Реклама

🍛 На Полтавщині з’явився музей борщу

А ще з'явився музей хліба.
Čytaty latynkoju
en.wikipedia.org
🍛 На Полтавщині з’явився музей борщу
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🍛 На Полтавщині з’явився музей борщу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
А ще з'явився музей хліба.

Музей борщу та хліба 

У Селі Опішня, що знаходиться в Полтавській області, власниця етносадиби «Лялина світлиця» Олена Щербань заснувала перший в Україні Музей звареного борщу та Музей живого хліба.

За словами засновниці відвідувачі зможуть скоштувати один з унікальних рецептів борщу — кожен день новий. Олена Щербань знає щонайменше 365 рецептів страви — весільний, поминальний, зимовий, літній, білий, коричневий та інші. Вона збирала рецепти по всій Україні, більша частина з яких була з Цетральної України.

Усі охочі зможуть дізнатися більше цікавих фактів про українську традиційну страву, її різновиди, техніки приготування, а також загальні традиції України, її культуру та гастрономію

Олена Щербань, Засновниця музею

Серед експонатів борщу можна побачити квашену та мариновану капусту, свіжий та консервований буряк, часник у пучку та цибулю у вінку. Окрім того, тут є піч, в якій власне й готують страву та особливі глиняні горщики.

Також можна дізнатись особливості створення живого хліба — тут його виробляють без дріжджів, за допомогою закваски з пророщених зерен пшениці, жита, хмелевій заквасці.

Ми писали, як борщ потрапив до переліку нематеріальної культурної спадщини України? Борщ потрапить до переліку нематеріальної культурної спадщини України — далі ЮНЕСКО.

Читайте також: 💨 Херсонщина отримала новий брендинг — «Впусти вітер в голову»

Борщ та культурна спадщина

Як повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики, борщ внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Це перший в Україні випадок, коли елемент, який потрапив до переліку є загальноукраїнським, а не регіональним. Одним з ініціаторів був кулінар Євген Клопотенко. Він повідомив, що надати культурний статус борщу вирішили під час зйомок документального фільму про борщ — «Борщ. Секретний інгредієнт».

Я зібрав однодумців: фольклористів, істориків, аналітиків, людей, які мають відношення до культурної спадщини. Ми об’єдналися в громадську організацією і пройшли нелегкий процедурний шлях. І сьогодні борщ вже в цьому списку.

Євген Клопотенко, Кулінар

Під час зйомок знайшли неймовірну кількість рецептів борщу з різних куточків України. Один з найнезвичніших рецептів знайшли у Щацьку на Волині. Там готують борщ з крові щойно заколеного кабана. Прем’єра фільму «Борщ. Секретний інгредієнт» запланована на 14 жовтня.

 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...