Реклама

Чому команда — найважливіша складова у виході на ринок

Якщо ви прийняли рішення запустити на ринок власний продукт, то скоріше за все, у все вже є чітка ідея, позиціонування та бюджет. Але це все відходить на другий план, якщо у вас немає команди — людей, які готові інвестувати  свій час і сили в спільну ідею. Якщо ви думаєте, що команда — фактор не такий важливий, як бюджет чи ідея, спробую розвіяти цей міф
Čytaty latynkoju
Чому команда — найважливіша складова у виході на ринок
  1. Головна
  2. Історії
  3. Чому команда — найважливіша складова у виході на ринок
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Якщо ви прийняли рішення запустити на ринок власний продукт, то скоріше за все, у все вже є чітка ідея, позиціонування та бюджет. Але це все відходить на другий план, якщо у вас немає команди — людей, які готові інвестувати  свій час і сили в спільну ідею. Якщо ви думаєте, що команда — фактор не такий важливий, як бюджет чи ідея, спробую розвіяти цей міф

Парадигми командотворення

Останнім часом став популярним термін «бірюзова організація»Що таке «бірюзові організації» і які відмінності у компаній майбутнього. На думку економістів, це — тип організації роботи команди, який прийшов до нас як наслідок еволюційного розвитку самого інституту організацій (бізнесових, державних та громадських структур). У рамках цієї парадигми будь-яка організація сприймається не просто як група людей чи структурне утворення, а як живий організм. Вона має дату народження, природно розвивається — росте або ж скорочується за необхідністю. Команда в такій організації — це основа її існування. Кожен має свою позицію, але й несе персональну відповідальність за свою роботу.

На мою думку, люди — це основа розвитку не тільки «бірюзової», але і будь-якої іншої організації. Саме від того, хто втілює ідеї в життя, залежить, як, із якою швидкістю, і в якому вигляді її побачить світ. Але не варто виключати ролі лідера в командотворенні. Часто саме від нього (неї) залежить не тільки фінансування, ідейна складова проекту, стратегія, але й відносини між людьми.

Типи відносин у команді поділяються на 2 основні категорії:

  • формалізована робоча група;
  • командна робоча група.

Перша — це частіше за все люди, які приходять в уже готовий проект виключно як виконавці з чітким графіком роботи й фіксованою зарплатою. Від лідера залежить, чи стане така група командою. Часто така задача навіть не ставиться в силу короткостроковості проекту. Але якщо в планах довгостроковий розвиток бізнесу, варто бути готовим, що ноша кризових моментів із таким типом стосунків у команді буде покладена саме на вас. Учасник групи, який переслідує первинно особисті цілі, не буде вкладатись у розвиток, а економитиме свої ресурси: часові, креативні, фізичні.

Читайте також: Must-have компетенції: сучасний бухгалтер та IT-технології

Друга — це згуртований і мотивований колектив, об’єднаний вірою в проект, людей навколо, а також — у лідера. Безсонні ночі, постійний стрес і провали, підтримка колег та колективна відповідальність — на це готові йти люди, які відчувають свою важливість і своєчасність.

Далі поговоримо саме про командні робочі групи: як вони створюються, згуртовуються і чому цілі проекту повинні перекликатися з особистими цілями кожного учасника команди.

Перший запуск продукту — для команди

Здорова внутрішня конкуренція, відкрита комунікація, націленість на результат — фундамент створення продукту. Ніколи не варто поспішати із запуском на ринок, якщо ідею продукту ви не «продали» перш за все команді.

Люди навколо вас повинні розуміти, що і для чого вони роблять, що буде після запуску, а найголовніше — їхні особисті інтереси й цілі мають співпадати з інтересами й цілями компанії. Для хороших спеціалістів гроші не завжди стоять на першому місці: тут важливі отримання унікального досвіду, втілення власних ідей, креативна складова.

Мотивація й цінності

На першому році життя продуктового проекту важко передбачити динамічність продажів, їхню сезонність й активність попиту. Команда повинна бути готова до стрибкоподібної динаміки росту. А це означає, що робота буде не тільки різноманітною, але і часто такою, що виходить за рамки стандартного робочого часу. Професійний ріст, успіх продажів і майбутні фанфари залежать від єдності команди. Це і напруження, і важіль. Напруження в роботі, підвищена вимогливість і екстренні зусилля формують ту силу важеля, що приведе проект у лідери.

Управління мотивацією — це майстерність лідера команди. Впевнений командний лідер відчуває, коли «згасають» сили учасників команди, реагує на проблемні ділянки і допомагає «запалити» мотиваційний вогонь.

Запуск продукту на ринок — процес тривалий, із довго не очевидними результатами. По мірі розвитку проекту змінюються пріоритетні компетенції. На цьому етапі важливим завданням лідера проекту стає розподіл завдань і навчання учасників команди новим компетенціям. На всіх етапах росту фахівці повинні відчувати свою значущість для проекту.

Читайте також: Як оцінити та підвищити ефективність роботи бухгалтера

Для єдності команди й високої результативності важливо не допустити відтоку фахівців. Для етапу запуску і зростання в період стрибкоподібної динаміки саме злагоджена спрацьована команда — це найбільш ефективний інструмент зростання. Розвал же команди — це фактична смерть нового продукту. Відповідальне завдання лідера — утримати команду в цілісності на період ринкової турбулентності, яку відчуває кожен новий проект.

Почути клієнта

На старті будь-якого бізнес-проекту важлива швидкість. Від того, наскільки швидко ви і ваша команда зможете відреагувати на перші відгуки клієнтів, залежить успіх нового продукту. Збирайте й аналізуйте всі відгуки, отримані від споживачів. Не бійтеся адаптувати продукт під вимоги клієнта. Вартість коригування на ранній стадії завжди нижча для бізнесу й більш виграшна для майбутніх продажів. Почути свого клієнта — означає зрозуміти сутність власного продукту і його майбутнє.

Важливо налагодити міжфункціональну комунікацію всередині компанії. Зв’язок між розробкою й маркетингом повинен бути максимально міцним. Функціональні фахівці різних відділів повинні відчувати себе єдиною командою.

Центр команди: бухгалтерія

Читайте також: Нова бухгалтерія — якою вона буде?

Як і будь-який живий організм, команда проекту підтримує власну життєдіяльність зсередини. Тому варто розуміти, що взаємодія між підрозділами не буде ефективною, якщо її стимулом залишатиметься виключно управлінець. Я вважаю, що однією з ключових ланок взаємодії всередині команді є бухгалтерія — і це пояснюється палітрою ролей, яку вона відіграє в сучасності:

  • Бухгалтер-радник. Бухгалтерський відділ за останні десятиліття значно розширив перелік власних функцій та інструментів. Якщо облік і так завжди був дотичний до діяльності всіх підрозділів підприємства, то наразі бухгалтерія займається також плановими, фінансовими питаннями, а також бере на себе функцію прогнозування діяльності підприємства. Сучасний бухгалтер це фінансовий радник, до якого звертаються всі члени команди. Він допомагає зрозуміти команді, куди саме рухається проект.
  • Бухгалтер-універсал. Тісна взаємодія з різними ланками виробництва пояснюється також тим, що у власній діяльності бухгалтерія працює у різних площинах. Наприклад функція контролю за дотриманням законодавства юридичного відділу також покладається на бухгалтерію. Або цікава деталь на багатьох підприємствах без підпису головного бухгалтера багато рішень не вступають у дію. У такий спосіб, бухгалтерія перебирає на себе ще й управлінську функцію. А комерційний відділ приступає до планування вже після отримання зрізу даних від бухгалтерського відділу і думка головного бухгалтера тут також грає важливу роль.
  • Бухгалтер-рятівник. Від самого початку проекту оцінити його фінансову успішність і перспективи може не так багато людей у команді. Функція справжнього лідера боротися за втілення ідеї, навіть якщо зовнішні умови не дають повірити в успіх. Команда, заряджена на перемогу, також буде намагатися дивитися на проект оптимістично, попри невдачі й постійні ризики. І фактично лише бухгалтер, який кожного дня бачить перед собою реальний стан справ, тверезо оцінює ситуацію і коригує побудову проекту там, де це реально потрібно. Його функція реагувати на системні фінансові проблеми і підтримувати життєдіяльність підприємства.

Share
Написати коментар
loading...