Реклама

Головне за 2017-й — світовий рітейл та e-commerce

World Retail Congress підготував звіт, в якому експерти з різних країн і континентів діляться своїми поглядами на retail-індустрію та її результати у 2017 році — та прогнозують тренди 2018 року
Čytaty latynkoju
Головне за 2017-й — світовий рітейл та e-commerce
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Головне за 2017-й — світовий рітейл та e-commerce
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
World Retail Congress підготував звіт, в якому експерти з різних країн і континентів діляться своїми поглядами на retail-індустрію та її результати у 2017 році — та прогнозують тренди 2018 року

Завдяки RAU маємо основні показники та факти стосовно світового рітейл-ринку — і пропонуємо їх вам.

Йєн МакҐеріґл, очільник World Retail Congress — про цифрові технології в рітейлі

За минулі 12 місяців в роздрібній торгівлі усього світу стався швидкий перехід до цифрових каналів. AmazonAmazon назвав ґаджет, який найчастіше купували до Різдва й AlibabaAlibaba стала шостою найдорожчою компанією в світі продовжували задавати темп і подавати ринку приклад, купуючи роздрібні мережі та впроваджуючи нові технології. Якщо резюмувати характеристики ринку в цілому, то рітейл повинен стає все більш винахідливим, креативним і еластичним.

Азійський ринок — оцінка Дебори Вайнсвіґ, керуючої директорки Fung Global Retail&Technology

Китай був локомотивом зростання в 2017 році. Його зростання триватиме у 2018-му — а також почнеться ріст у Японії, де економіка стала відновлюватися . У Південній Кореї роздрібні продажі зростали у 2017-му попри політичні складнощі з Китаєм і загрози з боку КНДР. Якщо геополітична ситуація не погіршиться, рітейлу тут значно зросте у 2018 році.

У 2017 році зростання роздрібного товарообігу в Китаї склало понад 10%. Стимулом став подальший розвиток онлайн-торгівлі.  Китайські покупці витратили $25,3 млрд на День Холостяка 11 листопада на Alibaba і $19,1 млрд на JD.com. Це — на 39% і 50+% відповідно більше, аніж у 2016-му.

Читайте також: В країнах ЄС запустилася китайська платіжна система

Інтернет-магазини, особливо Alibaba, продовжували очолювати консолідацію традиційних офлайн- та онлайн-магазинів. 2 найбільших інтернет-магазини в Китаї — Alibaba і JD.com — придбали або інвестували в різні роздрібні формати, і відкрили нові фізичні магазини в 2017 році. Консолідація та поглинання офлайн-торгівлі цими компаніями триватиме і в 2018 році. Роздрібні продажі в Японії показали незначне зростання в перші три квартали, і знизилися тільки в жовтні 2017 року через погану погоду. З огляду на, що доходи домогосподарств та індекс споживчої довіри в Японії продовжують зростання, скорочення роздрібного товарообігу буде носити тимчасовий характер.

У Південній Кореї роздрібні продажі виросли, незважаючи на заборону Китаю на поїздки в Корею, коли Південна Корея активувала High Altitude Area Defense (THAAD) для захисту від загроз із Північної Кореї. Нещодавно Китай пом’якшив заборону на поїздки в Корею — і антікорейські настрої ослабли. Відтак очікується стабілізація та зростання роздрібного ринку за умов збереження геополітичного статус-кво.

Рітейл у США за 2017 рік — погляд Робіна Льюїса, CEO The Robin Report

Основні тренди американського ринку були такими:

  • наймання робітників в США в жовтні 2017 року відновилося;
  • споживчі витрати зростають;
  • зростання ВВП склало близько 3% за минулі 2 квартали;
  • NRF (Національна федерація рітейлу) прогнозує зростання товарообігу в 4% під час свят;
  • фондовий ринок знаходиться на рекордно високих рівнях;
  • очікується скорочення корпоративного податку, який має допомогти створенню нових робочих місць, підвищенню заробітної плати і, відповідно, витрат споживачів.
Читайте також: Amazon почала продавати власне вино

Стримуючим чинником виступає відсутність зростання зарплатні за збільшення зайнятості населення. Відтак зростає і заборгованість за кредитами, що впливає на купівельну спроможність громадян. Також рітейл став поступатися на американському ринку збільшенню витрат подорожі, відпочинок, розваги, ресторани, здоров’я і благополуччя, домашні та інші послуги.

Американські рітейлери перейшли до цінової конкуренції за споживача. По суті, дисконтування цін стало основою конкуренції майже у всіх секторах роздрібної торгівлі.

У новому світі електронної комерції Amazon знову очолить рейтинг найбільших компаній. Продажі корпорації ростуть на 20-30% на рік, вона забезпечить більше 50% зростання онлайн-продажів під час свят, і на її частку припадає понад 1/3 всього ринку. Walmart стане зіркою в Старому Світі, де він прискорює перетворення і впровадження мультиканальних продажів, щоб стати найбільшим кошмаром Amazon. Якщо одяг знову стане улюбленим подарунком, Macy’s, Kohl’s, Nordstrom і JC Penney повинні досягти успіху, твердить Льюїс. Children’s Place буде переможцем в своєму сегменті, зі своєю ставкою на маленькі, персоналізовані магазини і бутіки, які задовольнять міленіалів.

Головне за 2017-й — світовий рітейл та e-commerce

Великобританія та її рітейл-ринок — за оцінкою Річарда Г'юмана, засновника Richard Talks Retail

Це був найважчий рік для рітейлу Сполученого Королівства, і чекати з оптимізмом 2018-го підстав мало. 2017 рік показав численні перешкоди для розвитку рітейлу. Мінімальна заробітна плата, висока плата за навчання, ставки по кредитах і амортизація фунта стерлінгів є ключовими проблемами. Також негативний чинник для купівельної спроможності населення у Великобиртанії — це інфляція. Основним напрямком стало поширення акцій та знижок. Рітейл підпав під загальний тренд послаблення під тиском готівки. Це в свою чергу спричинило зростання корпоративної заборгованості та скорочення працівників у низці промислових галузей, пов’язаних із рітейлом. На тлі маржинального тиску в офлайн-рітейлі зростали продажі в онлайн-магазинах. Різко збільшився розрив від лідерів до аутсайдерівким зростанням продажів в онлайн-секторі, які збільшуються місяць за місяцем. Між лідерами і аутсайдерами ще ніколи не було такого розриву.

Читайте також: Український виробник жіночого одягу вийшов на ринок Канади

Переможці демонструють, що необхідно для процвітання. Primark і Aldi завжди зможуть запропонувати найпривабливішу ціну, і вони забезпечують надійну та стабільну якість. Costco фокусується на корекції асортименту і низькій ціні. LUSH зосередився на фантастичному обслуговування клієнтів. ZARA – це модель, яка більше, ніж будь-яка інша, починається і закінчується роботою з клієнтом. Ці підприємства у 2017-му були гарними зразками для наслідування.

В цілому ситуація на британському рітейл-ринку вимагає змін. Коригування триватиме у 2018 році Частина компаній та магазинів змушені будуть полишити британський ринок, але Г’юман каже, що від цього британські споживачі лише виграють.

Німецький рітейл у 2017-му — погляд Мірко Гакманна, головного редактора Handelsjournal

У 2017 році споживчі настрої в Німеччині залишалися на стабільно високому рівні. Це призвело до готовності німців більше купувати, що стимулює загальне економічне зростання і збільшення індивідуального доходу. Німецька економіка продовжує рости. Внаслідок цього, умови для приватного споживання рідко бували кращими. Зростання продажів навіть не сповільнилося через очікуване збільшення цін і повільного зростання доходів домогосподарств за рік.

Читайте також: В Україні онлайн-ринок доставлення їжі виріс до $97 млн

Роздрібна торгівля в Німеччині продовжувала зростати і збільшувала прибутковість восьмий рік поспіль. За даними німецької Асоціації роздрібної торгівлі HDE, номінальне зростання в 2017 році складе 3% в порівнянні з 2016-м. Німецькі рітейлери очікують виручку в розмірі понад €500 млрд за 2017 рік.

Онлайн-бізнес залишається рушійною силою рітейлу і за рік забезпечив близько 30% від загального зростання. Також мультиканальні продажі, в основному як гібрід традиційної та інтернет-торгівлі, продовжують розквітати. Понад 1/2 багатоканальних рітейлерів очікують збільшення продажів за рік, незважаючи на зниження відвідуваності фізичних магазинів на 8%. Інтернет-торгівля в 2017 році зросла на 10% – до €48,7 млрд. Традиційний рітейл виріст тільки на 2%. Конкуренція з онлайн-магазинами особливо посилилася для середнього рітейлу. Триватимуть ці тенденції й надалі у 2018 році. Також Гакманн звертає увагу на німецький харчовий сектор. У ньому рітейлери очікують зростання продажів в 20% за підсумками 2017 року. Такий показник зробить e-food одним з найдинамічніших сегментів в сфері електронної комерції в Німеччині.

Share
Написати коментар
loading...