Реклама

Євген Мушкін, генеральний директор ВДНГ: «Для відпусток — немає часу!»

На київському ВДНГ підбили підсумки зимового сезону — вже кілька років поспіль центр проводить у себе масштабний захід «Зимова країна». Про це, реформи на держпідприємстві, музеї та плани на майбутнє ми поговорили з генеральним директором ВДНГ Євгеном Мушкіним.
Čytaty latynkoju
ВДНГ
Євген Мушкін, генеральний директор ВДНГ: «Для відпусток — немає часу!»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Євген Мушкін, генеральний директор ВДНГ: «Для відпусток — немає часу!»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
На київському ВДНГ підбили підсумки зимового сезону — вже кілька років поспіль центр проводить у себе масштабний захід «Зимова країна». Про це, реформи на держпідприємстві, музеї та плани на майбутнє ми поговорили з генеральним директором ВДНГ Євгеном Мушкіним.

Кількість гостей ВДНГ під час «Зимової Країни» зросла майже на третину порівняно з минулим роком. Що стало основним драйвером такого зростання?

Щороку ми проводимо соціологічні дослідження, аби зрозуміти що нам вдалось зробити добре, а що — навпаки. Ці дані дозволяють підвищувати якість розваг у рамках проекту та рівень сервісів. У нас немає єдиного рецепта чи причини для росту відвідуваності — як правило, це завжди тисячі дрібниць. На кшталт, атмосфера свята (гірлянди, музика, фотозони, аніматори), різноманітність розваг, якість їжі, посмішки співробітників чи класний маркетинг — це все має вплив на відвідуваність ВДНГ.

Цього року суттєво знизилася частка гостей з регіонів, а от киян стало більше. Плануєте приваблювати мешканців регіонів на ВДНГ?

Як ми підсилюємо якість того, що ми робимо для наших гостей, так само ми і підвищуємо якість та ефективність рекламної кампанії проекту. Коли «Зимова КраїнаВДНГ незабаром запускає новий сезон «Зимової Країни»» проходила в перший раз, ми погано розуміли, який вид реклами спрацює найкраще. Умовно кажучи, це було щось на зразок «стрілянини з гармати по горобцях». Ми проаналізували, зробили висновки. Київ — наша головна аудиторія. Іншими словами: де рекламуємо, звідти і приїздять.

На цей раз серед гостей «Зимової Країни» були й іноземці. Раніше ви казали про амбіції стати міжнародним майданчиком «входу в Україну». Чим плануєте приваблювати іноземців?

З точки зору дозвілля, ми вже цікаві іноземцям, які приїжджають в Україну. Ті, хто приїжджає на ВДНГ вперше, стають нашими постійними гостями. І хоча порівнювати нас з публічними громадськими просторами Європи з точки зору якості паркової інфраструктури зараз можна лише з дуже великою натяжкою, ми все одно цікаві гостям з-за кордону.

У нас немає єдиного рецепта чи причини для росту відвідуваності — як правило, це завжди тисячі дрібниць.

Євген Мушкін, ВДНГ

Не на останньому місці за привабливістю для них, до речі, є наші пам’ятники архітектури і елементи монументальної пропаганди СРСР — радянська символіка на павільйонах-пам’ятках архітектури. Зазвичай якщо ти бачиш, якийсь чоловік фотографує павільйони і серпи та молоти, це з великою ймовірністю іноземний гість.

Шоу «Вартові мрій» ви робили у співробітництві з каналом СТБ. У 2019 це шоу замінила «Вінтерра», а СТБ серед партнерів вже не вказаний. Партнерство з телеканалом завершилося?

Шоу «Вартові мрій», а тепер йому на зміну прийшло нове класне шоу «Winterra. Легенда казкового краю» СТБ робив тільки в перший рік. Далі цим проектом займалася і продовжує займатися компанія Starlight Entertainment, яка, як і телеканал СТБ, входить до медіагрупи Starlight Media. А це один з наших ключових партнерів, з яким ми продовжуємо успішно співпрацювати.

«Раніше зима для Експоцентру була страшним сном»

Поговоримо про фінанси. «Середній чек» цього року суттєво виріс, але разом із тим топ-1 причина для скарг — ціни. Не плануєте в майбутньому додавати більше розваг за більш доступною ціною або безкоштовних?

Варто зазначити, що частка відвідувачів, які поскаржилися на високі ціни нижче, ніж у минулому році. Люди, які поскаржились на ціни — це лише частка від тих, кому хоча б щось не сподобалося. При цьому людей, яким бодай щось не сподобалося, стало на третину менше.

Читайте також: Євген Мушкін, ВДНГ: «Всі труднощі пов’язані лише зі складною історією Експоцентру»

Динаміка позитивна, але незадоволені будуть завжди і це теж добре, бо змушує нас постійно вдосконалюватись. Безкоштовних розваг і за доступними цінами у нас багато. Регулярні виступи аніматорів, яскраві фотозони, новорічна ялинка, розважальні програми у святкові дні з музичними безкоштовними концертами, а у Новий рік — навіть масштабне лазерне шоу.

«Зимова Країна» — фінансово успішний проект? Яку частину річного прибутку складає цей захід?

Проект вже другий рік прибутковий. Ми ще підбиваємо фінансові підсумки цього сезону, але вони точно будуть кращими за минулорічні показникиКерівники ВДНГ хизуються досягненнями: 292 івенти та 19 млн гривень до бюджету. Раніше зима для Експоцентру була страшним сном: працівників відправляли у відпустки за свій рахунок, павільйони консервували, а вже потім збитки намагались покривати за рахунок літнього сезону.

Тільки уявіть, ще п’ять років тому на ВДНГ взагалі не було відвідувачів, а тепер ми шукаємо на сезон додаткові сили. Для відпусток — немає часу.

Загалом, кількість скарг значно зменшилася. Серед найпопулярніших зауважень, що залишилися, — парковка та погано прибраний сніг. Як плануєте вирішувати ці проблеми?

Проблема прибирання снігу залишилася практично нашою основною проблемою. Негативних відгуків з цього питання стало значно менше, ніж роком раніше, але факт залишається фактом. Проблема і фінансова, і технічна: прибирання снігу — це гроші. Коли всюди снігопади, нашої техніки недостатньо, а в оренду її партнери відразу не дають, тому що прибирають насамперед в себе.

В наступному році ми витратимо більше грошей на прибирання, але докорінно вирішимо проблему тільки за кілька років, коли зможемо дозволити собі покупку власної снігоприбиральної техніки.

Більшість гостей ВДНГ потрапляють до експоцентру зі станції метро «Виставковий центр», і звідти немає прямого виходу до самого ВДНГ — щоб потрапити на територію, треба вийти з метро, перейти вул. Васильківську, а потім ще раз спуститися у підземний перехід, щоб перейти вісім смуг Голосіївського проспекту.

За результатами власного дослідження ВДНГ, більше половини гостей «Зимової Країни» приїхали до експоцентру на метро.

Чи проводили ви переговори з КМДА або метрополітеном щодо цього питання?

Адміністрація міста в особі Володимира Прокопіва озвучила, що цей проект розпочнеться реалізовуватись в 2019 році і буде завершено в 2020. Слово стримано, проект уже стартував: Депутати Київради виділили гроші і вже ведеться робота по розробці проекту добудови такого прямого переходу з метро. А ще, завдяки меру Києва Віталію Кличку, найближчим часом місто встановить світлофор на небезпечному перехресті, що веде до північного заїзду ВДНГ (з боку Голосіївського проспекту). Це безперечно свідчить про те, що місто піклується і про зручність, і про безпеку жителів і гостей столиці, які тепер вже мільйонами приїжджають на ВДНГ. Ми, в свою чергу, цінуємо підтримку Києва і робимо все для того, щоб завдяки нашій роботі Київ ставав комфортнішим місцем для життя і привабливим для туристів.

Які плани на поліпшення інфраструктури ВДНГ в цілому?

В цьому році плануємо ремонтувати дороги, заїзди, встановити крапельне зрошення для ялин на центральній алеї. Також в планах — висадка нових дерев, відновлення освітлення на території, ремонт комунікацій та дахів павільйонів.

А ще ми виходимо на нормальний рівень обслуговування лісопаркової зони ВДНГ: раніше санітарні рубки майже не проводилися — ліс заростав, ставав місцями непролазним і навіть небезпечним. Тепер ми, як і належить за законом, запрошуємо місто, проводимо комісії, ставимо клеймо на загиблих деревах, отримуємо офіційні дозволи, наймаємо людей і чистимо ліс.

Тільки уявіть, ще п'ять років тому на ВДНГ взагалі не було відвідувачів, а тепер ми шукаємо на сезон додаткові сили. Для відпусток — немає часу.

Євген Мушкін, генеральний директор ВДНГ

Деревину взимку використовуємо для обігріву оранжереї у Саду бажань, а ту, що залишається, продаємо на дрова. Гроші йдуть в касу і дозволяють утримувати відділ, який якраз і стежить за зеленими зонами ВДНГ. До речі кілька місяці тому у нас проходив незалежний аудит з приводу законності цього процесу. Так от, за результатами до нас вже звертаються інші державні підприємства за консультаціями, як це правильно робити.

Такий масштабний івент як «Зимова Країна» потребує ретельної підготовки, яка вже напевне почалася. Чи є у вас вже цікаві ідеї для наступного зимового сезону?

Звичайно! Їх, ідей, стільки, що вони стають у чергу. Але ділитися ними ми будемо трохи пізніше — зараз команда готується, у першу чергу, до проекту «Літо на ВДНГ», який об’єднає десятки літніх розваг для містян.

Минулого року влітку відвідувачам ВДНГ пропонували басейн із гірками на пляжній зоні PIRS 39, майстерню «Театр маріонеток», тропічну ферму і контактний зоопарк. Окрім цього, влітку в експоцентрі проходить кілька великих фестивалів, наймасштабніший з яких Atlas Weekend.

Про «Музей Науки»

Це дуже важливий освітній проект, як для ВДНГ, так і для всієї України. У Литві, наприклад, успіх такого музею вимірюють тим, скільки школярів після випуску обирають технічні спеціальності — якщо цей показник зростає, значить музей виконує свою функцію для міста і суспільства. Зараз таких музеїв на планеті сотні: в Берліні, Варшаві, Парижі, Мюнхені, Валенсії, Лондоні, Нью Йорку, Сан-Франциско…

Ідей стільки, що вони стають у чергу.

Євген Мушкін, генеральний директор ВДНГ
Читайте також: Керівники ВДНГ хизуються досягненнями: 292 івенти та 19 млн гривень до бюджету

ВДНГ у своїй Концепції розвитку на 40 років передбачив необхідність та можливість створення такого музею. І ми зробили перший важливий крок: замовили розробку Концепції такого музею науки для України. Концепція — готова. Документ у відкритому доступі. Тепер ми шукаємо на нього фінансування. І це буде найскладнішим етапом. Так що просимо нам в цьому допомагати всім, хто надихнувся ідеєю і темою!

Продовжуючи теми музеїв. Чи просувається реалізація Музею монументальної пропаганди?

Проект переданий для реалізації Міністерству культури України. На жаль, поки він лишається проектом. Ми дуже сподіваємося, що це пов’язано з виборами Президента, і відразу після їх закінчення міністр візьметься за реалізацію цього важливого культурного проекту для України. Нагадую, що ключовим посилом даного музею є фраза «Ніколи більше» — щоб не забули і не повторилося!

До речі, чи відчуваєте підтримку держави? Чи потрібна вона вам?

Ми не просто її відчуваємо. Якби не підтримка Апарату Президента України, всіх позитивних змін, які сьогодні може спостерігати на ВДНГ вся країна, не сталося б. У нас чомусь не прийнято хвалити, а я публічно заявляю, що є три основні кити успіху змін і реформ в державній установі:

  • Наявність підтримки влади і повноважень на позитивні зміни. У мене це є — нас підтримує Державне управління справами Президента України.
  • Не красти. Важливо мати готовність і волю щоб, по-перше, самому працювати чесно, по-друге, замінити ключових менеджерів в команді на людей з трьома якостями: професіоналізм, порядність, небайдужість. Цього не завжди достатньо, і не завжди вдається знайти з першого разу, тому іноді доводиться на переправі змінювати членів команди.
  • Мати легітимну стратегію розвитку підприємства і кожен день працювати, аби реалізувати її. Якщо такої стратегії немає, її потрібно розробити.
Про майбутнє — далеке і найближче

Стратегія розвитку на 40 років — чи все йде за планом?

Так, крім одного важливого пункту: відновлення виставкової функції (згодом у нас повинні з’явитися нові виставкові павільйони) нам реалізувати поки не вдалося. Все інше — за планом.

Розкажіть про плани та ідеї на 2019 рік. Чи з’являться на території ВДНГ якісь нові заходи, окрім тих, що проходять вже традиційно?

Ми плануємо здивувати наших гостей цілою низкою нових проектів та трансформацій ВДНГ вже влітку. Це будуть і круті сезонні зони дозвілля, нові заходи. На відвідувачів очікує ціла низка нових крутих заходів від Кураж Базару. А новими резидентам-івентерами ВДНГ у цьому році стануть відомий всеукраїнський проект Made in Ukraine та Family Day. Самі ми раніше не бралися за розробку нових власних заходів, поки не були впевнені, що за якістю і масштабом вони поступаються нашим зимовим проектам «Зимова Країна на ВДНГ», «Новий Рік на ВДНГ», «Запальна Масляна». Тепер ми готові, і в цьому році Київ отримає кілька нових якісних фестивалів безпосередньо від команди ВДНГ — усе це у рамках проекту «Літо на ВДНГ».

Share
Написати коментар
loading...