Реклама

Євген Мушкін, ВДНГ: «Всі труднощі пов’язані лише зі складною історією Експоцентру»

Про фінансові та адміністративні результати роботи за 2017 рік, декомунізацію архітектури, інклюзивність і те, чи будуть приватизувати територію центру поговорили з Євгеном Мушкіним – новим директором київського ВДНГ
Čytaty latynkoju
Євген Мушкін, ВДНГ: «Всі труднощі пов’язані лише зі складною історією Експоцентру»
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Євген Мушкін, ВДНГ: «Всі труднощі пов’язані лише зі складною історією Експоцентру»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Про фінансові та адміністративні результати роботи за 2017 рік, декомунізацію архітектури, інклюзивність і те, чи будуть приватизувати територію центру поговорили з Євгеном Мушкіним – новим директором київського ВДНГ

Чому погодився очолити ВДНГ

– Я завжди прагнув зробити щасливими якомога більше людей. Раніше я саме цим і займався: працював у консалтингу та покращував життя робітників у компаніях. Згодом я очолив одну з компаній медіа-холдингу StarLight, яка саме організовувала розважальні заходи на ВДНГ, — як от «Зимова Країна» і вистави «Вартові Мрій» та «Дім Таємничих Пригод». Вже навесні 2017-го попередні керівники Експоцентру вирішили залишити свої посади. А мені, як людині, яка тісно співпрацювала з ними півтора роки, запропонували продовжити справу. Було б просто безглуздо відмовитися: ми ризикували втратити всі напрацювання.

Досягнення за 2017

Найбільше досягнення нашої команди за рік – це стратегія ВДНГ: Концепція розвитку комплексу на 40 років. Ми закінчили цю роботу і представили її громадськості. На мій погляд – це дійсно фундаментальний документ, який повинен бути у кожного підприємства. Причому не тільки у приватного, а й у державного, адже вони рідко мають плани більш ніж на рік-два.

Читайте також: ВДНГ презентував власну концепцію розвитку

Друге – нам вдалося економічно стабілізувати комплекс. Ми нарешті вийшли в «плюс», і очікуємо, що прибуток за 2017 рік перевищить минулий рік втричі або й навіть учетверо. Для нас це важливо, бо ВДНГ не фінансують з держбюджету за гроші платників податків. Ми існуємо за рахунок того, що вдається самостійно заробити.

Третя гордість – це парк розваг «Зимова Країна»Як провести новорічні свята на ВДНГ. Зараз я аналізую перше маркетингове дослідження, яке ми провели напередодні нового року, і тішуся результатам. Відвідувачі ставлять високі оцінки і персоналу, і якості, і новорічній атмосфері. ВДНГ організував «Зимову Країну» власними силами, а це беззаперечно круто — для держпідприємства зробити проект такого рівня. Якщо нам вдалося втілити новорічну казку для людей – мету досягнуто.

Труднощі, з якими довелося зіткнутися

– Всі труднощі були пов’язані виключно із складною історією ВДНГ, наприклад з податковим боргом, який наростав з 2009 року. З’явилася ця 24-мільйонна заборгованість протягом правління одного з попередніх президентів. Тоді Експоцентр недофінансували, він не заплатив по забюджетованих видатках і зрештою «вліз» в борги. Тепер це — одна з головних проблем, адже рахунки можуть арештувати в будь-який момент.

У період з 2009 до 2015 у підтримку інфраструктури ВДНГ майже не вкладалися гроші. Лише зараз ми поступово починаємо наводити тут лад. І нещодавно ми дізналися у наших гостей в Facebook шляхом голосування: «Куди варто вкласти вільні, самостійно зароблені кошти найближчим часом?». Ми очікували, що людям потрібні газони або лавки. А виявилося – освітлення алей. Щоби комфортно гуляти територією, людям важливо почувати себе у безпеці. Решта пропозицій, за які проголосували люди, ми реалізуємо за першої ж можливості.

Читайте також: На ВДНГ у Києві організують безготівковий простір

Інші труднощі нам вдається вирішувати, проте не без допомоги, звісно. Особливо нам приділяє увагу Державне управління справами та Адміністрація президента. Йдеться не про фінансову підтримку, а адміністративну. Окрім президентської, міська влада теж залюбки робить кроки нам назустріч. В день, коли Київ замело, наша техніка ніяк не могла впоратися з величезними сніговими кучугурами. Тоді ми звернулися до міських служб і вмить отримали допомогу.

А в судовій історії, яка тривала три роки і була також пов’язана з попередньою владою, нас підтримав український суд. Все було так: у ВДНГ намагалися загарбати площу перед центральним входом, щоб побудувати там торговий центр. Кілька років ми намагалися довести свою правоту. І восени 2017 року нарешті вийшло: ми виграли останню судову інстанцію із всіх трьох.

Євген Мушкін, ВДНГ: «Всі труднощі пов'язані лише зі складною історією Експоцентру»

Маркетингові оцінки ВДНГ

– Про популярність центру ми можемо судити за відвідуваністю. Отже, за приблизними оцінками, протягом 2015 року ВДНГ відвідало до 500 тис людей. У 2016 році ми розрахували точніше і, як виявилося, – відвідуваність досягла вже приблизно 1,1 млн людей, тобто збільшилася більш ніж вдвічі, порівнюючи з періодом до реформування Експоцентру.

2017 року слідкували за кількістю вивезених відходів, а на вході працювали спеціальні люди, що рахували відвідувачів. В результаті ми відзначаємо 1,7-1,8 млн відвідувачів за 2017 рік. Отже, ВДНГ стає одним з найбільш відвідуваних місць Києва та України. Частоту відвідувань ми досліджували протягом теплого сезону: люди приходять з квітня до жовтня від 3 до 8 разів. Взимку — від 2 до 5 разів. А якщо говорити про проведення заходів — їхня кількість тут також зросла на 50% у порівнянні з 2016 роком.

Євген Мушкін, ВДНГ: «Всі труднощі пов'язані лише зі складною історією Експоцентру»

Що залишила після себе команда Максима Бахматова і Макса Яковера

– По-перше, вони почали розробку Концепції розвитку, яку ми врешті-решт підхопили та завершили.

Читайте також: Ребрендинг київського ВДНГ взяв приз від Red Dot Design Award

По-друге, ВДНГ завжди асоціювався з ерою комунізму. Вони захотіли остаточно зруйнувати цей стереотип і розробили стильний брендинг разом з агенцією Banda. І це спрацювало, бо ребрендинг також вплинув на сприйняття центру. Ми запитали відвідувачів і зрозуміли: на їхню думку, ВДНГ починають сприймати як сучасний простір. Влітку цей брендинг відзначили на головному світовому конкурсі дизайну, та ми отримали нагороду Red Dot.

Ще одне з головних досягнень – це PR. Вони змогли на всю країну оголосити, що Експоцентр – це територія змін, і саме так його тепер сприймають українці.

Про декомунізацію

– Велика частина української історії була переписана і перекреслена комуністами. Зокрема, сенси нації, а також архітектурних споруд, площ та вулиць. Тому я вважаю, що правильним кроком було би повернути первісний зміст. Та коли говоримо про ВДНГ, то комплекс створювався саме як виставка досягнень народного господарства, і це – частина історії України. Окремі люди, які вважають, що всю радянську символіку треба потрощити, уподібнюються тим самим комуністам. З історією так не поводяться – під нею підводять риску, та зберігають, щоби перегорнути сторінку та залишити, як спогад для наступних поколінь. Будівлі на ВДНГ, які містять радянську символіку – це пам’ятки архітектури. Вони захищаються законом. Окрім радянщини, вони містять і античну архітектуру: тут є і вавилонський, і грецький, і римський, і єгипетський стилі. І цим павільйони теж приваблюють туристів.

Старі будівлі потрібно наповнити новим сенсом, а символи тієї доби – залишити як музейні реліквії, аби нагадувати про історію, яка не повинна повторитися. Постає інше питання: що робити, коли ми створюємо нове? Адже все нове не може бути пов’язане з комунізмом. У Концепції розвитку ВДНГ ми дали відповідь на це запитання: нова архітектура має пасувати до того, що вже побудовано на території.

Щодо підсилення декомунізації міська влада Києва має ідею створити Музей монументальної пропаганди. Цілком можливо, що найближчим часом він з’явиться. І бути йому саме на ВДНГ: в одному з небагатьох місць України, яке відображає історію тоталітарної пропаганди.

Про інклюзивність

Читайте також: ВДНГ зробить свій простір більш інклюзивним

– Поки що на території центру не всюди є пандуси, але якщо ви зараз пройдетеся територією «Зимової Країни» – більшість локацій вже обладнані. Надалі ми продовжимо робити територію центру зручнішою для людей з інвалідністю спільно з асоціацією Доступно.UA.

З метро Іподром на територію комплексу дістатися зручніше — ця станція ближче, вона оснащена ліфтом і до весни 2018 року там нещодавно було частково облаштовано пряму доріжку до Експоцентру без перешкод.

Євген Мушкін, ВДНГ: «Всі труднощі пов'язані лише зі складною історією Експоцентру»

Вектор на 2018 рік

В Експоцентрі не планується приватизації: центр залишиться державною територією, бо це підприємство, яке контролюється Адміністрацією Президента (Державним управлінням справами Президента, зокрема). Ми бачимо ВДНГ і через рік, і через 10 років, і навіть через 40 років власністю держави. Бо якщо вона стане приватною, на її величезній території можуть почати будувати житлові будинки та торгівельні центри, що суперечить нашій стратегії побудови культурно-інноваційного центру.

У майбутньому році головна наша мета — зробити перший в України кейс співробітництва державного та приватного підприємств. Це стане потужним сигналом для інвесторів і має значення національного маштабу.

Ми бачимо себе компанією, яка надає зручний сервіс для проведення заходів. Планується, що у 2018 році їхня кількість продовжить зростати. Хоча й у 2017 році роботи вистачало: декількома вихідними на ВДНГ одночасно проходило по 5 заходів, які один одному не заважали, а протягом 5 днів Atlas Weekend нас відвідало 350 тисяч осіб.

Також хочемо спроектувати і створити ландшафтний парк біля ресторану «Прага». І оскільки для відвідувачів ВДНГ це — насамперед, парк, ми плануємо додати кілька десятків лавок. Надалі ми розвиватимемо центр у культурно-інноваційному напрямі, і при цьому в першу чергу звертати увагу на те, що насправді важливо для людей.

Share
Написати коментар
loading...