Реклама

Ідея, ресторан, радіостанція, зміна сенсів — що таке Urban Space

Я зійшла з потягу в Івано-Франківську о 7 ранку через три історії — двох заводів та одного ресторану, про які добре відомо сьогодні за межами цього невеличкого українського міста. І якщо на колишньому та нині діючому підприємствах мене чекали пізніше, то гостинні двері цього закладу відчинені від самого сходу сонця. Довкола було відлуння літа у перші вересневі дні, а переді мною — великі панорамні вікна закладу, про який ви напевно чули неодноразово. Громадський ресторан Urban Space — місце, що допомагає місту. Йдемо всередину, аби дізнатися більше 
Čytaty latynkoju
Ідея, ресторан, радіостанція, зміна сенсів — що таке Urban Space
  1. Головна
  2. Історії
  3. Ідея, ресторан, радіостанція, зміна сенсів — що таке Urban Space
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Я зійшла з потягу в Івано-Франківську о 7 ранку через три історії — двох заводів та одного ресторану, про які добре відомо сьогодні за межами цього невеличкого українського міста. І якщо на колишньому та нині діючому підприємствах мене чекали пізніше, то гостинні двері цього закладу відчинені від самого сходу сонця. Довкола було відлуння літа у перші вересневі дні, а переді мною — великі панорамні вікна закладу, про який ви напевно чули неодноразово. Громадський ресторан Urban Space — місце, що допомагає місту. Йдемо всередину, аби дізнатися більше 

Зійти із потяга вдосвіта та піти до закладу харчування в центрі, який із шостої ранку пропонує сніданки та смачну франківську каву за цінами, що приємно дивують; розрахуватися за замовлення та знати, що частину цих коштів скерують на розвиток міста – таким був мій ранок. У цьому місті запропонували інноваційну модель співпраці громади та бізнесу на користь міста — та успішно реалізують цей підхід до креативної економіки ось уже декілька років. Та це зараз на вулиці Грушевського, 19 в самісінькому центрі Івано-Франківська виникають нові сенси, проекти і навіть радіопередачі та подкасти. А свого часу тут міг бути просто… магазин одягу. Та розкажемо цю історію від самого початку.

Еволюція ідеї після Революції Гідності

Натхненники та організатори справи пригадують: все розпочалося у 2014 році. Можливо – на хвилі піднесення після Революцї Гідності. Засновник організації «Тепле місто» та ресторатор Юрій ФилюкЮрій Филюк, «Тепле місто»: «Наша головна мета — навчити людей не чекати, що “хтось все зробить”» із друзями почали міркувати над створенням ресторану, який міг би генерувати певну суму коштів на розвиток міста, а не лише бути підприємницьким об’єктом.

«Почали генерувати бізнес-моделі того, як це має виглядати, оцінили плюси та мінуси, порахували скільки коштів на це потрібно. Дійшли думки, що було би непогано, аби ресторан відкривала не одна людина, а декілька компаній, скажімо. На такий заклад потрібно було приблизно $100 тис. Розробили бізнес-план – це було не настільки важко, оскільки працювали над цією темою ресторатори, люди, підковані у цій сфері», – пригадує координатор проекту Urban Space Марта Гладка. З нею говоримо за кавою, поки в залі працюють, їдять та жартують між собою перші гості цього дня.

Після розробки теорії створили модель функціонування громадського ресторану. Розподіл коштів мав відбуватися таким чином: 20% від прибутку закладу мали би скеровувати  управлінській ресторанній компанії «23 ресторани», іще 80% – на проекти розвитку міста. Обирати проекти мали співзасновники ресторану – саме вони отримали право розподіляти прибуток.

Співзасновники не можуть отримувати прибуток від закладу: вони один раз безповоротно вкладають $1 тис. Саме на ці гроші ($100 тис) і запускався Urban Space

Ідея, ресторан, радіостанція, зміна сенсів — що таке Urban Space

Місту потрібні 100 нових героїв

Пошуком 100 людей, які мали би стати засновниками ресторану, займалася організація «Тепле місто» на правах автора ідеї. Новостворений заклад, за словами натхненників справи, мав вирішувати задачі на декількох різних рівнях, розповідає Марта:  

— По-перше, йдеться про об’єднання громади та тих 100 людей, які готові інвестувати не лише свої кошти, а й час, аби потім щокварталу збиратися та розподіляти кошти від прибутку закладу. По-друге, ми мали на меті створення такого «місця притягання» у Івано-Франківську, де збиралися б активні люди із різними ідеями, де вони могли б презентувати свої напрацювання, знайомитися одне із одним. Синергія активних людей мала би народжувати якісь нові проекти – і нам це вдалося. По-третє – це створення прозорого цільового фонду, який розподілятиметься на соціальні міські проекти.

Ідея, ресторан, радіостанція, зміна сенсів — що таке Urban Space

Поки ми говоримо, відвідувачів більшає. Влітку до тих, хто звик снідати в залі Urban Space 100, приєднуються відвідувачі за столиками на вулиці

Насправді, розповідає Марта Гладка, на початку нова ідея зібрала не 100, а 20 людей. Аби привернути увагу до нового проекту, ініцатори організували прес-конференцію та презентували проект. Основна мета такого «виходу в люди»: пошук іще 80 людей, які готові були дати безповоротно кошти на новий заклад для міста. За словами Марти, Юрій Филюк бачив аналогічний підхід, здається, у Словаччині: коли передбачений не лише заклад харчування, а й майданчик для заходів тощо. «Але модель 100 співзасновників і розподілу прибутку у форматі «80 / 20» є унікальною моделлю. Це — івано-франківський проект», — говорить Гладка.

100 співзасновників були зібрані за 2 місяці після проведення прес-конференції та презентації проекту. Необхідні $100 тис були зібрані. Близько 75 людей зі співзасновників є уродженцями чи мешканцями Івано-Франківська, решта — мешканці великих міст (Львів, Київ, Одеса). Є також декілька людей з-за кордону.

Потім був пошук приміщення у центрі міста – знайшли та обжилися у приміщенні, де доти розташовувався магазин джинсового одягу. І вже 27 грудня 2014 року Urban Space було відкрито

Ідея, ресторан, радіостанція, зміна сенсів — що таке Urban Space

Як розподілити гроші для міста

100 співзасновників є членами громадської організації Urban Space 100. Ця громадська організація заснувала ресторан, який функціонує як товариство із обмеженою відповідальністю. Саме ресторан (як ТОВ) заробляє кошти, надає 80% чистого прибутку на розвиток міста. Саме цю суму співзасновники як члени ГО розподіляють на проекти розвитку Івано-Франківська. Щоквартально 100 засновників збираються в ресторані та в ході палких дискусій вирішують, які проекти варто підтримати.

За місяць до цього оголошується конкурс подачі заявок на ґрантову підтримку від Urban Space. Місяць часу кожен івано-франківчанин, який бажає стати частинкою змін у своєму місті, може подати свою заявку. Крім заповненої аплікаційної форми, ентузіасти також мають зробити відеозвернення, презентувавши свій проект. Тривалість – до 3 хв. Основна ідея: пояснити засновникам та переконати їх, чому саме цей проект вони мають підтримати.

За час існування ресторану станом на осінь 2018 року було підтримано 78 проектів на загальну суму близько 2 млн грн

Найменша сума на підтримку складала 5 тис грн – танцювальний проморолик міста з висоти пташинного польоту. Найбільша сума ґранту – 72 тис грн. За ці кошти має бути створений мотузковий парк в навчально-реабілітаційному центрі для дітей з аутизмом.

«Допомагаємо реалізовувати і так звані «тверді проекти», і «м’які». Особливу увагу щодо «твердих» привертаємо студентським та інфраструктурним. Чимало проектів мають дофінансування: вони черпають кошти і від інших ґрантів, програм, донорів. Серед «м’яких проектів» – конференція «Кіно за кадром». Тоді приїздили режисери та актори, відомі в Україні. Були і проекти щодо енергоефективності, на підтримку учнівських проектів у католицькій школі тощо», – каже Марта Гладка.

Ідея, ресторан, радіостанція, зміна сенсів — що таке Urban Space

Марта Гладка

Від кухні до радіорубки та крамниці

Поки ми говоримо, роззираюся довкола — адже цей ресторан є ще й подієвим майданчиком. Вхід на всі події, які тут відбуваються, безкоштовний. Кожен зможе провести подію в закладі, звернувшись попередньо до подієвого менеджера. Подія має пройти фільтр із 3 категорій: захід має бути аполітичним, нерелігійним та некомерційним. Вже відбулося понад 800 подій за час існування закладу. Серед них: покази фільмів, прес-конференції, презентації книг тощо.

Родзинка закладу – відкрита кухня: із 2 поверху можна подивитися, як працюють кухарі, виконуючи замовлення відвідувачів:

— Кухня працює із 6 ранку і до 23-ої. У Франківську немає таких закладів, які працюють із 6 ранку. Ми адаптовувалися, в тім числі, й під потяг, який прибуває із Києва саме о 6 ранку. Це зіграло на руку закладу – він став острівцем порятунку для туристів, які щойно з вокзалу — і можуть чогось з’їсти чи випити в ранню пору в затишному приміщенні.

Ідея, ресторан, радіостанція, зміна сенсів — що таке Urban Space

— У меню: салати та закуски, основні страви, бургери. Середній час очікування замовлення: від 10 до 20 хв. Цінова категорія по кухні: від 38 до 93 грн. Середній чек — від 82 грн до 85 грн

Назар Яковів, менеджер Urban Space

Ідея, ресторан, радіостанція, зміна сенсів — що таке Urban SpaceЄ в закладі й крамниця. Її мета: підтримка маленьких брендів міста, які туристи можуть придбати на згадку про Франківськ. «Локальні виробники мають змогу реалізувати тут свою продукцію. Також ми продаємо літературу: акцент зроблений на бізнес-літературу, оскільки в книгарнях цей аспект упускається досить часто – цю нішу ми заповнюємо. Якщо рахувати із загального прибутку ресторану, крамниця займає близько 20% фінансів загального доходу закладу», — ділиться Марта Гладка.

Одна із цікавинок закладу – Urban Space RadioЛовити онлайн-хвилю: 9 українських радіостанцій, яких немає в FM: прозора радіостудія, інтегрована до простору ресторану. Радіомовлення в інтернет-просторі тут запустили за рік після відкриття ресторану. Робота станції фінансується із ґрантових проектів, донорів чи спонсорів. Інституційну підтримку йому надає «Тепле місто». Є і нічні програми. Архів випуски можна знайти на сайті проекту та в Mixcloud. У цьому прозорому «акваріумі» говорять, дискутують, жартують, ставлять старі вініли чи модернове інді — а слухати все це можна в будь-якій точці не лише України, але й усієї планети. На розмову можуть завітати й урбаністи, й чиновники, і навіть відомі музиканти чи інші представники креативних індустрій України. Всі ті, хто наповнюють новими сенсами не лише Івано-Франківськ, але й інші міста.

Ідея, ресторан, радіостанція, зміна сенсів — що таке Urban Space

Більше змісту — більше міст

Суми доходу Urban Space із кожним роком зростають, зауважують наші співрозмовники. Збільшується й кількість заявок від містян.  «Ми подумали, що потрібно розробити франшизу, бо чимало людей хотіли втілювати цю ідею в своєму місті. До нас звернулася ГО «Інша освіта». Їм сподобався проект Urban Space і вони захотіли реалізувати його в Києві, знайшли ресторанну управлінську компанію в столиці та заключили із нами договір соціальної франшизи. Згідно із цим договором, ми передали їм проект, вони заплатили нам роялті (10% від загальної суми – $500 тис). У них проект буде у форматі Urban Space 500Ресторан Urban Space 500 відкриють в історичному центрі Києва та матиме відповідно 500 співзасновників», – розповідає про плани Марта Гладка. Відкриття закладу в столиці вже от-от: наявне приміщення, розроблена архітектурна концепція інтер’єру, триває робота над ресторанною концепцією (на момент запису цього інтерв’ю у вересні 2018 року ще не була відома остаточна дата запуску — прим.ред.).

Схема функціонування та розподілу прибутку буде аналогічною до івано-франківської: 80 /20. Але 3% йтиме до Франківська в рамках соціальної франшизи: 1% прибутку скеровуватимуть на розвиток франшизи, 2% – на розвиток радіо

«Ми готові до співпраці із іншими містами: будь-яке місто може звернутися за франшизою. Загалом маємо вже понад 300 запитів, над якими працюємо. Але у цьому випадку важлива наявність потужної організації із громадського сектору в окремо взятому місті», – резюмує Марта. Станом на 2018 рік найрішучіше налаштовані відкрити аналогічні заклади у Краматорську та Полтаві.

Ідея, ресторан, радіостанція, зміна сенсів — що таке Urban Space

Із осені до зими — із Франківська до Києва

Вже коли цей репортаж було дописано, ми дізналися про відкриття Urban Space 500 на початку грудня 2018-го. Подія, на яку чекав весь Київ, вже на відстані витягнутої руки, кажуть автори нового ресторану. Його мають відкрити 18 грудня 2018-го. Гостей вже запрошують долучитися до події у Facebook, а під час заходу обіцяють авторські екскурсії від співзасновників, розмови про громадянське суспільство та розмову про майбутнє Києва. Забронювати столик у Києві вже можна за номером +38 (063) 161 84 00. А я згадую теплий Івано-Франківськ кінця літа — початку осені, в якому побачила тих, хто вже 4 роки йде за власною ідеєю — робити місто кращим, креативнішим та сучаснішим.

Share
Написати коментар
loading...