Реклама

Як заощадити на комунальних платежах та податися на субсидії

15 жовтня 2018-го стало початком опалювального сезону в низці українських міст. Поки що погода відносно тепла, тож комунальники не поспішають вмикати тепло у всіх регіонах. Однак вже незабаром платіжки за комірне суттєво зростуть. Як скоротити витрати і чи можливо податися на отримання субсидії без вистоювання в чергах? На часі розібратися
Čytaty latynkoju
Як заощадити на комунальних платежах та податися на субсидії
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як заощадити на комунальних платежах та податися на субсидії
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
15 жовтня 2018-го стало початком опалювального сезону в низці українських міст. Поки що погода відносно тепла, тож комунальники не поспішають вмикати тепло у всіх регіонах. Однак вже незабаром платіжки за комірне суттєво зростуть. Як скоротити витрати і чи можливо податися на отримання субсидії без вистоювання в чергах? На часі розібратися

    Чому зросте підсумкова сума платежів на час опалювального сезону?

    Цьогоріч початок опалювального сезону в низці українських міст співпав зі зростанням тарифів. Довгий час вартість кубометра холодної води залишалася незмінною: тепер вона суттєво зросла. Також уряд довго відкладав зростання ціни на газ для населення. Однак незабаром і цей показник зросте, тож заощадити на газі не вдасться. Якщо ж говорити про електроенергію у ваших квартирах, то за 3 роки тариф збільшився практично у 2,5 рази. Додайте сюди сезонне збільшення витрат на централізоване опалення (або витрат газу — в разі, якщо у вас в квартирі автономне опалення та бойлер для води) — і отримаєте пояснення, чому із жовтня 2018 року на період опалювального сезону ваші витрати суттєво зростуть.

    Як мені дізнатися, скільки електроенергії споживає обладнання у моїй квартирі?

    Електрика — чи не головний ресурс, який містяни витрачають доволі щедро. А вся причина — у тому, що свого часу ми не звертали увагу на такий показник, як енергоефективність приладів. Напевно ви помічали на цінниках у супермаркетах побутової техніки великі латинські літери: A, B,C, D та решта. Це — класи енергоефективності. Загалом їх налічується 7, Найощадливішими є прилади класу A++. Найменшу ощадливість мають прилади класу G (майже в 1,3 рази проти середньоринкового показника для електричного обладнання). Тоже перша порада: перевести якомога більшу кількість обладнання на класи A, A+ та A++.

    Втім навіть марковані енергоощадливими пристрої можуть стати ключовими «ненажерами» у вашій квартирі. Якщо ви — власник (чи власниця) посудомийки — вітаємо: щодня ви витрачаєте щонайменше 1,2 кВт за годину. Маєте сушильну машину? Додавайте ще до 3 кВт. Користуєтеся кондиціонером? Ось і ще 3,5-3,8 кВт на вашому лічильнику. Холодильник з морозильною камерою? Від 2,5 кВт. Бойлер на електриці? Ще від 3 кВт. І навіть потужна праска чи пральна машина може брати від 2-3 кВт (не кажучи вже про мікрохвильову піч чи електричні пристрої для випічки вдома).

    У який спосіб можна заощадити енергоспоживання без того, аби викинути пралку, праску та холодильник?

    Здається, що єдиний спосіб заощадити — це менше користуватися потужними пристроями. Та насправді додаткові кіловатти у вашій квартирі набігають цілком непомітно — і причиною для цього можуть стати звичайні лампи розжарювання. Просто придбайте LED-лампи. Так, вони коштують дорожче за ті, в яких використовується звичайна технологія розжарювання вольфрамової «нитки» — але вони перегоряють набагато рідше і загалом споживають на 75-80% менше електрики. Однієї лампочки вам вистачить на 2-3 роки — за цей час звичайних лампочок ви би змінили щонайменше 25-30 шт.

    Крім того, надмірна експлуатація побутових приладів із перевантаженням чи (як у випадку з пральною та сушильною машинами) з недовантаженням призводить до зайвих витрат води, електрики та газу. Це стосується усіх видів обладнання у вашій квартирі, які споживають бодай один із природних ресурсів.

    Що таке пасивне споживання електроенергії та як воно впливає на суму в моїх щомісячних платіжках за квартиру?

    Ви напевно не задумувалися над цим, але електричну енергію уся побутова техніка та електроніка споживає навіть тоді, коли ви спите чи знаходитесь не вдома. Будь-які пристрої, зарядні станції чи телевізори й монітори, мікрохвильовки та ноутбуки, які просто «стоять» під напругою в режимі очікування, продовжують споживати електрику « в порожнечу». Крім того, існує ризик, що в разі різкого перепаду напруги чи вимкнення-увімкнення стуруму за вашої відсутності чи сну ці прилади буде пошкоджено.

    Тож не забувайте вимикати монітори, комп’ютери, ноутбуки, смартфони, бойлери та навіть зарядні пристрої для смарт-годинників чи сучасних бездротових навушників із мережі, коли лягаєте спати чи полишаєте квартиру. Це заощадить вам десятки кіловатт електроенергії — і вам не доведеться відмовлятися від жодних звичних вам приладів.

    Які основні способи стати ощадливішим у міському помешканні?

    На додачу до наведених вище порад стати ощадливішим не так вже й складно. Це — питання виключно звички та деяких додаткових оптимізацій у вашому помешканні:

    • Звичка вимикати світло, коли виходиш з кімнати навіть на хвилину. Альтернатива — встановити датчики руху, які автоматично вмикають / вимикають світло у приміщеннях. Такі заходи можна застосовувати не лише до квартири, але й для вашого офісу.
    • Використання природних джерел освітлення (вікон, додаткових дверних пройм без дверей, які блокують надходження природного світла, фарбування стін та підвіконників у світлі тони).
    • Регулярне прибирання із протиранням плафонів (щоби світло від лампочок не тьмяніло і вам потрібно було менше джерел освітлення в одному й тому ж приміщенні).
    • Встановлення лічильників на газ та воду (облік тоді ведеться за іншим тарифом, а не за загальнобудинковими лічильниками чи нормами споживання).
    • Встановлення двотарифного лічильника на електроенергію також допоможе заощадити (вночі тариф для таких лічильників удвічі нижчий за звичайний) та виконання прання в нічний час.
    • Регулярна перевірка щільності закривання кранів (аби пасивний витік води не створював «непомітних» витрат).
    • Прання лише із повним барабаном пральної машини й аналогічне використання посудомийної машини та плити лише за умов заповненості щонайменше на 60-70% від загальної потужності.
    • Використання автономного опалення та терморегуляторів (для блокування зайвих витрат у випадках, коли ще / вже тепло надворі).

    Як заощаджувати за допомогою бюрократичних механізмів? Простіше кажучи: як податися на субсидію, якщо я ненавиджу черги та паперові документи?

    Ніхто не любить черги та бюрократичні процедури і 100500 папірців. Проте питання із поданням на субсидії можна вирішити простіше. Для цього Мінсоцполітики запустило окремий сайт. Є три способи ним скористатися:

    • Реєстрація або вхід за адресою електронної пошти (для тих, у кого немає Bank IDВ Нацбанку оновлюють систему BankID чи ЕЦПДопомога при народженні дитини за пару кліків — інструкція для майбутніх батьків)

      • Заповнити та роздрукувати документи для призначення субсидії.
      • Скерувати документи в електронному вигляді на попередній розгляд.
      • В разі схвального рішення подати належним чином оформлені документи у паперовій формі до місцевого управління / департаменту соціальної політики.
    • Реєстрація або вхід з ідентифікацією електронним цифровим підписом (ЕЦП)

      • Заповнити документи для призначення субсидії та роздрукувати при необхідності.
      • Направити документи в електронному вигляді на попередній розгляд.
      • Швидко та безпечно подати документи в електронній формі, що визнається державою на рівні з паперовими документами.
    • Реєстрація або вхід з ідентифікацією BankID (підійде клієнтам «ПриватБанку» та «Ощадбанку»)

      • Заповнити документи для призначення субсидії та роздрукувати при необхідності.
      • Направити документи в електронному вигляді на попередній розгляд.
      • Швидко та безпечно подати документи в електронній формі, що визнається державою на рівні з паперовими документами

    Важливо: якщо за 2017 рік ви здійснили покупку одноразовим платежем на 50 тис грн та більше, швидше за все, вам відмовлять у наданні субсидії. Так що зважайте на це.

    Раніше ми розповідали, як працює в Україні електронна демократія та якими державними сервісами можна скористатисяЕлектронна демократія в Україні: від революції до еволюції, аби полегшити собі взаємодію не лише з комунальниками, але й з представниками інших державних установ.

    Share
    Написати коментар
    loading...