Реклама

Допомога при народженні дитини за пару кліків — інструкція для майбутніх батьків

Після народження дитини останнє, про що є час і бажання думати, — це бюрократія, черги і втома від безкінечного збору документів, підписів та печаток. Розповідаємо, як інтернет-сервіс, створений в рамках програми EGAP, допоможе все оформити онлайн
Čytaty latynkoju
Допомога при народженні дитини за пару кліків — інструкція для майбутніх батьків
  1. Головна
  2. Історії
  3. Допомога при народженні дитини за пару кліків — інструкція для майбутніх батьків
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Після народження дитини останнє, про що є час і бажання думати, — це бюрократія, черги і втома від безкінечного збору документів, підписів та печаток. Розповідаємо, як інтернет-сервіс, створений в рамках програми EGAP, допоможе все оформити онлайн

Одна із перших процедур, з якою стикається мама чи тато, – це оформлення допомоги при народженні дитини. І тут є 2 варіанти:

  • перетворити цей процес у довгостраждальне і незручне турне,
  • зробити це все онлайн: швидко та безболісно за емоціями, психологічним фоном та витратами часу.

Онлайн-послуга оформлення допомоги при народженні дитини була створена близько року тому в рамках швейцарсько-української програми EGAP («Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади»), що фінансується Швейцарською Конфедерацією та виконується Фондом Східна Європа. Онлайн-послугу було запроваджено в партнерстві з Державним агентством з питань електронного урядування України, Міністерством соціальної політики України та Міністерством юстиції України. За цей час нею встигло скористатися понад 10 тис громадян України.

Найбільше отримувачів онлайн-послуги проживає в Києві, Харківській, Львівській, Київській та Дніпропетровській областях. Цікаво, що 82% користувачів послуги – матусі.

Як змінилася послуга оформлення допомоги при народженні дітей

Нещодавно  онлайн-послуга отримала оновлений дизайн, що є продовженням дизайн-підходу, використаного для порталу Уряду (до речі, на ньому можна знайти перелік усіх електронних послуг, що впроваджені в Україні).

Це — лаконічний, мінімалістичний дизайн, де переважає білий та синій кольори.

Допомога при народженні дитини за пару кліків — інструкція для майбутніх батьків

Архітектура сайту позбавлена усього, що може відволікати чи заплутати користувача — жодних зайвих кнопок, інформаційних банерів, надмірного різноманіття шрифтів чи сторінок.

Крім візуальних змін, допрацьована й функціональність. Так, в рамках оновлення онлайн-послуги відтепер для подачі документів можна послуговуватися паспортами у формі ID-картки. Також відтепер послуга доступна у онлайні для батьків і мам, що виховують дітей самостійно.

Допомога при народженні дитини за пару кліків — інструкція для майбутніх батьків

Чимало із нововведень ініціювали самі користувачі та перші отримувачі послуг, разом з якими розробники та партнери допрацьовують послугу як візуально, так і функціонально.

Як скористатися послугою

Як і раніше, є 2 шляхи отримання онлайн-послуги, які різняться залежно від способу ідентифікації користувачів у системі.

Варіант 1: Мама чи тато для отримання послуги використовують електронний цифровий підпис

У такому випадку від подачі заявки на призначення допомоги і аж до нарахування виплати на картку чи поштою вся процедура проходить онлайн:

Без жодного візиту у державні структури і без жодних паперових документів.

Чимало батьків побоюється, що електронні документи не мають юридичної сили, тому ми нагадуємо, що це — міф. Електронні документи визнаються державою на рівні з паперовими документами, тому сміливо використовуйте онлайн-послугу.

Якщо у вас нема електронного цифрового підпису, ви завжди його можете отримати онлайн за кілька хвилин. У деяких випадках це безкоштовно. Наприклад, якщо ви клієнт «Приватбанку». Всі електронні цифрові підписи видають акредитовані центри сертифікації ключів. В рамках цього варіанту ідентифікації (впізнання системою, що ви — це ви) онлайн-послуга призначення допомоги при народженні дитини працює із електронними цифровими підписами 19 акредитаційних центрів.

Що таке електронний цифровий підпис (ЕЦП) і як він працює для цієї послуги

Електронний цифровий підпис – це аналог вашого підпису. Він засвідчує:

  • те, що отриманий документ надійшов від особи, яка його підписала;
  • гарантує цілісність та захист від спотворення і внесення виправлень у підписаний документ;
  • не дає можливості особі, яка підписала документ, відмовитись від зобов’язань, які вона взяла на себе, підписуючи цей документ.

При отриманні електронного цифрового підпису створюється файл підпису, який ви зберігаєте на комп’ютері (зазвичай з ім’ям Key-6.dat) і встановлюєте для нього пароль. Створений пароль не можна передавати нікому, оскільки передача паролю скомпроментує створений підпис і дасть змогу здійснювати юридичні дії іншій людині від вашого імені.

При використанні ЕЦП у відповідне поле у заявці на призначення допомоги ви прикріплюєте цей файл + вводите встановлений вами пароль захисту цифрового підпису.

Допомога при народженні дитини за пару кліків — інструкція для майбутніх батьків

Після цього система розуміє, хто хоче отримати послугу і далі працює з вашими даними, необхідними для призначення допомоги

Які це дані? Щоб спростити процес отримання послуги для громадян, налагоджено зв’язок з реєстром актів цивільного стану Міністерства юстиції України. Завдяки цьому зв’язку не потрібно подавати скановану копію свідоцтва про народження, достатньо вказати його атрибути, які у автоматичному режимі перевіряються у реєстрі Мінюсту.

У  разі подання заяви в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису про призначення допомоги при народженні дитини така допомога призначається не пізніше, ніж наступного робочого дня після отримання та розгляду заяви органом соціального захисту населення.

Варіант 2: У вас немає ЕЦП, але є електронна пошта

Якщо в силу певних причин ви не хочете послуговуватись електронним цифровим підписом, ви можете використати для ідентифікації вашу електронну пошту. Але в такому разі після перевірки поданої заяви необхідно буде подати паперові варіанти документів у відповідний орган соціального захисту.

Допомога при народженні дитини за пару кліків — інструкція для майбутніх батьків

Аналіз даних за 2017 рік все-таки показує, що більшість користувачів обирають найоптимальніший спосіб:

  • 68,6% отримувачів послуги скористатися ЕЦП,
  • лише 31,4% — електронною поштою.

Якщо ж ви хоче використати електронну пошту, просто вводите свій e-mail. На пошту за декілька секунд вам відправляється код, який ви вводите у спеціальне поле для підтвердження пошти.

Допомога при народженні дитини за пару кліків — інструкція для майбутніх батьків

Ось тепер усе готово. Просто переходите до заповнення заявки.

Як виглядає процедура призначення допомоги при народженні дитини

Ваш перший крок — ідентифікація на сайті онлайн-послуги за допомогою ЕЦП чи електронної пошти. Далі ви надсилаєте заяву на призначення допомоги. Заява складається із 7 коротких блоків:

  1. Відомості про дитину.
  2. Відомомсті про маму.
  3. Відомості про тата.
  4. Адреса реєстрації.
  5. Адреса проживання.
  6. Пункт вибору органу праці та соціального захисту населення.
  7. Відомості про здійснення виплати (банк чи пошта).

Орган соціального захисту обирається автоматично, виходячи з способу подачі та адреси заявника. Для тих хто подає заяву з електронним підписом, цей орган буде відповідати місцю реєстрації. У випадку авторизації за допомогою електронної пошти, цей орган буде відповідати місцю фактичного проживання.

Якщо ви відправили заявку за допомогою ЕЦП, в межах 1 робочого дня отримуєте на пошту лист від технічної підтримки про результат призначення послуги. Тут може бути 2 варіанти:

  • за вашою заявою прийнято рішення про призначення допомоги (у разі подання з електронним підписом) або ваша зявка пройшла перевірку і можна прийти підписати документи особисто (у разі авторизації за адресою електроної пошти),
  • заявка заповнена некоректно, і необхідне редагування з вашого боку: в такому разі ви отримаєте вказівки, де саме є помилки. Ви вносите виправлення у вашу заявку та відправляєте повторно для розгляду. Це — абсолютно нормальна процедура, яка не є відмовою надавати вам послугу. Просто заявку треба заповнити відповідно до встановлених стандартів подачі.

Також представник відділу соціального захисту може додатково зателефонувати вам для уточнення банківських реквізитів, куди буде здійснене нарахування допомоги. Як правило, з моменту призначення допомоги нарахування допомоги проходить від 3 до 5 днів.

Допомога при народженні дитини за пару кліків — інструкція для майбутніх батьків

Що варто пам'ятати

Важливо не забувати, що:

  1. це — державна онлайн-послуга, що доступна цілодобово,
  2. нею можна скористатися незалежно від географічного розташування,
  3. ця послуга надається безкоштовно.

Сервіс варто порекомендувати майбутнім батькам — вони вам ще й як подякують. Крім того, цей сервіс точно оцінять батьки, які уже мають досвід офлайн-оформлення такої допомоги.

Матеріал створено за участі Олексія Зелів’янського, координатора компоненту «Е-послуги» програми EGAP.

Share
Написати коментар
loading...