Реклама

Влада цифр: 10 показників державного бюджету України на 2019 рік

Очільник українського уряду Володимир Гройсман презентував проект бюджету на 2019 рік під час засідання Уряду 14 вересня — на часі поглянути, які макрофінансові показники закладено в якості орієнтирів
Čytaty latynkoju
Влада цифр: 10 показників державного бюджету України на 2019 рік
  1. Головна
  2. Історії
  3. Влада цифр: 10 показників державного бюджету України на 2019 рік
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Очільник українського уряду Володимир Гройсман презентував проект бюджету на 2019 рік під час засідання Уряду 14 вересня — на часі поглянути, які макрофінансові показники закладено в якості орієнтирів

«Бюджет розбудови країни»

Саме так Прем’єр-Міністр України назвав представлений проект бюджету. За його словами, бюджет на 2019 рік складено таким чином, щоби забезпечити курс на економічне зростання України. Найвищим показником має стати зростання в 5-7% ВВП. Рівень інфляції уряд закладає менше 10%. Йдеться про стабілізацію доходів та сповільнення темпів зростання цін.

Які ключові показники закладено до бюджету-2019

Окрім загально декларативних заяв, було продемонстровано й конкретні показники, на які уряд орієнтуватиметься у 2019 році — і які пропонує затвердити парламенту на поточній сесії. Зокрема, зростання ВВП заплановане на рівні 3% за умови інфляції 7,4%.

Як бачимо, інфляція все ще перевищує зростання економіки. Це відбуватиметься на тлі зростання боргу — цей показник вже склав 1,3 трлн грн. За словами Володимира Гройсмана, в планах на 2019 рік уряд має скорочення боргу по відношенню до ВВП. Частково у цьому допоможуть і транші з Європи — угоду про це було укладеноБезкоштовний кредит на реформи: Україна отримає 2 транші по 500 млн євро минулого тижня. Ці кошти надаються фактично під нульову ставку.

Зведений бюджет на 2019 рік — 1,292 трлн грн. Це — на 130 млрд більше, ніж закладено було 2017-го

Енергетичний сектор, енергоощадність та традиційна промисловість наступного року залишаться у центрі уваги при плануванні бюджету. В 2019 році планується виділити 2,3 млрд грн на модернізацію українских шахт. Як інформує «Економічна Правда», для Фонду енергоефективності виділять 1,6 млрд грн. Додатково 0,4 млрд грн буде виділено державою на «теплі кредити»У травні українці взяли рекордну кількість «теплих кредитів».

На українські дороги підуть 56 млрд гривень (+8,3 млрд в порівнянні з минулим роком)

Інфраструктура також буде в полі уваги. Серед названої вище суми 17,7 млрд грн будуть скеровані на ремонт доріг місцевого значення, ще 2,5 млрд грн виділять на підвищення рівня безпеки на дорогах.

Серед традиційних галузей економіки, які також підтримають — агропромисловість. На неї планують виділити 6,9 млрд грн.

Ключовий термін у бюджеті — «децентралізація»

За словами Володимира Гройсмана, вона залишається серед ключових завдань. Саме з цією метою уряд планує збільшити суму місцевих бюджетів на 41,4 млрд грн.

Видатки на освіту складуть 242,1 млрд грн (на 27,8 млрд більше, ніж при поданні проекту бюджету-2018 у 2017 році), з яких на модернізаціюНадія Варгола, «Alumni Fund Ukraine»: Як випускники можуть просто і прозоро підтримати навчальні заклади початкової школи піде 1 млрд грн.

На систему охорони здоров’я буде виділено 92,3 млрд грн ( +9,5 млрд гривень у порівнянні з 2018 роком).

Мінімальна зарплата з 1 січня 2019 року — 4175 грн щомісяця

Не залишиться поза увагою й соціальна сфера. Згідно з проектом бюджету, соціальні видатки видатки збільшаться до 301,8 млрд грн (+14,8 млрд у порівнянні з минулим роком). На фінансування культури передбачено 5,4 млрд грн, з них 1 млрд — на виробництво нових українських кінострічокЯк «Жовтий Автобус» привозить на Схід кіно та вакцину від зомбування.

Share
Написати коментар
loading...