Реклама

Надія Варгола, «Alumni Fund Ukraine»: Як випускники можуть просто і прозоро підтримати навчальні заклади

Фонд Випускників України — це організація, котра створює умови для того, щоб кожен міг зробити особистий внесок в розвиток української освіти. Про традицію підтримки випускниками своїх навчальних закладів ми поспілкувалися у інтерв'ю з співзасновницею Alumni Fund Ukraine Надією Варголою
Čytaty latynkoju
Надія Варгола, «Alumni Fund Ukraine»: Як випускники можуть просто і прозоро підтримати навчальні заклади
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Надія Варгола, «Alumni Fund Ukraine»: Як випускники можуть просто і прозоро підтримати навчальні заклади
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Фонд Випускників України — це організація, котра створює умови для того, щоб кожен міг зробити особистий внесок в розвиток української освіти. Про традицію підтримки випускниками своїх навчальних закладів ми поспілкувалися у інтерв'ю з співзасновницею Alumni Fund Ukraine Надією Варголою

19 грудня 2015 року було підписано статут Alumni Fund Ukraine, тоді й стартувала робота організації у Швейцарії. Пізніше було засновано дочірню організацію в Україні.

Про процес створення організації та її основні цілі

— Нас часто запитують, чому у Швейцарії? Є декілька причин. Головна — те, що троє з чотирьох співзасновників проживають тут. Це люди, які навчались в Україні і в певний момент свого життя виїхали за кордон. Нас об’єднує те, що ми бачимо багато можливостей підтримати українську освіту. Один із посилів, які прагнемо донести: звісно, найкраще жити і працювати в Україні. Так ви найбільше долучаєтеся до розбудови успішної України. Але навіть проживаючи за кордоном, ви можете допомогти освіті чи фінансово, чи ресурсно.

Наша основна мета — створити платформу, за допомогою якої охочі можуть просто, прозоро і надійно запропонувати свою підтримку українській освіті.

Є три цілі, які ми перед собою ставимо, щоби провадити в життя місію. Перша — це розвивати традицію «alumni giving». Це стандартний термін англійською, який означає підтримку випускниками своїх навчальних закладів. Така традиція особливо сильно розвинута в Америці. Я двічі навчалася в США. Тому могла безпосередньо бачити там процес підтримки навчальних закладів випускниками. Мене тоді дуже вразило, як багато випускників допомагають своїм університетам. В американських університетах є цілі корпуси, побудовані на кошти доброчинців. Наша організація намагається уможливити реалізацію цієї моделі в Україні, щоб випускники, які хочуть підтримати свої навчальні заклади, повернули частинку своєї вдячності, могли це просто і прозоро зробити.

По-друге, ми бачимо, що дуже часто на місцях в Україні в навчальних закладах є активні ідейні люди. Однак їм не вистачає коштів чи ідей, чи просто приналежності до якоїсь команди або організації, щоби почати впроваджувати зміни. Ми хочемо надати підтримку таким активним освітянам.

І третє — маючи вже організаційну базу, людський капітал, ми хочемо впроваджувати всеукраїнські проекти. При виборі потенційних проектів, ми керуємося такими 3 критеріями: 1) масштабованість, тобто можливість просто поширювати проект на всю Україну. Друге — це фінансова ефективність (зазвичай це означає, що це має бути онлайн-проект). І третє, це впровадження в Україні найкращих світових знань та практик.

Про реалізовані проекти

— Ми вже запустили два проекти. Перший — це онлайн-курс «Наука повсякденного мислення» (The Science of Everyday Thinking), який завершився минулого року. Це курс від австралійського університету (The University of Queensland), який ми переклали, озвучили та адаптували до україномовної аудиторії. Про нього багато писали в українських медіа і він став дуже затребуваним серед української аудиторії. Загалом на цей курс зареєструвалося більше 35 тис слухачів. Курс далі залишається у вільному доступі і його можна пройти в будь-який час.

Другий проект — онлайн-курс «Дизайн мислення для інновацій». Ми отримали на нього дозвіл від правовласника курсу Вірджинського університету (США), переклали та озвучили його українською мовою, і розмістили на платформі Prometheus. Наскільки нам відомо, це був перший прецедент в Україні, коли на курс, який охороняється авторськими правами, від відомого університету надали безкоштовний дозвіл на переклад і поширення в Україні.

Чому саме ці курси? Тому що, як вже згадувалося, наша ціль — впроваджувати в Україні найкращі світові знання. «Наука повсякденного мислення» був одним із найкращих у світі в області критичного мислення. Другий напрямок, який на нашу думку дуже важливий — це інновації. І дизайн мислення — це найвідоміша світова методика для створення інновацій, яку започаткував Стенфордський університет. Фактично ця методика використовується в усіх найуспішніших міжнародних компаніях. В Україні її пропонують бізнес-школи, наприклад, Львівська бізнес-школа чи KMBS. Тобто це те, що вже було в Україні, у певних нішевих сегментах і переважно для людей, у яких є кошти.

Наша ідея була — демократизувати це, ми хотіли надати можливість будь-кому в Україні ознайомитися з методикою дизайн-мислення. Це може бути домогосподарка, безробітний або мененджер.

Ми бачили, що часто у освітян є бажання створювати якісь цікаві інноваційні зміни, але вони не знають з чого почати. Тому додатково до самого курсу на Prometheus, спільно з краудфандинговою платформою для освітніх проектів, GoFunded, ми також запустили конкурс «Я — інноватор» для команд з українських освітніх закладів. На цей конкурс зареєструвалися 260 команд, в кінці ми отримали 60 робіт і вибрати 5 переможців, проекти яких отримали фінансову підтримку від партнера проекту, компанії Grammarly.

Про традицію alumni giving, як вона впроваджується в Україні

— Коли ми тільки будували організацію, наша команда дуже ґрунтовно до цього підійшла. Ми півроку тільки вивчали, аналізували закордонний досвід, яким чином нам побудувати веб-сайт і якою повинна бути модель залучення випускників. І так дійшли до теперішньої структури «Фонду Випускників України». Нас часто запитують, що саме означає наша назва. І ми пояснюємо — усі випускники України можуть долучитися до цієї організації. Яким чином? Якщо ви хочете, наприклад, допомогти вашому навчальному закладу, то ви можете створити в ньому осередок Фонду. Вам потрібно створити команду, з’ясувати потреби вашого навчального закладу, пройти інтерв’ю з нами. Коли осередок затверджений, ви отримуєте його сторіночку на нашому вебсайті і можете використовувати наші ресурси, юридичну підтримку, PR-підтримку, можливість для збору коштів. Оскільки ми зареєстровані за кордоном у нас є PayPal, рахунки за кордоном, статус безприбутнової організації в США та Україні. Також ми маємо партнерську організацію в США, Nova Ukraine, через яку донори в Америці можуть віднімати свої пожертви для Фонду з податково доходу. Тобто є добре функціонуюча організаційна структура. До прикладу, в нашій мережі є навчальні заклади, які більше фокусуються на стипендіях. Є ж такі, в яких проблеми з технічною базою, і вони більше зацікавлені у технічному оновленні. Тобто все дуже специфічно. І ми даємо можливості людям залучати своїх випускників для вирішення їхній специфічних проблем у рамках нашої структури.

Про вдалі приклади підтримки навчальних закладів

— Серед чудових успішних прикладів залучення випускників до підтримки свого навчального закладу можна назвати Фізико-технічний ліцей в Івано-Франківську. Випускники надали вже більше 250 тис.грн на різноманітні потреби ліцею: стипендії найкращим ліцеїстам чи тим, що потребують фінансової підтримки, винагороди найкращим викладачам, літню школу англійської мови, збірку поезій ліцеїстів, участь в олімпіадах тощо. Також варто відзначити активну роботу Русанівського фізико-математичного ліцею в Києві (залучили більше 100 тис грн від випускників) та Стрийську гімназію ім. Шептицького у Львові. В обидвох осередків дуже активні ціннісно-орієнтовані команди. Вони проводять події серед випускників і зразу їм розповідають, що тепер є можливість підтримати їхню alma mater легко і прозоро на сторіночці осередку на нашому вебсайті. І це працює. Випускники долучаються. Це один із прикладів осередків, де ми відчуваємо, що справді люди роблять те, про що вони давно мріяли, але не могли, бо не було цієї підтримки та прозорої платформи.

директор «Фонду Випускників України» в Україні, Володимир Варгола (праворуч)

Як заклад може долучитися до Фонду

— Ми запустили веб-сайт в серпні 2016 року. До кінця того року ми тестували тільки 2 осередка. Це мій рідний Фізико-технічний ліцей в Івано-Франківську, і Києво-Могилянську академію, щоб подивитись як все працює, яким чином звертатись до людей. Ми відкрили нашу мережу для нових навчальних закладів тільки на початку 2017 року і загалом отримали приблизно 30 заявок. В принципі це досить багато.

Ми дуже ґрунтовно підходимо до кожної заявки, тому що знаємо, що ймовірність успішного розвитку осередків залежить від людей, які це роблять. І якщо є люди з бажанням до змін, але нульовим досвідом, то на жаль, ймовірність успіху дуже маленька. У нас фізично немає можливості розвивати, щоденно направляти людей, тому шукаємо тих, у кого уже є досвід проектної роботи, сильна команда однодумців в навчальному закладі, і справжнє бажання змін.

Зараз в нашій мережі 7 осередків. На кінцевих стадіях підготовки ще 3 навчальні заклади. Коли ви зайдете, наприклад, на сторінку Стрийської гімназії, то ви побачите інформацію про заклад, яка їхня мета тощо. І в кожного осередку трішки інша мета. Те, про що ми говорили раніше. Це – централізована модель, але кожен осередок може підлаштувати її під потреби свого власного навчального закладу.

Про реформу освіти в Україні

Надія Варгола

— З моєї точки зору реформа вже почалась. І, здається, дуже фундаментальна. Ті матеріали про Нову Українську Школу, з якими я ознайомлювалася – це дуже сучасні добре продумані документи та плани. І найбільше питання – це тільки її якісне впровадження. Міносвіти робить все, що може, своїми методами, через бюрократичні апарати, через існуючі зв’язки, через законодвачу базу. Але саме освітні неприбуткові організації, яких зараз в Україні досить багато, сильно допомагають впроваджувати реформу. Я можу безпосередньо це спостерігати, будучи в Наглядовій Раді освітньої організації ПроСвіт, яка націлена на творення змін в українській освіті через розвиток викладачів.

По-друге зараз йдеться про те, що навчальні заклади мають більше старатися шукати недержавне фінансування. Це те, що в чому ми допомагаємо. Ось, будь ласка, у вас є величезний ресурс —  випускники. Деякі з них уже мільйонери, деякі мають чудові ідеї, дехто працює закордоном, дехто в Україні. І можливо багато з них би хотіли підтримати свою alma mater, використовуючи надійну і прозору платформу Фонду Випускників України.

Про співпрацю з Міносвіти

— У нас був дуже хороший контакт на рівні Міністра Освіти, пані Гриневич, минулого року, коли запускали курс «Наука повсякденного мислення». Взагалі критичне мислення — це один із напрямків розвитку в новій українській школі. Відповідно, це був чудовий курс, який можна було б запустити в українських школах. Серед тисяч зареєстрованих слухачів було також багато викладачів. Деякі з них писали, що проводять його у школах просто факультативно. Це уже чудовий перший крок. Але  факультативно — одне, а частина навчальної програми — зовсім інше. І ми хотіли його запустити на масштабному рівні. На жаль, це досить складний процес, оскільки потрібно отримати грифи, пройти інші процедури. І хоч ми не запустили курс в школах, але тим не менш я вважаю, що Міністерство освіти дуже відкрите та націлене на зміни. Через Міністерство освіти було поширено інформацію і про курс «Дизайн мислення», і про конкурс для освітян, і про курс «Наука повсякденного мислення». Наразі ми не ведемо з  Міністерством Освіти ніяких спільних проектів, але не виключаємо такої можливості у майбутньому.

Про плани на 2018 рік

—  У нас є декілька цілей. Перша і найважливіша — це організаційна. Фонд існує вже два роки, але організація далі повністю функціонує на волонтерських засадах і всі члени команди працюють безкоштовно. Це можливо і навіть доречно на початкових стадіях організації, але зараз коли організація стає більшою, потрібно уможливити її довгостроковий розвиток та залучити людину для ведення роботи з осередками і з розвитком мережі. В кінці минулого року ми провели окрему фандрейзингову кампанію в США спільно з організацією Nova Ukraine й у Швейцарії спільно з співробітниками компанії Google з метою збору коштів для операційної діяльності організації в 2018 році. Ми хочемо мати людину, яка буде повністтю занята. Друге — це робота по осередках. Ми хочемо далі бути відкритими і приймати нових учасників. Розраховуємо розширитися до 10–15 осередків, залежно від того, як ми зможемо побудувати організаційну сталість. І третє — це проекти, які хочемо продовжувати. Зараз ми плануємо принаймні один. Це — підприємництво для дітей, над яким зараз працює моя партнерка із Фонду, Світлана Лукасевич. Це міжнародний освітній проект, який проходили її діти в школі у Швейцарії. Тому Світлана мала безпосередню можливість спостерігати, як все працює.

Також ми би хотіли по можливості запустити наступний онлайн-курс. Ще не вибрали який, тому що критичне мислення, дизайн мислення — це те, що було в нас абсолютно у високому пріорітеті, а з інших тем є багато різних варіантів. Але ми надіємося, що знову зможемо отримати копірайт на високоякісний матеріал від одного з провідних світових університетів.

Share
Написати коментар
loading...