Реклама

Big data та blockchain в державних установах України — бути чи не бути

Редакція Na chasi зібрала думки експертів з України та Великої Британії, що знаються на електронному урядуванні, аби розібратися: чи прийде довгоочікуваний e-government і чи відчують це українці?
Čytaty latynkoju
Big data та blockchain в державних установах України — бути чи не бути
  1. Головна
  2. Техно
  3. Big data та blockchain в державних установах України — бути чи не бути
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Редакція Na chasi зібрала думки експертів з України та Великої Британії, що знаються на електронному урядуванні, аби розібратися: чи прийде довгоочікуваний e-government і чи відчують це українці?

Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування України

– Ми в Держагентстві е-урядуванняУкраїнцям запропонують продаж нерухомості на основі blockchain не втомлюємося повторювати, що розвиток електронного урядування – це ключ до реформ в Україні та невід’ємна їхня складова. В іншому разі неможливо забезпечити необхідний рівень ефективності, прозорості та доступності взаємодії держави і населення.

Переведення максимальної кількості адмінпослуг в онлайн-формат – це найбільш ефективний метод боротьби з корупцією. Він позбавляє українців, наприклад, від дріб’язкової «коридорної корупції», коли вам пропонують скористатися послугами посередників, аби не стояти в черзі і швиденько все оформити. Або змушують подавати документи та бланки, які можна придбати виключно у вестибюлі цього органу влади.

Читайте також: Приклад для України — чим вабить електронна Естонія

Є також позитивні приклади результативної боротьби і в більших масштабах зловживань. Коли ми запускали нашу онлайн-послугу з оформлення допомоги при народженні дитини, виявили непоодинокі випадки здійснення виплат за підробними свідоцтвами про народження, які подавалися в паперовому вигляді і не звірялися з реєстром Мін’юсту. Це спричинило збитки державі на мільйони гривень. З впровадженням цієї послуги онлайн, копію свідоцтва про народження більше подавати не потрібно, адже ці дані автоматично підтягуються з бази Мін’юсту за номером свідоцтва, відтак подібні зловживання більше неможливі.

Хто займається електронним урядуванням в Україні та які технології планують використовувати?

Олександр Риженко

— Впровадженням і розвитком займається Державне агентство з питань електронного урядування України, створене влітку 2014 року. З того часу в електронний формат були переведені понад 30 найбільш масових та затребуваних у суспільстві послуг. До кінця 2018 року таких послуг і сервісів буде вже запроваджено близько 100.

Також розпочато роботу над впровадженням «Трембіти» – системи електронної взаємодії між державними реєстрам. Одним з яскравих прикладів ефективної роботи цієї системи є нещодавно реалізована можливість державної реєстрації договорів оренди землі в електронному форматі, оскільки ця послуга передбачає безперебійну онлайн-взаємодію між Реєстром речових прав на нерухоме майно та Державним земельним кадастром.

Найближчим часом до системи «Трембіта» будуть підключені до 20 пріоритетних реєстрів, що дозволить перевести в онлайн до 98% адміністративних сервісів та послуг, які щодня надаються українцям та бізнесу. Починаючи з грудня 2017 року, усі адміністративні послуги та сервіси, які вже доступні українцям дистанційно, зібрані на головній сторінці одного ресурсу – офіційному сайті Кабінету Міністрів України.

Читайте також: Конфіскат з блокчейном: в Україні — перший у світі електронний Blockchain-аукціон

В заключні дні 2017 року в тестовому режимі на базі поки одного мобільного оператору почала діяти технологія мобільної ідентифікації MobileIDDigital by Default — принципи цифрової економіки. Дана технологія передбачає видачу абоненту спеціальної SIM-карти, яка містить на своєму чипі криптомодуль. Саме в ньому міститься особистий ключ користувача – Електронний цифровий підпис, який неможливо скопіювати або витягнути з чипа. То ж такий підпис зручний для користувача, бо має повну юридичну силу і відкриває необмежені можливості дистанційної взаємодії як з корпоративним сектором так і з державою, але при цьому максимально захищений від зловмисників.

Результативність розвитку е-урядування в Україні за показниками міжнародних рейтингів

— Прогрес України в розвитку електронного урядування відзначено і на світовому рівні. За минулі 2 роки нам вдалося зробити відчутний стрибок у міжнародних рейтингах. Одразу на 45 позицій піднялася Україна в рейтингу електронної участі United Nations e-government Survey 2016 і тепер посідає 32 місце. А індексом розвитку електронного уряду (E-Government Development Index, EGDI), який визначається один раз на два роки, Україна посіла 62 місце, покращивши свій попередній результат на 25 позицій.

Читайте також: Як брати Гурські популяризують відкриті дані в Україні

Однією з важливих складових розвитку електронного урядування також є відкриті державні дані. Згідно рейтингу Global Open Data Index, який складає міжнародна неурядова організація Open Knowledge International, Україна посіла 31 місце (+ 23 позиції у порівнянні з попереднім роком). В рейтингу Open Data Barometer – міжнародної неурядової організації World Wide Web Foundation – Україна посіла 44 місце та покращила свій результат на 18 позицій. В цих рейтингах Україна обігнала сусідів та деякі країни Євросоюзу, зокрема такі як Італія, Греція, Португалія, Хорватія, Болгарія, Польща та інші.

Найбільш схвальні оцінки ми отримали за відкритість державного бюджету, витрат та закупівель, єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань та національного законодавства.

Плани Єврокомісії щодо спільних проектів на основі електронного урядування з Україною

– Зараз в Україні працює оціночна місія Єврокомісії, завданням якої є визначення ключових потреб та формування проекту з підтримки електронного урядування в Україні. Комісія працює з вересня 2017 року, то ж до початку весни ми очікуємо обговорення первинної концепції цього проекту.

Олександр Кубраков, Виконавчий директор Асоціації «ІТ України»

– За нашими спостереженнями, рівень взаємодії українських чиновників із західними партнерами у сфері розвитку електронного уряду на досить високому рівні. Однозначно, якість цього взаємодії набагато вище, ніж у попередні роки.

Наприклад, зараз коштами ЄС реалізовується великий проект щодо взаємодії електронних реєстрів. В його основі – технічні рішення, які використовуються урядом Естонії. Так що, можливо, один з кращих європейських експериментів у сегменті електронного уряду скоро прийде і в Україну.

Дивлячись на досвід наших компаній, що в складі Асоціації «ІТ України», хочу сказати, що українські програмісти здатні розробляти для державних структур не менш просунуті та сучасні рішення, ніж їх європейські колеги. Це не тільки наша точка зору, але й висновок міжнародних консалтингових компаній, які детально вивчають потенціал українських розробників. Чому цей потенціал не використовується – це зовсім інше питання.

Річард Піллінг, керівник напрямку Digital Transformation у компанії Luxoft в Європі та Ближньому Сході та член ради techUK

Від редакції: Річард надає консультації з питань інформаційних технологій, стратегії та напрямку розвитку Британьському уряду та Європейській комісії.

Британія як приклад впровадження e-governance

– Британська влада подолала довгий шлях: вона була сфокусована на запуску електронного урядування протягом останніх 10 років. І не дарма, адже тепер реформи відбуваються значно швидше та дешевше.

Читайте також: Україна і Британія скасували подвійне оподаткування

Говорячи про технології великих даних та хмарні сховища на урядовому рівні, перше питання, яке постає – це безпечність. Кожній державі, яка планує запровадити e-governance, потрібно попіклуватися про безпечне зберігання своїх даних. Саме тому у Великобританії створили власне хмарне сховище: воно повністю приватне і користуватися ним може виключно одна держава.

Дані про людей мають 2 рівні: найбільш секретні та ті, які не потребують посиленого захисту, тобто загальна інформація про людину. Так державні інституції працюють значно швидше, адже не потрібно шукати необхідний папірець серед гори документів або чекати кілька днів на довідку з державної установи. Відтак система працює у “два кліки”, а працівники можуть бути значно мобільнішими. Тепер державні сервіси адаптуються до всіх інновацій, які з шаленою швидкістю ростуть.

Довіра між громадянами і державою – це ключовий фактор, який потрібен Україні, аби почати запровадження електронного урядування.

Світові тренди: сфери діяльності, що використовуватимуть big data та cloud-платформи у 2018-ому

Найактивніше використовуватимуть технології великих даних та cloud-платформ ті індустрії, що активно змінюються зараз – це медицина і охорона здоров’я. Решта індустрій помітно відстають за введенням інновацій. Ці сфери, що знаходяться на піку модернізації, раніше мали дуже багато застарілих систем, які вони оновлюють завдяки цим новим технологіям.

Річард Піллінґ

Наприклад, у медицині особливої популярності набуває технологія комп’ютерного бачення, на основі якої ми розробили цілий проект для великого американського виробника пігулок. Цей проект допомагає ефективніше тестувати ліки.

Інший проект, над яким ми працюємо у Luxoft – система пошуку пацієнтів для тестування певних ліків. Весь цей процес відбувається за допомогою системи блокчейн, бо саме ця технологія дозволяє пацієнтам ділитися інформацією про свій стан здоров’я з доктором. Її особливість у тому, що так можна контролювати свої приватні дані: деякі дані варто повідомляти лікарю, а решту можна залишити в таємниці. Процес пошуку пацієнтів для тестування ліків відбувається швидше, а це безпосередньо сприяє швидшому розвитку медицинської науки.

Share
Написати коментар
loading...