Реклама

«Лишити не заборонити» — як центробанки світу оцінили криптовалюти у 2017-му

На слово року у 2017-му точно претендує поняття «криптовалюти». Якщо ентузіасти та творці стартапів у сфері криптотехнологій кажуть про революцію та прорив, то очільники світових центробанків набагато обережніші у своїх прогнозах. Як сприймають Bitcoin та решту альткоїнів у стінах фінансових регуляторів?
Čytaty latynkoju
«Лишити не заборонити» — як центробанки світу оцінили криптовалюти у 2017-му
  1. Головна
  2. Крипто
  3. «Лишити не заборонити» — як центробанки світу оцінили криптовалюти у 2017-му
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
На слово року у 2017-му точно претендує поняття «криптовалюти». Якщо ентузіасти та творці стартапів у сфері криптотехнологій кажуть про революцію та прорив, то очільники світових центробанків набагато обережніші у своїх прогнозах. Як сприймають Bitcoin та решту альткоїнів у стінах фінансових регуляторів?

Ситуація із криптовалютами неоднозначна у різних країнах.

США наполягає на ризиках та обережності

Розслідування Федеральної Резервної системи щодо криптовалюти відбувається від самого заснування цих нових фінансових інструментів. Ще відтоді високопосадовці фінансової системи США не надто палко сприймають ідею запуску власного національного альткоїна. Джерем Пауелл, член правління та номінант на посаду голови, заявив у 2017 році, що технічні проблеми залишаються, а «управління ризиками буде критичним питанням». Пауелл зазначив, що для криптовалюти центрального банку є «значущі» виклики, що стосуються конфіденційності.

Рендал Кварлес, заступник голови наглядової ради ФРС, сказав 1 грудня 2017-го, що поки центральний банк не має ніякої політики щодо регулювання Bitcoin. Однак він зауважує, що обсяг криптовалют на ринку матиме значення для формування монетарної політики. В першій половині грудня 2017-го тут також запустилиЧому біржові ф’ючерси на Bitcoin важливі для світової економіки біржову торгівлю ф’ючерсами на Bitcoin.

Європа бачить ризики нової «лихоманки тюльпанів»

Європейський центральний банк неодноразово попереджав про небезпеку інвестування в цифрові валюти. Віце-президент Вітор Констанцій у вересні 2017-го заявив, що Bitcoin не є валютою, а «тюльпаном», натякнувши таким чином на «бульбашку» щодо вартості цибулинок тюльпанів у середньовічних Нідерландах. Його колега Бенуа Кьюре попереджає про нестабільність курсу Bitcoin та додає, що ухилення від сплати податків та злочинна діяльність із використанням криптовалют створюють серйозні ризики. Президент Майора Драгі в листопаді заявив, що вплив цифрових валют на економіку єврозони був обмежений, і вони не становили жодної загрози для грошової емісійної монополії центральних банків.

Китай хоче використовувати виключно технологію

Китай дав зрозуміти: центральний банк має повний контроль над криптовалютами. Тут є дослідницька група, створена в 2014 році для розробки цифрових «монет». Проте Народний банк Китаю забороняє біржові торги Bitcoin та альткоїнами. Одночасно тамтешня влада каже, що цифрова валюта може допомогти покращити ефективність платежів та забезпечити більш точний контроль за валютними переказами. В Китаї також чи не найбільша кількість майнерів«Весела ферма» — як працюють китайські майнери на планеті завдяки дешевій електроенергії.

Японія придивляється

Очільник Банку Японії Харухіко Курода в жовтневому виступі заявив, що центробанк цієї країни не має майбутнього плану випуску цифрових валют, хоча важливо поглиблювати знання про них.

Німеччина попереджає про спекулятивну природу

У країні, де багато громадян як і раніше воліють платити готівкою, Бундесбанк особливо уважно ставиться до виникнення Bitcoin та інших віртуальних валют. Член правління Карл-Людвіґ Тіль у вересні 2017 року заявив, що Bitcoin є «радше спекулятивною іграшкою, ніж формою оплати». Зміна готівкових депозитів на цифрові у blockchain може порушити бізнес-моделі банків та вплинути на монетарну політику, переконаний Тіль. У той же час Бундесбанк активно вивчає застосування цієї технології в платіжних системах.

Великобританія наголошує на революційності

Голова Банку Англії Марк Карні назвав криптовалюти частиною потенційної «революції» у фінансах. У 2016 році центральний банк запустив акселератор для стартапів, що працюють у сфері фінансових технологій. Карні каже, що технологія blockchain дозволяє центральним банкам посилити свій захист проти кібератак та переглянути способи здійснення платежів між установами та споживачами. Тим не менш, він попереджає, що англійський центробанк поки ще далеко від створення цифрової версії стерлінгів.

Франція ставиться із великою пересторогою

Очільник французького центробанку Франсуа Віллерой де Галхоу в червні 2017-го заявив, що французькі чиновники «радять виявляти велику обережність щодо Bitcoin, адже його не гарантовано жодною фінансовою чи державною установою». А приклади подібних емісій приватної валюти в історії вже були і погано закінчилися.

Індія не дозволяє

Центральний банк Індії виступає проти криптовалют, оскільки вони можуть бути каналом для відмивання грошей та фінансування тероризму. Тим не менш, Резервний банк Індії вивчає, чи можна використовувати цифрові валюти за підтримки глобальних центральних банків як законний платіжний засіб. В даний час використання криптовалют є порушенням правил обігу іноземної валюти в цій країні.

Бразилія виступає на боці інновацій

Banco Central do Brasil вважає, що «немає жодного безпосереднього ризику для бразильської фінансової системи» у використанні криптовалют. Проте цей центробанк залишається уважним до розвитку використання цифрових валют, говориться в повідомленні фінрегулятора за листопад 2017 року.

Канада розглядає як актив

Старша заступниця голови Банку Канади Керолін Уілкінс, провідна дослідниця криптовалют, заявила у листопадовому інтерв’ю, що криптовалюти — це не справжні форми грошей. Їх, мовляв, слід сприймати як цифровий актив. Вона розглядає технологію розподіленої передачі даних як перспективну для підвищення ефективності фінансової системи.

Південна Корея хоче, аби криптовалюти не використовували у злочинних цілях

Основна увага центробанку Південної Кореї полягає у захисті споживачів та запобіганні використанню криптовалют як інструменту для злочинності. Чимало корейців прийняли Bitcoin дуже позитивно. Тому прем’єр-міністр нещодавно попередив, що криптовалюти можуть завдати економічної шкоди молодому поколінню.

Австралія називає їх спекулятивним інструментом

Голова центрального банку Австралії розкритикував криптовалюти у своїй промові в Сіднеї 13 грудн 2017-гоя, стверджуючи, що цей актив більше схильні використовувати злочинці, аніж споживачі. «Поточне захоплення цими валютами бильше має характер спекулятивної манії, аніж це пов’язано з їхнім використанням як ефективної та зручної форми електронного платежу», — заявив голова Резервного банку Філіп Лоу. Банк не планує випускати власну цифрову валюту, оскільки цього не збираються робити й більшість закордонних фінрегуляторів станом на поточний момент.

Туреччина наголошує на важливості

Такі валюти можуть сприяти фінансовій стабільності, якщо це буде добре пропрацьовано із законодавчої та технічної точки зору, в листопаді в Стамбулі заявив голова Турецького центрального банку Мурат Цетінкая. Цетінкая зазначив, що цифрові валюти створюють нові ризики для центральних банків, включаючи їхній контроль над грошовою масою та стабільністю цін та сталістю грошово-кредитної політики. Тим не менш, центральний банкір Туреччини заявив, що цифрові валюти можуть бути важливим елементом для безготівкової економіки. А використані технології можуть допомогти прискорити та зробити платіжні системи ефективнішими.

Нідерланди експериментують повним ходом

Голландці стали одними з найсміливіших у питанні експериментів із криптовалютами: 2 роки тому центральний банк країни створив власну криптовалювати під назвою DNBcoin — лише для внутрішнього обігу, — щоби краще зрозуміти, як це працює. Представляючи результати експерименту, Рон Берндсен, який був відповідальним за проект, сказав, що blockchain може бути корисним при вирішенні складних фінансових операцій.

Скандинавські країни вивчають можливості

Як і голландці, деякі представники країн Скандинавії були серед «передовиків» у вивченні цифрових валют. Шведський центробанк, що є найстарішим у світі фінрегулятором, аналізує параметри криптовалюти і навіть випустив електронну крону на основі blockchain. За словами представників банку, впровадження е-крони не становить «жодних серйозних перешкод» для монетарної політики.

Центробанк Норвегії розглядає такі можливості, як індивідуальні рахунки в центральному банку або пластикові картки або додаток для використання для платежів на основі цифрових валют. Заступник голови центробанку Данії Пер Коллесен застеріг колег із центральних банків від пропонування цифрових валют безпосередньо споживачам. Одним з аргументів є те, що такий прямий доступ до ліквідності центрального банку може сприяти кризовим явищам у роботі комерційних банків.

Нова Зеландія наголошує на нестабільності

Виконуючий обов’язки голови Резервного банку Нової Зеландії Грант Спенсер попереджав про те, що Bitcoin має ознаки «бульбашки» на фінансового ринку та спекулятивного інструменту. Він вважає, що технологічний бік криптовалюти є серйозною складовою фінансових систем у майбутньому — проте це не має нічого спільного із поточним ажіотажем довкола BitcoinBitcoin та всі-всі-всі — ринок криптовалют у III кварталі 2017-го. Таку думку Спенсер висловив у розмові із журналістами телеканалу TVNZ 10 грудня 2017 року.

Марокко каже про те, що криптовалюти порушують закон

Представляючи одну з найсуворіших реакцій, керівництво цієї країни вважає, що всі операції, пов’язані з віртуальними валютами, є порушенням валютних правил і караються законом. Криптовалюти формують тіньову платіжну систему, яка не підтримується жодною установою і пов’язана з серйозними ризиками для своїх користувачів, говориться в повідомленні центробанку цієї країни, оприлюдненому в листопаді 2017 року.

Міжнародний Банк закликає не ігнорувати

Головний центробанк планети вважає, що політики та фінрегулятори не можуть ігнорувати зростання криптовалют. Тому швидше за все, доведеться враховувати, чи має сенс для них видавати власні цифрові валюти. Про це свідчить хоча би той факт, що Bitcoin із платіжного засобу для групи ентузіастів став універсальною назвою для криптотехнологій в цілому. Сере дваріантів, які радять розглянути фінрегуляторам, —  цифрова валюта, доступна для громадськості, причому тільки центральний банк може її емітувати. А ще її слід обов’язково прив’язувати до готівкових резервів та показників платіжного балансу. Проте в таких кроках щодо цифрової емісії є і свої ризики. Зокрема, комерційні кредитори можуть зіткнутися з дефіцитом депозитів. Конфіденційність даних та операцій може бути також проблемою, попереджають у світовому фінрегуляторі.

Share
Написати коментар
loading...