Реклама

Bitcoin та всі-всі-всі — ринок криптовалют у III кварталі 2017-го

Coindesk оприлюднив докладний звіт про ситуацію на ринку криптовалют та технологій, з ними пов'язаних. На часі дізнатися, що означає для усіх нас blockchain, Bitcoin та інші криптовалюти
Čytaty latynkoju
Depositphotos
Bitcoin та всі-всі-всі — ринок криптовалют у III кварталі 2017-го
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Bitcoin та всі-всі-всі — ринок криптовалют у III кварталі 2017-го
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Coindesk оприлюднив докладний звіт про ситуацію на ринку криптовалют та технологій, з ними пов'язаних. На часі дізнатися, що означає для усіх нас blockchain, Bitcoin та інші криптовалюти

Загальна ситуація

Ринок криптовалют у III кварталі 2017 року зростав досить стрімко попри численні спроби агресивного регулювання дозволів на використання криптовалют одразу в декількох великих країнах світу. В результаті оцінка сукупного ринку перевищила $170 млрд. Bitcoin при цьому пережив софтфорк та хардфорк, наслідком стала поява Bitcoin Cash. На тлі зростання оцінки ринку відбувся «бум» ICO. Розміщення токенів дало змогу залучити $1,24 млрд. Одночасно відбулося залучення венчурних інвестицій у такі проекти, як Coinbase — останній став першим «єдинорогом» індустрії криптотехнологій, отримавши $100 млн інвестицій із сукупною оцінкою в $1,6 млрд.

Публічні блокчейни росли за кількістю транзакцій — абсолютний рекорд за вказаний вище період поставив «ефір» за кількістю транзакцій. Можливостями смарт-контрактів та блокчейнів зацікавилися ключові юридичні фірми та фінансові компанії. При цьому моніторинг вартості ключових курсів криптовалют зріс: щонайменше 50% учасників ринку перевіряли курс валют щодоби, а до 33% — щогодини.

На тлі усього цього Чиказька біржа отримала дозвіл фінансових регуляторних органів США на торгівлю ф’ючерсами Bitcoin, а курс найпопулярнішою криптовалюти світу спочатку вперше перетнув позначку у $5, а згодом — $8 та $11 тис. Ключові криптоактиви (біткоїни, ефіри, ріпли та DASH) зросли на понад 3000%. Ключові блокчейни зросли також і за кількістю транзакцій, єдиним хто «відстає», став біткоїн. Bitcoin, «криптовалюти» та «блокчейн» здобули найбільшу кількість запитів у Google за весь час існування криптовалют.

В бій ідуть самі юристи та бізнесмени

10 ключових контор правників у світі приєдналися до Enterprise Ethereum Alliance. Трейдингові застосунки на blockchain почали створювати у R3. Група телекомунікаційних компаній включно із Sprint та SoftBank запустили окрему ініціативу із вивчення можливостей блокчейнів для телекомунікацій. Можливостями криптотехнологій зацікавилися навіть у Microsoft та Hyperledger.

Зміна капіталу

Чи не вперше розмір інвестицій в ICO перевищив обсяги надходження венчурних інвестицій — $2,38 млрд проти $1,95 млрд. Токени при цьому пережили сплеск диверсифікації — понад 100 криптофондів на основі токенів запустилися протягом одного кварталу. Проте зростання капіталовкладень через токени було частково пригальмоване завдяки законодавчому рішенню влади Китаю заборонити ICO в країні. Регуляторні органи в США — зокрема SEC — випустили докладний посібник із проведення ICO в законному руслі. Чиказька біржа зареєструвала LedgerX як організацію із торгівлі деривативами. Відбувається поступове визнання токенів та криптовалют як похідних фінансових інструментів, валідних для біржової торгівлі.

Сукупно ринок перетнув позначку $100 млрд, при цьому зросла розподіленість публічних блокчейнів, домінування Bitcoin та загальні очікування ринку. Структура цифрових активів — на графіку нижче (ви можете помітити, що золото, традиційні активи США та глобальні активи та нерухомість за грошовим еквівалентом поступаються криптовалютам):

У III кварталі 2017 року найвищі темпи зростання продемонстрували низка альткоїнів:

При цьому  ринкова вартість криптовалют у минулому кварталі мала такі показники:

Цифри найбільш сприятливі для альткоїнів

Найбільше зростала низка альтернативних криптовалют — це стало результатом загального зацікавлення криптовалютами та бажанням увійти в цей ринок тих, хто пропустив можливість, коли можна було придбати Bitcoin за ціною менше $5 тис. Відтак новоспечені трейдери перенесли свою увагу на альткоїни, і ті почали зростати більш стрімко, аніж Bitcoin:

Трохи збив темп зростання для Bitcoin форк, який стався влітку — проте потім темпи зростання повернулися на до-форковий рівень. Стосовно форку BTC ви можете почитати докладніший опис ситуації у нашому окремому матеріаліЩо таке Bitcoin Cash і що варто знати про форк біткоїнів:

Ключові події щодо Bitcoin

16 липня 2017 року відбулася широка публічна дискусія стосовно необхідності форку Bitcoin. На тлі цього його ціна знизилася. Наприкінці липня — на початку серпня 2017 року відбуваються процедури форку та адаптації переходу на SegWit. 23 серпня «видобуто» перші блоки розміром понад 1 МБ — курс найпопулярнішої криптовалюти продовжив зростання. 7 вересня 2017 року стається витік даних у Equifax — курс просідає. 12 вересня 2017-го JP Morgan забороняє своїм трейдерам оперувати із біткоїнами. Падіння курсу на цьому тлі пришвидшує ще й рішення влади КНР заборонити низку операцій з токенами та самими криптовалютами. І завершується період негативного тренду для біткоїнів зупиненням торгів найстарішою обмінною біржею BTCC. Динаміку курсу на тлі подій ви можете побачити на графіку:

Криптовалюти як відповідь на гіперінфляцію

Антикризову роль починає відігравати Bitcoin у Венесуелі та Зімбабве. Там за допомогою криптовалюти намагаються подолати повне знецінення національних валют та зростання ризиків економічного краху — відтак і частина учасників фінансового ринку, і громадяни, і почасти представники влади у цих країнах.

На ринку глобальних обмінних операцій на початку року домінувала пара біткоїн-долар, проте ближче до кінця III кварталу 2017 року починають домінувати азійські валюти:

Непрості часи для майнерів

Технічні фахівці неодноразово звертали увагу спільноти на те, що швидкість роботи мережі Bitcoin сповільнюється. Минулий квартал це лише довів на практиці, коли почався «медіа-хайп» та спекулятивне зростання курсу. Відтак майнінґ криптовалютиЧи варто вам ставати майнером? став на 50% складнішим, а гешрейт в середньому уповільнився вшестеро. Якщо тенденція збережеться, то видобуток нових коїнів втратить колишню привабливість. Раніше ми вже публікували точку зоруЩо відбувається з Bitcoin та Bitcoin Cash про те, що курс найпопулярнішої криптовалюти штучно «накручується» в тому числі виробниками майнінґового обладнання, які хочуть зберігати попит на нього.

На тлі зростання часу на видобуток та транзакцію біткоїнів зросли й транзакційні витрати. Тепер понад $3 витрачається на транзакцію кожного Bitcoin. Відтак спільнота вкотре піднімає питання про доцільність збереження класичного блокчейну, який вже є повільнішим за швидкість операцій за банківськими картками у системах MasterCard та VISA. Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Австралії розробляютьАвстралійці розробили власний blockchain — швидший за Bitcoin власний blockchain, що є набагато швидшим за той, який використовується для обслуговування Bitcoin:

Здорожчання та уповільнення транзакцій призвело до падіння обсягу транзакцій біткоїнів на 17%:

В ефірі — «ефір»

На тлі злетів та падінь біткоїну чимало змін відбулося із другою за рівнем популярності криптовалютою світу — Ethereum. Ця валюта також пережила форк, зміцнила позиції в обмінній парі із доларом США, потроїла гешрейт, досягнула абсолютного максимуму транзакцій серед усіх криптовалют та пережила втрату частини «ефірів» через злам гаманців, задіяних у масштабних ICO. Ринкова частка при цьому зросла, поставивши одразу декілька рекордів за всю історію існування цієї криптовалюти:

Ключові події на ринку стосовно «ефіру» були такими:

  • 17 липня 2017 року — злам гаманців, пов’язаних із ICO CoinDash, внаслідок чого зник еквівалент майже $7 млн, це призвело до обвалу курсу. Повторний злам та просідання курсу — 19 липня.
  • 25 липня SEC випускає правила проведення первинних розміщень токенів (ICOICO прирівняли до IPO рішенням Комісії США з цінних паперів).
  • Протягом літа низка стартапів запускає можливість операцій із «ефірами» та інтеграцію ETH-гаманців.
  • 15 серпня — рекорд транзакцій для будь-якого із публічних блокчейнів.
  • 4 вересня — Китай вводить жорстке регулювання криптовалют та забороняє ICO, курс «ефірів» падає знову.
  • 19 вересня — зростання курсу на тлі форку Byzantium.

Оскільки учасників операцій з ETH та ETC найбільше цікавить використання смарт-контрактів, а не торгівля та спекулятивні очікування, то протягом фіналу III кварталу 2017 року обсяг торгівлі «ефірами» скоротився:

Найпопулярнішими валютними парами при купівлі та продажу «ефірів» стали азійські валюти, біткоїни та долари США:

Із зростанням транзакцій в мережі ETH відбулося й зростання транзакційних витрат — щоправда, на відміну від біткоїна, тут транзакційні витрати на кінець III кварталу 2017-го складали 16 американських центів:

Розмір гешрейту та блоків для «ефірів» теж зросли:

Час великих гравців

Корпоративні блокчейни, смарт-контракти та можливості для їхнього застосування у юридичній, банківській та менеджерській сфері призвели до того, що у III кварталі поточного року низка великих компаній утворила низку об’єднань для запровадження криптотехнологій у сферах, які не є напряму дотичними до криптовалют та операцій із купівлі та продажу фінансових інструментів чи фіатів. Одним із найбільших об’єднань став Enterprise Ethereum Alliance:

Окрім юристів та фінансистів, інтерес до блокчейнів та їхніх можливостей проявляють телеком-компанії та освітні платформи. Вони у свою чергу створили власні об’єднання:

50 відтінків інвестицій

Головним відкриттям осені 2017-го року можна сміливо вважати токени та процедуру ICO. Зростання цього напрямку інвестування та операцій із токенами відбувалося просто безпрецедентними темпами — $2 млрд в еквіваленті вклали лише у різноманітні блокчейн-проекти через ICO:

Стрибок капіталу, залученого через токени, перекрив за темпами показники венчурних інвестицій у blockchain-проекти. Цифри — перед вами на графіку:

Як Європа реагує на зростання криптовалют

Протягом минулого кварталу європейські фінансові інституції та банки переважно провели час за консультаціями та напрацюванням спільних позицій щодо криптовалют та їхньої легальності, валідності та здатності до використання в якості платіжних інструментів чи різновиду активів. Позиції офіційних органів при цьому коливалися від  дозволу оперувати криптовалютами у Швейцарії та намірів Естонії провести ICO для країни до пересторог щодо криптовалют з боку німецької та британської влади, яка наголошує на потребі вдосконалення законодавства щодо криптовалют та токенів. Загальна карта ставлення до криптовалют та операцій із ними — на поданій нижче схемі:

Голос народу

Найбільша кількість учасників ринку володіє біткоїнами (83,9%) та «ефірами» (70,6%). 92% респондентів CoinDesk придбали хоча би одну із криптовалют у 2017 році. 83% перевіряють курс криптовалют щоденно.

23% опитаних схильні вбачати легкі ознаки «мильної бульбашки» у біткоїні, але 17,4% категорично заперечують те, що біткоїн має бодай якісь ознаки «піраміди» чи інструменту виключно для курсових спекуляцій. Найбільш негативною характеристикою біткоїну спільнота вважає транзакційні витрати — і лише використання цієї криптовалюти як противаги банківській централізації та монетарній політиці центробанків приваблює її користувачів, твердять у CoinDesk.

Щонайменше 43,2% опитаних уважно стежили за дебатами щодо масштабування біткоїну та можливих форків і збільшення обсягу блоків при майнінґу та транзакціях. Позитивне ставлення до «ефіру» зросло у III кварталі 2017-го порівняно із попереднім. Понад 33% опитаних оцінюють цю криптовалюту вкрай позитивно як платіжний засіб. Також 36,7% опитаних вкрай позитивно оцінюють Ethereum з точки зору протоколу та смарт-контрактів, але при цьому лише 18,8% вірять у те, що «ефір» зможе подолати біткоїн в якості основної криптовалюти ринку.

Читайте також: DMarket показав свою платформу для ґеймерів

У III кварталі 2017 року щонайменше 43,8% опитаних були учасниками ICO, а понад 24% мали плани чи хотіли долучитися до придбання токенів у криптотехнологічних проектах. 56,5% опитаних основною мотивацією для участі в ICO називають довгострокове володіння токенами та використання їх в якості інвестиційного інструменту. 77,9% з тих, хто став учасником ICO, досі володіють токенами і не збираються їх поки що продавати. 23% опитаних кажуть про те, що не були учасниками ICO жодного разу через брак технічних знань та навичок щодо участі у первинному розміщенні токенів. 53% опитаних переконані, що емітенти токенів після ICO мають конвертувати отримані кошти і в традиційні валюти (фіатні гроші) і в криптовалюти — проте частка криптовалют має бути більшою. Лише 4,5% опитаних виступають за повну конвертацію отриманих коштів після ICO в звичайну готівку.

Переважна більшість (80,9%) користувачів та власників криптовалют і токенів дізнаються новини про такі проекти, стартапи та курси криптовалют із медійних платформ, тематичних онлайн-ЗМІ та сайтів. Опитані учасники ринку та пересічні тримачі токенів і криптовалют позитивно оцінюють долучення венчурного капіталу до процесу стимуляції ICO, а от медійну підтримку ICO від знаменитостей радше сприймають як негативний сигнал щодо конкретних розміщень токенів стартапами чи ініціативами:

Переважна більшість опитаних учасників ринку (понад 59%) висловили переконання, що диверсифікація токенів на тлі «буму» ICO та використання Ethereum в якості бази для смарт-контрактів позитивно впливає на ринок первинних розміщень у цілому.

71% опитаних переконані, що зростання якості ICO можливе лише завдяки законодавчому регулюванні ринку, яке має відсіяти випадки шахрайства. Проте понад 60% висловили побоювання, що внаслідок законодавчого регулювання суттєво скоротиться кількість первинного розміщення токенів.

Про авторів дослідження

Ґрунтовне дослідження, яке презентувала CoinDesk, базується на детальному вивченні ринку. Штаб-квартиру платформи розташовано у Нью-Йорку. Регулярний аналіз криптоіндустрії тут роблять щокварталу вже 3 роки поспіль. Медійну складову платформи із 2013 року відвідали вже 35 млн онлайн-читачів. Щоквартальні дослідження стосуються не лише технологічних, але й фінансових трендів на ринку криптовалют та похідних інструментів, а також венчурного капіталу та інвестицій. Раніше ми розповідали вам про 10 найпопулярніших криптовалютЩо варто знати про 10 найпопулярніших криптовалют та все, що про них варто знати.

Share
Написати коментар
loading...