Реклама

Що відбувається з Bitcoin та Bitcoin Cash

Вартість найпопулярнішої криптовалюти на планеті цього понеділка впевнено перетнула позначку у $8 тис. Паралельно з цим «відколотий» від класичного біткоїна Bitcoin Cash теж почав зростати. Що це — спекуляції китайських майнерів, «хайп» чи реальна можливість для фінансових похідних інструментів нового покоління?
Čytaty latynkoju
Що відбувається з Bitcoin та Bitcoin Cash
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Що відбувається з Bitcoin та Bitcoin Cash
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вартість найпопулярнішої криптовалюти на планеті цього понеділка впевнено перетнула позначку у $8 тис. Паралельно з цим «відколотий» від класичного біткоїна Bitcoin Cash теж почав зростати. Що це — спекуляції китайських майнерів, «хайп» чи реальна можливість для фінансових похідних інструментів нового покоління?

Bitcoin Cash — «новий чорний»

Лі Анґ (Li Ang), керівник китайської майнінґової платформи Canoe Pool, днями амбітно заявив, що справжній «наступний біткоїн» — це Bitcoin CashЩо таке Bitcoin Cash і що варто знати про форк біткоїнів. Можна відмахнутися від цієї заяви як від типової провокативної «хайп»-тези, притаманної чималій кількості людей в індустрії видобутку та спекуляції на криптовалютах. А можна придивитися уважніше до процесів міграції капіталу, в яких не останню роль відіграють представники Азії. Просто тепер ринок капіталу ділять між собою не банки чи класичні фонди — а майнери та інвестори в цифрові активи.

Читайте також: Що таке Bitcoin Cash і що варто знати про форк біткоїнів

Класичний біткоїн почав рости — і рекордну ціну в понад $800 минулої п’ятниці було зафіксовано й на BitcoinCash. Це — криптовалюта, яка виникла внаслідок форку класичного біткоїна у серпні 2017 року. Протягом 24 годин ціна цього «альтернативного біткоїну» підскочила до $1856 за одиницю — тим самим випередивши за капіталізацією ефір і сягнувши за цим показником позначки в $30+ млрд.

Стрибок цін став наслідком несподіваного рішення групи бізнесів та представників майнінґ-пулів припинити спроби подальшої зміни правил щодо нарахування, обміну та видобутку біткоїнів. Процес, який мав стати поворотним для класичного біткоїна, мав назву Segwit2x (або скорочено «2x»). Його метою було збільшення розміру блоків біткоїна — аби змінити тривалість транзакційних операцій. Але після рішення заморозити повторний форк частина майнерів та підприємців, котрі працюють з криптовалютами, почали скаржитися, що небажання контролюючих груп пришвидшити транзакції в блокчейні Bitcoin може призвести до міграції все більшого числа людей на блокчейни, які більше пасуютьАвстралійці розробили власний blockchain — швидший за Bitcoin їхнім завданнями та планам за рівнем швидкодії. І поки одні розбиралися, про які саме блокчейни йдеться, вперед стрімко вийшов Bitcoin Cash.

За «новий біткоїн» та зміни у величині блоків найбільше виступають майнери. Згідно з інформацією Fork.lol, минулої неділі сукупна потужність майнінґу Bitcoin Cash вперше перевищила ту, котра обслуговує класичний блокчейн Bitcoin.

Згідно із коментарем Янґа Жуера (Jiang Zhuoer), засновника майнінґового пулу BTC.Top, «прихильники 2x» просто перекидають кошти та потужності свого «заліза» на перехід до видобутку «нового біткоїна». Тому, за його словами, «BTC помре». Гапіо Янґ (Hapio Yang), CEO майнінґового оператора ViaBTC, погоджується з цією точкою зору. Він вважає, що бізнес та інвестори вже почали «виходити» з класичного біткоїну, аби перевести свої заощадження та інвестиційні кошти в еквіваленті Bitcoin Cash: «Вважаю, просто все більше власників біткоїну почали розуміти, що є справжнім біткоїном зараз»..

«Продажі судного дня», кінець біткоїна чи щось інше?

Читайте також: Що варто знати про 10 найпопулярніших криптовалют

Спекуляціями та полюванням за моментом вважають подібні заяви та стрибки курсу такі представники світового майнінґ-ринку, як Джейк Сміт (Jake Smith) — головний менеджер порталу про криптовалюти Bitcoin.com. До «судного дня», втім, ще далеко. Хоча розмір блокчейну класичного Bitcoin — за умови, що змін розміру блоків не відбудеться, — розростатиметься й далі. Це означає, що транзакційні витрати теж зростатимуть, а зручність видобутку криптовалют та інших операцій із ними в класичному BTC буде зменшуватися. Відтак виникне ще більше стимулів для міграції на альтернативні криптовалюти (так звані «альткоїни»). Розробник Bitcoin Cash Хуан Ґараваґліа (Juan Garavaglia) налаштований категоричніше. За його словами, у класичного біткоїна повільний протокол, нема стратегії і темпів, які потрібні ринку. А у Bitcoin Cash все це є — разом зі скоординованістю із інтересами представників криптовалютного ринку.

Слово скептикам

Читайте також: «Весела ферма» — як працюють китайські майнери

Поки одні вважають класичний біткоїн приреченим на невдачу, скептично налаштовані представники криптотехнологічних платформ кажуть, що стрибки курсу Bitcoin Cash — просто данина ажіотажу. Цікаво, що Джек Ляо (Jack Liao), CEO майнінґової компанії в Гонконгу LightningASIC, постійно наголошує на тому, що майнінг альткоїнів насправді є зрежисованим кроком, за якими стоять постачальники обладнання для видобутку Bitcoin Cash. Мовляв, саме вони штучно «накачують» цей ринок та впливають на курс «нового біткоїна». Про це, за його словами, свідчать і зміни в гешрейті. Маніпуляції з курсом начебто є вигідними для компаній та майнерів, що вже раніше виступали за Segwit2x та Bitcoin Cash.

Китайський слід

Віллі Ву (Willy Woo), якого нещодавно будо названо серед 5 ключових аналітиків по ринку токенів за версією CoinDesk у 2017 році, вважає, що варто стежити за курсом «нового біткоїна». На його думку, за Bitcoin Cash стоять чималі капітали з Китаю, які й контролюють вартість цієї криптовалюти та мережеві потужності, які обслуговують її обіг та видобуток. Тому ставка Китаю й азійських майнерів на «новий біткоїн» має геополітичне та стратегічне підґрунтя, а не просто виникла як результат спекулятивних настроїв.

Боббі Лі (Bobby Lee), CEO майнінґового пулу та обмінної платформи BTCC, коментує тенденції схожим чином. Хоча він є представником бізнесу, котрий довгий час виступав за оновлення блокчейну Segwit2x, нині він вважає стрибок вартості Bitcoin Cash очевидним побічним ефектом оновити параметри блоку. Серед побоювань, котрі висловлює цей підприємець (як і багато його колег) — те, що всі подібні кроки щодо біткоїнів (класичного та «нового») можуть призвести до падіння сукупних потужностей видобутку криптовалюти.

Чи винен в усьому «хайп»

Помилковим є спрощення, за яким стрибки курсу біткоїна вважаються даниною ажіотажу та безкінечним обговоренням криптовалют серед новачків та дилетантів. Ми маємо змогу спостерігати за новим поворотом в історії деривативів. Фінансові похідні інструменти, до яких цілком можна віднести більшість криптовалют, можуть стати потужною «страховкою» не лише для інвесторів, схильних до високих ризиків під час спекулятивних операцій з фіатними валютами, але й починають цікавити класичні банки. Подивіться на швейцарські фінансові установи — там вже йдеться про запуск біржі з міні-ф’ючерсамиШвейцарські банки запускають міні-ф’ючерси на Bitcoin на основі криптовалют. Революції не буде — буде еволюція. Питання лише в тому, скільки спритних ділків (майнерів, власників обмінних майданчиків, бірж та посередників) встигнуть під час цієї еволюції здобути чи втратити значні капітали.

Share
Написати коментар
loading...