Реклама

Що варто знати про 10 найпопулярніших криптовалют

Криптовалюти — одна із найгарячіших тем в дискусіях економістів, політиків, ґіків, розробників та підприємців. Які бувають криптовалюти, які з них стали найпопулярнішими — і який їхній статус на українському ринку? На часі дізнатися відповіді на всі ці запитання
Čytaty latynkoju
Depositphotos
Що варто знати про 10 найпопулярніших криптовалют
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Що варто знати про 10 найпопулярніших криптовалют
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Криптовалюти — одна із найгарячіших тем в дискусіях економістів, політиків, ґіків, розробників та підприємців. Які бувають криптовалюти, які з них стали найпопулярнішими — і який їхній статус на українському ринку? На часі дізнатися відповіді на всі ці запитання

    Коротка історична довідка

    Найпопулярніша цифрова валюта у світі криптотехнологій — це біткоїн (BTC). Вона з’явилася 2008 року, і авторство її належить Сатосі Накамото — нерозкритому анонімному розробнику, а можливо, навіть групі людей, об’єднаних під цим псевдо. Особливість біткоїну та альткоїнів (так називають альтернативні криптовалюти) — їх не контролює жоден центробанк, фінансова установа чи міжнародна організація. Створення та розподіл криптовалют забезпечують спеціальні протоколи те технологія шифрування і передачі даних, відома як blockchainЩо таке blockchain і для чого він потрібен.

    Процес створення нових одиниць криптовалюти називається майнінґомЧи варто вам ставати майнером?. Юридичний статус криптовалют в різних державах є різним. Хтось — як влада Китаю — повністю ставить операції з цим цифровим видом валют поза законом. Хтось — як японська та німецька влада — легалізує та робить криптовалюти засобом платежу. На часі розібратися, що відбувається із криптовалютами в Україні і які найпопулярніші криптовалюти існують у світі.

    Як Україна регулює (чи збирається регулювати) криптовалюти

    За інформацією видання «Сегодня», в Україні внесено на розгляд парламенту 2 законопроекти щодо юридичного статусу криптовалют. Поки що представник НБУ Емал Бахтарі заявив, що Нацбанк України орієнтуватиметься на практику провідних світових центробанків, аби визначитися зі статусом біткоїна й альткоїнів в Україні.

    Читайте також: Майнінг криптовалют потребує забагато електрики

    Перший законопроект до Верховної Ради подано групою нардепів від двох політичних партій. Згідно із цим документом, криптовалюти визначено як програмний код, який може стати засобом обміну. Також автори законопроекту пропонують створити криптовалютні біржі та контролювати обмін таких валют з боку НБУ.

    Другий законопроект подав очільник Комітету ВРУ з питань фінполітики Сергій Рибалка. Цей документ стосовно статусу криптовалют визначає їх як цифровий вимір вартості, що ґрунтується на математичних обчисленнях. При цьому криптовалюта може відігравати засобів обміну і вважатиметься фінансовим активом. Криптобіржею за цим проектом зможе стати будь-яка фінустанова з уставним капіталом не менше 5 млн грн (або 35,7 біткоїнів у еквіваленті). Створювати криптобіржі зможуть як резиденти та держустанови, так і нерезиденти. Ліцензуватиме діяльність криптобірж окрема державна установа. Поки що обидва законопроекти перебувають на стадії розгляду у комітетах і не виносилися на голосування до сесійної зали.

    Навіщо потрібне регулювання крипторинку

    Читайте також: В Україні вперше офіційно продали нерухомість через смарт-контракт

    Держава бачить джерело доходів, яке поки ніяк не врегульоване і не оподатковується. Крім того, майнінґ споживає чимало енергії, за яку часто не сплачують належним чином. Влада таким чином, ігноруючи частково саму розподілену природу криптобірж та криптовалют, намагається унормувати їх звичними способами регулювання. Проте в законопроектах також йдеться про те, що держава виділятиме гроші на проекти з майнінґу валют та запровадить пільгові тарифи на електроенергію для зареєстрованих майнерів.

    Представники законодавчої гілки пропонують, аби продавці криптовалют сплачували внесок у 2% від суми реалізованої валюти до Фонду пенсійного держстрахування. Незареєстрований видобуток криптовалют натомість пропонують штрафувати на суму, еквівалентну за поточним курсом 1,2 BTC.

    Скільки загалом криптовалют на ринках світу

    Загалом у світі налічується понад 2 тис криптовалют. Друге місце за рівнем популярності на ринку посідає ефір — він складає вже 20% ринку. На третьому місці — ріпл із 5%. Відмінність ріплів полягає у тому, що їх не майнять: вони належать компанії, що сплачує ними за оренду комп’ютерів у користувачів за обробку масиву даних.

    Які ще криптовалюти діють на ринках світу? Видання «ЛІГА.net» зібрало список із 10 найпопулярніших та найдорожчих — пропонуємо його вам.

    Що варто знати про Bitcoin (BTC)

    BTC — найперша та найліквідніша криптовалюта. Рівень капіталізації станом на середину жовтня склав $95,4 млрд. BTC найчастіше є засобом платежу за товари та послуги — проте його використовують і в ролі інвестиційного інструменту. Коливання курсу цієї криптовалюти пов’язані з активністю майнерів в азійських країнах. Біржова історія цієї валюти знала декілька злетів та падінь. У 2010-2013 роках ціна BTC змінилася з $0,1 до $1 тис. У 2014 році криптовалюта впала до $200. З 2016-го зростання відновилося. Зараз курс коливається на рівні $5,5 тис за 1 біткоїн.

    Найбільшими біржами, що оперували цією валютою, стали Gdax, Kraken, Bitfinex, bitFlyer та Kuna.

    Що таке Ethereum (ETH)

    Це — криптовалюта, що з’явилася 2014 року. Зараз її рівень капіталізації складає $32 млрд. Чи не головний рушій її популярності — це так звані смарт-контракти. Вони являють собою аналог захищених договірних взаємин із криптозахистом. Також популярність ефіру зумовлена тим, що більшість первинних розміщень токенів (ICO) проводиться на основі технології смарт-контрактів.

    Перевага ETH полягає також в тому, що він торгується в парі із низкою фіатних грошей, найпопулярніших у світі, як і біткоїн (в першу чергу — із доларом та євро).

    Читайте також: ICO прирівняли до IPO рішенням Комісії США з цінних паперів

    Що таке Ripple (XRP)

    Цю криптовалюту було створено 2012 року. Поточний рівень капіталізації сягає $10,7 млрд. По суті це — система платежів, у тому числі — в національних валютах. Відомо, що нею скористалися для своїх окремих проектів такі банки, як UniCredit, UBS, RBC, Santander. Станом на осінь 2017 року понад 60 компаній та організацій використовують у своїх розрахунках цю криптовалюту.

    У XRP своя ринкова ніша, тому його вартість не настільки релевантна до курсу біткоїна, як в інших альткоїнів. Останнім часом зріс обсяг попиту на цю валюту в Китаї та Південній Кореї. Найпопулярніші біржі — Coinone, Poloniex, Bittrex, Bitfinex, Bitstamp.

    Головне про Bitcoin Cash (BCH)

    Ця криптовалюта утворилася внаслідок хардфоркуВартість Bitcoin досягла нового рекорду класичного біткоїна. Втім, Bitcoin Cash хоч і з’явився влітку 2017-го, вже встиг вибитися на 4-ту сходинку за рівнем капіталізації — $5,3 млрд. Вартість BCH зростає не так швидко, як BTC. Проте існує йомвірність перетворення його на платіжний інструмент, поки класичний біткоїн стане засобом зберігання та накопичення капіталів. Найпопулярніші біржі, що торгують цією криптовалютою — Bithumb, HitBTC, Poloniex, Bittrex, Bitfinex, Bitstamp.

    Що таке Litecoin (LTC)

    Один із найстаріших альткоїнів — має другий рівень популярності після BTC. Створена 2011 року, поточна капіталізація — $3,4 млрд. Зростання лайткоїнів почалося після того, як компанія BitGo (одна із провідних у сфері мультипідписів) почала підтримувати цю криптовалюту при біржових операціях. Один із ключових факторів впливу на курс — це обмін між мережами в парі з біткоїном. Добре підходить для короткострокових спекулятивних операцій. Криптобіржі — Poloniex, Bittrex, Bitfinex, Bitstamp.

    Головне про Dash (DASH)

    Цю криптовалюту засновано 2014 року після форку мережі LTC. Поточна капіталізація складає $2,3 млрд. Відмінна риса — цілковати анонімність. Виникла ця криптовалюта через бажання її засновника Евана Даффілда створити повністю анонімну валюту, використовуючи ті ж принципи, що й BTC. Транзакції в DASH набагато швидші: 4 блоки тут генеруються упродовж 2,5 хв, а не 10 хв, як це відбувається у Bictoin. Транзакцій тут не можна скасувати. Найпопулярніші біржі для купівлі та продажу — HitBTC, Poloniex, Bittrex, Bithumb, Bitfinex.

    Що таке NEM (XEM)

    Одна з альткоїнів, що була створена 2015 року і май високий рівень популярності в Японії та на азійському ринку в цілому. Серед його переваг — можливості подолати низьку швидкість переказів в системі міжбанківських переказів SWIFT. Має низький рівень комісійних (0,01%-1%) та опрацьовує до 3 тис транзакцій щосекунди. Швидкість транзакцій може ще зрости, бо зараз протокол переписують на C++. Найпопулярніші біржі, де торгують цією криптовалютою — HitBTC, Poloniex, Bittrex.

    Що таке Monero (XMR)

    Виникла ця валюта 2014 року, поточний рівень капіталізації — $1,5 млрд. Завдяки цілковитій анонімності вважається анонімнішою за Zcash та Dash завдяки так званому перемішуванню транзакцій. Висока швидкість платежів досягається через необмежені розміри блоків. Проте в цього є й свій ризик — розростання blockchain може стати колосальним. Зараз його розмір складає майже 10 ГБ. Проте і транзакцій зараз не більше 2,5 тис щодоби. Відтак за умови обсягу транзакцій понад 200 тис можливе суттєве його збільшення. Серед бірж, де ця валюта є найпопулярнішою — HitBTC, Poloniex, Bittrex, Bithumb, Bitfinex.

    Що таке NEO (NEO)

    Цю криптовалюту створили 2016 року. Рівень капіталізації відтоді сягнув $1,4 млрд. Раніше Neo була відома як Antshares. Під час зміни назви відбулося оновлення blockchain цієї мережі та запроваджено нові аспекти майнінґу. Крім того, це — друга криптовалютна мережа, котра дає змогу укладати смарт-контракти. Серед популярних бірж — Bittrex, Bitfinex, Binance.

    Головне про IOTA (MIOTA)

    І завершує цю добірку валюта, створена у 2017 році для сфери інтернету речейГоловні тренди штучного інтелекту, великих даних та IoT у 2017 році. Через цю специфіку в мережі IOTA транзакції відбуваються значно швидше, ніж у решти криптовалют. Рівень капіталізації при цьому сягає $1,2 млрд. Відсутність комісійних стягнень робить її зручною для мікроплатежів. За підтвердження переказу тут відповідає отримувач коштів, а всі перекази в системі є миттєвими. Чи не головна перевага — нескінченне масштабування. Найбільше цією криптовалютою торгують біржі Bitfinex, Bitfinex, Binance.

    Share
    Написати коментар
    loading...