Реклама

🔪 Red sus: що таке Among Us та чому ця гра стала такою популярною

Ви точно бачили безліч незрозумілих мемів з різнокольоровими космонавтами, які вже встигли заполонити стрічки всіх соцмереж. Всі вони походять із гри Among us, що з'явилася два роки тому, однак лише зараз отримала шалену популярність. Як так вийшло, розповідаємо у нашому матеріалі.
Čytaty latynkoju
🔪 Red sus: що таке Among Us та чому ця гра стала такою популярною
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🔪 Red sus: що таке Among Us та чому ця гра стала такою популярною
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ви точно бачили безліч незрозумілих мемів з різнокольоровими космонавтами, які вже встигли заполонити стрічки всіх соцмереж. Всі вони походять із гри Among us, що з'явилася два роки тому, однак лише зараз отримала шалену популярність. Як так вийшло, розповідаємо у нашому матеріалі.

15 червня 2018 року на смартфонах з iOS та Android з’явилася інді-гра під назвою Among Us, де кілька гравців виступали в якості членів екіпажу космічного корабля.

В студії InnerSloth, яка створила забавку, на той момент працювало лишень три людини. Гра не стала хітом і загалом продажі йшли не дуже. Не допомогли ані онлайн-режим, доданий на прохання користувачів, ані вихід на Steam — вище 30-40 одночасних гравців Among Us не набирала.

Ми застрягли в Among Us набагато довше, ніж слідувало б. Кілька разів ми намагались закрити цей проєкт та забути все.

Форест Віллард, розробник Among Us

Все змінилося цього року. 20 вересня 2020 гра посідає перше місце за популярністю в Steam, а загальна кількість користувачів складає приголомшливі 86 мільйонів людей по всій планеті. Лише за декілька тижнів прибутки студії з майже нуля сягнули $4,5 мільйона. Сервери Among Us ледь витримали 400 тисяч гравців одночасно, а за кількістю глядачів трансляцій гра випередила навіть таких гігантів як League of Legends та Fortnite.

? Що ж це за гра?

Аби зрозуміти причину зльоту маловідомої інді-гри, варто спочатку розібратися, що ж це таке. Для цього згадайте улюблену рольову гру, напевно, будь-якої компанії — «Мафію». Пам’ятаєте: «місто засинає, просинається мафія», підозри і абсолютно несподівані фінали? Ну, якщо ні, то на прикладі Among Us розповімо суть процесу, адже вона працює за тим же принципом.

Отже, Among Us не має сюжету, усі події у грі відбуваються тут і зараз — лише гравці можуть вплинути на те, що буде далі. Ви разом із іншими гравцями (від 4 до 10) потрапляєте на космічний корабель. Ваші ролі розподіляються випадково.

Більшість із вас стануть crewmates — членами екіпажу. Завдання екіпажу — робити все, аби корабель спокійно летів до пункту призначення, яким би він не був. Для цього потрібно виконувати різноманітні завдання у різних приміщеннях корабля. Завдання — це такі міні-ігри, які не потребують більш ніж 10 секунд на вирішення.

Але не все так просто.

Серед членів екіпажу є Impostor, зрадник, або навіть декілька (залежить від налаштувань гри). Фінальна мета зрадників — вбити всіх своїх товаришів. Зробити це можна кількома способами: особисто — за допомогою кинджалу, влаштувати саботаж (перервати постачання кисню чи підірвати реактор) або пересварити всіх гравців, змусити їх підозрювати один одного і врешті решт зробити всю брудну роботу їхніми ж руками.

На початку гри гравці йдуть виконувати різні завдання — орієнтуватися на кораблі можна за мінімапою. Хоча зрадник теж має всі ті ж можливості, що й члени екіпажу, пам’ятаймо — його мета зовсім інакша. Так, аби змішатись з натовпом, зрадник може вдавати, ніби він виконує звичайне завдання, хоча насправді він очікує слушного моменту, щоб когось вбити, поки ніхто не бачить.

Головне — на початку гри обрати стильний капелюшок!

Якщо інший гравець помітив тіло, він може повідомити про це команду, і тоді розпочинається голосування. Під час голосування гравці обговорюють, хто може бути вбивцею: згадують, хто підозріло виглядає або якось дивно себе поводить. Всі діляться своїми думками й потім віддають свій голос, кого викинути за борт.

Sus — скорочення від suspicious, «підозрілий». Мем, що з’явився у Among Us. Коли гравець так пише, у нього, швидше за все, немає жодних конкретних доказів зради. Приклад: red sus («червоний — підозрілий»).

До речі, повідомити про вбивство може й сам зрадник, аби відвести від себе підозру. А щоб його ніхто не помітив на місці злочину, він може переміщатись за допомогою системи вентиляції. Проте, часами це навпаки приводить до поразки — оскільки лише зрадник має таку можливість.

Звісно, зрадник також може брати участь в обговоренні й підбурювати інших гравців голосувати один проти одного. Зазвичай гравці не використовують імена, а просто вказують кольори — «червоний переслідував мене», «синій не виконував завдання» чи «зелений був недалеко від місця злочину».

Саме це голосування є насправді ключовим елементом: червоний звинувачує синього, синій — зеленого, а помаранчевий якось підозріло мовчить… Врешті решт, рішення ухвалюють і хтось опиняється за бортом корабля. Якщо це останній зрадник, гра завершується перемогою команди. Якщо ж ні, продовжується доти, доки або команда не знаходить шкідника, або зрадник не переб’є чи не пересварить всю команду.

Chasi is safe (насправді тоді ми грали роль зрадника)

? Добре, але чому гра раптом стала популярною

Спочатку гру випадково знайшли відомі відеоблогери з Кореї, Бразилії та Єгипту. Згодом, тренд дійшов і до популярних англомовних ютуберів — Disguised Toast, Triko, Macro, і врешті решт навіть до PewDiePie. Це й стало ключовим чинником зльоту популярності Among Us.

Хоча гра не може похизуватись видатною графікою чи хоч якимось сюжетом, в цій простоті і ховається її привабливість. Among Us фактично дозволяє гравцям самим створити власну історію. Непередбачуваність та щирі емоції гравців роблять цікавезним навіть просте спостереження за ігровим процесом.

Розпач від того, що вся команда несправедливо вважає тебе зрадником чи зрадницею, шок від виявлення правди — коли гравець, від якого ти очікував цього найменше, виявляється зрадником. Або навіть солодкий смак перемоги, коли тобі вдалося обдурити цілу команду, пересварити її між собою та чужими руками знищити корабель. Ну, а раптом це корабель бандитів і контрабандистів, які займаються канібалізмом та работоргівлею? Домислити будь-які деталі до власної історії — лише питання широти вашої фантазії.

Розробники студії InnerSloth точно не очікували, що їхня гра не просто отримає заслужену популярність аж за кілька років після виходу, але й стане віддзеркаленням актуального стану суспільства. На думку автора The Guardian Кіта Стюарта, Among Us точно ілюструє те, що зараз відбувається у світі, а з часом гра залишатиметься популярною завдяки своїй соціальній складовій.

Спілкування з цілком незнайомими людьми в самоізоляції нагадує наші реалії під час пандемії. Ви також у грі робите рутинну роботу у замкнутому приміщенні: замість відеоконференцій в Zoom — голосування про зрадника. Навіть соціальна дистанція присутня у грі — всі тримаються поодаль один від одного, бо невідомо, хто вбивця.

? Як грати в Among Us?

Гра є доступна безкоштовно для iOS та Android. Також ви можете придбати її у Steam за 99₴. В мобільних версіях за $1,99 можна вимкнути рекламу, яку показують наприкінці кожної сесії.

На фоні популярності гри InnerSloth оголосили про розробку сиквелу Among Us, але врешті передумали та вирішили зосередитись на своєму першому проєкті.

І наостанок, ось вам меми за Among Us:

*****

Також ми вже раніше писали:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...