Реклама

🤳🏻 Історія Pokemon GO: як змусити інтровертів вийти на вулицю та почати спілкуватись

Чотири роки тому планета божеволіла через Pokemon GO — гру у доповненій реальності, де можна ловити чарівних звіряток. Сьогодні здається, що про існування цієї гри вже ніхто не пам'ятає, проте це далеко не так. До ювілею студії Niantic Labs розповідаємо історію найпопулярнішої AR-гри на сьогодні і що з нею відбувається сьогодні.
Čytaty latynkoju
🤳🏻 Історія Pokemon GO: як змусити інтровертів вийти на вулицю та почати спілкуватись
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🤳🏻 Історія Pokemon GO: як змусити інтровертів вийти на вулицю та почати спілкуватись
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чотири роки тому планета божеволіла через Pokemon GO — гру у доповненій реальності, де можна ловити чарівних звіряток. Сьогодні здається, що про існування цієї гри вже ніхто не пам'ятає, проте це далеко не так. До ювілею студії Niantic Labs розповідаємо історію найпопулярнішої AR-гри на сьогодні і що з нею відбувається сьогодні.

? Все розпочалось... з жарту

У 2013 році внутрішній стартап Google під назвою Niantic Labs випустив першу AR-гру, що заохочувала людей виходити на вулицю та контактувати один з одним, — Ingress. Гравці Ingress діляться на дві фракції — «Просвітлених», що позначаються зеленим кольором, та на «Опір», яких представили синім. Мета фракцій — завоювати якомога більше спеціальних порталів, які в реальному житті є різноманітними визначними місцями або пам’ятками. Ingress стала першою популярною грою у доповненій реальності.

Рік потому, у 2014 до 1 квітня Google випустив спеціальний ролик, де розповів, що шукає «справжнього мисливця на покемонів». На відео можна було побачити, що користувачі Google Maps зможуть ловити кишенькових монстрів «покемонів» з відомого японського аніме-всесвіту Pokémon (від англ. Pocket Monsters — кишенькові монстри).

Хоча це був лише першоквітневий жарт Google, людям так сподобалась ця ідея, що компанія вирішила втілити її у життя. Це обернулося інвестицією $30 мільйонів у Niantic Labs, яка мала розробити відповідну гру.

Pokemon GO анонсували на початку 2016 року, а в березні вже розпочались перші тести у США, Австралії та Новій Зеландії. Повноцінний реліз гри запланували на 6 липня. Цього дня гра стала доступною у країнах, де раніше відбувалося тестування.

Саме тоді й розпочалась хвиля «покеманії» у світі.

? Gotta Catch ‘Em All!

Попри те, що гра була доступною лише у трьох країнах, вже у перший тиждень загальна кількість завантажень Pokemon GO в Google Play сягнула 10 мільйонів. Однак, навіть ця цифра не відображає повної картини. Загальна кількість гравців вже тоді була значно більшою, адже в регіонах, де офіційного релізу гри не відбулося, користувачі завантажували apk-файли або змінювали країну в App Store, лише б пограти у забавку.

Середній час, проведений у Pokemon GO, на той момент вже складав 33 хвилини, що перевищило час використання Facebook — 22 хвилини на день.

Лише за шість днів з офіційного релізу в грі на iOS зробили покупок більш ніж на $1,6 мільярди — і це при тому, що платними функціями користувалося лише 5% гравців. Пошукові запити щодо Pokemon GO стали популярнішими за запити на порно.

Навіть президент Ізраїлю Реувен Рівлін знайшов у своєму робочому кабінеті покемона. Гра була буквально повсюди.

https://www.facebook.com/ReuvenRivlin/photos/a.186796074688425/1196542070380482/?type=3

Звісно, що майже одразу знайшлись ті, хто вирішив підзаробити на цьому. Особливо досвідчені мисливці на покемонів продавали свої облікові записи, деякі пропонували «вигуляти» ваш смартфон, аби назбирати необхідну дистанцію чи просто допомагали за певну суму завантажити гру, оскільки через регіональні обмеження це було не так вже й легко зробити.

Деякі користувачі намагались знайти можливості обдурення гру. Так, шведський блогер PewDiePie, кількість підписників якого на YouTube складає більш ніж 100 мільйонів, дистанційно ловив покемонів у себе вдома, закріпивши свій смартфон на дроні.

В залежності від місця та часу доби, можна знайти різні види покемонів. Наприклад, біля водоймищ є більші шанси знайти «водяних» покемонів, «лісових» — у парках та скверах, а вночі можуть — з’явитись «покемони-привиди». Це змусило людей по всьому світу шукати покемонів ледь не цілодобово і потрапляти до таких місць, котрі краще обходити.

PokéStop в Центральній Аламеді, Мехіко

Одного разу в Центральному парку Нью-Йорка з’явився легендарний покемон Снорлакс, котрого можна побачити лише на дуже короткий період. Вже за декілька хвилин до парку прибігли сотні людей, оскільки кожен хотів упіймати неймовірно сильного та рідкісного покемона до своєї колекції.

Не дивно, що з’явились заборони та обмеження стосовно полювання на покемонів у певних локаціях — храмах, музеях та меморіальних місцях. Згодом, компанія навіть прибрала можливість грати в Pokemon GO в таких місцях.

Деякі заклади майже одразу адаптувались до умов нових реалій — у кафе та ресторанах можна було ловити покемонів лише за умови, що ви щось придбали.

Навіть на дорогах робили повідомлення, що не можна грати за кермом. З часом таке попередження додали і до самої гри — якщо ви будете рухатись на великій швидкості, то гра запропонує вам зупинитись чи закрити програму.

Дорожній знак у Флориді, що попереджає не грати в Pokemon GO під час руху

З часом люди почали об’єднуватись та робити чати, де вони обговорювали, яких покемонів можна знайти в певних районах міста та просто ділились один з один порадами.

? Особливості гри

Базою для гри став дебютний проєкт Niantic Labs — Ingress. Дія Pokemon GO відбувається у реальному світі, а для навігації використовуються Google Maps та GPS. Ловити покемонів можна за допомогою доповненої реальності і камери смартфона. Але здебільшого гравці вимикають цю функцію, оскільки вона значно ускладнює «полювання».

У грі ви стаєте «тренером покемонів». Вам потрібно ходити реальним світом з увімкненим застосунком, ловити звіряток, тренувати їх та змагатись з іншими тренерами. Ви можете змінювати зовнішній вигляд, одяг та інші деталі вашого ігрового альтер-его.

Під час дослідження території, ви можете зустріти різноманітних покемонів — наведіть камеру на істоту та киньте в неї «покебол». Якщо все добре, ваша колекція поповниться ще одним екземпляром. Однак будьте уважні, якщо покемон дуже сильний або «не в настрої», він може збігти від вас.

Також покемона можна отримати через спеціальні яйця, які можуть вилупитися, коли ви пройдете необхідну дистанцію — 2, 5 чи 10 кілометрів. Чим більша дистанція, тим рідкіснішим може бути покемон з яйця.

Загалом у грі зараз є декілька видів поколінь покемонів, а це понад 600 різноманітних істот.

З п’ятого рівня гравець може обрати фракцію, за яку можна битись у «тренувальних залах». Всього є три фракції:

  • «Відважні» — позначаються червоним кольором
  • «Інстинкт» — представники цієї фракції мають жовтий колір
  • «Таємничі» — зображені синіми

Окрім того, з кожним рівнем у грі тренер стає все сильнішим — це дозволяє легше вполювати навіть рідкісних покемонів.

До того ж, з часом можна отримати доступ до різномантіних бонусів, що допомагають ловити покемонів — спеціальних ягід та приманок.

? Pokemon GO у наш час та секрет популярності гри

З часу релізу минуло вже чотири роки.

Це було щось нове — і цей початковий ентузіазм і глобальне захоплення навколо гри, і те, як вона поширилась по всьому світу за такий короткий час. Для всіх нас це був абсолютно новий досвід. Але зараз, дивлячись на минуле, можна помітити, що так було з усіма іграми — у кожної в якийсь момент настає спад популярності. У деяких проєктів він проходить краще, ніж у інших. Саме цим переможці і відрізняються від невдах

Джон Ханке, Генеральний директор Niantic

В Україні гра й досі недоступна офіційно. Проте, якщо вам здається, що її історія завершилася, це далеко не так.

За весь час існування Pokemon GO принесла розробникам $3,6 мільярда. Згідно з дослідженням Sensor Tower доходи гри щороку стають більшими — за минулий рік Niantic Labs отримали $832 мільйонів, що більше ніж у рік релізу ($816 мільйонів). Гравці можуть придбати різноманітні речі, що допомагають ловити покемонів — ягоди, есенції чи місце для додаткового інвентарю.

Також часом проводять спеціальні івенти у великих містах — Нью-Йорку, Сіднеї, Ліверпулі та інших. Аби потрапити на такий захід необхідно придбати квиток. Користувачі отримають доступ до спеціальних завдань та особливі тематичні подарунки.

Найбільше розробникам принесли гравці з США — $1,3 мільярда. Друге місце посіла Японія, а третє — Німеччина.

Найбільш прибутковою платформою є Android, частка якої складає 53,6% ($1,9 мільярда). App Store приніс розробникам 46,4% ($1,7 мільярда). Кількість завантажень в Google Play значно більше: 78,3% (450 мільйонів) проти 21,7% (125,4 мільйона) в App Store.

Навіть пандемія COVID-19 і глобальний локдаун не вплинули на прибутки гри: щотижневий дохід виріс на 67% — з $13,8 до $23 мільйонів.

Гравці не переставали ловити покемонів під час карантину. Niantic змінили правила гри, аби люди могли продовжувати грати навіть в умовах самоізоляції. Вони збільшили кількість місць проживання покемонів, тому часто не потрібно навіть виходити з дому, щоб упіймати бульбазавра чи іншого покемона.

Пояснити популярність гри можна завдяки її інтерактивності — Pokemon GO збирає людей разом та дозволяє заводити нові знайомства.

Оскільки в Pokеmon Go потрібно грати в реальному світі, вона зближує сильніше, ніж League of Legends та інші ігри, де у вас є команда, але ви не ніколи не бачите своїх союзників наживо. Саме тут і з'являється справжня дружба. Мабуть, в цьому і полягає секрет нашої гри.

Джон Ханке, Генеральний директор Niantic

Також варто зазначити, що гра дуже сприяє фізичній активності. Через активний образ життя та рух на відкритому повітрі гравці покращували своє здоров’я. Окрім того, Pokemon GO спонукає досліджувати все більше й більше нових місць, після чого загалом зростає інтерес до подорожей та активного відпочинку.

Остання, але не за важливістю причина — ностальгія, яку викликає гра. Покемони як феномен з’явились ще у 1990-х роках з виходом однойменного аніме, саме тому так багато людей полюбило цю гру — вона нагадувала про дитинство. Тому й не дивно, що вік більшості гравців складає 20-30 років: для цих поколінь це не просто ще одна гра, а живі спогади про давні часи, як вони дивились улюблений мультик вранці по телевізору.

?? Аналоги Pokеmon Go та схожі ігри

Багато компаній намагались повторити успіх Niantic, однак ще ні в кого не вийшло перемогти лідера серед мобільних ігор у доповненій реальності.

? Jurassic World Alive

Гра заснована на фільмі «Світ Юрського періоду». Загалом гра відрізняється тим, що замість покемонів вам необхідно ловити динозаврів, які ховаються у місті. Наразі вже можна піймати більше сотні різноманітних динозаврів. Також можна змагатись у битвах з іншими гравцями та створювати свої власні види динозаврів, використовуючи гібридну ДНК.

 

?‍♂️ Harry Potter: Wizards Unite

Цю гру також розробляла студія Niantic, вирішивши надати можливість фанатам «Поттеріани» також пограти з доповненою реальністю. За сюжетом, у чарівному світі сталася катастрофа, через яку у світ звичайних людей (маглів) почали потрапляти чарівні предмети та істоти. Гравці повинні взяти на себе роль членів спеціального загону Міністерства магії та зберегти магічні секрети.

Все виглядає майже як в Pokemon Go: на карті з’являються «магічні сліди». Вони приводять гравця до зачарованих місць, артефактів і чарівних створінь.

Взаємодіяти з ними можна за допомогою заклять. Щоб ними скористатися, потрібно за допомогою жестів зобразити спеціальні символи на екрані. Є у Wizards Unite і вороги, на зразок дементорів і смертежерів.

Окрім того, до промо-ролику гри потрапив? На відео до гри Harry Potter: Wizards Unite засвітився НСК «Олімпійський» НСК «Олімпійський», коло якого з’являється триголовий собака і намагається влізти у вантажівку.

 

✝️ Follow JC Go

Follow JC Go — це копія Pokemon Go від католицької організації Fundación Ramón Pané. У цій грі гравцеві необхідно зібрати власну команду святих та інших біблійних персонажів — «команду Євангелізації» (eTeam). Крім того, у грі можна відповідати на питання або виконувати завдання святих, яких вдалося знайти.

До того ж Follow JC Go пропонує зупинитись та помолитись, коли гравець проходить повз церкви. А замість донейтів там можна пожертвувати гроші на благодійність.

***

Читайте також:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...