Реклама

🌠 Телескоп Вебб допоможе науковцям набагато краще розгледіти нові міжзоряні об'єкти

Čytaty latynkoju
🌠 Телескоп Вебб допоможе науковцям набагато краще розгледіти нові міжзоряні об'єкти
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🌠 Телескоп Вебб допоможе науковцям набагато краще розгледіти нові міжзоряні об'єкти
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Поки космічний телескоп імені Джеймса Вебба продовжують готувати до перших спостережень, дослідники уже захоплюються здатністю нової технології роздивитися міжзоряні об’єкти, які проходять через нашу Сонячну систему.

З Веббом ми можемо робити дійсно цікаві дослідження з набагато меншими величинами або яскравістю. Ми ніколи не могли спостерігати міжзоряні об'єкти в цій області інфрачервоного випромінювання. Це відкриває багато можливостей

Крістіна Томас, планетологиня, Університет Північної Арізони

Такий вигляд має телескоп

Космічний апарат вартістю у $10 млрд — це інфрачервоний телескоп, призначений для вивчення кожної фази космічної історії. Після старту NASA виділяла такі напрямки дослідження, як: спостерігання за галактичною еволюцією, екзопланетами, життєвими циклами зірок.

Читайте також: 👾 Тематичні місяці в Na chasi. Тема лютого — Японія

До того ж потужність телескопу дасть змогу зазирнути на 13,5 млрд років назад, щоб побачити перші зірки та галактики, що формуються з темряви раннього Всесвіту. Проте Вебб також буде спостерігати за довколишніми об’єктами, включаючи все, що раптово з’являється у наших околицях здалеку.

Раніше вчені уже зуміли помітити таких двох «зловмисників», які потрапили до нас, однак на той час без Вебба ученим не вдалося детально дослідити їх. У 2017 році таким об’єктом став 1I/Оумуамуа, а у 2019 році 2I/Борисов. Останній був кометою розміром близько у 975 метрів, яка проносилася зі швидкістю близько 177 000 км/год.

2I/Борисов

1I/Оумуамуа своєю чергою викликав трохи більше суперечок; його екзотична форма сигари викликала подив у вчених, дехто ж навіть спекулював, що це був інопланетний космічний корабель. Можливо, більш вірогідний висновок був запропонований дослідниками в Journal of Geophysical Research минулого року: це був шматок екзопланети, викинутий з далекої зоряної системи майже пів мільярда років тому.

Художній погляд на 1I/Оумуамуа

Але 2I/Борисов і 1I/Оумуамуа, як прийшли, так і пішли, тому дослідники NASA в захваті від того, як Вебб допоможе їм у майбутньому справитися із дослідженням таких відвідувачів Сонячної системи.

Траєкторія 1I/Оумуамуа

Найвища чутливість та потужність Вебба тепер дають нам безпрецедентну можливість дослідити хімічний склад цих міжзоряних об’єктів і дізнатися набагато більше про їхню природу: звідки вони походять, як вони були створені й що вони можуть нам розповісти про умови, наявні в їхніх домашніх системах

Мартін Кордінер, астрофізик, Центр космічних польотів імені Ґоддарда NASA

Якщо з’явиться ще один такий міжзоряний мандрівник, то тепер дослідники зможуть використовувати спектроскопічні інструменти Вебба для вивчення хімії газів або пилу, які він викидає. Знання хімічного складу об’єкта може виявити, що це таке і які умови були в його домашній системі.

Однак для таких спостережень потрібен все-таки міжзоряний об’єкт. Можливо, ми повинні бути вдячні за те, що жоден «мандрівник» не завітав до нас, оскільки у Вебба ще кілька місяців підготовчої роботи попереду. У NASA очікують, що телескоп почне робити знімки до червня.

Напередодні у NASA розповіли про свої плани, щодо МКС через десять років.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...