Реклама

🧪 Японські науковці виростили штучні нирки — розробка дозволить трансплантувати штучні органи людям

Čytaty latynkoju
Unsplash
🧪 Японські науковці виростили штучні нирки — розробка дозволить трансплантувати штучні органи людям
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🧪 Японські науковці виростили штучні нирки — розробка дозволить трансплантувати штучні органи людям
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Команда науковців японського університету Кумамото створили сполучну тканину нирки зі штучних стовбурових клітин миші. Це дозволить пришвидшити процес створення штучних нирок для пересадки людям, розповіли дослідники в журналі Nature.

У своїй роботі науковці описали, як вони використовували індуковані плюрипотентні стовбурові клітини мишей (ІПСК) для створення стромальних клітин-попередників заради формування строми — з’єднувальної тканини, яка оточує нефрони та сечоводи. Ці компоненти в кінцевому підсумку разом розвиваються у нирки.

Читайте також: 👾 Тематичні місяці в Na chasi. Тема лютого — Японія

Раніше науковцям вдавалося створити нефрони та сечоводи зі стовбурових клітин, проте вони не функціонували як у справжніх нирках саме через відсутність з’єднувальних стромальних клітин. Команда взяла ІПСК мишей та адаптувала специфічні для нирок стромальні клітини, використовуючи коктейль хімічних речовин.

Структура вирощених нирок відповідає структурі справжніх нирок миші, фото Університету Кумамото

Поєднання усіх трьох компонентів дало результат у вигляді органоїду, що складається з сильно розгалужених канальців та кількох інших специфічних для нирки структур. За словами дослідників, це найскладніша структура нирки, створена з нуля у лабораторії.

Хоча це дослідження проводилося на мишах, команда відзначила, що вже створила перші два компоненти нирки з людських індукованих плюрипотентних стовбурових клітин. Якщо вони зможуть також створити стромальні клітини з людських ІПСК, то отримані штучні нирки можна буде використовувати для дослідження хвороб та ліків, а згодом і для пересадки людям.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...