Реклама

🤖 Штучний інтелект навчили визначати COVID-19 за кашлем

Штучний інтелект показав майже 100% ідентифікації хворих з безсимптомною хворобою.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🤖 Штучний інтелект навчили визначати COVID-19 за кашлем
  1. Головна
  2. Техно
  3. 🤖 Штучний інтелект навчили визначати COVID-19 за кашлем
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Штучний інтелект показав майже 100% ідентифікації хворих з безсимптомною хворобою.

Штучний інтелект та COVID-19

Дослідники Массачусетського технологічного інституту розробили алгоритм, який за звуком кашлю визначає наявність COVID-19 в організмі, навіть якщо у людини немає ніяких симптомів. Про це повідомляють на сайті університету.

За словами вчених, кашель пацієнта з безсимптомною хворобою злегка відрізняється від кашлю інших людей — цю різницю алгоритм і навчили знаходити. Наразі програма знаходиться на стадії доопрацювання й вже незабаром планують випустити мобільний застосунок, за допомогою якого можна буде проводити діагностику хвороби навіть у себе вдома.

Програма працює на базі нейромереж, які спочатку оцінюють силу голосових зв’язок людини, а потім порівнюють новий запис кашлю з десятками тисяч записів кашлю інших людей, хворих COVID-19 або мають інші патології дихальної системи. Загалом алгоритм проаналізував записи 5 320 заражених та здорових людей.

Як показали випробування, штучний інтелект ResNet50 ідентифікувала 97,1 % хворих з 100% безсимптомних випадків.

Читайте також: 🤖 В Австралії використовують штучний інтелект для розлучення — як саме

А що ще вміє штучний інтелект

У світі десятки мертвих мов, про лексику, граматику та синтаксис яких немає інформації. У наш час зберігається дуже мало текстів зроблених мертвими мовами, тому для алгоритмів машинного перекладу, таких як Google Translate, наприклад, цієї інформації недостатньо.

Деякі мови навіть не мають звичних для нас розділових знаків та пропусків — це і було проблемою для розуміння текстів алгоритмами. У Массачусетському технологічному інституті розробили нейромережу, яка допоможе лінгвістам розшифрувати давно забуті мови.

Принцип роботи штучного інтелекту

Принцип роботи штучного інтелекту

Окрім того, штучний інтелект навіть вміє розрізняти відносити між мовами — яка з них до якої мовної родини точно належить. Нещодавно нейромережа навіть визначила, що насправді іберійська мова не має жодного зв’язку з баскською — хоча довгий час думали, що вони між собою пов’язані.

Робота системи будується на базових принципах лінгвістики. Наприклад, науковці, які вивчали стародавні мови, визначили, що літера «p» в словах з часом може змінитися на «b». Алгоритм зібрав шаблони зміни мови та розпізнає стародавні тексти.

Надалі вчені планують додати більше можливостей для нейромережі. Вони хочуть навчити її розрізняти семантичне значення слів. Тобто система аналізуватиме усі згадки людей, місць та шукати відповідники у вже існуючих історичних ресурсах, аби знайти можливе значення слова.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...