Реклама

😲 WWDC 2020: iOS 14, нова операційна система macOS, власні процесори Apple та інші новинки презентації

Бета-версії всіх оновлених операційних систем вийдуть у липні, а повноцінний реліз відбудеться восени цього року.
Čytaty latynkoju
😲 WWDC 2020: iOS 14, нова операційна система macOS, власні процесори Apple та інші новинки презентації
  1. Головна
  2. Техно
  3. 😲 WWDC 2020: iOS 14, нова операційна система macOS, власні процесори Apple та інші новинки презентації
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Бета-версії всіх оновлених операційних систем вийдуть у липні, а повноцінний реліз відбудеться восени цього року.

Конференція WWDC 2020

Вчора відбулось відкриття щорічної конференції для розробників WWDC. Захід вперше пройшов в онлайн-форматі, на ньому компанія представила свої нові програмні та апаратні продукти. До того ж доступ до конференції є безкоштовним для всіх розробників через застосунок Apple Developer або сайт Apple Developer.

Конференцію планували провести раніше, проте про її переніс повідомили ще в березні.

Сама конференція буде складатися з безлічі різноманітних онлайн-сесій, розділених на блоки. На деяких з них фахівці компанії розкажуть про новинки та розробки iOS, iPadOS та MacOS. Під час проведення онлайн-семінарів розробники спілкуватимуться з інженерами Apple.

Що показали на заході

Процесори Apple Silicon

Як і очікувалося? Apple планує випускати комп’ютери Mac на базі власного процесора A14, Apple відмовляється від процесорів Intel та переходить на власні процесори — Apple Silicon. Компанія йшла до цього впродовж 10 років. Тепер усі пристрої Apple базуватимуться на одній архітектурі.

Коли перехід завершиться, це значно спростить процес розробки застосунків. Адаптувати застосунки для різних пристроїв Apple можна буде майже без додаткових вкладень. В Apple зазначають, що їхні процесори мають значно вищу продуктивність при меншому енергоспоживанні порівняно з іншими рішеннями на ринку.

Перші ноутбуки з процесорами Apple Silicon компанія збирається випустити до кінця цього року, а повний перехід на власні процесори хочуть завершити впродовж двох років.

Ноутбуки, що вже вийшли на процесорах Intel, будуть підтримуватись ще декілька років.

iOS 14

Нова операційна система для смартфонів від Apple завжди була однією з найочікуваніших новинок конференції. Цього року компанія презентувала оновлену версію ОС з цілим переліком інноваційних змін для користувачів iPhone.

App Library

У новій версії iOS можна очікувати покращений пошук по бібліотеці застосунків вашого телефону. App Library автоматично розділяє програми за категоріями, що значно спрощує пошук.

Віджети

З новою версією також додали іншу довгоочікувану функцію — віджети. Їх можна буде додавати безпосередньо на робочі столи в iPhone.

Picture in Picture

Читайте також: 📱 Face ID в масках, контроль COVID-19 та інші можливості в оновленні iOS 13.5

Функція Picture in Picture дозволяє продовжити перегляд відео навіть коли ви виходите з програми. Щоправда, наразі точно невідомо, чи буде ця функція працювати з YouTube, оскільки застосунок призупиняє програвання відео після виходу.

Відео не призупиняється лише якщо ви маєте підписку YouTube Premium. Чи працюватиме Picture in Picture з такою підпискою, наразі невідомо.

Оновлений дизайн Siri

Відтепер Siri не займатиме весь екран, а виглядатиме як маленька кулька внизу. Відповіді помічника виглядатимуть як звичайні сповіщення.

Також змінили вигляд дзвінків, тепер коли вам дзвонять виклик не займатиме всю сторінку, а буде виглядати як сповіщення, яке ви можете прийняти чи відхилити.

 

App Clips

App Clips — це міні-версії застосунків, якими можна скористатись без додаткового встановлення програми. Достатньо просто відсканувати спеціальний код і ви вже можете скористатись застосунком.

Що ще додали до iOS

  • Оновлення Apple Maps — відтепер програма розроблятиме адаптовані маршрути для велосипедистів та електромобілів. Функція не є доступною для жодного з українських міст наразі.
  • Messages — відтепер у програмі можна буде закріпляти чати та перетворювати аудіо в текстове повідомлення. Також Memoji отримали новий зовнішній вигляд і можна буде додавати інші речі для оформлення вашого персонального емодзі. Також змін зазнали групові чати — можна буде відповідати на певне повідомлення та позначати користувачів у бесіді.
  • Синхронний переклад — в iOS 14 з’явиться програма для синхронного перекладу, вона визначатиме мову та перекладатиме фрази чи навіть великі тексти без підключення до інтернету, ця функція буде вбудованою до системи. Чи буде там українська мова — наразі невідомо.

Перелік девайсів сумісних з iOS 14

watchOS 7

Цього року у рамках конференції для смарт-годинників також презентували цілу низку нових функцій.

Face Sharing

Відтепер користувачі зможуть обмінюватись між собою своїми циферблатами на Apple Watch. Можна розмістити доступ до вашого власного дизайну в соцмережах і будь-який охочий зможе завантажити собі вашу версію циферблату.

Окрім того додали контроль режиму сну — Wind Down.

Ця функція автоматично обмежуватиме роботу інших пристроїв від Apple під час нічного режиму. Також Wind Down рекомендуватиме, коли саме варто йти спати, а коли вставати. А для спокійного сну годинники навіть зможуть грати заспокійливу мелодію.

Щоправда, невідомо, як саме це буде впливати на автономність системи, оскільки багато власників смарт-годинників знімають їх вночі, щоб зарядити.

Гігієна

До того ж Apple не забули про гігієну. Тепер годинники контролюватимуть якість того, як ви миєте руки — машинне навчання розпізнаватиме шум води та запустить таймер, коли ви будете мити руки. Також Apple Watch періодично нагадуватимуть про необхідність помити руки по геолокації.

macOS Big Sur

Згідно з традиціями Apple, нову операційну систему назвали на честь району в штаті Каліфорнія — Big Sur.

Оновлення дизайну

Компанія кардинально змінила дизайн усіх програм та застосунків. Тепер операційна система більше нагадує iOS — додали спеціальні блоки з налаштуванням мережі та екрану. Також додали віджети, як можна буде додавати та оформляти за власним стилем.

Покращення Safari

У браузері Safari з’явилася можливість  встановлювати розширення для інших програм, наприклад, Google Chrome. А головний віце-президент розробки програмного  забезпечення Apple Крейґ Федеріґі зазначив, що оновлення Safari робить браузер на 50% швидше ніж раніше.

Прошивка AirPods

Відтепер навушники зможуть автоматично підключатись до пристроїв, тобто якщо ви взяли смартфон після планшету, то не треба буде знову під’єднати ваші навушники — вони зроблять це автоматично. Ця функція працюватиме лише з AirPods другого покоління та AirPods Pro.

До того ж AirPods Pro отримають підтримку програвання просторового звуку. Голос актора буде автоматично звучати з екрана навіть, а звук буде змінюватись в залежності від вашого положення. Ця функція буде доступна починаючи з iPhone 7 та iPad 6-го покоління або iPad mini 5-го покоління.

Окрім того навушники можна буде спеціально налаштовувати під вади слуху. Наприклад, вони можуть робити м’які звуки гучнішими чи навпаки.

Також до Apple TV тепер можна під’єднати дві пари AirPods, щоб удвох дивитися фільм в тиші.

***

Раніше ми вже писали?? Apple може випустити новий застосунок доповненої реальності та свої фірмові QR-коди, як Apple може випустити новий застосунок доповненої реальності та свої фірмові QR-коди.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...