Реклама

Блокування Telegram у сусідів — чи будуть наслідки для українців

Усю п'ятницю соцмережі тільки й гомоніли, що про рішення північно-східних сусідів заблокувати доступ до месенджера, створеного Павлом Дуровим. Ми вирішили поцікавитися в українських експертів їхньою точкою зору — і от що вдалося з'ясувати
Čytaty latynkoju
Блокування Telegram у сусідів — чи будуть наслідки для українців
  1. Головна
  2. Історії
  3. Блокування Telegram у сусідів — чи будуть наслідки для українців
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Усю п'ятницю соцмережі тільки й гомоніли, що про рішення північно-східних сусідів заблокувати доступ до месенджера, створеного Павлом Дуровим. Ми вирішили поцікавитися в українських експертів їхньою точкою зору — і от що вдалося з'ясувати

Що відбулося

Таганський суд столиці північно-східного сусіда 13 квітня 2018 року задовольнив вимогу «Роскомнагляду» про блокування месенджера Telegram за те, що сервіс не надав ФСБ ключі, що дозволяють розшифровувати листування користувачів. Розгляд позову тривав близько 18 хвилин. Суддя Юлія Смоліна заслухала позицію представників спецструктур РФ. Вони заявили, що Telegram порушує федеральний закон «Про інформацію», який зобов’язує організаторів поширення інформації співпрацювати зі спецслужбами. «Відомості, які поширюються в Telegram, можуть містити в собі екстремізм, тероризм, і вони становлять загрозу РФ і всім громадянам, в тому числі користувачам месенджера», – пояснила представниця «Роскомнагляду».

Юристи міжнародної правозахисної організації «Агора», яка представляє інтереси Telegram та його засновника Павла Дурова, до суду не з’явилися. Дуров заборонив їм брати участь у слуханні, щоб «не легітимізувати відвертий фарс своєю присутністю».

Чому ця ситуація курйозна

Рішення про блокування доступу набуло чинності в юридичному порядку (за дозволом суду), проте невідома ще остаточна дата, з якої «Роскомнагляд» втілить цей крок у життя. Все це відбувається попри те, що месенджер створено вихідцем із РФ і туди ж інвестували свої коштиЗМІ за вихідні: Олімпійське «золото», «Гра Престолів» у Грінченка, премія для математика, 100 днів до Бескидів, прикрі інвестори Telegram низка медіамагнатів з цієї країни на чолі із російським мільярдером Романом Абрамовичем — а про ICO TelegramTelegram готується до ICO та хоче запровадити свою криптовалюту не писали хіба що якісь дуже далекі від інтернету ЗМІ.

Що говорять експерти

Елліна Шнурко-Табакова, ВД «СофтПрес», Голова правління асоціації підприємств інформаційних технологій України

— Блокують в РФ одні, інвестують інші, а читають переписку треті. Очевидно, що інвестували трохи в інший час і злегка в іншій країні (якщо говорити про агресивне повернення в часи кадебешного контролю).

За словами Шнурко-Табакової, не варто дивуватися, що інтереси правлячої кліки РФ не враховують дотримання свободи слова і таємниці приватного життя. Раз неможливо прочитати когось — потрібно це заборонити і забезпечити виконання цієї заборони для всіх громадян, зауважує Елліна. Однак часи опломбованих друкарських машинок давно пройшли, наголошує експертка, і давно готові рішення, які дають змогу обходити технічні бар’єри. Ще в 2017 році сервіс заявив про можливість обходу майже будь-яких блокувань за допомогою проксі-серверів, налаштованих для роботи за протоколом SOCKS5. Існує і маса інших систем і рішень, підкреслює Голова правління АПІТУ:

— Для України цей крок може мати значення, якщо Telegram задіяв сервери країни-агресора для обслуговування українських абонентів. Думаю навряд чи. Проте я не дуже довірю продуктам, походженням із зони RU. У кількох розслідуваннях в США були згадки про дискредитацію даних в месенджері. Можливо, йшлося про злам конкретних акаунтів, а не можливості повного контролю.

Попри це, Елліна Шнурко-Табакова наголошує: парадоксально, але від українських користувачів можна очікувати навіть зростання популярності Telegram, який постраждав «від рук ворога». З точки зору безпеки потрібно розуміти свої особисті ризики, ризики своєї організації при використанні цього месенджера, наголошує вона:

— Завжди варто розуміти, що віддається в цифровому просторі, контролювати свої дані присутності в ньому. У найбільш важливих випадках використовувати платні сервіси шифрування і передачі даних.

Тетяна Попова, експертка зі стратегічних комунікацій ГО «Інформаційна безпека», екс-заступниця Міністра інформполітики (2015-2016), радниця Міністра оборони України у 2014-2015 роках

— Telegram із сьогоднішнього дня (13 квітня 2018 року — прим.ред.) заблоковано в РФ (насправді поки що лише прийнято рішення про блокування — прим.ред.) після блокування в таких країнах як Китай, Бахрейн, Пакистан та інших з авторітарними, теократичними та тоталітарними режимами. Із 20 квітня його обіцяють заблокувати ще й в Ірані. Вважаю таке рішення суду порушенням конституційних прав громадян. Крім того, спроби зупинити чи обмежити обмін інформацією таким заборонами задзвичай малоефективний. Ті, кому це потрібно, однаково продовжать користуватися зашифрованими месенжерами, тим чи іншим чином обходячи блокування.

Для тих, хто порівнює блокування Telegram із санкціями проти «Однокласників» та «ВКонтакті»VK.ru, Ok.ru, «Яндекс» та Mail.ru заблокують в Україні на 3 роки, Тетяна Попова уточнює: таке порівняння є некоректним. Річ у тім, що Україна не забороняла ці соцмережі, а наклала економічні санкції:

— Хоча все одно моя позиція по рішенню РНБО (щодо блокування економічних та технічних можливостей згаданих соцмереж — прим.ред.) залишається незмінною: таке рішення треба було проводити через суд.

Блокування Telegram у сусідів — чи будуть наслідки для українців

Юрій Сивицькій, Intecracy Group

— Використання подібних сервісів не дає гарантій конфіденційності. Користувач «вірить розробнику на слово» про те, що це безпечно. Чи є хоч якісь гарантії, що спецслужби РФ не пов’язані з цим сервісом? Не можна виключати, що в даний момент ФСБ, блокуючи сервіс, проводить інформаційно-психологічну операцію, метою якої є підвищення довіри до цього меседжера. Але це — лише припущення. Що стосується бізнесу, то він не відчує особливих проблем навіть в тому випадку, якщо Telegram буде заблокований і в РФ, і в Україні, і в усьому світі: нещодавні збої показали, що споживачі легко і швидко переходять на інші сервіси для спілкування. На щастя, їх зараз вистачає

Альона Дальска, SAME & Friends

— Блокування свідчить лише про те, що Telegram — точно не «дірявий» месенджер, і подібна постанова лише доводить, що інші месенджери легко зламуються і «слухаються», що взагалі-то не новина.

Інші українські видання теж опитують експертів та власників Telegram-каналів зокрема. Точки зору різні, проте найбільш лаконічною — і близькою нашим спостереженням (адже у нашого видання теж є свій Telegram-канал) — видалася позиція Альони Дєньги, експертки з нових медіа, котра є співзасновницею багатотисячного каналу Digital Masons:

— У нас російської аудиторії — 2%. Нам все одно.

Альона Дєньга

Матеріал доповнюється…

P.S.: на момент публікації стало відомо, що блокування розпочнеться не 13, а 16 квітня 2018 року. Про це повідомила одразу низка ЗМІ та інформаційних агенцій із посиланням на представників кремлівських структур.

В оперативному отриманні коментарів нам допомогло використання платформи HelpSMI — інтерв’ю із співзасновницею цього проекту можна прочитати за посиланнямАнастасія Ширіна, HelpSMI — про безкоштовне «просування» стартапів за допомогою контакту з медіа.

Share
Написати коментар
loading...